Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Aki felújít, többet fizet a Főtávnak

 

Egy törzsolvasó hívta fel a figyelmem erre, az Urbanista blog Főtávos posztjához fűzött epigrammai tömörségű kommentre:
 

nyu 2010.03.06. 22:07:31

@martin86: "Persze ha egyedi hőmennyiség mérés lehetséges"

Akkor +30%-ot rak ra a fotav a hodijra...

Lasd:
fotav.hu/fotav-zrt/tarifatablazat/lakossagi-ugyfelek/

"2. Hődíj
a) Hőközponti hőmennyiségmérés esetén Ft/GJ 2 782
b) Épületrészenkénti hőmennyiségmérés esetén** Ft/GJ 3 617"
+AFA.

Szoval lehet, hogy oko+-szal megtakaritasz 30% homennyiseget, de hogy nem fogsz kevesebbet fizetni annak a rablobandanak, az is hetszentseg

 

 

Mivel a rablóbandázás felcsigázott, utánanéztem a témának. A Főtáv fentebb linkelt oldalán kiderül, hogy valóban 23 százalékkal magasabb hődíjat kell fizetnie annak, aki modernizál, és bevezeti az épületrészenkénti hőmennyiségmérést. Megkerestem Balog Róbertet, a Főtáv Zrt. szóvivőjét, hogy megtudjam: miért bünteti (szerintem) a Főtáv a korszerűsítőket. Így alakult a levélváltás:

 



Balog Róbert: Az épületrészenkénti hőmennyiségmérés lakáshőközpontot jelent egyedi víz és hőmennyiségmérővel, teljes önállósággal és a lakásra szóló közüzemi szerződéssel. Ez a megoldás lényegében a meglévő épületek esetén egy teljes átalakítással valósítható meg. Új építésű ingatlanoknál viszont – mivel teljes önállóságot eredményez – jól alkalmazható költséghatékony módszer. Ezzel a módszerrel átalakított épület egy található jelenleg Budapesten. Az ehhez szükséges minihőközpontot, vagy lakáshőközpontot több cég is forgalmaz. Egy ilyen hőközpont 20X40X60 centiméteres, akár egy szekrényben is elhelyezhető. Lényege, hogy a fűtést és a meleg vizet a lakáson belül (égés nélkül) termeli meg. (Megszűnik például az épületen belüli melegvíz-cirkuláció)  Ettől kezdve a lakás Önálló szerződéses és elszámolási egység.

Itt tehát nem a hőközponti mérésről és költségosztásról van szó, vagyis nem a fűtési rendszer „egyszerű” korszerűsítéséről.

Panelblog:  A Főtáv Zrt. lépten nyomon hangsúlyozza, hogy környezettudatos cég, a távfűtés pedig a leginkább környezetbarát fűtési forma. Az egyedi hőmennyiségmérést szintén környezetbarát vívmánynak szokás tartani, hiszen mindenki a saját igényei szerint optimalizálhatja a lakás hőmérsékletét, így nincsenek túlfűtött, energiapazarló lakások. Ehhez képest nekem furcsának tűnik, hogy a vállalat "pénzbüntetéssel" sújtja az egyedi hőmennyiségmérést.

Balog Róbert: A Főtáv nem csak hangsúlyozza a kérdésben szereplő pozitívumokat, de tesz is érte. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ráfizetéssel kéne működnie. Az eltérő tarifának az az oka, hogy a hőközponti hőmennyiségmérés és a lakások fogyasztásának összege között mintegy 30 százalék eltérés van. Ez az eltérés két tényezőből származik: 1. a házban keletkező (a házat fűtő) hőveszteségből, valamint 2. a mérők eltérő pontossági osztályából. Ez utóbbi nem télen, hanem nyáron jelentkezik problémaként, amikor  szinte minimális a hőfelhasználás. A problémát tehát kezelni kell, mert ha minden ilyen épület veszteséget termel a szolgáltatónak, akkor az előbb utóbb általános költségnövekedést okozna. A logikus elv azonban az, hogy ne legyen keresztfinanszírozás az egyes termékek között, minden terméket a saját költségén lehet megfizetni.

Itt is megismétlem: ez nem egy költségosztós rendszer, hanem egyedi mérő és egyedi közüzemi szerződés az adott lakás tulajdonosával. Innetől nincs épület szintű központi fűtés, csak lakásfűtés van, és az elszámolás/mérés is a lakáson belül a lakás szintjén hitelesített hőmennyiségmérővel történik.

Panelblog: Mi történik akkor, ha egy régóta távfűtésen lévő panelház lakói felújítást - külső szigetelés, fűtésrendszer korszerűsítése - végeznek el a házon, és be szeretnék vezettetni a lakásonkénti hőmennyiségmérést? Ebben az esetben - gondolom - szerződésmódosítást, adott esetben új szerződést kell kötniük a Főtáv Zrt.-vel. Amennyiben az új szerződéssel "átminősítik" magukat a csillagozott rész szerinti "2008. január 1-jét követően távhőszolgáltatásba bekapcsolt épületté", a felújítással járó lehetséges megtakarítás egy része nem realizálódik, hiszen az épületrészenkénti hőmennyiségmérés esetén magasabb díjat kell fizetni.

Balog Róbert: Úgy gondolom, hogy erre a kérdésre már lényegében válaszoltam, de a rend kedvéért ismétlek. Az átalakítással megszűnik az épület központi fűtés, helyette lakásonkénti fűtés lesz, amit távhő működtet. Természetes, hogy új szerződést kell kötni. A mérési eltérésből következően a megtakarítás nem tűnik el. Ezt a következő példán látni lehet: Eddig 100 egység hő érkezett a hőközpontba, amit maradéktalanul szétosztunk a lakások között. ( nincs veszteség, mert ez is a közös házat fűti, mérési pontatlanság, mivel csak a költségek szétosztása valósul meg a hőközponti mérő segítségével).

Az új rendszerben – tekintsünk el a példa kedvéért a használatból mindenképpen keletkező megtakarítástól - a hőközpontba továbbra is 100 egység hő érkezik, de a lakások mérőinek összegzése csak 70 egységet mutat. Láthatóan a szolgáltatónál hiányzik 30 egység. Ez kerül érvényesítésre a magasabb egységárban.

Mint a példából látható, változatlan fogyasztás mellett a költség nem változik, csökkenő fogyasztás mellett a költség csökken.

Jelzem azt is, hogy ebben az esetben érdemes teljesítményarányos alapdíjat tartalmazó szerződést kötni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr851833682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yasashi Tanuki 2010.03.12. 11:33:50

Eddig azt hittem az alapdíjban van a hőenergia szállítási vesztesége is.
Ha ez nem így van akkor miért is fizetünk alapdíjat?

Az egyedi hőmennyiségmérésnél is van alapdíj?

Szóba kerül a mérők pontatlansága - fura, hogy ez a pontatlanság csak egy irányba - a Távfűtő Művek kárára - okoz eltérést szerintük.

heldente 2010.03.12. 12:41:54

Kiváncsi vagyok a budapesti önkormányzati cégek körüli balhék hullámverése mikorra ér el a főtávig, a végén még meglepődve hallhatnánk, h nem is kellett volna az 5 %-os áfa, elég lett volna csak az itteni "nokiás dobozok" számát csökkenteni:)

nyu 2010.03.14. 21:48:23

Koszi, hogy utanajartatok, de eleg gyenge az ervrendszeruk, nem veszem be.

Analog pelda pl. a vizhalozat: nalunk sem mindenhol van ora.
Igy az elszamolas ugy mukodik, hogy a haz kozponti orajabol levonodnak az egyes meros lakasok orainak allasa, aztan az tortenik szetosztasra a nem orasok kozott.

Nyilvan itt is van valamennyi rendszer veszteseg, meg pontatlansag, DE ezek _hitelesitett_ meromuszerek, 6 evente kotelezo cserevel, szoval olyan nagy elteres nem lehet a mutatott ertekekben.

Vizdijnal meg nincs differencialva, hogy most a haz fizeti, vagy az egyes meros lakok.

Ez a 30% nekem nagyon legbolkapottnak tunik, max trehanyul kivitelezett futes eseten tudom elkepzelni, hogy a nem mert csoveken 30% veszteseg legyen.
De mivel felujitasokrol, atepitesekrol, meg uj epitesu hazakrol lenne szo, nyilvan normalis minosegben vannak megcsinalva, nem huszonevvel ezelotti technologiaval.

Ha meg a homennyisegmerojuk ennyire pontatlan, akkor miert nem hasznalnak olyat, ami pontos?

nyu 2010.03.14. 22:07:36

Egyebkent meg ha tenyleg ennyire jelentos az elteres a merok osszege, meg a haz kozponti meroje kozott, akkor nem lehetne ugy kommunikalni a fogyasztok fele, hogy kozpontilag ennyivel tobb fogyott, ezt az orak aranyaban tovabbharitjuk?
Akkor mindenki annyit fizetne, amennyit tenylegesen fogyasztott+raeso veszteseg, teljesen atlathato lenne, es mindenki erdekelt lenne benne, hogy profin legyen kivitelezve a futesrendszer (szigetelt csovek!)

Ez a hasracsapassal megallapitott, "mindenki fizessen 30%-kal magasabb hodijat, aki egyedi meros" megoldas nekem nagyon nem szimpatikus, ez csak a Fotavnak jo.

Acmee 2010.03.16. 10:27:23

@nyu:

Azért még vegyük bele a képletbe:

Leolvasás: Innentől _minden_egyes_lakáshoz_ ki kell mennie a leolvasónak (esetleg távleolvasás, de az a mérő és a rendszere qrva drága), nem csak a hőközpontba bekukkantani.

Karbantartás: Nem tudom a mostani szerződések hogyan alakulnak, de ilyen rendszerek esetén az a "szokás", hogy a hőmennyiségmérővel bezárólag a távhő karbantartása alá kerül a rendszer. Így tulképp a házban lévő elosztó hálózat karbantartását is a távhő végzi.

Kb. ezek a konkrétumok, amiért magasabb az egyedi mérő hődíja. Az, hogy egy kommunikációt tanult ember nem tudja a műszaki miértjeit a dolgoknak (és utána sem kérdez, mielőtt válaszolna) nem csodálkozom...

Acmee 2010.03.16. 10:33:12

Ja, bocs, a mérők hitelesítése is a távhőt terheli.

Nomeg: A hőmennyiségmérő hiba diadramja úgy néz ki, hogy a névleges mennyiség környékén pontos, alatta, felette "kevesebbet mér", így nem mondott hülyeséget az emberke, tényleg a szolgáltató "bukna" rajta, ha nem lenne ilyen kompenzáció. Így egyszerűbb beépíteni ezen költségeket a díjba.

Nyugodjatok meg, nem hasraütés szerű ez a +30%

zombinyúl 2010.03.18. 15:01:09

@Acmee: hááát, nem tudom. Nem győztél meg.

Nálunk van egyedi hőmennyiség mérő, a ház teljes felújításával együtt megcsinálták.

Aztán elvileg a lakók megszavazták, hogy mégis átalányt fizessünk a távhő felé, mint eddig.
OK.

Most megkaptuk az ukászt, hogy olvassuk le magunknak a mérők állását, hogy ki tudják számolni, hogy mennyit spóroltunk volna, ha nem átalányt fizetünk.
Rá 2 hétre kb. kiírták, hogy (!!!) ha viszont kevesebbet fizettünk valamiért átalánnyal, mint ha egyedi mérős elszámolás lenne, a különbözetet ki kell fizetni (!)

De legalább az általad is drágának titulált távleolvasós mérőnk van.

Akkor most megérte felújíttatni?

Acmee 2010.03.20. 10:48:47

@zombinyúl:

Azért ha megvizsgálod a kérdést kicsit komolyabb szemszögből, akkor leesik a tantusz.

Ha ÖKO programban csináltattátok a felújítást, akkor a távhő belevágott nem kevés zsét a felújításotokba. Ezt úgy szándékozván kompenzálni, hogy x éves szerződést írt alá a ház, plusz a kisebb energiafogyasztást egy picivel nagyobb egységáron adja, így tulképp a különbözetből fizeted a távhő beruházását. Egyszerű, ez olyan, mintha bankkölcsönből építkezett volna a ház, aztán a közös ktg.-be lenne építve a törlesztő, nem a közüzemi számlába.

Ezek után Ti (bocs, ha Te nem, de abba a közösségbe tartozol) mégiscsak rávágtátok, hogy áááá francbele, maradjon minden a régiben. Így a távhőnek az életben nem térülne meg, hogy belevágott x tízmilliót a házatokba, ezért fizetteti a magasabb árat. Az pedig ne tévesszen meg, hogy drága a távleolvasós mérő, mert a jó pár leolvasó béréből elég jól lepörgethető a különbözet (egyszeri befektetésként sok, de "hamar" visszahozza)...

Már bocs, de ebből a szempontból a lakóközösség a hülye, mert a mérős kialakításból adódóan mindenki saját magának szabályozná a fűtést. Nyilvánvaló, hogy a 26fokban héderelők szavazták meg a visszaállást, mert nekik drágábbra jött volna ki, mint eddig. Azt leszarják, hogy a -tegyük fel- 180lakásból 120-ban nyitva az ablak, mert meg lehet rohadni a melegtől...

Ebből a szempontból pedig nem a távhő a hülye(még egyszer bocs, de így van)...

Ergo ha nem lenne a lakóközösség nagyobb része hülye, akkor igen, nem kicsit éri meg felújítani. Lehet, hogy nem jelentkezik azonnal 10.000-20.000Ft megtakarítás, mivel nem saját zsebből csináltad, így először ki kell fizetni, utána lesz jó. Ezt pedig úgy hívják, hogy hosszútávra gondolkodás. Lehet, hogy nem Neked fogja majd visszahozni az árát, hanem a következő lakónak, de ha Te is egy ilyenbe költözöl tovább, akkor ott is az előző lakó "fektetett be", hogy Neked jobb legyen. Nomeg az sem mindegy, hogy mennyi gázt/szenet/biomasszát eregetsz a levegőbe feleslegesen...

balogr 2010.03.22. 12:59:10

Tisztelt Kommentelők!

Az egyedi mérésnek semmi köze az ÖKOProgramgoz, itt nem költségosztásról van szó, itt valódi mérésről van szó. Mint említettem egyetlen átalakított és néhány újépítésű lakásonkénti egyedi mérésű épület van csak Budapesten. A tisztánlátás érdekében nagyon fontos hogy a költségosztás és a hiteles egyedi mérés különbségét tisztán lássuk.
Itt kapcsolódnék a vízórás példához. A vízművek tényleg ne alkalmaz ilyen megoldást, mert miért is tenné?
A központi fogyasztásmérő megméri a teljes vízfogyasztást, abból a mérősökét kivonják, a többit meg kifizetik a többiek (ahol nincs mérő). Ha az egész ház "fel van mérőzve", akkor a maradványt a közös költségen keresztül mindenki kifizeti. Ebben a konstrukcióban nincs olyan, hogy egy épületen belüli veszteségnek nincs gazdája ellentétben az említett távhős példával. Vegyünk egy életszerű példát: a ház minden lakásban van vízmellékmérő, minden lakó hitelesítette és ez alapján számol el vízművel. De sajna a pincei fővízmérő után eltörik egy cső a házon belül, következmény egy irdatlan vízszámla. Ezt vajon ki fizeti ki? A lakások vízórái nem mutatták a megnövekedett fogyasztást, csak a ház órája.
A rossz válasz, hogy senki. Ha ugyanis ez történik a vízszolgáltató elzárja a csapot, mert szolgáltató lényegében a fővízmérő alapján a ház egészével számol el.
Jó válasz: a házban keletkezett veszteséget mindenki fizeti valamilyen arányban. A lakások vízórái tehát lényegében költségosztók, nem egyedi mérők. A távhő esetében az egyedi lakáshőmennyiségmérők viszont egyedi elszámolási mérők és nem költségosztók.

Korszerűsítés után a távhő esetében lehet persze az alacsonyabb tarifát használni, de akkor nem lesz egyedi mérés. Marad a szerződéses partner az épület tulajdonosi közössége a FŐTÁV számára, és úgy számol el a ház mint a vízórák esetében, mindenki a magáét, a központi mérő különbözetét meg szétosztják például fogyasztásarányosan. Ebben az esetben nincs magasabb tarifa.
üdv: B.R.

zombinyúl 2010.03.23. 14:00:06

@Acmee:
Az itt a legnagyobb baj, hogy tájékoztatást sem arról nem kapott a közösség, hogy a felújítás költségeinek volt -e Főtáv-os vonatkozása, sem arról hogy változott -e bármiben a közösség szerződése.

Sőt, most eljutottunk odáig, hogy a 3. verziójú "tájékoztatást" kapjuk arról, hogy mi alapján fogunk fizetni.

Ez szerintem nem fair.

Egyéb információ még ehhez, hogy a mérők leolvasását a lakóknak maguknak kell megoldani, mert a Főtáv nem olvassa le, a ház megbízhatna egy céget a leolvasással jó pénzért/mérő.

Minden illetékesnek ezúton is meleg szívvel gratulálok!

TávHős 2010.03.30. 18:04:07

A témához némi adalék:
Információim szerint a FŐTÁV kicsit beleszaladt az épületrészenkénti mérés műszaki oldalába. Magyarul, az épületnek átadott összes energiának, csupán 30%-át mérik fogyasztásként a lakásokban.
Ezt kompenzálandó alkalmazza ezt a tételt.

Nem véletlen, hogy nem propagálja ezt a megoldást a FŐTÁV.

tavhos.blog.hu/

TávHős 2010.10.23. 20:36:56

ÖKO-Program helyett/mellett ott a lakóközösségi tulajdonú hőközpont, amivel közel 30% díjat lehet megspórolni. Nem kell tehát leválni a FŐTÁV-ről, nem kell gázkazánt kialakítani.
A FŐTÁV továbbra is lakásonként küldi a számlát, marad az 5%-os ÁFA, és lehet jelentkezni az ÖKO-ra (hiszen továbbra is távfűtött lesz az épület).
Egy ilyen beruházás (lakóközösségi tulajdonú hőközpont telepítése a jelenlegi helyett)költsége egy 80 lakásos épület esetében kb. 100eFt, ami nagyjából 1,6 év alatt megtérül.

A bécsi mintájú hővételezés lehetősége Budapesten is adott, csak élni kell vele!

www.olcsotavho.hu

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása