Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Miért fáznak a fehérváriak?

Az Index is megírta, hogy tartozás miatt kikapcsolták a fűtést 330 székesfehérvári panellakásban. Könnyen el is lehetne intézni a dolgot annyival, hogy néhány büdös panelproli már megint inkább féldecis vadászkeserűre költi a segélyt ahelyett, hogy a számláit fizetné. Egy kis gugglizás után viszont árnyaltabb a kép: az önkormányzat zsarolásról beszél, a lakók átverve érzik magukat, a fűtést végző cégnek pedig valahogy mindig a hideg idő megérkezésekor fogy el a pénze. Évek óta húzódó szappanopera következik Székesfehérvárról.

Az egész 2002-ben kezdődött, amikor a város szélén lévő, eredetileg szovjet katonáknak épülő, de félkész állapotban elhagyott lakótelepet egy vállalkozó helyrepofozta, és olcsón árulni kezdte a lakásokat. A házakat - gondolom stratégiai megfontolásból - az oroszok nem szándékozták rákötni a városi távhőrendszerre, hanem két saját, gázzal működő kazánnal oldották volna meg a fűtést eredetileg. A felújító is folytatta az orosz koncepciót, a Vásárhelyi úti lakótelepnek így saját fűtésrendszere lett. A tulajdonosok és a fűtést is magára vállaló építőipari cég 2002-ben írta alá a szolgáltatási szerződést. Ebben az szerepelt, hogy a felek figyelembe veszik a városi távhőárakat. A lakók tehát abban bíztak, hogy nem járnak rosszabbul, mint a város többi polgára, és ugyanannyit fognak fizetni a fűtésért.

Nem így lett, és ebben nagy szerepe van annak, hogy az építtető 2004-ben eladta a két kazánházat az események szempontjából beszédes nevű Stopping Hungária Kft.-nek. Annak a cégnek ugye, amelyik most megint leállította a fűtést. Ez a vállalkozás már a kezdetekkor nyilvánvalóvá tette, hogy a maga részéről nem érdekli a városi távhődíj, ő emel. Arra hivatkozott, hogy a lakótelepi szolgáltatás nem kapja meg a távfűtés besorolást, hanem központi fűtésnek minősül, így a cég nem kap olyan olcsón gázt mint a város többi részén szolgáltató önkormányzati Széphő Kft. Bonyolítja a történetet, hogy időközben kiderült: az építőiparban szokásos felszámolás indult a kazánházak eredeti tulajdonosával szemben, erről nem tudott a Stopping - egy darabig az sem volt biztos, hogy jogszerűen jutott-e hozzá a kazánházakhoz. A lényeg, hogy a felszámolóbiztos ekkor kínálta először megvételre a fűtési rendszert a városnak, 34 millióért - az önkormányzat ezt soknak tartotta, nem lett üzlet.

2008-ra a Vásárhelyi úton élők már 12-18 százalékkal fizettek többet a melegért, mint a város szerencsésebb panellakói. Volt, ahol harmincezer forint volt a havi számla. Próbáltak kiszállni a szerződésből: felmerült, hogy saját kazánházat építenek, de az olyan sokba került volna, hogy nem tudták megfizetni. Pályáztak volna földhőt, napenergiát használó fűtési megoldások építésére, de erre sem volt pénze a lakóközösségeknek.

Közben a Stopping Kft.-nél olyan ötletek merültek fel, mint a hőmennyiségmérők leszerelése: a nem sokkal korábban hitelesített órákat kellett volna kiiktatni, és a cég átállította volna a rendszert a késő-szocialista átalánydíjas elszámolásra- ahol ugye mindenki rosszul jár. Ez a lehetőség végül nem következett be, mindenesetre a cég és a lakók között annyira elmérgesedett a viszony, hogy néhányan nem is kötöttek szerződést, és dacosan nem fizették a fűtésszámláikat, mer' minek.

A bili tavaly borult ki: a Stopping Kft. a fűtési szezon kezdete előtt küldött egy hatmilliós számlát a lakóközösségeknek, akik viszont akárhogy számolták, nem értették, hogyan jött ki ez a tartozás. A társasházak nem fizettek, erre a Stopping Kft. októberben - mint most - leállította fűtést. A cégvezető arra hivatkozott, hogy a kintlévőségek miatt ő sem tudta fizetni a gázszámlát, mire nála az E.On zárta el a csapot. A terület önkormányzati képviselője próbált egyeztetni a vállalkozás és a lakók között. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a háztömbök közös mérőórái rosszul lettek felszerelve, ráadásul az a gyanú is erősödött, hogy a rosszul szigetelt fűtéscsövek miatt egyszerűen "elszivárog" a meleg, mire a kazánházakból a lakóépületekhez ér. Tavaly végül az önkormányzat behunyta a szemét, és fizetett, mint a katonatiszt: hétmilliót kaptak a szereplők, lett gáz, lett fűtés. Rendes megoldás, az nem lett. A Stopping Kft. ekkor 30 millióért már eladta volna a két kazánt.

A vállalkozás idén is októberben, a komolyabb hidegek beköszöntével jött rá arra, hogy a lakók tartoznak: a tét is emelkedett némileg, most éppen nyolcmilliót követel a Stopping Kft. a lakókon. Fűtés nincs, mert várják a pénzt. Az önkormányzat viszont idén már nem akar naivnak tűnni, egyenesen zsarolásról beszél, és követeli a cégtől, hogy indítsa el a szolgáltatást.

Érdekesség, hogy a Stopping nemrég - még a fűtés leállítása előtt - ajánlatot küldött a lakóknak: kössenek velük szerződést 15 évre. A lakóknak nem tetszett az ötlet.

A kazánok persze még mindig eladók: a vezérigazgató a Fejér Megyei Hírlapnak tegnap azt mondta, hogy egy friss banki értékbecslés szerint 90 milliót érnek.

 

 

 

Megosztás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr922405441

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jéghideg otthonok 2010.10.29. 08:53:03

 Nem tudom, te hogy ezzel, de én nem szeretek fázni, és főleg nem szeretem ezt a tevékenységet a saját lakásomban. Persze elképzelhető, hogy nem fizetem a számlát, de hát akkor viselnem kell a következményeit. Az azonban mégis csak abszurd dolog, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Művészeti Szalon · http://www.szalayszalon.hu 2010.10.29. 11:46:24

Havi 30e az soknak számít? Mint fehérvári, ezt átlagosnak mondanám. Szigetelt és ablakcserélt valamint fűtéskorszerűsített lakásoknál is olyan 15-20e...

Tegyük hozzá, hogy ezekért a lakásokért kb a városi ár harmadáért jutottak hozzá a tulajdonosaik, amivel milliókat spóroltak már 2002-ben is... Fizetni kellett volna a fűtést, kedves lakók. :P

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.10.29. 20:39:13

Tipikusan olyan ügy ahol mindenki hibás.. És ami még tipikus az a dolgok intézése :-)

Rocsó · https://www.i-love-motivational-quotes.org/ 2010.11.12. 13:20:21

Igen, az egymásra mutogatás az elég tipikus. De, ha fáznak a fehérváriak akkor valamit kell tenni ellene. Egymásra mutogatástól nem lesz melegebb.

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása