Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

A Fidesz is paneleket bontana

Kicsit félve vallom be, hogy nem kezdtem még az Új Széchenyi Terv (igen, csupa nagybetűvel) részletes és mélyenszántó tanulmányozásába, így nem én, hanem a Menedzsment Fórum vett észre egy érdekes mondatot az említett alapmű lakáspolitikával foglalkozó fejezeteiben:

 

"A házgyári panellakások teljes körű felújítását vagy felszámolását kell célul kitűzni."

 

 

Csak emlékeztetőül: paneldózerolásról először az MDF budapesti elnöke kezdett beszélni, amire hamar megvolt az ingyenfelújítási ígéret, mint kommunikációs ellentámadás a Fidesz részéről. Akkor még nem volt szó dózerolásról, bár hangosan - és szánalmasan - csak a szocik tiltakoztak ellene emlékeim szerint.

 

Visszatérve az alapproblémához, megreszelném akkor a torkom, és úgynevezett "lakógyűlés-stílusban" bekiabálnék néhány alaptételt a tőlem távolabb zajló nemzeti konzultáció meghitt zümmögésébe.

 

1. Nem költözöm sehova. Felőlem rombolhatnak panelt, de ha építenek helyette valami újat, akkor azt itt tegyék, mert már megszoktam a környéket, ahol lakom.

 

2. Tulajdonképpen mégis hajlandó vagyok költözni, de az sok pénzbe fog kerülni Önöknek. Nagyon sokba, és egy picivel még annál is többe. Csak nagyon súlyos nemzeti érdek esetén vagyok hajlandó lemondani a szükségesnél nagyobb állami kárenyhítésről, mondjuk, ha az én lakótelepem - akár a pesti, akár a szolnoki - helyére is űrkikötőt terveznek, mint a Kétfarkúak.

 

3. Nagyon rosszul fog mutatni a tévében, ha mégis sikerül rávenni engem a költözésre, és a nagyszabású program lezárulása után, fél évvel az új házba költözés után a málló vakolatot, az omladozó tetőt és az állami pénzen meggazdagodott, de silány rohammunkát végző vállalkozó helyesírási hibákkal vastagon megszórt magyarázkodó levelét mutogatom a kamerának.

 

Persze, az is lehet, hogy jól sülne végül el a telepromboló program, egy pillanatig sem állítom, hogy a lakótelep a létező világok legjobbika. Azt is tudom, hogy most már a nap is másként süt, forradalom volt, izémizé. A fenti három pontot csak a forradalmi erénynek nem nevezhető, viszont gyakorlati tapasztalatokból táplálkozó, a hasonló kaliberű állami beruházások iránt érzett kétely miatt kívántam leszögezni.

 

Hogy legyen miről tárgyalni, ha ideér a konzultáció a lépcsőházba.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr592197834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kubatov_kommunista 2010.08.05. 09:47:46

Mi ez a faszság megint? Kitört a jólét?
Amúgy mi a baj már megint a panellel? Lakni lehet benne. Amíg az ember dolgozik úgysincs otthon 6 előtt nem vergődik haza, 18-24 között meg hogy megedd a vacsorád meg megnézd a krimid vagy csinálj amit csinálsz aztán lefeküdj arra tökéletesen jó.

amúgy ha építenek nekem egy 60-70m2 kis passzív házat napcellákkal, földhő fűtéssel, jól leszigetelve 40 éves fák között a belvároshoz közel jó tömegközlekedéssel, akkor rombolhatják a lakásom. Kb. ez az értékarányos csere vagy még adok pár misit.
Egyébként húzzanak a pi...ba.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.08.05. 09:48:24

@bvb09: Kilenceske! Sürgősen vegyed be azt a gyógyszert, mert jön a doktor bácsi a muszájdzsekivel meg a szájpecekkel!

Hadrianuska 2010.08.05. 09:48:40

@Kivlov: Hogy érted a minimális ráfizetést? Ezt azért fejtsd ki kicsit bővebben légyszíves.
-Csak nem úgy,hogy szinte ingyen építenek a panelban lakóknak szép újépítésü házakat, amibe az egész ország gyűri a pénzét? Ezt már eljátszották egyszer a panelok építésénél. Elég volt meg igényelni, befizetni két- három százezret és lett egy lakásuk. Aki pedig maga épített, az a totális húsz- harminc éves eladósodás mellett betegre dolgozhatta magát, csak hogy levegye állambá' válláról a lakásépítési terhet. Kicsit nonszensz lenne, ha efféle álmok közt ringatóznátok..

igazi hős 2010.08.05. 09:50:16

@Álmos: Az irodalom valóságbeli ellenpéldájaként olvass utána a Wekerle-telep előkészítésének és megvalósításának: minden részletében utánzandó példa a hatékony, gyors és olcsó állami projektnek. (Nem hiszem, hogy lenne ilyen a belátható jövőben.)

A panelek zsúfoltságát a helyükbe épülő lakópark nem oldaná meg. A parkolási gondokat meg lehetne oldani: lebontani a köztes terekben levő közösségi épületek (óvoda, bölcsőde, stb.) egy részét és alulra mélygarázst építeni, fölé pedig jobb minőségben visszaépíteni a közösségi épületet.
Az pedig nagyon kérdéses, hogy a pesti lakáspiacon milyen kereslet lenne a panelek helyén létrejövő 200,000 lakásnak. Panel áron biztos elkelnének, de a dupláján?

pákozdy 2010.08.05. 09:50:24

Nincs semmi gond a panelekkel.A panelek világosak, szárazak, élhetőek.Ez csak politika. Én nagyon jól érzem magam benne, és nem vágyok sem egy selejtes lakóparkba, sem egy 100-120 éves penészes, vizes düledező romba. A kertes házban meg mit akarnak azok, akik a közös költséget sem fizetik? Azt hiszik, az ingyen lesz?
Ami gond: magas távfűtés számla, de most már ezen lehet segíteni - le lehet válni a távfűtőművekről, de nem biztos hogy hosszabb távon ez jó lesz.
Nyáron meleg - ezen is lehet segíteni, klíma beépítésével.

marci hevesen 2010.08.05. 10:15:02

Nem kell lebontani a panel házakat, nemsokára úgyis maguktól összedőlnek. A panelek sajnos 50-60 év után szerkezeti okok miatt életveszélyessé válnak, és ismerve a magyar építőipar mentalitását, képzettségét és hozzáállását - tisztelet a kivételeknek! - ez hazánkban inkább 40-50 év... Sz'al inkább albérlet, minthogy 20 éves hitelre valami 30 éves panel...

Kuruttya 2010.08.05. 10:16:11

@igazi hős: a Wekerle 1909-től 1925-ig épült. Az előbb pont azt írtam, hogy ekkorra kezdtek jó lakásokat építeni. Sajnos a város nagy része nem ekkor épült.

pakesz (törölt) 2010.08.05. 10:27:11

@marci hevesen: persze ahogy moricka elkepzeli...
amugy a hidakat is 50 evre terveztek es 150 ev utan is hasznaljak...
Paksot is 30 evre terveztek es 45 evig hasznaljak...

úgyiselfelejtem 2010.08.05. 10:27:53

@egy-fo-epitesz: hogy csinálod évi 12-bôl? Az kb 1.5 köbméter fa lehet (azthiszem), amit még egy kis kályhával is gyorsan el lehet tüzelni...

@Hadrianuska: azért 30 éve a 2-300 ezer magyar forint nem volt annyira kevés, mint az te beállítod. Nemigen köhögte ki senki.

pakesz (törölt) 2010.08.05. 10:27:58

@pákozdy: szerintem sincsen gond...
szoval ez a nagy betonutaatot nem ertem, vannak akik betonirodaban nyomjak az akkor nem rossz?

marci hevesen 2010.08.05. 10:32:35

@pakesz: Bocs, apám 25 évet dolgozott városi ingatlankezelőnél... tanulta a technológiát és annak tulajdonságait

jog-ász 2010.08.05. 10:33:57

az egész program célja, hogy széchenyi terv keretében a kliens vállalkozói, vagy épitési vállalkozóvá váló réteg ujra megszedje magát akár ért az épitéshez akár nem.
láttam már nem egy álatlános iskolai tanárnőt, magát építési váallkozóvá átképezni, bődületes szavatossági perekben buktak meg.

marci hevesen 2010.08.05. 10:37:37

Sajnos a nem megfelelő szigetelés és csapadékvíz-elvezetés miatt (ahol kisebb dombra épült a ház, ott a domboldal esetleges lassú csúszása még komolyabbá teszi a problémát) visszafordíthatatlan károk keletkeznek a szerkezeti elemekben.

SiKom 2010.08.05. 10:38:03

@pakesz:
"amugy a hidakat is 50 evre terveztek es 150 ev utan is hasznaljak..."

Ja, ezért kapják most szét gyakorlatilag darabjaira a Margit hidat. Ja, oké, a fő szerkezet megmaradt, végülis csak dupla áron restaurálják a hidat, mintha újat építenének.

"Paksot is 30 evre terveztek es 45 evig hasznaljak..."

Paksot megéri "dupla áron helyrehozatni", mert még így is üzlet.

A paneloknál szerintem senki se fogja kifizetni a (mondjuk) 3-400 ezer Forint/m2-t a felújításra.

SiKom 2010.08.05. 10:40:08

@kubatov_kommunista:
"amúgy ha építenek nekem egy 60-70m2 kis passzív házat napcellákkal, földhő fűtéssel, jól leszigetelve 40 éves fák között a belvároshoz közel jó tömegközlekedéssel, akkor rombolhatják a lakásom. "

Te igazi kommunista vagy.

Mi az, hogy "építenek neked"? Majd te építtetsz, ha úgy tetszik.

Az meg, hogy lerombolnák a paneled? Majd összedől az, és akkor lehet sírni. Majd akkor sírsz, hogy bárcsak rombolták volna le, és adtak volna valamennyi pénzt, mint így, hogy bukod a teljes lakásod, vagyonod!

egy-fo-epitesz 2010.08.05. 10:42:04

@úgyiselfelejtem: nem minősített passzívház, építek ilyet társasházból is.
de ezt igazából "alacsony energiájú épületnek" híjják

ljubityel 2010.08.05. 10:56:48

Ajjaj! Nagyon nehéz lakósűrűségről vitatkozni azokkal, akiknek fogalmuk sincs róla! Aki nem hiszi, nézzen utána!
Vannak generális, nemcsak panelépületekre jellemző problémák. Ilyenek a fenntartási költségek. Ez egy ambivalens dolog. A relatíve olcsó panellakásban lehet a legnagyobb rezsivel lakni.
Sajnos, amíg az alternatív energiafelhasználás ilyen szinten van, ez nem is fog változni!
Teljes tévedés a lakhatási értéket és a forgalmi értéket összekeverni! A forgalmi értéknek rengeteg szubjektív eleme van, ami nem jelentkezik lakhatási minőségben.
A panelek túlnyomó részt jól lakhatók.
Amikor épültek, ugyanúgy megfeleltek a hőszigetelési normáknak, mint a nempanel épületek. A panelekben lévő hőszigetelés szublimált, gyakorlatilag gázzá és takonnyá változott. Ezzel akkor nem számoltak, mert nem voltak hosszútávú kísérleti adatok. Ugyanez a hőszigetelés a nempanelen is tönkrement. Tehát, ez nem panelspecifikus probléma. Akárcsak az épületgépészet vagy a nyílászárók avulása.
A sao pauloi 40-50 emeletes lakószörnyek szintén panelból épültek. Az építési vállalkozónak nem célja az életminőség megteremtése, ő négyzetméterre adja el a lakást. Nem számol egy terület túlépítésével és az ebből származó szociális, közlekedési, stb. gondokkal. A brazil nagyvárosokban gyakorlatilag nincs várospolitika, nincsenek előírások, ellenben hatalmas lakásínség van. Ilyen estben - akárcsak nálunk a '60-as '70-es években - a szükségletek mennyiségi kielégítése minden egyéb szempontot felülír.
Sajnos, akinek nincs lakáskultúrája, annak sem panelben nem lesz, sem lakóparkban, sem egy rózsadombi villában.
A lakásnak (mint ige) csak az egyik paramétere maga a lakás (mint főnév). Gyakorlatilag a legegyszerűbb fizikai körülmények között is lehet magas színvonalon lakni, élni. Sajnos ezt sokan összekeverik!
A lakhatás körébe tartozik a környezet, a közlekedés, az intézményhálózat, és a lakótársak mentális és anyagi háttere. Egy erkölcsileg és mentálisan lerohadt országban már csak ez utóbbi miatt is szarnak érezzük a "lakhatási körülményeinket".

ljubityel 2010.08.05. 11:03:42

@Sir Kommentor:
Egy kicsit vastagon dobálózol a számokkal, ami arra utal, hogy nagyon messziről ugatod a témát! Hőszigeteléssel, ablakcserével épületgépészeti felújítással kb. 60-75000 Ft/m2 lehet számolni!
250000 Ft/m2-ből már újat lehet építeni, ecsém!

Leslieke 2010.08.05. 11:11:03

@the way I feel: Igazából jobb lett volna, ha anyád a fogantatásod után elvetél. Vagy egyszerűen csak lenyelt volna, és az egyik kutyaszaratóban a téged megillető helyre tesz!

csokiájsz 2010.08.05. 11:14:25

Hatásvadász a cikk címe, mi meg itt egymás torkának ugrunk. Panelproli vs újépítésűproli vs családiházasproli.

Itt valószínűleg arról lehet szó, hogy a panelek elöregedése, ami valszeg egy össztársadalmi probléma, hogyan orvosolható. Felújítással, vagy inkább építsenek helyette újat. Melyik éri meg jobban anyagilag. Szerintem ugyanúgy zajlana, mint a jelenlegi panelprogram: lehetne pályázni támogatásra + önerő. Gondolom nem ugranak neki egyszerre minden panelnak, mert az azért okozna némi problémát.

Egyébként nem nagyon értem, mi a gond a panelekkel, Rendszeresen jön valami okostojás, aki kijelenti, hogy milyen jó lesz, amikor x idő múlva elkezdenek majd lepotyogni a panel elemek. Ez mire jó, azon kívül, hogy a bennük élő 1,5 millió ember életét keserítik?

Mi van azokkal a "polgári" lakásokkal, amelyek a századforduló körül épültek? Ahol lezárják télen a gázt, mert életveszélyesek a vezetékek?

fuck off

pakesz (törölt) 2010.08.05. 11:23:27

@ljubityel: hat igen ...
o eredetileg azt allitotta hogy szetesnek a panelok, erre irtam hogy mi az a tervezett meg mi is az hogy valojaban mennyi is jon ki az elettartamra...
tisztan es egyszeruen en arra reflektaltam hogy szerkezetileg egybe maradnak, persze hogy 30 eves ablak az szetrohad, meg el is avul!!!
a gepeszetnel is a 30 eves csoveket mar lokik ki, de ez a regi sz@r berhazaknal is ugyanugy megvan!!!

250e az max ugy hogy beraknak meg egy teherhordo falat :)))

főboszorka45 2010.08.05. 11:30:10

Én Káposztásmegyeren lakom, panelban. Semmi pénzért nem cserélnmém el egy belvárosira. Azt a rengeteg zöldet!És igenis szépek, változatosak a panelok, a rezsi sem akkora vész. Nívódíjas lakótelep, mert a panelházak nagy részén sátortető is van!
Én egy nagyobb, kb 300 lakásos tömbben lakom és tökre elégedett vagyok, itt van minden a közelben, a parkoló is elég nagy és még ingyenes is!. Tessék a belvárosban zöld területet, vagy parkolót keresni!Ja, hogy minden áthallatszik? Néha remek poénok születnek.A műanyag nyílásszáró meg nekem személy szerint nem kell, eleget szenvedtem miatta 16 éven át...Nagy, kétszárnyú, csak oldalra nyitható ablak volt, de olyan nehéz, hogy mindig leszállt, a mostani lakásom fa ablakai bukó-nílóak, és könnyűek is! Nem mind arany tehát, ami fénylik!

pakesz (törölt) 2010.08.05. 11:33:28

@Sir Kommentor: "Te igazi kommunista vagy."

nem komcsi csak oneki ez lenne az elorelepes...
o inkabb cinikus volt, hogy ninsc az a penz amivel az o lakokornyezetet rendesen ki lehetne valtani

es igaza is van am!!!
a panel jo kozlekedesu, ott van rendesen minden(akkriban meg a rendelot is odaterveztek am!!! nem ugy mint ma a lakoparkoknal), es 40 evesek a fak...

amugy en panelban lakom es nem hallom fingani a szomszedot...
sot volt neha buli is ejjel 1 -ig es nem basztattak

ljubityel 2010.08.05. 11:38:01

csokiájsz
"Mi van azokkal a "polgári" lakásokkal, amelyek a századforduló körül épültek? Ahol lezárják télen a gázt, mert életveszélyesek a vezetékek?"

Melyik századforduló?

Miből gondolod, hogy az korrodálódó gázcső tudja, hogy panelépületben vagy polgári épületben lett beépítve!

Iszonyatosan indulatból ír a kommentezők 90%-a! Rettenetesen kever nem a panelépítéssel összefüggő dolgokat.
Végülis nem cél, hogy tisztábban lássunk! Mert addig lehet kavarni a szart ebben a témában, amíg ekkora a sötétség!
A panel anyaga a vasbeton. Akárcsak a mai nempanel többszintes, középmagas és magasépületek többségének! A panelben ugyanannyi idő alatt megy tönkre a vasbeton, mint a nempanelban! Persze vannak speciálisan panel csomópont képzési problémák, de ezek egyelőre nem jelentek különösebb gondot!
A hőszigetelés sem panelspecifikus kérdés, mint ahogy az épületgépészet avulása sem!
Nem panelspecifikus a fűtés vagy a melegvíz készítés sem!
Magyarországon '45 után elfelejtődött az épületkarbantartás, amely alapvetően tulajdonosi szemlélet függő. Ahol megmaradt a magántulajdon, ott ez a kérdés is megfelelően kezelve volt.
A panellakások építési költségeit nem lehet az adott kor gazdasági környezetéből kiragadva kezelni.
Amikor a bérek teljesen elszakadnak a munkaerő értékétől, akkor az árak is!
Minden korban adódtak kiskapuk, ahol a bennfentesek ki-besurranhattak. A szociális bérlakásért, aki annak idején hozzájutott 1000 féle módon megfizetett! A végén pedig egy amortizált csődtömeget vásárolhatott meg hugyé', de ennek most fizeti meg az árát! Igaz nem annak, akinek kéne, hanem a közműszolgáltató multiknak, és a lehúzós építőipari vállalkozóknak.

2010.08.05. 11:40:05

Nagy városi közparkokat a lebontott panelek helyére! A fák és a növényzet nagy része már eleve ott van.

pakesz (törölt) 2010.08.05. 11:53:40

@ljubityel: azert szoktak lezarni mert mar regi a gazcso
panelan a gazcso meg csak fozesre van, es az is lakasonkent felfele szallo, es azt mar hegesztettek...

tudod ha koccal van az elobb - utobb elenged azert szoktak eloirni(???) hogy ki kell cserelni, na most a belvarosiak meg jo berhazprolikent nem akarnak fizetni semmit, a gazmuvekkel meg packazni nem lehet :)
legtobbszor tobbszori figyelmeztetes van hogy fel kellene ujitaniuk de ok nem teszik (es gazcsobol berhazakban nagysagrenddel tobb van mint a paneban, igy a ktg is tobb...)
amugy panelban egyaltalan nem kellene gaz

@ébrenjáró: igen!!! a belvarosi s3ggfejeket meg a dunapartra le, aztan a helyukre koltozzenek a panelprolik :)))

kubatov_kommunista 2010.08.05. 11:54:21

@Sir Kommentor: ostoba vagy de megbocsájtom, te kis fidesznyik, te.

kommentemmel arra utaltam, hogy semmi baj a panellel jó helyen van, parkos, egyáltalán nem fog szétesni, eszembe sincs elmenni, költöttem rá, nem adósodom el vele, eszembe sincs a vagyonom a lakásba beleépíteni és nemcsak azt kell nézni, hogy miből van egy lakás és máshogy is lehet nézni dolgokat, mint fekete meg fehér.
Most hallottam erről a 'le a panellel' faszságról és csak körbeírtam, hogy mi adja meg a dolgok értékét és hogy ára van a dolgoknak.
De te egyszerű vagy mint a faék.

ljubityel 2010.08.05. 11:55:04

ébrenjáró

Mondj egy példát, melyik helyére gondolod?
És az ott lakókkal mi a terved?

Még egy apróság, a Margit-hídról!
Valakinek azzal kapcsolatban is sikerült leírnia valami épületes baromságot. Mindezt tette úgy, hogy még csak nem is látta mi folyik felújítás címén. pedig elég lett volna 4-6-os villamossal végiggurulnia és kinyitnia a szemét!
Szóval nem cserélik ki a tartószerkezetet, hanem csak a járófelületet. Ahol szerkezetcsere van, ott nem felújítási céllal van (hídfőnél) hanem az alatta lévő szabad belmagasság növelése a cél.
Az összes járulékos elemet viszont kicserélik.
A felújítás valóban drága! De egy ilyen munkánál nem csak a közvetlen építési költségeket kell megfizetni, hanem rengeteg mást is, amiről az egyszerű szemlélő nem is tud.
Újat építeni ennyiből? Ugyanitt? Ugye viccelsz!
A Margit-híd műemlék, az UNESCO világörökség része.
Már az is elég gáz volt, hogy a budai rakpartot a főgyűjtő építése után nem tudták az eredetit megközelítő állapotba visszaállítani! Mi lenne itt a Margit-híddal? Mennyi ideig tartana? Mibe kerülne az országnak amíg az újat megépítik?
Lehet vagdalkozni! Csak számolj azzal, hogy ordít a hülyeség!

Anyadamedve 2010.08.05. 11:55:11

@főboszorka45: Én is kápon lakom mióta megépült a lakótelep. Erdő mellett, friss levegő, csöndes környék. Ugyanakkor közel van az Auchan, Decathlon stb és a belváros is 35 perc. A házak állapota is nagyon jó, sokkal kellemesebb, mint ismerősömnél a Marina parton. Semmi pénzért sem költöznék el innen.

Egyébként meg aki azt mondja, hogy 40-50 évre tervezték az nézze meg Újpesten az Árpád üzletháznál az első ilyen jellegű panelházat. 1965-ben adták át ami azt jelenti, hogy 45 éves és semmi szerkezeti probléma nincs vele.

ljubityel 2010.08.05. 12:02:53

Jajj pakesz!
Látszik, hogy olvasni már egy kicsit megtanultál, de még nem érted azt, amit olvasol!
Az a baj, hogy nem ugyanazokat a dolgokat hasonlítod (hasonlítják össze mások) hanem különbözőket!
Az öreg gázcső a panelben is öreg!
Ahol mód volt rá, ott a panelba sem vittek gázt a konyhai főzéshez!
Én pl. (és ebből most kiderül, hogy panelben lakom) lekötöttem a gázt, és kerámialapon főzök és villanysütőben sütök. Ezzel nem viszek be felesleges széndioxidot és vízgőzt a lakásba, amit azután nem is kell kiszellőztetnem! Erre mindenkinek megvan a lehetősége! Csak hát, az a kérdés, mennyien számolnak ezzel! Nem sokan!

Jerky_Maistro 2010.08.05. 12:07:18

az újépítésű lakások botrányosak, amik nem 50+ millióba kerülnek, mert az alatt csak szart találsz.

túlárazottak és élhetetlenek. mindig röhögök, amikor 30nm-es lakásnak nevezett lyukban (most csak a szobám ekkora), ahol rád esik a plafon, olyan alacsony, kényszeredetten vigyorognak emberek, és verik a nyálukat, mert új házban pállik a seggük.

aztán megy a csodálkozás és pereskedés, amikor kezükben marad a kilincs, egy ajtócsapódástól betörik a fal.

nincs jobb a századfordulós, polgári házaknál. csak egy kis felújítás, és kész.

Hurri Kán 2010.08.05. 12:07:57

Ha felújítanák a régi gépészettel rendelkező paneleket (melegvíz + fűtési rendszer), plusz nyílászárócsere és külső hőszigetelés, akkor a rezsi máris csökken és abszolút versenyképes az egyedi fűtéssel szemben!

Ehhez persze az is kéne hogy a Főtáv ne bukott politikusok fejőstehene legyen, hanem tényleg a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó nonprofit fővárosi cég. Ugye ha csökken a lakások energiafelhasználása akkor a Főtávtól is kevesebb energia kell fűtésre, ami a környezetet is kíméli (ti. a fűtési energiát is elő kell állítani.)

én személy szerint nem vagyok panelpárti de tudomásul kell venni hogy sok embernek lehetőség az első önálló otthon megszerzésére az árak miatt, és talán ezt is figyelembe kéne venni.

pakesz (törölt) 2010.08.05. 12:09:16

@ljubityel: leirtam...
hogy panelban nalunk a gazcso mar hegesztett...
csaladtag meg belvarosi ott koccal van a gazcso, es olyan durvan keringozik a gazcso hogy egyszeruen bemegy a fovezetek a konyhaba majd a furdoba aztan a hallon vegig ki a szelfogoba hogy onnan a meronkhoz menjen meg a szomszedhoz... persze a meronktol meg vissza a furdoba

tehat ktg -nek ktg, de a panelban levo gazvezetek az tipikusan egy lakasra csak 3 meter jut!!! es atalany van fozesre azon cserelni amugy nem kell, max lakasonkent 1(azaz 1db) kocos osszecsavarast hegesztesre cserelni, szoval igazad van hogy ott is kell cserelni de a ktg -e az a tizede lesz, es ha a panelnal zarjak le a gazt akkor max beallitom a kis villanyrezsot :)

Mr.Treeger 2010.08.05. 12:11:42

Miért bontanák le? A legtöbb társasházként működik, tehát a lakók felelőssége lenne a felújítás. Amikor a rendszerváltás könyékén olcsón megvehették nem volt baj az állapota. Akkor majd én is várok, és szólok az államnak, hogy újítsa fel az enyémet is.

Goompah 2010.08.05. 12:13:54

@ljubityel: Nem lett volna egyszerűbb és olcsóbb (gázdíjátalány vs. villany) megoldani a konyha szellőzését? Páraelszívó, ami kifújja a párát a meglévő szabadba nyíló, bár sokak által lezárt konyhai szellőzőbe.

Jerky_Maistro 2010.08.05. 12:13:59

@gyvy: az emberek sznobizmusból ódzkodnak a panelháztól, mert azt hiszik, csak panelprolik lakják, és a Szomszédok figurái jutnak eszükbe.
Az meg sem fordul a fejükben, hogy a terület sokkal többet ér, mint maga az anyag. Főleg azt fizetjük meg, AHOL élünk, nem amiben (kivéve az újépítésűek pluszköltségét). Hangszigetelő lapok beépítése (max 100ezer Ft) pedig sehol sem árt, inkább használ.

CernaGeza 2010.08.05. 12:21:26

- Mókás (?) olvasni hogy a többség milyen intoleráns köcsög lesz hirtelen, ha a panelek és a bennük élő tömegek szóba kerülnek.. Érdemes a homáron a "napsütéses" post kommentjeit is elolvasni.

Szal egy szó mint száz: Aki ilyen szarban lakik az takarodjon vissza vidékre (???) ..de leginkább dögöljön meg mind, oszt probléma megoldva.

rózsadombi kommentelők, vidékről okoskodók szevasztok

Hurri Kán 2010.08.05. 12:26:03

@Jerky_Maistro: én nem sznobizmusból ódzkodom, hanem mert 4 éves korom óta lakom régi építésű társasházban, és egyszerűen hozzászoktam a 3,8 belmagassághoz (meg a bútorok is oda passzolnak).

Egyébként tény, hogy sok újépítésű lakás, társasház egyszerűen silányabb mint a késői építésű panelek.

Amúgy meg pl. a 3. kerületi Pók utcai 4 emeletesekkel már látványra sincs semmi baj, mint ahogy a Kápmegyer 2.-n épült előkertes házakkal sem, más kérdés hogy én ennyire a város szélére nem költöznék, de ez az én egyéni álláspontom.

Ettől még nem mondom, hogy az összes panelt le kéne dózerolni. Ja, és rossz lakóközösség meg bármilyen házban lehet, más kérdés, hogy vannak olyan részek, ahol nagyobb a rossz lakóközösség esélye.

ljubityel 2010.08.05. 12:29:26

Még egyszer kísérletet teszek egy nem lényegtelen apróság megvilágítására!
A panellel vannak problémák!
Prioritások nélkül az alábbiak:
Az építésükkor nem számoltak a gyorsan bekövetkező változásokkal. A 160-as évek közepe óta jelentős társadalmi és gazdasági változások következtek be. A magántulajdon szerepe átértékelődött.
A panelek túlélték ezeket. Viszont velük megörököltük az akkori városépítészeti elképzeléseket, amelyek nem ilyen jövőt prognosztizáltak.
Az építőanyagok és az építési munka minősége pedig nem panelfüggő! Ugyanaz az ablak nem panelbe beépítve is ugyan olyan szar, vagy jó!
Az építőipari munka teljesen leértékelődött. A magas építési költségek nem a munkások zsebében landolnak.
Megszűnt a szakképzés.
Amíg a gengszterváltás előtt a panelek 90%-a bérlakás volt, most gyakorlatilag a 99%-uk magántulajdon.
A kezdetektől fogva elmaradtak a szükséges korszerűsítések és felújítások. Ezek kulminálódnak, és kezelhetetlenné váltak. A panellakások tulajdonosai nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy ezt a kérdést kezelni tudják.
A politika játszik ezekkel az emberekkel. Feldob dolgokat, politikai lózungokat nyom melléjük, de a tényleges problémákkal nem képes és nem tud, de ami a legsúlyosabb, nem is akar szembenézni! A politikai elitnek nincs konkrét célja ezzel. Az egyes szembenálló politikai körök egyformán csak szórakoznak a panellakókkal.
Javulás csak az általános gazdasági javulás következtében és mértékében várható!
Az orbán-kormány által jelzett panelfelújítási program nem jelent olyan volumenű munkát, mint amekkorának az láttatni akarják! Ez nem fog felszívni munkanélkülieket.
Mindezzel együtt az építőipar a magyar gazdaság húzóágazata (az agrárium mellett). Ha az beindul a gazdaság is beindul. Az építés ui. mind a hitelpiacot, mind pedig a munkaerőpiacot képes megmozgatni. Tehát, ennyiben helyes erre koncentrálni. Viszont ehhez helyre kell állnia az ingatlanpiacnak, a hitelezésnek, és a foglalkoztatási körülményeknek, meg kell szűnnie a körbetartozásoknak, és legfőképp a korrupciónak. Ha minden második építőipari munkás feketén dolgozik, akkor nem sok minden fog megváltozni!

Jerky_Maistro 2010.08.05. 12:32:17

@gyvy: én is inkább a régi házakat szeretem, de a jó helyen lévő panelházak is jók.
Kápmegyer..Pomáz..ilyenek, nálam is kizárva. Hogy havonta sokezer Ft csak az autókázásra menjen el, esetleg gyászos vonatozásra, az kizárt. Meg az is, hogy munka után haza, aztán hívnak haverok este, én meg már kint rohadok valahol az agglomerációnak nevezett mucsaröcsögőn, és vonszolhatom magam vissza, amit nem tennék, mert kiköltözés kizárva stb.:-D

Vin 2010.08.05. 12:34:19

Anyamedve, nem tudom, melyik, Árpád Üzletház mellettire gondolsz, de én azok egyikében lakom. A falunk penészedik, a szellőzők folyton eldugulnak, az áram valahol eltűnik a falban, ha a konyhafalat fúrjuk, a wc fala leesik, de ugyanez elmondható a gardrób és a fürdő közti, sőt, a fürdő és a wc közti falról is. A falak nem derészszögűek, egy rohadt szegélylécet pedig rémálom felrakni. Folytassam?

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.08.05. 12:42:29

@pakesz: Nem panelnek kellene hívni hanem felhőkarcolónak, vagy "felhőlakásoknak", úgy sokkal divatosabb lenne. :)
Nem értem miért van ilyen felhőkarcoló-ellenes hangulat Budapesten?
Szerintem inkább a városvezetés erőlteti, a lakóknak nem lenne bajuk a felhőkarcolókkal. Persze nem a történelmi kerületekben, vagy közvetlen közelükben. De mivel jobb a mostani helyzet?
Még az irodaházak is alacsony kicsi épületekben vannak, persze a belvárosban. Az eredmény: állandó dugók, parkolási problémák, órás utazások két iroda között.
Sokkal praktikusabb és hatékonyabb lenne egy irodaház negyed felhőkarcolókkal. Sok iroda így egy épületen belül lenne, elég liftel közlekedni közöttük. Nem lennének parkolási problémák, és tehermentesítené a dugókkal terhelt belvárost.
De lakóházként is jók a felhőkarcolók. Én szívesen laknék 50. emeleten, vagy még magasabban.

Hurri Kán 2010.08.05. 12:43:43

@Jerky_Maistro: Jaja, ez a belváros kétségtelen előnye. Ha valahol nagyon szalonspicces találnék lenni hajnalra, megértő cimborák a lábamnál fogva hazahúznak és nem kell expedíciót szervezni hogy hazajussak :)).

ljubityel 2010.08.05. 12:45:42

@Vin:
Ezek tipikusan azok a NEM panelspecifikus problémák, amelyekről fentebb írtam!
Ha akkor amikor az a ház amiben laksz épült ('70-es évek első fele) nem panelből építették volna, hanem másból ugyanazt a lakást, ugyanezek a problémáid lennének!
Nem kell a panelre fogni azt, ami nem a panel miatt van!
Csak hát illene egy-két dologgal tisztában lenni, nem pedig agyatlanul fröcsögni!

Gico 2010.08.05. 12:52:29

Nem magával a panel műfajjal van itt a gond, hanem a lakóközösségekkel.

Én 18 évig éltem panelban (ha valaki ismeri, akkor az MTK pályánál lévő, mondhatni volt honvédségi telepen) és ott a házak és környezetük viszonylag tiszta és rendezett volt, a lakók óvták környezetüket és figyeltek egymásra. A szomszédos MÁV-telepről átjártak lopni a cigányok, de ez más kérdés, attól még abszolut élhető volt az egész, nem is azért költöztünk el, mert szar volt, hanem mert jobb anyagi körülmények közé kerültünk és ennyi.

Menyasszonyomnak viszont van egy panel lakása a Xi. kerületben, nem panel programos...hogy ott kik laknak baszki...a ház még maga nem gáz, de büdös, szét van köpdösve, igénytelen a "kertje" , az emberek nem köszönnek, bedohányoznak a liftbe, stb. Menekülni kell onnan.

Szerintem nem a paneleket kell lebontani, hanem a bunkó, együttélésre alkalmatlan emberekkel kell kezdeni valamit (headshot). És leszarom, hogy csóró meg műveletlen, a kulturált együttélés nem házépítési mód meg pénz meg iskolázottság kérdése.

Az újépítésű házakról meg annyit, hogy ha szar, nem kell megvenni, senki nem kényszerít.
Ugyanúgy van belőle jobb-rosszabb minőségű mint bármilyen más új termékből, és kis utánajárással kiküszöbölhető a szaros kenyér befalása.
A legtöbb pl a szemed láttára épül, ha akarsz minden nap elmehetsz az építkezésre és ellenőrizheted, hogy mit csinálnak, akárcsak a saját, épülő házadnál.
Ha meg erre nincs időd, a korrekt műszaki leírás, egy jó ügyvéd meg a beruházó személyes megismerése segít, hogy ne nyúljon senki szarba.

ljubityel 2010.08.05. 12:52:43

@MOPO3OB:
Tömény butaság!
Számolj minden lakáshoz minimum 30 m2 közvetlen parkolási területet (ez 1 gk/lakás!)! Add hozzá az odavezető utakat, amin elfér az 50 emeleten lakó autója, plusz a mellette állóé és az amellett állóé! Meg a szükséges tömegközlekedést!
Egyből látni fogod, miért nem épülnek ilyenek ott, ahol józan várospolitika van!
Persze leírni jópofa! Csak egyben az is látszik mennyire nem értesz hozzá!

pakesz (törölt) 2010.08.05. 12:59:46

@MOPO3OB: nemeteknel meg spanyoloknal 20 emelet kornyekit lattam...
jok voltak, es akkor kezdtem el ketelkedni ebben a nagy "boncsuk le a panelt mert nyugaton mar szetszedtek oket" dumaban :)

a kerdesedre a valasz: hat ugy kellene hogy az iroda meg a lakas is egybe legyen valahol a kulvarosban ahol meg van hely, es oda menjen ki a metro, es ott belvarosi villamoskent alljon meg de utkozben sehol...
csak ehhez koncepcio kene meg penz...
mondjuk a kormanyzati negyed az tutti jo lenne kiindulo alapnak...

es ne feledjuk ha tenyleg 20-30 emeletes lenne, akkor a kozte levo zoldterulet ala melygarazzsal meg lehetne oldani a gepjarmuvek elhelyezkedeset
mondjuk dragabb lenne mint a mai panel az igaz :)

Goompah 2010.08.05. 13:00:08

@Gico: "Az újépítésű házakról meg annyit, hogy ha szar, nem kell megvenni, senki nem kényszerít. ... A legtöbb pl a szemed láttára épül, ha akarsz minden nap elmehetsz az építkezésre és ellenőrizheted"

Hja, nem mindenki építési szakértő.

@ljubityel: Köszönöm a kimerítő válaszodat a korábban feltett kérdésemre. :\

Hurri Kán 2010.08.05. 13:01:36

@ljubityel: Szerintem néhány dolgot kicsit keversz. A magántulajdon-köztulajdon arányának változása lényegtelen abból a szempontból, hogy egy épület panel vagy nem.

Amit az építőiparról írsz, az valóban megállja a helyét, de sajnos az ott található káosz egyéb üzleti ágazatokra is áll. Meggyőződésem, hogy itt igenis nagyon szigorú állami fellépés kellene a körbetartozások és az alvállalkozói láncok felszámolására, egyáltalán, aki a tényleges munkát végzi (akár a munkás, aki fizikailag fogja a csákányt, akár a tényleges kivitelező), na ott kéne a haszon jelentősebb része megjelenjen.

A panelfelújítások kapcsán nem ígérték, hogy teljesen megszünteti a munkanélküliséget, de bizonyos hogy sok embernek adna munkát! És igenis, a felújításra van pozitív példa is, az óbudai Faluház a Flóriánnal szemben.

És az építőiparnak nyújtott támogatásnak (most maradjunk a paneleknél) van egy olyan hozadéka is, hogy ugye ha ezáltal a rezsid csökken, több pénzed marad zsebben. Ezt vagy megtakarításnak félreteszed, vagy elköltöd másra, akkor ugye más cégnek keletkezik többletbevétele (adó!!, ugye), tehát a támogatás egy része ilyenformán is megjelenik az állami bevételekben, mégha áttételesen is.

Jerky_Maistro 2010.08.05. 13:07:24

@gyvy: vagy százezer Ft-ért taxizni. :-P

Goompah 2010.08.05. 13:07:28

@gyvy: Az állami adóbevételek szempontjából mindegy, rezsire vagy másra költöm el a pénzemet. Igaz, jelenleg a távfűtés ÁFA-ja kisebb, de nem hiszem, hogy ez az állapot tartós maradna, hiszen a energiapazarlás (rossz hőszigetelés) megszüntetésének nem az energia szubvencionálása a legjobb módja. A többi érved (munkalehetőség) persze áll.

Hurri Kán 2010.08.05. 13:13:18

@Goompah: adóbevétel szempontjából annyiban nem mindegy, hogy a távhőt biztosító cég kitől veszi az energiát. Ha külföldi cég magyarországi leányvállalatától abból sejtheted h mennyi adó marad itthon. Igen, az energiapazarlást meg kéne szüntetni, csak nem biztos h ez az energialobbi érdekeivel egybeesik... Remélem eljutunk egyszer oda hogy olyan vezetése lesz az országnak, aki ezzel nem csak szavak szintjén foglalkozik.

Személyes ismeretségi körben vannak páran, akiknél már végeztek valamilyen szintő panelfelújítást és 30-50%-kal csökkent a rezsijük. Ez azért nagyon nem mindegy.

zsoci 2010.08.05. 13:14:32

Már bocsánat, de miért is kéne másképp megitélni a panelt mint a többi lakást ? Amikor a jelenelgi tulajdonosa megvette pontosan tudta mit vesz. Milyen alapon épitene neki bárki is INGYEN egy jobb lakást. Akkor tessék az én belvárosi lakásomat is luxus szinten felújitani ! Szerintem is ócskák a panelek, de ez a tulajdonos gondja kell legyen.
Tessék már tudomásul venni, hogy a TULAJDONOS felelős a tulajdonáért, és a ő KÖTELLSÉGE a felújitás stb. En nem állami kérdés.

==T== 2010.08.05. 13:25:03

@zombizan: nem az összedőlés a lényeg, hanem hogy egyes belső rendszerek szétmennek, és nem lehet/nehéz lesz javítani őket. + a panel rossz hőszigetelő és hangszigetelő, kicsi a beltér és a belmagasság, ami pszichésen káros az ott lakükra nézve.

pakesz (törölt) 2010.08.05. 13:27:05

@zsoci: rosszul latod...
ha lepukkannak a panel epuletek es a sok panelproli megindul az nem fog a panel hataranal megallni...
kiegyenesitjuk a sarlot es a kalapacsot :)))

na de komolyan...
az orszagnak penzebe kerul jelenleg az hogy valutaert veszi az energiat, mig a melos az csak magyar es az epitoipar is legtobbszor az :)

ljubityel 2010.08.05. 13:34:32

@gyvy:
Naja!
A köz/magán váltás abban a kontextusban került elő, hogy egyik sem volt képes megoldani az épületek megfelelő karbantartását. (A "filozófiai" hátteret talán hagyjuk!) A mai helyzetben pedig a magántulajdonos többsége nem is képes erre. Ugyanakkor az államnak kellene a gazdasági és jogi feltételeket megteremtenie, hogy legyen valami előremozdulás!

Egy kis fejszámolás!
Van kb. 450000 panellakás. A homlokzatfelújítás (hőszigetelés+nyílászáró csere) kb. 1-1,25 milla/lakás. Ez összesen 500-550 milliárd HUF!
Hány év alatt lehet végrehajtani? Kb. 5? 100 milliárd/év! Ez szerinted mekkora csepp a GDP-ben!
Az építőiparban a bér/járulék hányad kb. 25%. Tehát, kb. 25 milliárd a bérek hányada/év. Ez kb. 25000 minimálbéresnek jelenthetne 5 évre munkát!

A rezsicsökkenés a fentiekből csak nagyon szerény mértékben adódik!
A Távhő-program is csak arról szól, hogy ruházz be, hogy a Főtáv lakáson kívülről is mérni tudja mennyit fogyasztasz. Ettől garantáltan nem fog csökkenni a fűtésköltséged! Csak akkor, ha a Főtáv is átáll alternatív energiákra!
Na annak a költségét is a fogyasztó fogja megfizetni!
Megjegyzem, ha egy ház simán leválik a Főtávról és a hőközpontját saját gázfűtésű kazánnal táplálja, az már sokat hozhat! Na de ez nem minden esetben oldható meg! Még a jogszabályi háttér is zűrös!

De a példádnál maradva:
Ha a közművek ára ÁFA-mentes (0% ÁFA-s) lenne! (Mint sok más országban!) Az ÁFA-ra befizetett pénzed megjelenne vásárlóerőként a piacon (vagy megtakarításként). Ez sem elhanyagolható!

pakesz (törölt) 2010.08.05. 13:36:10

@==T==: koztudott hogy lehoszigetelni panelt sokkal egyszerubb mint a belvarosi berhazat...
ha vegignezned a paneleket hangszigeteles szempontjabol csodalkoznal hogy nehany mennyivel jobb az ujepitesu alacsony koltsegu szaroknal(nem minden ujepitese rossz!!!)

mas: miert is lenne gepeszetileg draga??? mert van egy fuggoleges akna amin a vizvezetekeket kicserelik sec pecc alatt? mig ez a berhazban komoly szetvesesekkel lenne?
en a gerincvezetekekrol beszelnek...

Goompah 2010.08.05. 13:36:25

@gyvy: Sajnos ugyanez érvényes igen sok egyéb cégre is, amelynél a rezsiből megtakarított pénzemet elkölthetem, pl. importált háztartási/kényelmi/elektronikai eszközök, autóhoz üzemanyag stb. Ettől függetlenül igazad van, hiszen magyar termékre is költhetem egy részét.

Az energiapazarlás megszüntetésében is egyetértünk, nem is ezt vontam kétségbe.

"az energiapazarlást meg kéne szüntetni, csak nem biztos h ez az energialobbi érdekeivel egybeesik"

A magyar állam érdekeltsége is kérdéses (persze a fentiek figyelembe vételével), hiszen volt már példa arra, hogy azért emelték az üzemanyag jövedéki adóját, mert erősen csökkent a fogyasztás, és ettől kevesebb lett az ebből származó adóbevétel.

Vin 2010.08.05. 13:46:26

ljubityel: ez akkor lenne agyatlan fröcsögés, ha nem lenne igaz. leszarom, te minek tartod, meg azt is, milyen jellegű épületeknél van még ilyen probléma, nálunk ez van, és kész. azért próbáld meg egy panelban futó vezetékben megtalálni az áramot. fúrt szét a panelfalat több méter hosszan, hogy rájöjj, hol szaródtak el a 40 éves vezetékek! aztán fröcsöghetsz!

Hurri Kán 2010.08.05. 13:47:12

@ljubityel: Igen, igen!
Amikor a bérházakat adták el, ott is ugye az IKV is szart a felújításra nagy ívben és ott is 99%-ban a végletekig lepusztult tulajdont szereztek az emberek.
A panelek meghatározó lakói sem jellemzően a magasabb jövedelműek közé tartoznak, tehát nyilván ez is kihat az épületek állagára.

Azért a panelprogramos házaknál csökken az energiafelhasználás, tehát kevesebbet fizetsz.

Amit Te írsz, hogy a Főtáv kívülről is mérni tudja, hogy mennyit fogyasztasz, önmagában jó lenne, DE: nemrég néztem át a távhőtörvényt (barátnőm panelban lakik). Eszerint ha nincs egyedi mérés, a Főtáv nem veled áll szerződésben, hanem a házzal, és az elfogyasztott energiamennyiség kifizetésének arányáról a ház közgyűlése dönt!!! Tehát nincs automatikusan mondjuk tul. hányad arányához kötve, tehát ha a lakók egy része úgy akarja (és ha megvan a többsége, megteheti), hogy az ugyanakkora lakásodra te a dupláját fizesd, mint ő, ha vannak, akik megszavazzák! Tehát ez is ilyen maffiaszerű dolog, törvény által megtámogatva!!!

Anyadamedve 2010.08.05. 13:56:33

@Vin: Munkásotthon utca. Egy darab van belőle és sötét színű 10 emeletes. Semmi gond nincs haveroméknál, ott laknak 15 éve

Hurri Kán 2010.08.05. 14:02:26

@Goompah: amit az üzemanyagárral csinálnak, az is tipikusan magyaros, szarva közt a tőgyit megoldás, sajnos mint annyi minden más is.

Az állam, ismétlem, nem lát igazán többletbevételt a multi itteni fiókcégéből, tehát igenis fel lehetne lépni alapvetően az energiamegtakarítás mellett, ill. az energia árának szabályozása ügyében. Ha ugyanis én, mint állam támogatom a fogyasztót, hogy kevesebb energiát használjon, miközben a szolgáltató úgy emeli az energiaárat ahogy akarja, akkor adtam a szarnak egy pofont.

Vin 2010.08.05. 14:09:31

Anyamedve: ah, tudom. a mázlisták. inkább odaköltöztünk volna mi is, ehelyett ide, melléjük, a Virágba...

ljubityel 2010.08.05. 14:12:32

@gyvy:
Majdnem jól tudod, hogy megy a fizetés! Itt a "majdnemen" van a hangsúly!
:-)
A Főtáv jeladós távméréssel méri mennyi a lakásod fogyasztása. Ezt csak ő fogja tudni mennyi!
De mivel a legtöbb házban fűtik a közös tereket is, és vannak szállítási veszteségek is, ezért ezeket is szét kell osztani valamilyen módszerrel. Tehát azt a különbözetet ami a főmérőn mért és az összesített egyéni mérések között van, a társasház dönti el, milyen arányban fizessék a lakók!
Előre jelzem, amint az első releváns eredmények előállnak, és az egyéni fogyasztók rájönnek, hogy lehet "trükkök százaival" "csökkenteni" az egyedi fogyasztást, megindulnak majd a perek!
Példa:
A 100 lakásos házunkban 5 lakónak nincs vízórája, 95-nek van. A mérőleolvasások összege általában a ház főmérőjén mért fogyasztás kevesebb, mint az 50%-át teszik ki! Gondolom, mindenki tudja miről van szó!
A maradék 50%-ot pedig az 5 óra nélküli lakóval fizettetik meg átalánydíjként!
(Na persze, ez egy ügyes ügyvéddel könnyen megfordítható lenne!)
Nos, ugyanez várható a távfűtés esetében is!
Kérdés, melyik is az igazságosabb, működőképesebb modell? Az átalányos, vagy az egyedi méréses?

ljubityel 2010.08.05. 14:24:38

@Vin:
Annyi ésszel, amennyit neked osztottak nehéz lehet (megtalálni az áramot)! Csak azt nem értem, miért hiszed, hogy csak a 40 éves panelben nehéz? Józsi bának Rákosalsóborrzasztón a családiban könnyebb?
Ez nem valamiféle szűklátókörűség?
Szerintem meg azért olyan szar neked, mert büdös az asszonynak a lába!

Vin 2010.08.05. 14:41:46

jaj, miért kell mindenhol a hülyékkel vívni? most akkor írjak én is olyan elmésségeket, hogy az a hülye, aki mondja, meg hasonlók? meg bibibí? jaj, anyám.... mi van, valaki elküldött anyádba, te meg nagy bátran idejöttél arcoskodni? ráadásul ilyen butus stílusban? na, hussanj odébb a pornófertályra, oszt vezesd le, ami feszeget! gyökér.

Hurri Kán 2010.08.05. 14:46:04

@ljubityel: egyértelműen egyedi mérés. Amúgy a nemfizetőknél rém egyszerűen megoldanám: radiátor leszerel, vízóra előtt rézcső elvág, csővég leforraszt, jónapot.

Melegvízfogyasztásra kapásból tudnék néhány igen egyszerű ötletet, de nem fogom itt részletezni.

Azért az is nonszensz, hogy barátnőm a 35 m2 után több távhőt meg hődíjat meg nagylábujjamtudja milyen díjat fizet, mint más az 50-55 m2 lakása után (nem hőszigetelt panelről beszélek most), mert van ugyan vízóra is , csak valami horrorisztikus szorzótényező van, amit a közösképviselő (!!!) állapít meg, meg ilyen hőpatron is van a radiátoron, mégis követhetetlen az elszámolás!

Ezért gondolkozunk erősen a lakás eladásán és máshová költözni...

Goompah 2010.08.05. 14:51:45

@ljubityel: Ljubityel, te tényleg ritka nagy bunkó vagy. :(

pakesz (törölt) 2010.08.05. 15:17:49

@gyvy: juli-augusztusban jon az elszamolas, igaz nekem is fel oramba telt legalabb mire felfogtam de nem ordongosseg az...
igaz az atlag panelproli az nem tudja felfogni 5 ora utan sem... de en panelertelmisegi vagyok :)))

ljubityel 2010.08.05. 15:27:13

@gyvy:
Azt próbáltam meg tudatosítani, hogy az egyedi méréssel nem csökkennek a fűtési díjak, sőt!
Ugyanakkora hőmennyiségért garantáltan többet fogsz fizetni, csak más fajta címen.
Amíg a légköbméter arányos átalánydíjjal nem lehetett trükközni, addig az egyedi méréssel mind a fogyasztótársaid, mind a szolgáltató trükközni fognak! (Pl. nem lesz kontrollálható fogyasztás leolvasás! Mindenki úgy buherálja a jeladót, ahogy csak tudja! Ne legyenek illúzióid!) Neked pedig megmarad az a tévérzeted, hogy most igazságosan fizetsz!
A Főtáv igyekszik álságos propagandamunkával megtéveszteni a lakókat. Vélhetően nem a lakók érdeke a célja, hanem a saját nyeresége! Furcsa is lenne, ha nem így lenne! Sokkal könnyebb neki ebben az irányban elindulni a profitnövelés felé, mint alternatív energiák után nézni, abba beruházni, stb.
A lakásokon kívüli fogyasztás felosztása pedig kb. 1/3 lakónak arányos, 1/3-nak előnyös, 1/3-nak hátrányos. Ettől kezdve erről szólnak majd a közgyűlések, melyik harmad milyen eszközökkel képes érdeket érvényesíteni!
Ha a fűtéskorszerűsítés együttjár a hőszigeteléssel is, akkor a kevesebb elfogyasztott hőmennyiségből igyekszik majd a Főtáv ugyanakkora vagy nagyobb (mert minden profitorientált cég a növekedésben érdekelt!) profitot termelni. Ez pedig csak árnövekedéssel érhető el!
Arra vonatkozóan pedig nagyon kevés számítást láttam (mert nem is lehet kiszámítani) hogy a hőszigetelés és nyílászárócsere költségei mekkora megtakarítást fognak termelni! De ha a fenti 1,5 millió forintos átlagos beruházásnál maradunk, akkor kb. évi 75-80000 Ft megtakarítás lenne elvárható! (5-6% kamat mellett!) Ez a 7-8 fűtéses hónapban esetében 10000 Ft lenne havonta!

pakesz (törölt) 2010.08.05. 15:39:12

@ljubityel: "Azt próbáltam meg tudatosítani, hogy az egyedi méréssel nem csökkennek a fűtési díjak, sőt!"

de csokkennek...
GJ -ban kevesebbet fogyaszt a haz ami be lett burkolva de az is aminel bevezettek az egyeni merest!!!
amugy az igaz hogy nem csokkent a szamszeruleg kifizetett penz mert kozben emelkedett a tavho ara, de akkor is a homennyiseg felhasznalas csokkent

Hurri Kán 2010.08.05. 15:45:25

@ljubityel: nohát erre írtam, hogy el kéne mind a Főtáv, mind az energiaszolgáltatók tökét kapni. Olyan tévérzetem, h igazságosan fizetek, most sincs!

Amúgy rendes szigetelés mellett a havi 10.000 simán reális.

@pakesz: hát nekem az nem megy az együgyű fejembe bele, hogy az elfogyasztott hőmennyiség (GJ) az ok., az még valahogy kontrollálható, csak e mellé kreálnak valami szorzószámot, és a tényleges fizetendő ez alapján jön ki! Namost ez a szorzószám dolog olyan, mintha a kocsmába egy hosszúlépés ma 200 Ft, de holnap meg 300, mert a kocsmárosnak beteg a mosómedvéje.
Emiatt érzem úgy, hogy át vagyok b@@@va.

ljubityel 2010.08.05. 15:48:10

@pakesz:
Bocsi, de éppenhogy azt állítod, amit én!
A fogyasztás nem az egyedi méréstől csökkent, hanem a hőszigeteléstől!
Basszus nem lehet két dolgot összehasonlítani!
Attól a fogyasztásod nem csökken, hogy mérik!
Attól csökkenhet, ha hőszigetelsz és nyílászárót cserélsz! Vagy attól, hogy átteszed a lakásod Hawaiira!

Goompah 2010.08.05. 15:50:08

Ljubityel, sajnos továbbra is bunkó paraszt vagy. :(

Hurri Kán 2010.08.05. 15:53:01

@pakesz: hát ez az! Ez olyan mint mikor az egyszeri lány kurvának áll, és rájön mindegy hogy hogyan öltözik mert ígyis-úgyis megb@@@sszák :)))

Azért ez szomorú, hogy gyak. elveszik az ember kedvét hogy próbáljon kicsit környezettudatosabb lenni energiaspórolással is, és hiába csinálsz bármit, a monopolhelyzetben lévő, kontroll nélkül működő szolgáltatónak hála bármit csinálsz, úgyis kifizeted a gatyád is.

pakesz (törölt) 2010.08.05. 15:54:16

@ljubityel: en ezt irtam: "GJ -ban kevesebbet fogyaszt a haz ami be lett burkolva de az is aminel bevezettek az egyeni merest!!!"

de akkor meg egyszer:
csokkent a GJ akkro is amikor bevezettek a parologtatos Techem merot+radiatortermosztatot...
elvegre akkor mar az emberek nem az ablakkal hoszabalyoztak hanem a radiator termosztatszeleppel

ljubityel 2010.08.05. 15:59:06

Ugyanaz a hőszigetelés és nyílászárócsere 2 különböző fekvésű, tájolású lakásnál extrém módon eltérő megtakarítást eredményezhet! Tehát ugyanakkora beruház megtérülése brutálisan eltérő lehet! Ha ez nincs kikompenzálva, akkor pl. egy déli fekvésű, egyirányba tájolt lakás tulajdonosa semmilyen formában nem lenne érdekelt semmilyen beruházásban. Ha lekötik a fűtésről, a szomszéd lakások és a besugárzás akkor is felmelegítik! Ha nincs kétcsöves fűtés, hasonló eltérések vannak az elosztástól függően az alsó, vagy a felső szinten lévő lakások között.
Ha a fogyasztáson túl alkalmazott "szorzók" nem térítenék el a fogyasztási díjadat ezt pontosan érzékelhetnéd is!
Mint írtam, a Főtáv a tudtodon kívül méri a lakásodban elhelyezett jeladót. Tehát nincs tanúja, mekkora is volt a tényleges fogyasztásod! Nincs a szolgáltatóval szemben semmilyen eszközöd egy esetleges vitában!
Sok butuska belesétált ebbe a csapdába!
Hidd el, ha lekapcsolod a fűtést, mert elutazol egy hónapra sielni, szépen megkapod a korábbi számlád 50-75%-át! Próbáld ki!

pakesz (törölt) 2010.08.05. 15:59:36

@gyvy: azert a kontroll ma mar megvan...
ha pl duplaannyiba kerulne mint a hazkozponti gazzal, akkor a tarsashazak tomegesen levalnanak, mert az AB szerint mar lehet
es ugyebar allami szabalyozoknak kellene itten lennie, de ez mar a viznel meg az aramnal normalisan megvan...

csak azert erzed azt hogy b@szott draga mert 2006ban kib@sztak a panelosokat a gaz szabadpiacra amig az egyedi gazfutesesekre meg a tamogatott gaz volt...
most mar ok is kint vannak a piacon hasonlitsd most ossze a ket koltseget

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.08.05. 16:05:21

@ljubityel: Nyilván fekete Afrika legelmaradottabb országaiban is ezzel a szöveggel magyarázzák, hogy miért "nincs szükség" ablak nélküli vályogviskókon kívül másra. :)
Imádom a hozzád hasonló macskajancsi szakértőket!

ljubityel 2010.08.05. 16:07:35

"elvegre akkor mar az emberek nem az ablakkal hoszabalyoztak hanem a radiator termosztatszeleppel"

Ha az első esetben nem az ablakkal szabályoztak volna, hanem hozzáértő módon a hőközpontban, akkor lenne összevethető! Így nem. Ezért nem ugyanaz a kettő!

ljubityel 2010.08.05. 16:08:05

"elvegre akkor mar az emberek nem az ablakkal hoszabalyoztak hanem a radiator termosztatszeleppel"

Ha az első esetben nem az ablakkal szabályoztak volna, hanem hozzáértő módon a hőközpontban, akkor lenne összevethető! Így nem. Ezért nem ugyanaz a kettő!

pakesz (törölt) 2010.08.05. 16:12:49

@ljubityel: "Ugyanaz a hőszigetelés és nyílászárócsere 2 különböző fekvésű, tájolású lakásnál extrém módon eltérő megtakarítást eredményezhet!"
panelrol beszelunk nem?
az nem uj epitesu, hanem hazgyari, ott mindegyik lakas ugyanolyan tajolasu... vagy legalabb az 1/3 1/4e ugyanolyan...

de az hogy a radiatorszeleppel tudjak szbaalyozni az sokat jelent...

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.08.05. 16:21:40

@pakesz: A mélygarázs felette zöld területtel jó gondolat.
Ha egyszer valóban belekezdenének a panelok bontásába, csak úgy lenne értelme, ha valami jobb megoldást építenének helyette. Kertesház-negyedeket nem érdemes építeni, mert egyrészt nem mindenki szeret kertesházban lakni, ráadásul sokkal több területet foglalna el, és ebből következőleg többet kellene autózni is.
4-5 emeletes házakat is felesleges építeni 10 emeletesek helyett. Az pénzpazarlás volna. Akkor már érdemesebb passzívházakká alakítani a mostani panelokat. Kevesebbe kerül, és még értelme is volna.

Goompah 2010.08.05. 16:25:37

@pakesz: Vagy a fele, ha a hosszanti tengelyre szimmetrikus. A tájolás persze nem mindegy, a benapozás is számít, ott pedig az alsóbb emeletek hátrányban vannak.

Goompah 2010.08.05. 16:26:27

A tájolás persze nem mindeN, a benapozás is számít

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.08.05. 16:29:05

@pakesz: így igaz.
A panelházakat úgy építették, hogy a lakások vagy Kelet-Nyugati tájolásúak, ezek a vastagabb épületek.
Illetve vannak Éeszak-dél tájolásúak is. Ezek a vékonyabb panelok, mert itt minden olyan lakás, aminek Északi ablaka van, átéri a házat, hogy legyen déli fekvésű szobája is.
Az alapelv az volt, hogy ne legyen olyan lakás, aminek csak északi fekvésű ablakai vannak, és így soha nem süt be a Nap.
A mostan hiperszuper új társasházaknál persze elfelejtették már ezeket. Az egyetlen elv a profit maximalizálása bármi áron. Láttam pár lakóparkot, ahol olyan sűrűn építették a házakat, hogy integetni lehet az egyik ablakból a szembeszomszédnak, tisztára mint Japánban.

Hurri Kán 2010.08.05. 16:31:23

@pakesz: hát lassan lehet jó lenne valami szép parasztházba költözni. Ott annyi fát rakok a búboskemencébe amennyit akarok, és szarok mindenféle kontrollra :))

pakesz (törölt) 2010.08.05. 16:35:55

@MOPO3OB: hat igen a panelnal a lakasok sormintaban vannak :)
amugy rendes tavolsag a ket panel kozott kozotte zold az elegge nehezen uberelheto lakoparkkal :)

az a kedvencem amikor kertkapcsolatos lakast hirdetnek, es van kapcsolat, csak akkora az a "kert" mint amekkorahoz mar nem vennek funyirot hanem azzal a kis keziolloval(a funyiro keziollo!) levagnam

Avatar 2010.08.05. 21:34:35

@gareet: Tavaly újítottak fel Óbudán egy 3000 lakót kiszolgáló panelt.
www.passzivhaz-magazin.hu/egyedulallo-okopanel-budapesten/
Ha lebontották volna, akkor egy komplett falunyi lakást kellett volna építeni, hogy mindenkinek legyen hova költözni.

mezítlábasfellebbezés 2010.08.05. 21:48:29

Jó ez a poszt, gratulálok! A "lakógyűlés-stílus"-on nagyon jót nevettem:):):) Ezek szerint van gyakorlatod...!

@Avatar: az a "tetrisház" nagyon tetszik! Sok ilyen beruházás kellene még, bontás helyett. (Szerintem nem fognak bontani, csak úgy elpuffantották ezt a mondatot... Mert mégis hogyan? És mikor? És MIBŐL?)

igazi hős 2010.08.06. 00:38:11

@Álmos: Másról beszélünk: a wekerlei lakások szerintem technikailag nem jók (az olcsóság miatti alacsony alapok és homokkő téglák + vizesedés = örök probléma), legfeljebb átgondoltak (mind a lakások, mind az egész telep szerkezete), ami szintén a lakhatóság fontos része. Például már akkor is tudták, hogy a gyerekek iskolába járnak és az emberek kenyeret esznek, ezért az első terveken is szerepeltek iskolák és pékségek. Ebben a panelek is erősek, akkoriban is tudták hogy két szürke betonmonstrum közé nem árt sok zöldet rakni és a zöld közepébe kisebb épületeket, óvodának, boltnak, stb.

Viszont AHOGY felépült a telep, az mintaszerű. Most, 100 évvel később nem hiszem, hogy meg tudnánk ismételni egy "panelkicselélős" projektben.

ljubityel 2010.08.06. 10:56:02

A cikk egy önkényesen, szövegkörnyezetéből kiragadott félmondatból kelt hangulatot.
Ez afféle aljas kis komcsi praktika, amit jól ismerünk.
Akit érdekel, olvassa el eredetiben:
nol.hu/media/file/attach/41/06/00/000000641-1123.pdf

igazi hős 2010.08.06. 11:26:47

@ljubityel:
"Csak hát illene egy-két dologgal tisztában lenni, nem pedig agyatlanul fröcsögni!"
kontra
"Ez afféle aljas kis komcsi praktika, amit jól ismerünk."

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.08.06. 15:34:59

@ljubityel: csak nem bírtad ki komcsizás nélkül? Gratulálok, neked is a gyógyszert ajánlanám!

ljubityel 2010.08.06. 16:08:03

Nagyeszű bloggerkám!
Sikerült olyan valamiről írnod, amit nem is olvastál! Erre azért nem lennék ennyire büszke a helyedben! És bekapnám a gyógyszert, nem pedig ajánlgatnám!

Kandabula 2010.08.07. 00:02:54

Elképesztő, hogy egy ilyen politikailag motivált témához komoly szakemberek képesek hozzászólni és vitatkozni. Ki lett mondva: bontani! A többi: köd. Kérdés?

modav 2010.08.10. 07:52:59

Panelben nőttem fel, panelben lakom most is. Nem meggyőződésből, hanem praktikus okokból.

Vagyis nem fussa.

Kandabula 2010.08.11. 02:14:17

@modav: és ha a fejed fölül lebontanák? És fizethetnél a háziúrnak? Mégis csak más. Majd fussa! Vagy Te futsz.

A termódinamika második főtt étele 2021.03.29. 22:09:03

az első épeszű intézkedése lenne a fidesznek, persze nem lépte meg...
ahelyett hogy lokálisan a paneleket verte volna szét (mert már éppen ideje lenne!), az egész országot sikerült, az ócska panelok pedig azóta is állnak...mikor rombolják le végre őket?

@SSzzLL: pedig le kell dózerolni őket, ugyanis már réges-rég eljárt felettük az idő, már semmi másra nem jók, csak hogy a suttyó lakók egymás idegeire menjenek benne
hogy mennyi lesz a kiköltöztetés meg az új lakás, az egy külön téma lesz

@VNika: > jó
> panellakás
egyet választhatsz...

@beaaaa: miért, mi a fäszt lehetne csinálni velük? ezek őskövületek, dinoszauruszok, és ideje lenne már kipusztulniuk! a szockó végetért!

@kubatov_kommunista: az a baj bmag, hogy semmi szükség már rájuk, lelakott ócska gettók lettek belőlük, és réges-rég túlélték a saját hasznukat, már csak hulladéknak jók, a gettósodást segítik elő
ezért kellene felnyomni végre az összeset

@pákozdy: így beszél egy igazi panelproli akinek már igénye sincs a normális életre, elvegetál egy excel-táblázatban inkább

@csokiájsz: azt leszámítva, hogy az adófizetők pénzén kell állandóan felújítgatni őket, és a felújításuk többe kerül összesen mint egy új kéró, mert az ócska szar panelokban kb. semmi nem kompatibilis már a mai épületgépészeti alapvelvekkel, tényleg semmi baj nincs velük
csak az, hogy vannak még és léteznek...le kéne rombolni már mindet a picsába, ahogy minden normális országban történt

@Jerky_Maistro: nem sznobizmus, ez tény: a panellakók, bérházasok döntő többsége proli

@CernaGeza: ennyire fáj hogy az emberek többsége haladó szellemiségű, és nincs igényük a paneloknak a látványára se? se az ottlakó csürhére?
aki tud, költözzön ki ahova akar, aki meg nem, az felőlem meg is dögölhet akár, nem lesz kár érte

@ljubityel: ezek mind a panel hibái, barátom
akkor is ha hülye vagy és agyatlan fröcsögésnek gondolod mert nemtudod értelmezni vagy csak szimplán savanyú a szőlő
idióta kretén

@Avatar: nem kell építeni nekik, majd építenek maguknak, van pénzük

@modav: ha nem fussa, akkor menjen az utcára, pont

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása