Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Közértretró

 

Közért. Már az elnevezéstől hányingerem van, pedig olyan divatos retróhangulata van, mint a menzának, vagy a kultúrháznak.

 

Pedig a velünk élő retró azt jelenti, hogy nincs sok választásunk: lehet választani rossz és rosszabb között.

 

A garázsbolt például nem annyira retró, a kilencvenes években született intézmény, de az ilyesmit a pofátlan árrés miatt akkor is hanyagolnám, ha a bejáratnál nem botlanék söröző, és a kívülálló vásárló megjelenésére vészjóslóan bekussoló helyi erőkbe. Marad tehát a klasszikus-retrós Közért (így, nagybetűvel), ha nem akarok városhatáron kívülre menekülni négy pillepalacknyi bubis ásványvízért. Még szerencse, hogy nem szenvedek magas vérnyomástól, így nyugodtan bevállalható egy meccs a lakótelep testet öltött rosszkedv-központjával, a békásmegyeri Profi diszkonttal - gondoltam induláskor.

 



A Közért a szokásos módon, övön alulival nyitná a mérkőzést, de szerencsére erre már fel vagyok készülve, nem bír betalálni: a bejáratnál nincs egy darab bevásárlókosár sem, nekem magamnak kell levadásznom a cuccot beljebbről. A manővert kicsit feldobja, hogy új szabály van, azaz a pénztár előtt kell hagyni a műanyag készséget, tehát konkrétan három emberen - egy éppen fizetőn és két sorban állón - kellene átverekednem magam, hogy megszerezhessem azt, aminek a használata kötelező. Most viszont szerencsém van, épp senki nem áll a pénztárnál - persze ennek később még meglesz a böjtje. Viszonylag zökkenőmentesen magamhoz veszem tehát a kosarat, kivédtem az első mogyorózást, 1-0 ide.

A Közért viszont váratlan sikeremen rendesen feldühítette magát, össztüzet zúdít. A bejárat a következőképpen néz ki: pöccsel/vénuszdombbal lendíthető forgóajtó, felette pedig gyomorszáj magasságban még egy rugós kar is útját állja a betérni kívánkozó vásárlónak. Dupla elrettentés, ilyet viszonylag ritkán látni. Mindenképp beleakad az ember valahol, nincs mese. Én a kosárnál fogva, a felső egységbe gabalyodom. Lefelé nem tudom kierőszakolni a kezem, mert ott a forgóajtó. Marad a viszonylag hülye disco-fever póz, "kezeket a magasba", kosárral. Így megszabadulok a bejárat szorításából, viszont  ez a mozdulat elég feltűnő ahhoz, hogy a vásárlónak álcázott biztonsági őr azonnal rám tapadjon.

Van ideje alaposan szemügyre venni, ugyanis a sikeres hudinizés után jön a következő akadály. A bejárat után közvetlenül, az üdítőspolc és a raklapra pakolt vizek között pont egy kerekes bevásárlókocsi-szélességű folyosó van. Ezt onnan tudom, hogy a helyen áll is egy ilyen kocsi, megpakolva szeméttel. Nyilván valamelyik munkatárs takarításba fogott, de végül megunta. Előre tehát csak kétféleképpen juthatok: vagy letörlöm a port a zsugorfóliázott, raklapos vizekről az egyik oldalon, vagy leverek pár dobozos üdítőt, ha a másik útvonalon próbálok elkúszni. A portörlést választom, semmi kedvem vitatkozni a károkozás mértékéről a személyzettel.

Benn vagyok, de tudom, hogy vesztésre állok a Közérttel szemben: 2-1 az állás. Sajnos már látszik, hogy összeomlottam fejben.

Mert mi mással lenne magyarázható az a szarvashiba, hogy hiába van meg amiért jöttem, menekülés helyett teszek egy kitérőt a turkálószerűen elhelyezett akciós termékek felé? Ahol egymás hegyén-hátán halmoztak fel a gyermek-alsónadrágtól kezdve a szélvédőmosó-folyadékon keresztül, a szív alakú süteményszaggatóig mindent? Ez maga a fekete lyuk: beszippant, mert azt hiszed, hogy a rengeteg ócska gagyi között találhasz valami tényleg használhatót, olcsón.

 

A durva az, hogy majdnem működik a dolog, mert én például tegnap egy helyes kis bicajpumpába botlottam bele. Csak éppen - nem meglepő módon - az ára nem volt kiírva sehová.

A helyzet általában reménytelen: az első alkalmazott, akit megkérdezel, nem tud segíteni, ő zöldséget pakol éppen, de szól valakinek. Az érkező kolléga szemüveg nélkül, hunyorítva böngészi végig a kosarak fölé kifüggesztett árakat, mintha te ezt nem tetted volna már meg percekkel ezelőtt. Árleolvasó nincs, elviszi a kiválasztott árut a pénztárhoz, ahol ismét növelheted a népszerűséged azzal, hogy feltartasz egy vásárlót a fizetésben. Majd a számkód bepötyögése után - a leolvasó természetesen "nem veszi be" a vonalkódot - kiderül, hogy vágyaid általad 300 forintra értékelt tárgyáért 1300-at kér a Közért.

Most is pontosan ugyanígy történt. A személyzet gesztusaiból harag, megvetés és sértődöttség tükröződött, mikor a teljes állományt megmozgató művelet után közöltem: ennyiért mégsem kell a pumpa.

A kábé 10-1 után már csak leszegett fejjel tűrtem az olyan kisebb pofonokat, mint a miattam feltorlódott sor végigállása az egyetlen üzemelő pénztárnál, a pénztárosnő jajgatása, mikor kiderült, hogy ötezresnél nincs nálam kisebb címletű bankjegy a négy palack víz megvásárlására, majd a pánikszerű pakolás, mert ugye a kosarat a pénztárnál kell hagyni, nem lehet hátravinni nyugodt rámolás céljaira.

A végén még én köszöntem meg ellenfelemnek, a Közértnek, hogy a kegyelemdöfést nem vitte be: forintra pontosan annyi pénzt adott vissza, amennyi járt.

Na, bejön még a retró?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr301861988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

broom 2010.03.23. 19:25:39

bár én nem ltp-en élek, de a legközelebbi bolt ott van, egy match

tiszta csehszlovák és/vagy szomszédok(jucinéniboltja) fíling, persze kurva drágán minden

és itt tudták elkövetni azt, amit másutt még sosem, bankkártyás fizetésnél - az egyre agresszívebb kártyalehúzások során - 3 darabba törték a plasztikot

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2010.03.23. 19:26:29

Kimaradt a minden pénztáros számára mélyütést jelentő "kártyával fizetnék" mondat. Legközelebb próbáld ki te is :D

Öreg Sam 2010.03.23. 19:38:39

@Ibigoo:
Jaaaah a nyugger meg étkezési utalványokkal fizet,egy egész tömbbel,éscsak a fölöst húzatja le a bankkártyájáról. (nem csak a nyugger)
No ettől jön rám a lábrázás...

theveryguest 2010.03.23. 19:54:21

Meg kihagytad azt, hogy a 4 pénztárból sosem üzemel csak egy. Max ha a sorban álló vásárlók már az eladótér legalább felét elfoglalták, akkor nyitnak egy másik pénztárt. Ezért van az, hogy mindig könyvvel megyek ilyen helyre, mert úgyxis rengeteg időm lesz olvasni.

Illetve, mivel kicsi a hely az árunak ezért sokszor pl a hűtőpolc szélén is tejek egyensúlyoznak, amik persze így a nem megfelelő hűtés miatt a lejárati idő előtt már savanyúak nyáron.

Ami jó még: az 5Ft hiányzik emberek, meg akik 100Ft alatti tételeken nekiáll vitatkozni, hogy de nem annyiért látta, visszamennek kiderítik, segítséget hívnak, sztornóznak (ezt külön ember tudja csak, akit külön elő kell keríteni).

Naphoz holddal 2010.03.23. 20:02:11

Na én se ltp-en lakom hanem a külvárosban, de itt is érdekes közértek vannak. A sörözgető/cigizgető helyi erők itt is megvannak és tényleg mindig bekussolnak ha valaki megközelíti a boltot. Nagy élmény elhaladni a vizslató tekintetük előtt amivel végigkísérnek mindaddig amíg be nem lépsz az ajtón. Nem tudom mér olyan izgi a bolt előtt alkoholizálni a hidegben, de egész télen minden áldott este láttam ugyanazt a két alakot a bolt előtt sörözni. Az egyik boltba csak vészhelyzet esetén megyek be, mert mindig olyan fura, rohadt tejre hasonlító szagok terjengenek, szerintem be sem kapcsolják a hűtőt. A másikba szintén utálok bemenni, mert a kiscsaj aki "kiszolgál" olyan gyilkos tekintettel szokott rám nézni amiért vásárolni merek és neki fel kell állnia a helyéről, hogy alig várom, hogy élve kijuthassak. A harmadik viszonylag oké, bár ott meg nem tudom mi lehetett mert pár hét alatt eltűnt az összes régi alkalmazott és most tök ismeretlen arcok vannak.

Asidotus 2010.03.23. 20:21:31

Én már csináltam azt, hogy túl hosszú sor volt a kasszánál, ezért a kosarat letettem egy másik kassza futószalagjára, és otthagytam a boltot, a termékekkel együtt. Ne azon gazdagodjon már valaki, hogy az én időmet rabolja!

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.03.23. 20:22:57

Az ilyen kis üzletekben a kártyával fizetés külön kaland. A modernebb üzletek többségében: kártya odaad-pin kód beüt-viszlát. Na, de nem a kisboltban. Lehúzza a kártyát, bepötyögöd a pinkódot, aztán jönnek a várakozás izgalmas percei. Szerintem ezekben az üzletekben még mindig valami ősrégi betárcsázós netet használnak, szinte hallom a modem prittyegését.

Ja, de készpénzzel fizetni sem nagyobb öröm. Egyszer próbáltam meg a 3455 forintnyi végösszeget tízezressel fizetni... Látni kellett volna a pénztáros felpüffedt arcát "nincs kisebb?"... Ha csak húszezres van nálam, szerintem meg is ver.

magyar bucó 2010.03.23. 20:32:26

Ott szúrtad el, hogy bementél a Profiba. A Pennyvel együtt nagy ívben kerülendő.

libikoka 2010.03.23. 20:54:58

Ezt nem ertem:
ha nincs kosar, bemegyek anelkul. 4 vizet zsugorban egyebkent is egyszerubb kezben.
Ha nincs kosar, nem akadsz bele a forgoajtoba, bar a leiras alapjan lehet, az is sikerult volna.
Ha all egy bolti kocsi az utamba, odebb tolom. Majd visszatolja a tulaja.

Szoval: en sem szeretem a profit, de ha maskent allsz a dolgokhoz, akkor lehet, h nem is olyan szornyuek, hm?

esef 2010.03.23. 20:56:11

Ha a békásmegyeri Profi ennyire gáz szerinted, akkor még nem jártál a Szentendrei út elején található egységben...

a kis herceg 2010.03.23. 21:15:00

"(...) nincs egy darab bevásárló kosár sem (...) aminek a használata kötelező (...)"

SZERINTEM nem kötelező. Nem hiszem, hogy az üzletbe való belépés feltétlenül vásárlásra kötelezne.

Mindenkinek a saját baja a legfontosabb, neked akkor és ott a pumpa árának kiderítése volt az (szvsz a termékek nem megfelelő jelölése, árazása is egy bevételnövelő trükk), ennyi.

Amúgy elég jellemző a paneles közértekre, nyolckor bezáró nonstopokra amiket itt leírtál, grat a kitartó küzdéshez.

Axum 2010.03.23. 21:29:28

Miért lenne kötelező a kosár? Ki van irva?

Mylady 2010.03.23. 22:37:24

Nálunk ezt tetézi a pénztáros csaj, aki magánéletét munka közben tárgyalja ki a biztonsági őrrel. Egy élmény hallgatni, amikor a vidéki rokonokat szidja jó hangosan. A sor meg áll és áll és áll, mert a keze az nem jár olyan gyorsan, mint a szája...

theveryguest 2010.03.24. 15:48:34

A legdurvább bolt, amit ismerek a CBA a Corvin Mozinál. Az a kemény, hogy a sortávolság úgy van belőve, hogy egy soványabb ember táska nélkül a kosárral a kezében pont elfér. De forgolódni már csak óvatosan lehet, ha az ember nem akar leverni valamit a polcról. Ketten már nem nagyon férnek el egy sorban, Pláne, ha az egyiknek van táskája.

fabos-net · http://fabos-net.ws/ 2010.03.24. 21:54:41

Na és ne feledjük kis városban három helyre is menni kell a hétvégi cuccért.

CernaGeza 2010.03.25. 18:07:07

óóó:)

Micsoda téma.

A leírás kitűnő, de én ajánlanám még a magyar postát és a gyógyszertárat is ahol 20 éve "retró" feeling van.
Petőfi Sándor utcai nagyposta:

- Postásgumikkal összefogott nyomtató, ránézésre 30 éves bankjegyvizsgáló, barna celluxxal összefogott (!!) pult, a 28 ablakból nyitva 7.

Lesem, miért nem halad a sor. Látom hogy az üveg mögött a nyanya papíron számol, ceruzával, gyökkettővel.
Az előttem álló csaj meg is kérdi tőle: - Nem volna gyorsabb számológéppel??"
Erre a nyanya ingerült hangon odaböfögte hogy "az a biztos ami le van írva neem?!!"

Mire az ablakhoz érek, újból megfogadom hogy nem, nem, soha az életbe a postára, nem.
Ezt tetézendő, a nő mindenféle kaparós sorsjegyeket akar eladni.

A gyógyszertárban hasonló a helyzet.

- A 3 ablak közül 1 van nyitva, kígyózik a sor rendesen.
Az ügyeletes nyanya itt is a helyzet magaslatán áll: minden egyes doboz gyógyszerért külön megy hátra, kényelmes tempóban, lassan.
A számítógépet 4* újraindítja, kattingat, ha valaki kártyával akarna fizetni, azt simán szemmel megátkozza, feldarabolja és kihányja. A kártyás fizetés + tíz perc, de néha muszáj mert az ember általában nem számít a 3 szem bogyóért 3000 forintos árra.

csak egészség legyen, meg térerő..

padorjan 2010.03.26. 21:02:38

@CernaGeza: Ilyen Postahivatal még a Budapest 9. (József krt.).

LuciFerko 2010.04.28. 01:19:07

Székesfehérvár lakótelepi kisboltjaival is vigyázni! Pl a Vízivárosban az eladó kiscsaj telefonon cseverészett valószínüleg a barátnőjével és mikor lerakta úgy nézett rám, mintha azt mondaná hogy "ez meg miért nem ért rá máskor??"

tudom bírni az ilyeneket...

mommoka 2010.08.23. 13:55:09

Jó a téma! 18 évig éltem panelben ott nőttem fel, ismerem a körülötte lévő dolgokat, viszont falun se mindíg öröm boltba járni. például itt nálunk van olyan bolt ami szerintem 40 éve nem volt felújítva, csodálom, hogy ÁNTSZ még nem záratta be. Személy szerint sosem jártam benn, elég kívülről belesni, pl. legalább 100 éves szovjet? hűtőpult, századmiliméterre kopott linóleum, kockás csempe, festék a falon, polcokon <0 stb.. elég retro. A többi boltban pedig általában sorbanállás percekig. Ehhez elég csupán 1 eladó aki egyedül van a boltban(általában nem a pénztárnál), 2 vevő. 1 nagymama, és egy kismama kisbabával,gyerekkel. És már hallgathatom is, hogy kivel mi történt tegnap, milyen szép gyerek és amúgyis ajándékba választhat valami cukrot, vagy hallgathatom az aprópénz csörgését amit az idősek borítanak ki tárcájukból, hogy alaposabban szemügyre vehessék forintjaikat.

Reactor 2011.03.19. 14:08:28

Nekem attól van herótom, amikor csávókám kártyával akar fizetni + még SZÁMLÁT is kér! Már maga a kártyás fizetés is eléggé idétlen jenki szokás (készpénz lassan már illegális lesz?), de amíg a csávókámnak kiállítják a számlát, szépen felduzzad a sor, az emberek idegesek (jogosan), csávókám meg angyali bájmosollyal a pofáján, mosolyogva teszi el a nagy nehézségekkel kiállított számlát, hogy ötven forintot visszakaphasson a húszezres nagybevásárlás után.

Az ilyenektől kezd el viszketni a tenyerem,de cseszettül...

deenah 2011.03.29. 18:06:50

@Reactor: el sem akarom hinni hogy ez a hozzászólás 2011-ben íródott!

A termódinamika második főtt étele 2021.02.09. 00:25:17

a teszkónál meg a többi hipermarketnél is állandóan a kártyázók azok akikkel a legtöbb gond van
még a kuponozók se ennyire problémásak
csávókám percekig keresgél a mindenféle névjegykártya-szupershop-paklijában, nnna végre megvan, beüti a pin-kódot, afenébe elrontottam, hogy lehet itt törölni, érintősnél meg állandóan azzal megy a szarakodás hogy a nyavalyás szenzor nem olvassa be a kártyát, aztán ha mégis beolvassa, fel már nem ismeri...
kábé 5 készpénzzel fizető vásárló képes annyi idő alatt végezni amíg 1 kártyázós retardált

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása