Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Panelprogrammal zsarolnak a politikusok

Nem tudom ki hogy van vele, de én nem szeretek túsz lenni. Úgy meg főleg nem, hogy nem is tudok róla. A politikusok fogságába meg már csak azért sem szívesen kerülök, mert míg egy rendes bűnözőnek valószínűleg ésszerű követelései vannak (helikopter, sok dollár, satöbbi), addig egy politikus általában irreális és értelmezhetetlen hülyeségekkel áll elő egy ilyen helyzetben (valaki monnyon le, többnyire), na és igen, nem mondja meg, hogy túsz vagyok. Ráadásul két rivális banda túsza. Most úgy tűnik, politikusaink a panellakókat nézik hülyének. Azt hiszik nem tudunk számolni.

A panellakók közösségét ugyebár a Fidesz nem túl hízelgő panelprolis elszólása avatta önálló politikai tényezővé: a párt azóta látványosan törekszik arra, hogy a 2002-es választási fiaskó után fél pillanat alatt vérig sértett társadalmi csoportokat valahogy kiengesztelje. Van azóta lakótelepi munkacsoportjuk, hála az égnek, akik mérhetetlen taktikai érzékkel rájöttek arra, hogy viszonylag kevés telepi utazott Pekingbe, ellenben a tévé előtt ül ilyenkor sokan ülnek, tehát kiváló alkalom ez az úgynevezett célcsoport megszólítására.

Azzal jöttek hát elő, hogy a kormány ígéretei ellenére lassítja a panelprogramot, holott a lakótelepeken élők megsegítésére azonnali intézkedésekre lenne szükség. László "Noname" Tamás, a párt panel-munkacsoportjának vezetője azt mondta, hogy a programban beadott pályázatok elbírálására valamikor év végén kerül sor, vagyis a kifizetésekből idén már nem lesz semmi. Szerinte a szocialisták direkt lassítják a programot, a megoldás pedig a fidesz áfacsökkentési javaslata lehet, mert ezzel az energiaárak növekedése ellenére egy átlagos, 54 nm-es panellakás esetében havi 6-8 ezer forintos lehetne spórolni.

Erre viszont azt mondja Daróczi "Csak érdeklődőként járok szocialista pártrendezvényekre" Dávid, hogy egy sor jobboldali vezetésű önkormányzat egész egyszerűen nem is pályázik az állami támogatásra, amelynek révén 30-50 százalékkal lehetne csökkenteni a fűtési számlákat. Példaként Debrecent, Hódmezővásárhelyet, Békéscsabát, Orosházát, Szentendrét, Gödöllőt, Ceglédet, Pápát, Várpalotát, Mórt, Esztergomot, valamint Budapest III., IV. és XVI. kerületét említette.

Nos, a szocialista mintavárosnak számító Szegeden saját szememmel láttam, milyen az, ha pörög a panelprogram: önkormányzat-közeli pályázatírók meglehetős kérlelhetetlenséggel beszélik rá a társasházak lakóit a projektekre. Ennek eredményeképpen a Délmagyarország Online adatai szerint a hét éve indult programban eddig 533 épület 18 ezer 618 lakása újult meg. Ezekre az önkormányzati, állami támogatással és az önerővel együtt 17 milliárd 560 milliót fordítottak. Idén 155 épületben 5191 lakás felújításához ad egyenként legfeljebb félmillió forintot a szoci önkormányzat, az állami dotáció szintén maximálisan félmilliója mellé.

Namost, számoljunk: az államnak van évi tízmilliárdja, ebből ha minden pályázat átmegy - márpedig Botka László És Újhelyi István városából általában átmegy - Szegedre jut 5191-szer 500000, azaz 2595500000, kétmilliárd-ötszázkilencvenötmillió-ötszázezer forint. Ha csak ennek a felére pályáznak a szegedi panelek - aminek mondom, kevés a valószínűsége -, az is több, mint egymilliárd forint, azaz a teljes program költségvetésének tizede. Egy városra.

Attól tartok bajban lennének a szocik, ha a Fideszes városok is pályáznának, mert biztos ott is tudnak jó tervdokumentációkat írni. Bár hiányosságokat csak olyan pályázatban nem talál az avatott kormányhivatal, amelyikben nem akar. Tapasztalataim szerint egy szoci hivatal könnyebben talál hibát fideszes pályázatokban, főleg ha nekik kell ugye minden fillér. Tehát a kormányszóvivő érvelése, miszerint a jobbosok ne ugassanak, ha nem pályáznak, úgy érzem túlcsúszik a cinizmus határán.

Ha a Fideszben nem ezekkel a tényekkel foglalkozik a panelcsoport, akkor csupa hülyéből áll a társaság. Vagy nem hülyék, hanem jól van ez szerintük így is: minél több a felújítatlan panel, annál több az elégedetlen, valóban átvert ember. Ez szerintük több Fidesz-szavazót jelent a következő választáson. Nos, cinizmus ez is.

Mondjuk azt túlzás lenne állítani, hogy meglepődtem a hülyeség újabb diadalán...

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr97608549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása