Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Előbb-utóbb ki kell egyezni a szomszéddal

 

Megúsztuk, a hg.hu mostani panelfórumán nem gyújtogattak, mint az elsőn. A zuglói polghiv. házasságkötő termének pihepuha, és érzésre igen könnyen lángrakapó padlószönyegét megtapasztalva, azért ez nem olyan nagy baj szerintem. Az önjelölt "csóvás emberek" tűzvető kedvét nyilván a külső szigetelőlapokat gyártó Austrotherm céget képviselő  Kruchina Sándor vette el, aki a felújított házak tűzzel szembeni ellenállásáról tartott megdöbbentő képekkel gazdagon illusztrált előadást.

 

Ismét elhangzott a sokat idézett tétel: ha minden szabályt betartanak a felújítók, nem lehet baj. A fórum moderátora viszont kiválóan érzett rá a hallgatóság gondolataira: ha a tűz ilyen remekül terjed a szellőzőkön és a csővezetékeknek helyet adó réseken, akkor igen gyorsan be kell szereznem néhány tűzálló vasajtót. Vagy rá kell beszélnem a lakóközösséget, hogy sürgősen ki kell találni valamit, különben továbbra is csücsülhetünk a saját, különbejáratú időzített bombánkon.

 

 

A kép eredetije Azso fotója. Megtekinthető ide kattintva.



Ez pedig - mármint rávenni a lakóközösséget bármire - ugye a legnehezebb, de úgy tűnik nincs más út.

A legnagyobb tanulság ugyanis az volt, hogy az ember a végletekig szomszédjára van utalva, ha panelban lakik. Egyszerűen nem menekülhet, ez a kíméletlen igazság. Például az a környékünkön is elterjedt szokás, miszerint a környezettudatosabb lakók néhány sikertelen közgyűlés-puccsolás után maguk kezdenek felújításba, teljesen értelmetlen, felesleges pénzkidobás. Ilyenkor ugyanis legtöbbször az önálló, dacos ablakcserébe menekül a zöld gondolat, viszont az a helyzet, hogy ez - legalábbis energiatakarékossági szempontból - kábé semmit sem ér. A valóban kimutatható fűtési költségcsökkentéshez nem elég a tüneti kezelés, mindenképp elő kell venni a szikét: vagy szigetelés-ablakcsere-radiátorcsere kombó, vagy semmi - mondták legalábbis az előadók.

 

Az önálló ablakcserével például duplán szívhatunk, ha időközben mégis úgy dönt a lakógyűlés, egy visszautasíthatatlan "zöldbanki" ajánlat okán belefog a szigetelésbe. Általában ugyanis ilyenkor derül ki, hogy a mi méregdrágán vásárolt ablakkeretünk nem jó, mert nem lehet miatta a párkányra hajtani a szigetelést védő hálót. Vagy túl alacsonyan van ahhoz, hogy például egy sikeres felújítás után ki lehessen nyitni magát az ablakot. És akkor dobhatjuk ki az egészet a francba.

Láttunk - és remélhetőleg hamarosan itt a blogon is láthatunk majd - képeket olyan tervekről, amik az óbudai paneldzsungel házait kívülről dobnák fel. Nem is sejtettem volna, hogy egy kicsit fantáziadúsabb színezéssel milyen kiválóan elgörbíthető a szocialista-realista téridő-kontinuum.

 

Persze, azért a rögvaló itt is gátat szab a fantáziának: az óbudai faluház (képünkön) ugyanis lehetett volna még színesebb, ha a lakók nem tesznek keresztbe sajnos érthető okból a művészi fantázia szárnyalásának. Ők ugyanis festkesvödörrel harcolnak a falfirkálók (tegelők) ellen. Azaz: hülyegyerek firkál, lakóközösség másnap fest egy foltot a firkára. Megint firkál, megint lefest. Majdcsak megunja, remélik a lakók, akik azért elhúzódó frontharcra rendezkedtek be, azaz jó előre betáraztak festékből. Egyszínűből. Tehát, ha túl színes a ház, lehet új vödröket vásárolni a hülyegyerekek ellen, arra meg kinek van pénze?

 

Mert a hülyéket sajnos nem lehet belekalkulálni a kamattámogatásba.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr331849152

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Újabb saját fotó egy másik blogban… 2010.03.18. 22:39:21

Ezúttal a panelblogban, a panel.blog.hu – n, Telepi János egy tavalyi képemet dobta fel illusztrációnak. A kép a faluházat ábrázolja, íme: Rögtön meg is ugrott a kép és a kapcsolódó képek forgalma. Úgy látszik, egy népszerű blog.hu-s megjelenés m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisqtya33 2010.03.18. 12:28:46

Jópár éve egy "szép" tízemeletesben laktam, volt egy időszak, amikor rendszeresen jöttek hülyegyerekek firkálni. Nem graffitizni (a szép igényes graffitiket személy szerint művészeti ágnak tartom), hanem férfi és női nemiszerveket, együttesek neveit stb fújkálták rá a falra éjszakánként. Egy idő után a bátyámmal meguntuk és lesbeálltunk a 4. emeleten. Két nap múlva meg is jöttek a "drágáink", kaptak a nyakukba 2 bevásárlószatyornyi indigófestékes vizet. Több falfirka nem volt.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.03.18. 13:04:15

Én a minap a villamoson ordítottam le az idióta köcsög fejét a kisköcsögek,amikor is az épp a villamost dekorálta.Mondtam neki húzzál haza anyádhoz és ott pingálj!De el kellett volna kapnom a grabancát és ki kellett volna hívnom a rendőrséget mert utóbb olvastam hogy elég keményen kőrözik ezeket a tetveket!

qmatron · http://fattyboom.blog.hu 2010.03.18. 13:18:19

Nekem sikerült elköltöznöm a panelból, szóval már nincsenek ilyen gondjaim, de átérzem.
Csak az épület egyik oldalának a leszigetelésért 5 évet küzdöttünk.. Most az ablakok cseréje és az egyedi fűtésmérő van soron. Szerencsére sikerült kiadni és kiköltözni vidékre ahol még a cipőmet is a folyosón hagyhatom és nemhogy firkálóktól de csövesektől vagy besurranóktól sem kell tartanom pedig a társasház ajtaja sosincs zárva :)
Persze itt is van érdekességek, akit érdekel kövesse kisvárosi kaladnjaimat itt: harkanyi.blog.hu

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.03.18. 14:09:13

@AZso.hu: jaja :) Remélem nincs harag, direkt jelöltem a forrást! :)

pakesz (törölt) 2010.03.18. 14:19:03

@Gempacsöki Boborján: ne tedd
meg te leszel a hibas

mobiltelefon elovesz, es lekapod a kisgyereket, amint pingalja a tag -et, meg a fejet is raveszed
aztan elmesz a zsaruknak leadod, es remelhetoleg az osszes cuccost rahuzzak...

a mostani toketlenkedes csak a demokracijjanak a resze, hogy meg nem tudunk elni vele, de nem kell aggodni, a fergeket elkapjak es polgari peresen behajtjak toluk, a vegen meg az APEH nak kiadjak
akkor meg a koporsoban is foizetni fog a kis hulye...

amugy ha tenni akarsz valamit, akkor keresd meg hol lakik es ott pingald le valamikor :)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.03.18. 14:43:58

Létezik amúgy olyan bevonat is a falra, amelyről egyszerűen le lehet mosni a tag-eket...

lutria 2010.03.18. 15:16:51

Csodálom hogy egy ekkora épület lakói össze tudtak fogni egy ilyen volumenű felújitáshoz,mert nálunk a 220 lakásos házban amikor tavaly dönteni kellett csak a fűtésrendszer felújításáról-ami havi 1000 Ft-al növelné a közös költséget-a lakók többsége el sem jött,a jelenlévők pedig a nyugdijasok vezetésével hőbörögtek hogy pl.miért kellene beruházni ilyesmire amikor a kora miatt lehet hogy éveken belül meghal és amúgy is kevés a pénze stb...Végülis a döntés megszületett de nem lett belőle semmi mert a fűtési idény elött 3 héttel volt a gyűlés és már nem kezdtek bele a munkába és azóta néma csend van a dologról.A közelünkben most kezdtek egy 4 lépcsőházas panel felújításába ablakcsere+szigetelés+fűtés és ők is meg tudják szervezni és ki is tudják fizetni.

zombinyúl 2010.03.18. 15:20:14

"A valóban kimutatható fűtési költségcsökkentéshez nem elég a tüneti kezelés, mindenképp elő kell venni a szikét: vagy szigetelés-ablakcsere-radiátorcsere kombó, vagy semmi - mondták legalábbis az előadók."

Erről megvan a véleményem, a távfűtési költségek alakulása és a felújítás témakörnél az előbb fejtettem ki picikét és nem teljes körűen...

A faluház színezéséhez pedig azt fűzném hozzá, hogy nem hogy nem szólhattunk bele, nem is tudtuk hogy milyen lesz, amíg meg nem csinálták.
Utólag pedig megkaptuk a tájékoztatót, hogy mit is terveznek és miért..

AZso.hu · http://www.azso.hu 2010.03.18. 15:22:55

@Telepi János: Abszolút nincs harag, sőt, enyém a megtiszteltetés.

A témához: nem könnyű egy ilyen felújítást levezényelni. A lakók anyagi helyzete sem mindig olyan, hogy szó nélkül beleugranának ilyesmibe...

A tagelőket szívemből megvetem. Szemét dolog mások tulajdonát tönkretenni.

Baltás Henri 2010.03.18. 15:59:31

Azért családi házban sem fenékig tejfel az élet, itt is "megáldhat" a sors gyökér szomszédokkal... Akik csak full hangerőn üvöltetve a zenét tudnak 7végenként szórakozni, ami ugye a nem túl széles telkek miatt, jó "szórakozás" a többieknek is.

Stupidella 2010.03.18. 16:36:13

@pakesz: persze, mert a zsaruknak nincs jobb dolguk, mint tag-előket hajkurászni.

Én is leborítanám őket egy festékesvödörrel, az sokkal célravezetőbb.

Stupidella 2010.03.18. 16:38:28

@Baltás Henri: hja, ikerszomszédunk például minden vasárnap este 8 körül falat fúr. Elképzelni nem tudom, mi viszi erre a rendszeres programra, főleg, hogy már nem is lakik ott (elvált férj).

De szeretjük még a hátsó szomszéd unokáit, akik az egész nyarat ott visítják végig a kertben, szeretjük az oldalszomszédot, aki néha annyira a pohár fenekére néz, hogy átnyúlkál a kerítés felett és lekaszabolja a fáinkat. Csupa öröm és boldogság a jószomszédság. :)

AZso.hu · http://www.azso.hu 2010.03.18. 22:33:54

@Stupidella: Ne haragudj, de igenis a dolguk kellene legyen a tagelők hajkurászása. Miért, mi más dolguk lenne?

Nem meglepő, hogy olyan tessék-lássék becsületkasszás a közbiztonság a városban, amikor napokig tudok úgy kocsikázni fel-alá (az több száz kilométer is lehet), hogy rendőrt még csak távolról sem látok, nemhogy munka közben. Jelen kell lenni és igenis kint az utcán. Nem az örsön kell kibekkelni az éjszakát és utána elhúzni két napra "kipihenni" a műszakot.

Legyen rendőr a tömegközlekedési eszközökön, az utcán. Nem lenne annyi sunyi károkozó...

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása