Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Vasbeton chatszoba

A lichthof-ot sok mindenre lehet használni, csak amire kitalálták, na pont arra nem - hogy ugye beengedje a kinti természetes fényt a konyhába vagy más félreesőbb helyiségekbe, ne kelljen állandóan villanyt kapcsolni. A kényelmes, lakásból elérhető kukaürítő, szemétleöntő funkció után a hétvégén újabb, számomra eddig ismeretlen lehetőséget tártak elém a szomszédok: a kihasználatlan teret zártláncú konferenciatelefon-hálózatként, afféle voice-chat módjára kezdték el használni.

 

A harmadikon lakó asszonyság ugyanis rászokott arra, hogy a konyhából instruálja hiperaktív gyermekét, miszerint "nem tudsz legalább egy pillantra a seggeden maradni, te hülye kis barom, a kurva anyádat". Az önkritika ilyetén módon való gyakorlásának, és ezáltal a pedagógiai paradigmaváltásnak két lépcsőház lakói lehettek fültanúi naponta húsz- harminszor, mivel ugyanoda nyílik az ablakuk. A tíz emelet magas, ötször öt méteres vasbeton falú szögletes cső - a lichthof maga - pedig igen jól vezeti a hangot.

 

Körülbelül egy hónap után próbált véget vetni ennek egy öblös férfihang, hogy "elhallgassatok mán', a büdös picsába mán'." Legalább fél órára valóban csönd is lett, viszont a gyermeknevelés nem állhat meg egy pillanatra sem, úgyhogy a kurvaanyázás újrakezdődött. Megismétlődött a "tartózkodó kérelem" is, mire a magyar anya a család védelmezésébe fogott, kijelentve, hogy "a magad dolgával foglalkozzál te alkoholista szar". Erre szállt be a harmadik lakó valahonnan az ötödik tájékáról, hogy igaza van a Pistának, ezt hallgatjuk már egy hónapja. Ment a viszontválasz, jött a következő lakó, az egész kezdett egy parlamenti vitanapra hasonlítani, konkrét sérelmek, megoldandó problémák, ideológiai nézeteltérések kerültek elő pillanatok alatt.

 

A felnőttek lelkesedése viszont úgy egy hét után ábbhagyott, pár nap elteltével már csak kisebb kölcsönügyletek szerveződtek, kocsmai (értsd: garázsbolt) sörmeghívások hangzottak el a panelchat-en.

 

A gyermeknevelés hevességének intenzitása is alábbhagyott, mert a hiperaktív fiúcska felfedezte lichthof-ban rejlő lehetőségeket, az ablakhoz hívta barátait, és azóta övék az éter. A főzőcskéző, és korábban kiabáló anyuka is megnyugodhat, a gyerek végre nem a szobában tör össze percenként egy vázát, hanem áll a nyitott ablakban, és beszélget a barátaival, akik hozzá hasonlóan a párkányon foglalnak helyet. Legalább ők sem a neten, meg a tévében nézik sutyiban a pornót, plusz nem kell izgulni sem, hogy az utcán elveszik tőlük a mobilt a nagyobbak, gondolhatja a többi szülő is.

 

Ráadásul eddig még nem zuhant le egy kölök sem, ami a panellakók már gyermekkorban megmutatkozó túlélési ösztöneinek megdönthetetlen bizonyítéka.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr471186024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jacques Ucca (törölt) 2009.06.15. 15:34:14

"Látja Pelikán, milyen leleményes is a mi Népünk.."
/Virágh Árpád/

Nem vagyok fideszes 2009.06.15. 16:27:13

Hehe, nem kell ehhez panel, a klásszik, gangos (egykori) bérházakban is kiválóan működik a lichthof híradó. Amikor az ember trónol a fajanszon, remekül hallható a kedves lakótársak emésztési problémái, fürdőszoba használattal kapcsolatos konfliktusaik, spájzban való lekvárpakolásaik. Sőt, hallottam már, amikro a kettővel fölöttem lakó haver a faterján kereste az akksitölőjét, nézett egy nagyot, amikor pár perccel később felvittem neki kölcsön a sajátomat. :-)

CyberPunK 2009.06.15. 16:58:43

Szerencsére ilyen nálunk nincs.

macskusz iberCicus 2009.06.15. 17:07:05

"Az önkritika ilyetén módon való gyakorlásának, és ezáltal a pedagógiai paradigmaváltásnak két lépcsőház lakói lehettek fültanúi naponta húsz- harminszor" Hat, en ezen majdnem bepisiltem a rohogestol!:D

HMS.NAGYSZINPAD 2009.06.15. 17:13:39

én még olyan panelt nem láttam (pedig volt egy pár az életemben), ahol lichthof (aka. likhóf, esetleg lifthóf) lett volna, az bizony a gangos bérkaszárnyák sajátja, de ettől még élő kommunikációs csatorna, ez tény

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2009.06.15. 17:29:19

@dogger: @SzerelmesDolgok: Szolnok, Széchenyi-lakótelep. Üres terület kevés négyzetméteren, a lépcsőházak közötti rés. A konyhaablakok néznek erre a sötét lukra. Mi jobb híján lichthof-nak hívjuk, de mondjuk lehetne szellőzőudvar is, annak is annyi értelme volna. Se nem világít, se nem szellőzik ugyanis. Plusz Békásmegyeren láttam még ilyet. Szegeden nem volt, ez tény.

szipó 2009.06.15. 18:07:50

Én is azt szerettem alegjobban a panelban mikor reggel a budin kábelfektetés közben az alattunk lakó orvos házaspár férfitagja ordibált ki a feleségének hogy te is ugyanolyan qrva vagy mint az anyád.

Danis 2009.06.15. 18:08:23

@SzerelmesDolgok: Te most erre tényleg kíváncsi vagy, vagy megint ideszartál a fos honlapoddal?

Móricka 2009.06.15. 18:17:39

Lehet, hogy ez csak a debreceni házgyár egyes termékeire jellemző.

Azon kívül, hogy három emeletenként van átjáró a két lépcsőház között, más kapcsolatba nem kerültem vele. Szerencsére kimaradtam a chatszobából.

eM! 2009.06.15. 19:03:10

Nálunk ugyan nincs lichthof, de a tervezők gondoltak a közösségi szórakozásra és arra, hogyan hozzák közelebb a családokat: a konyhák ablaka nyolc emeleten keresztül a szomszéd erkélyére néz. Így egészen pontosan nyomon lehet követni a másik család magánéletét, különösen nyáron, ők meg bekukkanthatnak anyámhoz, megnézni, mit főz éppen :)

Sgt. Hitman 2009.06.15. 19:03:38

Nálam van - befalazva.

AzHofi 2009.06.15. 19:16:24

Akkro sem laknék ilyen házakban, ha a híd alatt volna az alternatíva. Utálom a többi embert.

szipó 2009.06.15. 19:19:55

Mondjuk ez nem a témához tartozik és lehet volt is már irás a témáról(csak most találtam meg ezt a blogot) de épp az előbb küldtem el 2 jehova tanut (vagy legalábbis annak tüntek nem hallgattam meg őket) de szerintem az se rossz téma hogy hányfajta ilyen állatkert tud becsöngetni a hülyeségeivel.

Móricka 2009.06.15. 19:22:43

@eM!: Egy fickó nálunk is bekukkantott megnézni, mit főzünk. De ő panelhézagot szigetelt.

@AzHofi: A híd luxusingatlan, vagyonadót kell fizetni utána.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.06.15. 19:41:35

@dogger: a mi házunkban van lichthof, de nincs gang. Az általam ismert óbudai panelokban szintén van lichthof, de gang ott sincs.

Peter Blau 2009.06.15. 20:04:42

Békásmegyeri lakótelepen egyes tíz emeletesekben van lichthof féleség, de ez már nem az igazi, mert szélesebb is mint egy klasszikus lichthof és alul átjárható. Nagyanyám király utcai házában olyan lichthof volt viszont, hogy az csuda, tíz centis évtizedes galambszarral a legalján, mivel ugye nem volt bejárható, nem takarította senki, (vakudvar). És van lichthof az Örs vezér téren épített bástya házakban is a lépcsőház mögött. Ott is micsoda galambszar lehet, több évtizedes. Annak sincs ki és bejárata, klasszikus vakudvar, igazi lichthof.

Magenta (törölt) 2009.06.18. 14:27:53

@dogger: Pedig van, Újpalotán is, pl.

kerikak 2009.10.21. 21:56:06

igen, én is nagyon jól szórakoztam rajta :DDDD

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása