Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

A főtáv szerint a panellakók állatok

Véget ért a Főtáv panelfestő pályázata, megvan a végeredmény, amivel természetesen nem értek egyet. A Főtáv még augusztusban hirdette meg a versenyt, tulajdonképpen bárki elindulhatott, a kiírás jellegéből adódóan viszont inkább iparművészek, dizájnerek, grafikusok, képzőművészek rúghattak labdába szerintem. A lényeg, hogy a céget ért viharok (új felállás az önkormányzatban, a vezérigazgató letartóztatása, stb.) becsülettel végigvitték a pályázatot, most pedig eredményt hirdettek. Íme:



1. helyezett - Csáki István: Szomszédok

 



2. helyezett - Nagy Diána: Táj-ház

 



3. helyezett - Ezer százalék csoport: 50 éve otthonosan

 



Az online szavazás győztese - Molnár Ádám: A galamb

 



Hajlandó vagyok kijelenteni, hogy egyáltalán nem értek hozzá, de az a helyzet, hogy nekem ezek a pályaművek pont nem tetszenek. Nem feltétlenül a poszt címben megfogalmazott eshetőség zavar, nem hiszem, hogy valóban a panaszkodó panellakók ellen kiagyalt titkos Főtáv-fricska húzódna meg a döntés hátterében (bár az első helyezett pályaműben szerepel ökör is, liba is meg disznó is, ami nem gyengíti a gyanút, de tényleg abbahagyom a gyerekeskedést).

A problémám inkább az, hogy túl sok a képeken a konkrét figura, ami most divat, de mi van, ha 10 év múlva meg nem lesz az? Ráadásul ezek a figurák egy erősen idealista, meseszerű világot idéznek, átlógnak némileg a bugyuta cukizmus felségterületére: aranyos szarvasocska bőg az első képen, ici-pici nyuszika figyel a sarokból a másodikon, és milyen helyes már az a kádacska a harmadikon. A cukizmus is divat, persze, de - mint minden igazi divat - megosztó. Nehezen képzelem el például, hogy a lépcsőházunkban lakó kopasz, elvált biztonsági őr ne káromkodná el magát minden egyes alkalommal, mikor reggel munkába menet felnéz az ablakára, és mondjuk egy kis mókuska pislog vissza rá aranyosan. Nem vidámabb lesz, hanem mérgesebb, márpedig ha a ő ideges, akkor azt a vásárlók szívják meg a tecsóban.

Az első helyzett ráadásul olyan színorgiát szabadít az érzékszervekre, ami - szerintem - ízléstelen. Utálni fog Csáki István, de ez a fajta harsányság, ekkora - háznyi - méretben kiegyensúlyozatlanságot sugall, vizuálisan környezetszennyező, legalább annyira, mint például a blogon már többször szereplő kék-sárga orosz panelek.

Persze, az is igaz, hogy minden jobb, mint az egyenszürkeség.

Találtam egy-két zseniálisat is a pályáművek között, és úgy érzem magam, mint a számomra hátrányos döntést elfogadó lakógyűlés után: azt hiszem, hogy mindenki hülye, csak én vagyok eszemnél.

Itt van például Szűcs Dóra visszafogott formákkal is szögletesség-bontó, ráadásul a zseniális szövegbuborékos ötlettel tényleg mosolyra ingerlő "Pletyka" című pályaműve. Csak nekem tűnik fel, hogy ez mekkora már?

 



Vagy az ablakokkal megtört felületet tökéletesen kihasználó, egyáltalán nem szájbarágósan figuratív "Főtáv fa" című pályamű Alvégi Lőrinctől. Még cuki alakok is vannak, ha valakinek nagyon hiányozna ez a stílus, de annyira ügyesen van megoldva az egész, hogy ha nem akarom, észre sem veszem.

 



Na mindegy. Biztos tényleg én vagyok a hülye.

 

Ha minden az eredeti tervek szerint alakul, akkor hamarosan kiválasztják azokat a házakat is, ahová a győztes pályaműveket felfestik.

 

(A fotók a Főtáv pályázatának honlapjáról származnak. A linkre kattintva mindenki kiválaszthatja a saját kedvencét!)

 

 

 

 

Megosztás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr272452678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laslow · http://laslow.hu/ 2010.11.16. 16:33:58

Tökéletesen egyetértek: borzasztó mindhárom dobogósnak választott pályázat. A Pletyka kicsit valóban vicces, de azért abban sem laknék. A galamb és a Főtáv fa tetszenek, csak nem fognak odailleni a kültéri klímakészülékek.

charlie 2010.11.16. 16:40:05

Arra kíváncsi lennék, hogy a valóságba hogy mutatnak, mert tuti máshogy mint így papíron. De az első három tényleg gáz.

Cirrus 2010.11.17. 10:03:47

Nekem egyik sem tetszik. Szerintem néhány szolid szögletes minta, vagy csík teljesen elég.
A pletykásról annyit, hogy nem biztos, hogy mindenki örülne, ha az ablaka fölött egy ilyen minta arra utalna, mintha ő is pletykálna, és amúgy is ronda. Nem is hiszem, hogy az átlag panellakók ennyire ismernék egymást.

attila1 (törölt) 2010.11.23. 23:42:50

a "pletyka" messze a legjobb. Nem véletlen, hogy nem nyert. Túl okos. Nem ez kell a jónépnek.
Az első helyezett meg érthetetlen. Ilyen kicsiben is émelyítő nézni, nemhogy házméretben.

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása