Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Halottak vettek részt a lakógyűlésen

Panelfelújításra vett fel banki hiteleket az a százhalombattai közös képviselő, aki halott emberek aláírását is felhasználta a hitelkérelmekhez - számolt be a Hírtükör című helyi lap. A feltételezhető átverés méretei sem hétköznapiak: körülbelül 1200 lakás közös képviselőjeként, 100 és 400 millió forint közötti kárt okozhatott a jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó nő. A bank a pénzt követeli a társasházaktól, a lakók viszont nem tudnak, és nem is nagyon akarnak fizetni, írja a helyi lap.

 

 



A Hírtükör konkrétan megnevezi a közös képviselőt: Hart Andreáról azt írják, hogy a társasházi közgyűlések jelenléti íveit kozmetikázta: "egyebek mellett olyan tulajdonos aláírása is szerepel bizonyos jelenléti íveken, aki a keltezés idején már nem volt az élők sorában" - olvasható a lapban. A cikk szerzője viszont ennél is tovább megy:  a csalássorozatot "nem lehet másként véghezvinni, csak a közgyűlési határozatok és egyéb dokumentumok meghamisításával." Az említett hölgy egyébként a jelenlegi polgármestert is támogató Értünk Százhalombatta Közéleti Egyesület (ÉSZKE) színeiben önkormányzati képviselő is volt az előző ciklusban.

A kétszeresen is ex-képviselő asszony módszere egyébként klasszikusnak mondható:
 

2008-ban 22,94 millió forintos kölcsönt vettek fel a banktól (az egyik társasház lakói - aszerk.), 9,3 milliót nyílászárócserére, a többit az elektromos vezetékek cseréjére és a szellőző rendszer felújítására. Utóbbi két munkálatról azonban senki semmit nem tudott. Elhangzott, nem ez az egyetlen tulajdonosi közösség, amely "nem vette észre, mi minden lett megcsinálva a házban", de a bank képviselői arra is láttak példát, hogy egy-egy munka el lett ugyan végezve, a kivitelező azonban még mindig kéri, hogy kifizessék.

Nem egy esetben olyan társasházak részére is nyújtott hitelt a bank az elektromos szellőztető rendszer felújítására, az elektromos motor a cseréjére, ahol ilyen rendszer soha nem is létezett, illetve ahol van, ott nem lett felújítva, ahogyan az elektromos hálózat és főelosztó szekrény sem – tájékoztatott Kiss József, a Polgármesteri Hivatal Műszaki Irodájának vezetője.

Az iroda a tulajdonosok utólagos felkérésére több társasházban ellenőrizte a fentieket, és mindannyiszor arra jutottak, hogy a közös képviselő nem létező felújításokra igényelt hitelt.

 

Forrás: Hírtükör cikk



A polgármesteri hivatal képviselője azt mondta a lakóknak, hogy "az álberuházásokkal sem az egyharmados, sem az önkormányzat által biztosított ötven százalékos felújítási támogatásokra nem lehetett pályázni, így ezeket a munkákat semmilyen módon nem támogatta a város, ebből kifolyólag az elvégzésüket sem ellenőrizhette". A lap viszont máshol úgy fogalmaz, hogy a közös képviselő iránti "bizalomnak a bank és az önkormányzat is áldozatul esett".

Úgy tűnik egyébként, hogy a lakók túlságosan jóhiszeműek voltak, mert a közös képviselő ellenőrzésére hivatott társasházi számvizsgáló bizottság sehol sem működött.

A helyzet egyelőre úgy áll, hogy a bank a társasházakon - tehát a lakókon - követeli a hitelek 2009 óta akadozó törlesztőrészleteit. Ha viszont hivatalosan is megállapítják a közös képviselő büntetőjogi felelősségét, akkor elvileg rajta lehet behajtani a bűncselekménnyel okozott kárt, fogalmaz a Hírtükör. "A lakóközösségek természetesen nemcsak a korábbi közös képviselő felmentéséről, hanem a rendőrségi feljelentésről is döntöttek" - írja a lap.

És akkor egy battai barátom kiegészítő információi:

Ja, hallottam az ügyről! A nő egyszer nálunk is bepróbálkozott, "át akarta venni a társasházat". Megjelent egy barátnőjével, akinek az apja a házban lakott, erre hivatkozva szólalt fel. Minősíthetetlen hangnemben kezdte pocskondiázni az egyébként tényleg szenilis közös képviselőnket, de miután valaki szólt, hogy a hivatkozási alapul szolgáló rokon tartozik úgy százezer forintnyi közös költséggel, befogta a száját és elhúzott. Utólag megköszönhetjük a beszólást.

 

 

 

Megosztás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr242400801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása