Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Főtáv-ügyben a közös képviselő orákulum

Napi Főtáv rovatunk következik, amelyben egy korábbi kommentáradatra reagáltatjuk a Főtávot, konkrétan annak szóvivőjét, Balog Róbertet. Az alábbi történetben Ügyfél vádolja Főtávot lefizetéssel, Főtáv pedig félinformációkat sejt a háttérben. Szerepet kap egy feleslegesen vásárolt mérőóra is, illetve kiderül, hogy a közös képviselő orákulum, nélküle távhős ügyet intézni nem lehet. (Szürkével a komment szövege, sárgával kiemelve a kérdésem, zölddel pedig Balog Róbert válasza.)

 

 

Amikor (2 eve) le akartunk valni a szomszed 2 hazzal kozos hokozpontbol, egybol igertek fut-fat, lepaktaltak az akkori kozos kepviselonkkel, hogy sajat hokozpontot kapunk, innentol csak a mi hazunk fogyasztasat fogjuk fizetni, meg eppen korszerusitik EUs lovebol a hoeromuvuket, ugyhogy legalabb 20%-kal kevesebbet kell majd fizetni.


Erre jol kisajatitottak a pincet, telepakoltak mindenfele hightech kutyukkel, aztan jol lelakatoltak, meg a mostani KK sem fer hozza a haz kozponti vizorajahoz, mert kulcsot azt nem adnak, nehogy valaki hozzanyuljon a cuccukhoz.

 

Persze a futesrendszer korszerusitese kimerult abban, hogy a nagyeszuek uj tagulasi tartalyt raktak a pincebe, mondvan a hetediken levo padlason mar nem fer el (volt ott 3 regi tartaly, szerintem nyugodtan kihajithattak volna oket), meg allitolag szintenkent kulon termosztatot szereltek be, meg valami elektronikus ketyeret, ami este 10-kor LEkapcsolja a keringetest, reggel 6-kor vissza.

 

Ennek eredmenyekeppen en az elson megsultem, feljebb lakok meg allandoan faztak, de legalabb 10%-kkal tobb lett a futesszamlank a beigert -20% helyett.

 

Ja, idokozben vizorat csinaltattam, mert elegem lett a havi 6k-s melegviz szamlabol, bemegyek Fotavhoz, erre elhajtottak, mondvan a vizora nem hiteles meromuszer, ok csak a homennyisegmerot fogadjak el, az meg nincs.

 

Uj kozos kepviselonk erre nezett nagyot, mert a tobbi tavhos hazuknal siman vizora alapjan szamlaznak.

 

Mint kiderult az elozo kepviselovel olyan franko szerzodest kotottek, ami kifejezetten a Fotav segget vedi minden szempontbol, torvenyi kotelezettsegeiket (lasd egyeni meres, ami papiron par eve kotelezo lenne) egy az egyben attestaltak a mindenkori KK-ra.

 

KK-nak kene meghataroznia, hogy a haz altal elhasznalt futest es melegvizet hogyan ossza szet a Fotav a haz lakoi kozott, mivel a Fotav csak az egesz hazat meri.

 

De mivel sehol sincs Fotav altal elfogadott meromuszer (szerzodesben kulon kiemeltek, hogy a vizora NEM az!!!), raadasul a KK mar nem fer hozza a haz vizorajahoz, amihez lehetne viszonyitani az en oraim altal mutatott fogyasztast, igy tovabbra is fizethetem havonta kb. 3000Ft-t a lakas legkobmeter alapon megallapitott vizmelegitesi dij cimszoval, a havi 1-1.5 m3 fogyasztasomra. (kb. 4000Ft alapdijat nagy kegyesen elengedtek, hiszen mar nem rajtuk keresztul fizetem a viz+csatornadijat, hanem kozvetlenul az FCSM-nek.)

 

Ugyhogy nagyon tele lett a hociponk veluk, en is, meg par masik szomszed is cseszegette a mostani KK-t, hogy vizsgaljak felul az elozo kepviselo altal megkotott szerzodest, mert ez igy baromira nem franko, hogy a kritikan aluli szolgaltatasert legombolnak rolunk egy rakas lovet, es meg a Fotavnak all feljebb, ha reklamalunk, meg a KK-ra mutogat, hogy o nem kerte.

 

Ha nem tortenik semmi, akkor kivagjuk oket a francba.

 

Lakogyulesre ebbol persze annyi lett, hogy a KK allitolag attanulmanyozta a lehetosegeket, aztan eloadta a hattyu halalat, hogy jobb lehetoseg egyelore nincs, meg probalkozik egyezkedni a Fotavval, hogy hozzak rendbe a "futeskorszerusiteskor" elkovetett hibakat, aztan valahogy birjuk ki ezt a telet. :(

 

Kérdések:

 

1. Ilyen helyzetben, ha a lakók előnytelennek érzik a Főtávval kötött szerződést, van-e lehetőség annak módosítására – akár az immár jogszerűnek tekinthető tömeges leválást is megakadályozandó?

 

Válasz: Abból, amit emberünk leír, egy szó sem pont úgy van, ahogy Ő elképzeli. A rövid válasz annyi, a szerződés módosítható, a közös képviselővel menjenek be az ügyfélszolgálatra, és vegyék át, hogy mi miért és hogyan történik. Például: a kk. bemehet a hkp-ba, kaphat hozzá kulcsot. Az vízórák alapján el lehet számolni, ez a ház belső döntése kell hogy legyen. Vagyis a levélben leírt problémák többsége a közös képviselő és lakóközösség együttműködése alapján dőlhet el. A FŐTÁV ebben a házban nem végzett semmilyen fűtéskorszerűsítést. Ami ott történt az nem is az.

 

2. Természetes jogérzékem azt súgja, hogy egy olyan helyzet jogellenes, amikor a Főtáv „jol kisajatitotta a pincet, telepakolta mindenfele hightech kutyukkel, aztan jol lelakatolta, meg a mostani KK sem fer hozza a haz kozponti vizorajahoz, mert kulcsot azt nem adnak, nehogy valaki hozzanyuljon a cuccukhoz”. Információm nincs arról, hogy ez a helyzet hol, mikor és miként állt elő, de általánosságban előfordulhat-e ilyen „lezárás” a Főtáv gyakorlatában?, Ha igen, akkor milyen jogalappal (esetleg bérleti szerződés keretében, stb)?

 

A hőközpont a Főtáv-é, a helyiség a házé, amit ingyenes használatra átad a szolgáltatónak szerződés alapján. Bejutás, mint már írtam, biztosítható. Kell hozzá egy felelős, akik vállalja, hogy a kulcs őrzője, és vigyáz arra, hogy ott ne tekergessenek Ennyi. Lehet ez a kk. de lehet a közösség döntése alapján bárki a házból.

 

3. Ja, idokozben vizorat csinaltattam, mert elegem lett a havi 6k-s melegviz szamlabol, bemegyek Fotavhoz, erre elhajtottak, mondvan a vizora nem hiteles meromuszer, ok csak a homennyisegmerot fogadjak el, az meg nincs. Uj kozos kepviselonk erre nezett nagyot, mert a tobbi tavhos hazuknal siman vizora alapjan szamlaznak. - Valóban tehet ilyen különbséget társasház és társasház között a Főtáv? Mitől függ az, hogy egy mérőműszert elfogadnak-e hitelesnek a cégnél, van-e erről valamilyen nyilvános lista, ahol előre lehet tájékozódni? Ha egy adott műszer nem szerepel ezen a listán, van-e arra lehetőség, hogy hivatali állásfoglalások alapján (mérésügyi hatóság) elfogadja azt a cég?

 

A vízóra költségosztó. Ennek alapján csak felosztani lehet a fűtési hődíjat, mivel az eszköz vízmennyiséget, és nem hőmennyiséget mér. Az eredmény tehát egy viszonyszám lehet. A jelenlegi törvények szerint a Főtáv fogyasztója a ház, de köteles lakásonként a ház közös képviselője által megadott adatok alapján számlát készíteni. Ehhez természetesen a ház nevében a kk. ad adatokat. A döntés tehát házon belül születik meg erről. Vagyis, ahol működik az elszámolás, ott a ház és képviselő erről döntöttek. A FŐTÁV bármilyen szám alapján elkészíti a számlát, amit a kk. jóváhagy. Szóval nincs diszkrimináció. Féligazságok vannak. Illetve az a tény, hogy XY bemegy az ügyfélszolgálatra, hogy neki ennyi a vízóraállása, na neki ennek alapján tényleg nem lesz számlája. Csak, ha a kk. teszi a dolgát, amiért fizetik. 

4. Elsőre az alább idézett helyzet is ellentmondásosnak tűnik. Hogyan lehet feloldani, illetve van-e olyan szándéka a Főtávnak, hogy akár magától, akár kérésre felülvizsgálja a régi, monopolhelyzetben megkötött, a lakók számára nyilvánvalóan előnytelen, „erőből megkötött” szerződéseket – akár a későbbi leválásokat is megelőzendő?

 

torvenyi kotelezettsegeiket (lasd egyeni meres, ami papiron par eve kotelezo lenne) egy az egyben attestaltak a mindenkori KK-ra. KK-nak kene meghataroznia, hogy a haz altal elhasznalt futest es melegvizet hogyan ossza szet a Fotav a haz lakoi kozott, mivel a Fotav csak az egesz hazat meri De mivel sehol sincs Fotav altal elfogadott meromuszer (szerzodesben kulon kiemeltek, hogy a vizora NEM az!!!), raadasul a KK mar nem fer hozza a haz vizorajahoz, amihez lehetne viszonyitani az en oraim altal mutatott fogyasztast, igy tovabbra is fizethetem havonta kb. 3000Ft-t a lakas legkobmeter alapon megallapitott vizmelegitesi dij cimszoval, a havi 1-1.5 m3 fogyasztasomra. (kb. 4000Ft alapdijat nagy kegyesen elengedtek, hiszen mar nem rajtuk keresztul fizetem a viz+csatornadijat, hanem kozvetlenul az FCSM-nek.)

 

Nincs monopolhelyzetben megkötött szerződés. Amit az ügyfél akar, azt lehet, de csak úgy, ha megfelel egyéb törvényeknek (pl. mérésügyi törvény).


Az egyéni mérés még papíron sem kötelező, épületenkénti mérés van, az lesz 2010-től kötelező, de ez náluk már megvalósult.


2. A kk. nem végzi rendesen a dolgát, az ügyfél pedig rengeteg rossz információval rendelkezik. Ezek keveréke a ez a lavél.

Megoldás: a kk. val együtt menjenek be az ügyfélszolgálatra, ott együtt halgassák meg, kinek mi a feladata, aztán döntsön a ház az elszámolásról és kész.

Végül: amit itt leírt, annak nincs köze a FŐTÁV-hoz valójában. Mert ugye ha a pinyóban egy gázkazán dohog
(esetleges leválás után, gondolom - a szerk.), akkor majd hogyan osztják fel a költséget? Nyilván meghozza ház az erre vonatkozó döntését, és annak alapján fizetnek.

Szóval: a megoldás adott.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr61180437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarsashazkezeles 2011.06.02. 16:17:05

köszönjük a cikket, nagyon hasznos!
x

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása