Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Az olcsó áram miatt drága a Főtáv?

Régen mutatkozott a Panelblogon akkora aktivitás, mint a múltkori Főtávos bejegyzés publikálása után. Az íráshoz 114-en szóltak hozzá, a billentyűzetet ragadók többsége - panellakóhoz méltatlan módon - egész normálisan nyilvánult meg, értelmes kérdéseket tett fel. Az akkor kommentelők között akadtak vállaltan Főtáv-alkalmazottak (Sperla Ervin és balogr néven), akik segítségüket ajánlották a kérdések megválaszolásában. Éppen ezért gyűjtöttem össze egy kisebb adagot azokból a felvetésekből, amelyekre a hozzászólások között nem érkezett válasz, illetve amelyek engem is további kérdezésre ösztönöztek.

 

A Főtáv reakciói - Balog Róbert szóvivő billentyűzetéből - megérkeztek, az emészthetőség és a további viták elmérgesítése végett részletekben közlöm azokat: minden napra jut egy kis idegesekednivaló, jót tesz ez testnek, s léleknek.

 

 

Kezdjük azzal, hogy a Főváros lobbiereje túl kicsi, a hőszolgáltatónál pedig nem lopnak. (Feketével a korábbi hozzászólás, sárgával kiemelve az én kérdéseim, zölddel pedig Balog Róbert válasza.)

 

pollypudlipötty2 2009.05.11. 21:49:43


3. Budapesten különösen magas a hődíj.


A FŐTÁV a hő nagyrészét erőművekből vásárolja. Ez az úgynevezett (az áram mellett) kapcsoltan történő hőtermelés. Ebben a játékban a hőtermelés minimális mértékben növeli a villamosenergia termelés költségeit, a melléktermék pedig jó áron eladható. Civilizált országokban (a félreértések elkerülése érdekében: a miénk nem ilyen) a kapcsolt hőtermelés pénzügyi eredményén megosztozik a szolgáltató és a fogyasztó. Vagyis: az így termelt hő minden mással összehasonlítva nagyon olcsó. Nálunk a legkorszerűbb erőművek drágábban adják el a kvázi hulladékként megtermelt hőt, mint amilyen önköltséggel azt a legrosszabb hatásfokú, leglepukkantabb fűtőmű termelte (azóta már leszerelték). Hülye szerződéseket kötöttek; a politika tojik rá.


Összefoglalva: a távhőellátás fogyasztói finanszírozzák az erőművek extraprofitját.


Megoldás: a körmére nézni ezeknek az erőműveknek. Mondjuk az új ipari miniszter éppen a Budapesti Hőreőmű vállalatnál volt főfejes: lehet tippelni, mennyire fogja a távhőfogyasztók érdekeit védeni egy ilyen vitában. (Mert az erőművek tudnak sírni ám! Jogászokra meg bőven van pénzük - megfizetik a távhőszolgáltatás fogyasztói!)


Nem véletlen, hogy azokban a városokban, ahol a korszerű hőtermelés a távhőcégek birtokában van (pl. Győr, Szombathely), a távhő olcsóbb a gázfűtésnél. A keresztfinanszírozás, az esetleges műszaki hiányosságok ellenére is.


- Amennyiben valóban ez a helyzet, a következő kérdés merül fel: a Főtáv, és rajta keresztül a Főváros lobbitevékenysége túl kicsi ahhoz, hogy ezen a helyzeten a két szervezet közösen változtasson? Ha esetleg vannak is a „hivatalos” vagy „félhivatalos” megállapodásokban olyan elemek, amik miatt jelenleg még érdemes fenntartani ezeket a Főtáv fogyasztói számára előnytelen szerződéseket, a túl sok leválástól való félelem miatt a cégvezetők kívánnak-e újabb szerződéseket kötni az erőművekkel? Kevésbé polkorrekt módon megfogalmazva: az illetékesek hajlandóak-e lemondani arról a pénzről, amit a fogyasztók lehúzása után az erőművek valószínűsíthetően visszaosztanak nekik?


A helyzetelemzés elég pontos. A lobby-erő kevés, bár a főváros az elmúlt időszakban többször kezdeményezte a helyzet megszüntetését. Az előnytelen szerződések felmondása azért problémás, mert akkor nem lesz fűtés. A hőtermelő ugyanis monopol helyzetben van 1-1 körzetben. Amíg nincs helyette más, olcsóbb, addig csak tárgyalni lehet, erőből fellépni nem.


Van azonban lehetőség a rendezésre: LEHET A HŐNEK HATÓSÁGI ÁRA. Lehet szabályozni az elszámolás módját, és azt ellenőrizni.


Politikailag a helyezet nem annyira egyszerű, ahogy a kérdésben szerepel, nem visszaosztás folyik. A megállapodás lényege az alacsony áramár. Ha ugyanis a termelők nem keresnek a hőn, akkor a majd az áramon keresik meg. Ez a határozott fellépés hiányának általam vélt oka.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr361174941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2009.06.10. 14:27:35

Jaj de jó, jaj de jó, végre talán lehet értelmes kérdéseket felvetni, amire talán kapunk választ is.

Kérdés 1: Hova tűnt a főtáv eddigi iszonyat nagy nyeresége. Mert ugyebár van/volt/és tuti lesz.

Kérdés 2: Ha már van, akkor mi a retkes fészkes faszért kellett csak politikai nyomás alatt elkezdeni a főcsövek cseréjét? Gondolom, mindenki ismeri a télikert kifejezést a főtávcsövek környékén.

Kérdés 3: Ki a tökömet érdekel addig az erőművek hő díja, amíg a főtáv számlájának igen csak szép részét adja ki a végfelhasználás közelében elfüstölt gáz ára? Mert ugyebár nem picit kell visszafűteni a cuccot.

Bocsánat, panel proliként az ékesszólás nem erőségem.

Kixx 2009.06.10. 14:27:57

Csak annyit mondék, hogy főtáv tavalyi nyereség:
1 milliárd néhányszázmillió forint.

CyberPunK 2009.06.10. 14:56:39

@CyberPunK: Kiegészítés: sac/kb ezt a véleményt tudnám elfogadni: Igazából a fő gond ott van, hogy senkinek se érdeke az olcsóbb távfűtés, mivel leválni szinte lehetetlen, a profit csak befolyik, és minket nem buzerál senki olyan, akinek szava is van. Akik esetleg próbáltak jogi csűrést-csavarás által leválni, azt a főváros úgyis deep throat-al szopatta.

Most jön a vicc: eddig. Ugyanis alkotmánybíróság végre elküldte a főtávot a fővárossal együtt a jó édes anyjába, így ha nem akar teljesen belerokkanni, akkor muszáj lesz végre versenyhelyzetet teremtenie. Azért 20 évvel a rendszerváltás után ez nem is olyan rossz teljesítmény. Nem véletlenül indult meg ennyire az ökoprogram a 10 éves hűségnyilatkozatával, és a főcsövek cseréje. :)

is 2009.06.10. 15:25:27

@Kixx: ez jó szám, ebből lehet számolni. Bp-en van kb. 250 ezer távfűtéses lakás, akkor lakásonként és évenként van 5-6 ezer forint nyereség. ha egy lakás kifizet egy évben 2-300 000 Ft-ot, akkor arra vonatkoztatva 2-3% nyereség. hát ez nem valami kaszálás, mert ha netalántán több műszaki probléma jön be egy évben, már megy is el annak javítására. ez bőven a szükéges mérték. a nyereség egyébként a Fővárosé, hiszen 100%-ban önkormányzati tulajdon. vagyis kórház, iskola, utak stb. lesz belőle.

a Főtáv épít saját erőművet is, meg cseréli a csöveket is. amennyire a keretből futja. most legfeljebb nyilvánossága lett a dolognak, nem pedig most kezdték el.

sperla ervin 2009.06.10. 15:27:41

Kedves olvasók, ahogy János a cikk indítójában megjegyezte, valóban itt vagyok, bár az általa írtakkal ellentétben nem vagyok Főtáv-alkalmazott, hanem a blogok és fórumok tájékoztatását segítő külsős megbízott. Ezt azonban csak a pontosság kedvéért mondom, a lényeg, hogy várjuk a kérdéseket, és tényleg igyekszünk korrekt válaszokat adni rá.

CyberPunK 2009.06.10. 15:32:43

@sperla ervin: Én meg csak újból megemlíteném, hogy a kérdéseim, bár büdös paraszt stílusban íródtak, nem szándékom a céllövöldében állót bántani, csak főtáv esetében vérszemet kapok mindig a számlák miatt. Örülök, ha normális válaszokat kapok. Respect a tájékoztatásért!

Viszont lenne egy másik kérdésem is. Először történet: van ugyebár a meleg víz felmelegítési díj, ami arányszám. Nálam egy rohadt magas számlánál kibukott, hogy gáz van, ezért elkértem a főtávtól évekre visszamenőleg a leadott köbmétert is. Kiderült, hogy a ház mindig (!) többet jelentett le, mint a fogyasztásom. A fogyasztók védelme miatt nem kerülhetne be a számlára nem csak az arányszám, hanem a köbméter is? Mi tudjuk, hogy mennyit jelentünk le a társasháznak, így egyből kibukik, ha egy közös képviselő mutyizik.

is 2009.06.10. 15:36:06

@Kixx: ez jó szám, ebből lehet számolni. Bp-en van kb. 250 ezer távfűtéses lakás, akkor lakásonként és évenként van 5-6 ezer forint nyereség. ha egy lakás kifizet egy évben 2-300 000 Ft-ot, akkor arra vonatkoztatva 2-3% nyereség. hát ez nem valami kaszálás, mert ha netalántán több műszaki probléma jön be egy évben, már megy is el annak javítására. ez bőven a szükéges mérték. a nyereség egyébként a Fővárosé, hiszen 100%-ban önkormányzati tulajdon. vagyis kórház, iskola, utak stb. lesz belőle.

a Főtáv épít saját erőművet is, meg cseréli a csöveket is. amennyire a keretből futja. most legfeljebb nyilvánossága lett a dolognak, nem pedig most kezdték el.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2009.06.10. 15:37:04

@sperla ervin: Helló Ervin! Visszapattannak Tőled a leveleim! Ha gondolod írj a panelblog@gmail-re egy olyan címről, ami nem dobja vissza a leveleket! Köszi!

Bit Rot 2009.06.10. 15:37:41

"Bp-en van kb. 250 ezer távfűtéses lakás, akkor lakásonként és évenként van 5-6 ezer forint nyereség."

Csak nehogy úgy járjunk, mint szegény parkolócégekkel: mindenki azt hitte, hogy a parkolócégeknek nincs nyereségük, közben kiderült, hogy azért, mert pl. Ferrari-t lízingelnek (mint kiadás).

Tehát óvatosan ezzel, ki tudja a Főtáv mire költ, mint működési költség!

Lehet az Audi gépkocsi a fejeseknek is működési költség.

Kik a Főtáv felügyelőbizottság tagjai? Melyik párthoz kötődnek?

is 2009.06.10. 15:40:35

@CyberPunK: a társasház házként fizeti a számlát a FŐTÁVnak, úgy is van a szerződés. az alagsorban jön be a cső, azon van egy hivatalos mérő, azt olvassa le a FŐTÁV, azt fizeti a ház.

az alagsor és a Te lakásod között veszteség van, fűtésben is, melegvízhőben is. a lakásodban lévő mérő neked tájékoztatás, és házon belüli elszámolás, a ház által megállapított arányban. de minden lakáshoz hozzá kell adni még a lépcsőházban stb. elveszett hőt is. azt is ki kell fizetni. minden lakónak többet kell fizetni, mint amit a saját órája mutat.

sperla ervin 2009.06.10. 15:42:03

@Telepi János: most újra kipróbáltam, az ehhez az aliashoz tartozó ses@index.hu-ra megérkeznek a levelek, de mindjárt írok neked egy másikat is.

has 2009.06.10. 15:43:10

Mióta olcsó energiát, most mindegy hogy hő, vagy villany, gázzal előállítani. És, ha éppen nem kell a villany hova dugja az elosztó, mert átvenni kötelező.

CyberPunK 2009.06.10. 15:43:11

@is: Ezt értem, itt konkrétan az bukott ki, hogy egy köbmétert jelentettem le, de kiszámláztak két hónapra 8 köbméternyit. Azért ez már picit erős lenne veszteségnek. :) Hogy érzékelhető legyen a dolog: Egy év fogyasztás után, már lassan egy éve nullás számlák jönnek jóváírás alapon, és a lakást nullsászámlákkal vettem át, tehát onnan nem maradt.

is 2009.06.10. 15:43:24

@CyberPunK: a társasház házként fizeti a számlát a FŐTÁVnak, úgy is van a szerződés. az alagsorban jön be a cső, azon van egy hivatalos mérő, azt olvassa le a FŐTÁV, azt fizeti a ház.

az alagsor és a Te lakásod között veszteség van, fűtésben is, melegvízhőben is. a lakásodban lévő mérő neked tájékoztatás, és házon belüli elszámolás, a ház által megállapított arányban. de minden lakáshoz hozzá kell adni még a lépcsőházban stb. elveszett hőt is. azt is ki kell fizetni. minden lakónak többet kell fizetni, mint amit a saját órája mutat.

sperla ervin 2009.06.10. 15:49:38

@CyberPunK: ez akkor idáig jó, mert az én feladatom pont az, hogy tájékoztatást adjak.

egyébként a megbízásom az Ökoplusz programra korlátozódik, más témában nem nyilatkozhatok (még más Főtávos témában sem), de azt persze megtehetem és szívesen meg is teszem, hogy a többi kérdésre is felhívom a figyelmüket.

is 2009.06.10. 15:54:23

@CyberPunK: hát az egy másik történet, azt egy csendes, nem túlságosan kivilágított sarokban beszéld meg nyugodtan, két kétajtós szekrény emberrel a hátadban a közös képviselővel

CyberPunK 2009.06.10. 15:56:26

@sperla ervin: Köszönöm, hátha lesz valami foganatja. Ökoplussz jelenleg nem érint, a házban még tart a szavazás, remélem összejön a dolog, bár félek, hogy nem lesz sokkal kevesebb a számla ettől (a sok nyugdíjas a régi radiátoraikkal és szigeteletlen ablakaikkal belerokkannak majd:(). az már más ügy, hogy állítólag folyamatban van az új megegyezés arról, hogy a főtáv is nagyfogyasztó áron kapja a gázt, az már jó lenne. Reményeim szerint.

Sajnos nekem mennem kell, de este majd visszaolvasom.

Telepi János: Írnék egy kis szösszenetet erről a meleg víz lejelentgetési játékról, sajnos egy része összeesküvés elmélet, de ha elküldöm majd, akkor kapcsolataid által megnézetnéd, hogy mennyire lehet reális?

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása