Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Ritka madarak is rárepülnek a távfűtésre

Igazán szerencsések egy ukrajnai város lakói: nemcsak azért, mert a helyet ahol élnek, úgy hívják, hogy Luck, amit ha angolul olvasunk azt jelenti, hogy szerencse.  Egy fehér csóka is rendszeresen látogatja a város lakótelepét, márpedig egy ukrán szólás szerint, aki meglát egy ilyen madarat, azt szerencse éri.

Az MTI hírét elég sokan átvették, nekem a Stop.hu linkjét zümmögték el:



A nem mindennapi csókára Olekszandr Mojszejenko helyi lakos figyelt fel, aki negyedik emeleti lakásának ablakából a hideg téli hónapokban rendszeresen eteti az élelmet kereső madarakat. A fehér tollazatú, fekete csőrű csóka a férfi feleségének figyelmét is felkeltette, s ezután együtt kezdték figyelni és etetni a társaitól erősen elütő madarat, amelyet a házaspár Kátyának (Katicának) nevezett el – adta hírül a Novij Kanal ukrán televíziós csatorna.

Mojszejenko elmondása szerint reggelente Kátya nem egyedül érkezik az etetésre, hanem fekete tollazatú párja kíséretében, s vele együtt várja, hogy kinyíljon a lakomával kecsegtető ablak. A madárpár napi menüje kenyérből és makaróniból áll, mert a két csóka a magokat nem kedveli, míg a kenyeret annál inkább, naponta képesek egy egész veknit elfogyasztani.

Az amatőr madarász szerint a két csóka párban él, Kátya a nőstény, kisebb is fekete színű társánál, aki láthatólag nagyon kedveli őt, mert képes felszedni és visszavinni neki a földre lehullott morzsákat.

A műsorban megszólaltatott Mihajli Himin ornitológus kifejtette, hogy a lucki fehér csóka valóban ritka madár, az elmúlt harminc évben a világon összesen alig tíz ilyen albínót figyeltek meg, százezerből egy esetben fordul elő hasonló genetikai mutáció.



Végülis, ha a baglyoknak lehet potyázni a távhőcsövek és lakások mellett, akkor egy fehér csóka is megérdemli ezt a kényelmet, főleg, ha valóban meg is jutalmazza Mojszejenkoékat egy lottónyereménnyel.

 

BÓNUSZ: képet sehol sem találtam az ukrajnai madárról, cserébe viszont itt egy Youtube-videó Angliából:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr111760069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása