Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Lakógyűléseken könyörög a Főtáv

Egy dél-budai panellakó barátom mesélte múltkor, hogy érdekes fordulatot vett a forradalminak beharangozott lakógyűlés. Egy ilyen esemény önmagában is kabarészerű, amikor hirtelen kiderül, hogy mindenki villanyszerelő, közgazdász és térfigyelő kamera egyben, de ha a házmester forradalmat hirdet, akkor ott garantált a szórakozás. A haver ezért el is döntötte, hogy a Comedy Central-ról élőre vált, és megtekinti a rögtönzött dumaszínházat. A forradalom célja pedig nem más, mint a gonosz Főtáv elzavarása - lett volna.

 

 

Már hetekkel korábban elterjedt a hír, hogy mi a tét. Jelentős fűtéshátralékot felhalmozó alkoholisták döntöttek úgy, hogy ez nem mehet tovább, idős nénik susmorogtak, mert szerintük a gáz lenne jó, "ha nem ugrálunk, úgyis adnak az oroszok". A fiatalabbak a magyar anyaföld melege, a geotermikus energia mellett tették le a voksukat. Kiderült, hogy nagyjából mindenki energiaszakértővé nőtte ki magát a hűs vasbeton falak árnyékában, szóval a szórakozás garantáltnak volt tekinthető.

 

Ehhez képest annál nagyobb volt a haver csalódottsága: a lakógyűlés megnyitásának pillanatában a "hatékonyabb távhőfelhasználás lehetőségei" munkacímet vette fel , ami már azt jelezte előre, hogy a közös képviselő csendes, újra csendes. Ráadásul megjelent egy öltönyös úr is az éppen elűzni kívánt Főtáv részéről, aki arról beszélt, hogy cégének és az államnak együtt tulajdonképpen rengeteg pénze van fűtés-korszerűsítésre, és égnek a vágytól, hogy ezt szétdobhassák a lakók között. Lenne szigetelés, meg új elszámolás is, úgyhogy a Kánaán közel, mert a fűtés olyan olcsó lesz, hogy az már szinte nevetséges.
 

Az előadás végére a tömeg állítólag már egyáltalán nem volt forradalmi hangulatban, a nagy fejszámolás közepette még azt is elfelejtették megkérdezni, hogy a közös képviselő vajon kapott-e az öltönyös úrtól pénzt, és ha igen, mennyit - cserébe az előadás lehetőségéért.
 

Mindez csak annak fényében érdekes, hogy a Főtáv egy-két hónappal ezelőtt még úgy viselkedett, mint egy rendes feudális földesúr: a pártütő Békásmegyer úgy ezer lakása hagyta faképnél a nagykéményű vállalatot, mire az a röghöz kötés klasszikus módszerével próbált élni: tovább számlázott (vö.: szedte az adót), mintha mi sem történt volna. Plusz perrel, karhatalommal, Isten büntetésével fenyegetett. (Kisebb társasházak esetén persze korábban nem volt gondja a leválással, menjenek a hálátlan zsellérek - ezt csak azért írom le mindig, mert szerintem ez a legviccesebb eleme a sztorinak.)
 

Most meg azt olvasom egy ingatlanos hírportálon, hogy már maga Demszky király is hű vazallusa védelmére kelt. Sajtótájékoztatón picsogott, mert

Előfordulhat, hogy "dominószerűen" omlik össze a Főtáv rendszere. 

Igen, van érv a távhő életben tartása mellett. Igen, egyelőre még lehet olcsóbb is, mint a támogatott státuszt lassanként elveszítő gáz, vagy a hatalmas kezdőberuházást igénylő földhőhasznosítás. És igen, megint a legcsóróbbak szívják meg, ha a picit jobb módúak leválnak. Érdemes hát gondolkodni.

 

De tegye fel a kezét aki nem élvezi, hogy az arrogáns tolvajbanda, amelyik önkormányzati/állami megbízásból évtizedeken át fosztogatta a panel- és más lakókat, most kénytelen könyörgőre fogni? Csak nekem a szegedi Szetáv-hoz, a szolnoki Alfa-Novához, és most a Főtávhoz volt szerencsém. Érthetetlen számlák, visszatartott kifizetések egy-egy elszámolás után, heteket késő, trehány munkát végző szerelők, mindegyiknél. Most meg reszketni méltóztatnak.
 

Úgyhogy a magam részéről: wáhháháháháááááááá, úgy kell nektek! :)))))
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr101114622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jozicsenko 2009.05.11. 15:49:04

a távfűtés maga a legalizált lopás

majdnem olyan jó, mint a közbeszerzés...

iszonyatos lopás, aki tud, meneküljön!!!!!!!

magam otthagytam egy panelt már emmiatt:

20e Ftos számlák jöttek ki, nyáron levitték 10-12 köré...

télen meg láss csodát, új helyen max 20e volt a gázszámlánk: jappp, max áron, mert nincs kompenzáció, szoval simán sporoltam vagy 100e Ftot, köszönöm Szetáv!

dwr 2009.05.11. 15:52:23

@notC: Oké, de gázszámlát fizetni holnap kell, nem 5-10 év múlva, a gázt meg elzárják ha a számla nincs fizetve.Radiátor lehegesztés, na ne viccelj már.
Az előbbiekben írtam, figyeljétek csak meg, a környezetvédelemre hivatkozva fognak extra adókat kivetni az egyéni fűtésre.

Winston Smith 2009.05.11. 15:54:09

Az egyedi gázfűtés elsősorban azért olcsóbb, mert van egy k. nagy kereszttámogatás a rendszerben, azaz a nagyfogyasztók (pl. távhőre is termelő erőművek) fizetik meg a kisfogyasztók földgázelosztási költségeit. Ezért (is) olcsóbb az egyedi gázfűtés. Jelenleg. De ha ezt az őrült anomáliát rendberakják, akkor változhat a helyzet.

Ja, és a távhőről való leválással a bajok nagy része (az épület rossz hőszigetelése, elavult, szabályozhatatlan egycsöves fűtési rendszer) NEM oldódik meg.

Winston Smith 2009.05.11. 16:01:28

@notC: "Csakhogy amikor márciusban kint +20 fok van és a radiátoron tojást lehet főzni, akkor kicsit elborul az agya az embernek! Lehetne a távfűtést is okosan csinálni, csak nem úgy ahogy ezt itt művelik."

Ez nem a távhőszolgáltató hibája. Vagy a közös képviselő hülye (a távhőszolgáltatónak be lehet jelenteni, hogy túl meleg van a lakásokban, és akkor lejjebb veszik a fűtést), de gondolom inkább arról van szó, hogy te a felső emeleteken laksz, és ott 1000 fokot kell beállítani, hogy az elsőn ne fagyjanak meg a jómunkásemberek. Ez meg a ház központi fűtésrendszerének a hibája, az egycsöves-átfolyós rendszer ilyen szar, ez van.

A távhőről való leválással egyik probléma sem oldódik meg.

CyberPunK 2009.05.11. 16:31:28

@Winston Smith: A legfőbb probléma panelnál az, hogy szinte teljesen mindegy, hogy mennyit fűtesz, ugyanannyit fizetsz. Egyedi mérésnél azért lesz kevesebb a számla, mert hirtelen nem kell napközben is fűteni, és nem kell nyitott ablaknál aludni.

Ami ezzel a fő gond. Ezeket a lakásokat nem erre tervezték, a lakások nincsennek hőszigetelve külön külön. Azaz egy olyan rendszert húznak rájuk, amire nem tervezték őket. A napos/sötét oldal, 1./10. emelet a másik jó kérdés.

A panel csak egyféleképpen lehetne jó buli: ledózerolni az egészet a francba, lassan ideje lenne. Teljesen más korszakban épültek ezek a vackok, mint ami most van. (Értsétek, kurva olcsó gáz a ruszkiktól.)

blr 2009.05.11. 16:38:16

@Imiface: Milyen olcsón megúszod... Nekem majdnem 22. Nyáron.
Kapják be!

Rwindx 2009.05.11. 16:44:57

A gáz, alternatívának csakis akkor elfogadható, ha a fal és a nyilászárók szigetelését rendbe hozzák (értsd durva külső falszigetelés, és nyílászáró csere)
A mi lakásunk 56m2 Ha jól rémlik decemberben fizettük a legnagyobb gázszámlát 8ezret, és januárban talán 7 ezret, előtte utána 3-4ezer körül. 21 fokos volt a lakás végig, erről megy a főzés, melegvíz, és a cirkó. Ja és nincs gázártámogatásunk.

A gáz csak annyival jobb hogy könnyebb szabályozni, ha egyszer nincs szükség arra hogy dőljön a hő a radiátorból. Viszont ha szar a szigetelés az ember ugyanúgy elfűti a gatyáját is gázzal, mintha távfűtéssel tenné.
Egy konkrét példán tudom: 145m2-es családi ház 20 éves fűtéstechnológiával, szar szigeteléssel decemberben 60ezer feletti gázszámla volt.

Szóval mielőtt bármi is történne a hőszigetelést kell rendberakni egy átállás előtt.

terrybenedict 2009.05.11. 16:58:00

feherhollo:

Vazze!
Én a 78 nm-t fűtöm kb 20-ezerből. Nyáron, mikor csak a melegvízért megy a kazánom, akkor olyan 6-8ezer.
Kurva sokat be lehet spórolni a radiátorokon, pl., hogy a budiban, konhyában félig elzárod, lecseréled a régi komcsi radiátorokat újakra, meg persze sokat szellőztetsz, ilyesmi.
Vagy pl. veszel egy programozható termosztátot, ami éjjelre leveszi, reggel picit fel, napközben megint ki, délután meg megint be. Ez is sokat behoz.
Na meg persze a szigetelés.
Nem biztos, hogy egyből ablakcsere, meg ilyesmi, lehet, hogy elég, ha valami szigetelő ragaccsal betömöd a réseket, meggyalulod az ajtó falcát, stb.

Editor Bob 2009.05.11. 17:04:21

Valaki, aki ért hozzá, tisztázhatna valamit: Technikailag megoldható lenne-e - az új lakóparki lakásokhoz hasonlóan - hogy lakásonként mindenki annyit fizessen a fűtésért, amennyit használ, vagy sem?

Mert pl. nagyanyám 8. emeleti paneljében felháborít, hogy a lakásban 26 fok van a legnagyobb hidegekben is, a konyhaablak meg bukóra nyitva van még mínusz 10-ben is egész télen. Namost lejjebb tekerve a radiátorokat, és 23 fokot tartva, az ablakot ésszel nyitogatva ebben a lakásban rögtön lehetne spórolni szerintem havi 10 ezret.

Bit Rot 2009.05.11. 17:06:22

@feherhollo:
"Ja, korábbi kommentemet kiegészíteném, hogy egy 36 m2-es lakás gázfűtéssel télen 25 e Ft-ra jött ki a decemberi hónapokban (20-21 fokra állítva, éjjelre lejjebb tekerve, ill. napközben is, amikor nem voltunk otthon)."

Hoppá!
Én meg azt hittem, hogy én fizetek sokat gázzal!

Kb. 60 m2, télen 23 fokra fűtve (szinte éjjel-nappal), támogatás nélküli gázárral, melegvíz + fűtés: télen nyáron 16-17 ezer/hó (havi átalány)!

Bit Rot 2009.05.11. 17:08:17

@Editor Bob:
"Valaki, aki ért hozzá, tisztázhatna valamit: Technikailag megoldható lenne-e - az új lakóparki lakásokhoz hasonlóan - hogy lakásonként mindenki annyit fizessen a fűtésért, amennyit használ, vagy sem?"

Panelban nem megoldható, mert belül szar a szigetelés, vagy inkább: nincs is. Alulról, felülről is kapod a fűtést, ha te teljesen le is tekered a fűtést. Tehát elvileg "ingyen".

Ezért nincs is ilyen.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2009.05.11. 17:11:43

Nálunk ma lesz közgyűlés,kiváncsi leszek. :)

duggongg 2009.05.11. 17:18:23

"A Fővárosi közgyűlés ugyanis még 2005-ben olyan rendeletet fogadott el, ami kimondja, hogy helyi füstgázkibocsátással járó fűtésrendszerre nem lehet átállni akkor, ha helyben - tehát az épületeknél maguknál - elérhető füstmentes megoldás, például távhő."
Ezt nem teljesen értem, a távhő mégis hogy állitja elő a hőt? Vakumenergiabol??? Az erőműnél nyilván ugyanaz a CO2 mennyiség megtermelődik (pontosabban több a rossz hatékonyság miatt). Ezt a mennyiséget váltja ki a lakásszövetkezet rendszere, vagyis a nettó kibocsátás legalábbis nem változik.

Editor Bob 2009.05.11. 17:20:38

@Bit Rot: "Alulról, felülről is kapod a fűtést, ha te teljesen le is tekered a fűtést. Tehát elvileg "ingyen"."

Ameddig átalánydíjas a rendszer. Amint fizetni kellene a fogyasztás után minden lakásban, mindjárt jobban spórolna mindenki, és akkor a szomszéd se fűtené annyira a szomszéd, letekert radiátoros lakásait. Viszont ez a jelenlegi rendszer zsákutca, valami ösztönző elemet mindenképpen bele kellene vinni a rendszerbe.

Bit Rot 2009.05.11. 17:35:13

@Editor Bob:
"Amint fizetni kellene a fogyasztás után minden lakásban, mindjárt jobban spórolna mindenki, és akkor a szomszéd se fűtené annyira a szomszéd, letekert radiátoros lakásait"

Tévedés. Van aki szereti a 18 fokot, van akinek kell a 21 fok. Ha két ilyen szomszéd van, akkor a 21 fokos duplán fog fizetni, a 18 fokos pedig "ingyen kapja" a hőt.

nyu 2009.05.11. 17:41:34

De jo nektek.

Nekem 48nm-re jott februarban 30k-s tavho szamla.
De az is csak azert annyi, mert tamogatasra vagyok jogosult.
Anelkul 38k lett volna...

j311 2009.05.11. 18:06:34

@Bit Rot: Én pl mire fizessek? 10. emelet, az összes fűtéscső itt ágazik el és itt a legmelegebb benne a víz.
Ha elzárom a radiátort akkor 26 fok van a szobában. Fizessek a csövek miatt kapott felesleges hőért, amit nem tudok szabályozni?
Ne fizessek és ingyen van 26 fok a szobákban?
Egyik sem igazságos, mert ugye egyik esetben ingyen van, másikban meg ki sem tudom kapcsolni.

Csöveket eltávolítani meg nem lehet, mert műszakilag szükségesek. Akkor most WTF?

changebug (törölt) 2009.05.11. 18:11:14

Hat ha neked rohoghetneked van ezen...
Kicsit draga poen.
Egyebkent nem lenne hulyeseg a tavfutes es a gaz elobb-utobb felejtos - csak akkor vegre fejleszteni kellene, nem csak kikuldeni a szamlat, hogy fizess paraszt azert vagy.
Mondjuk mar egethetnenek mast is a gaz helyett az eromuben...
Meg nem kene lakasonkent tamogatva felmillat leszakitani azert hogy felrakjanak lakasonkent 4-6 m2 szigetelo szart a falra...
Tovabbi megjegyzeseimet elore en moderalom (kinek, mit, hova, hanyszor)

bldo 2009.05.11. 18:12:04

@j311: Remekül rátapintottál a lényegre: nem lehet igazságosan mérni egy-egy lakás fogyasztását, a sok módosító tényező miatt.

FalTam (törölt) 2009.05.11. 18:28:19

Tud valaki segíteni?

Saját hőközpontal rendelkező 2 csöves tégla társasházban lakunk távfűtéssel 77nm-en, 2,5 belmagassággal. Számla télen: 50.000 Nyáron kb 20.000. Hát ez kib****t sok, ezért szeretnék megoldást.

Opciók:

1. Marad a főtáv, korszerűsítéssel egyedi méréssel, szigeteléssel. Ezzel az a bajom, hogy így is kell fizessek akkor is ha 3 hónapra Kuala Lumpurba megyek és semmit nem használok (vagy nem???)

2. Egész ház átáll cirkóra, gázra. Ezzel az a bajom, hogy biztos nem olcsó és ha megszűnik az állami kompenzáció (nem a szociális gázártámogatás, olyanom nincs, bár jó lenne) akkor biztos ez is drága lesz. Nehéz keresztülvinni a lakóközösségen.

3. Geotermikus - földhő kihasználás. Ezzel az a bajom, hogy biztos drága a kialakítás, és nem tudom felmérni, hogy mennyibe fog kerülni a hőhasználat. Nincs modell ami alapján hitelesen számolni tudnék hosszú távon. Nehéz keresztülvinni a lakóközösségen.

4. Egyesével feldarabolom a főtáv irodaszereit és tüzet gyújtok belőle. A fűtés nem lesz olcsóbb, de legalább megnyugszom. A lakóközösség is örülne :)

5. Egyéb?

Van itt aki okosabb nálam és tud javasolni valami hasznosat?

Köszi.

Gonoszkistörpe 2009.05.11. 18:28:35

KB 5 éve léptünk le a Főtáv rendszeréről. Az öt év alatt 17000Ft föltt nem volt fűtés számlánk melegvízzel értve. Tudom szabályozni a hőmérsékletet és nyáron nem fizetek csak a vízért. Valóban nem éri meg? A teljes rendszert átépítették kétcsöves rendszerre és lakásonként mérik a fogyasztást az egész nagyon jó lenne ha nem lennének buta emberek.
Legmerészebb álmomba sem gondoltam, hogy néhány középső lakás tulajdonosa egyszerűen lekapcsolja a fűtést mert hogy elég a 18 fok nem szereti a meleget.
Ennek a következménye hogy az ilyen lakásokban nem ritka a NYOLCVAN forintos havi számla. A szomszéd házban 30000Ft vagy több a fizetendő. Egyébként a mi házunkban még a kikapcsolósok miatt sem emelkedik a költség a távfűtés szintjére. Szerintem a távfűtés is egy adónem és állam bácsi ezért segíti a távfűtő cégeket. 50nm panel lakásokról besszéltem.
Üdv mindenkinek

Pajtás 2009.05.11. 18:34:16

fasza story, de egy kicsit keményebb csattanóra számítottam. a haverod már akkor közbe ugathatott volna, me így minden megy tovább. a revolúcióval meg csak egy baj van, ha bedől egy ilyen főtáv akkor télen a bérházakban lesz vacogás.

hufnagel@citromail.hu 2009.05.11. 18:51:00

@Tipli:
Bár nem vagyok érintett a távfűtési problémában és beleszólni se sok a jogom, de kissé szemen ütött az a mondatod, hogy: "a közgyűlés mindig 17-kor kezdődik, hogy a dolgozó lakók véletlenül se tudjanak részt venni."
Ühümm.
Te ezek szerint állandóan délutános vagy, vagy mi a szösz? Avagy vajon hogyan dolgozol, ha sohasem jó neked a 17 órás kezdés?
Inkább mondanád azt, hogy el sem akarsz menni, s beleszarsz a saját érdekedbe de nagyon,
vagy mondanád azt, hogy a meghirdetett közgyűlés helyett mindig olyankor mész el valami "fontos" moziba, stb.
Mert nékem az a meglátásom ebben a témában,
aki a saját érdeke okán még csak annyit sem tesz meg, hogy netántán egyszer előbb eljönne a munkahelyéről, vagy arra a napra kivételesen korábban megy be, esetleg kivesz magának egy szabinapot, az ugye az eszedbe sem jutna?
Bezzeg a nyári herevere láb-lógázásra, mindenféle időt múlasztó hülye nyaralásra, arra van időd mi?
A saját érdek meg smafu, így aztán kened az anyagot másra, a közös képviselőre, a házbéli alkeszokra, a mindent megszavazó ostoba nyugdíjasokra ...

kujoon 2009.05.11. 19:00:19

Kangörény:
Azért itt a svédeknél az áram jelentős része vízierőművekből jön, merthogy az egész ország lejt nyugatról kelet felé.De van sok egyéb megoldás is, pl távhő is.Ahol mi lakunk, benne van a távhő ára a lakásbérleti díjba, így nem tudom, hogy mennyire drága megoldás.De a külső falakba kegyetlen sok szigetelés van, kb 50-60 cm vastagok.És télen-nyáron 24-25 fok van, úgy hogy szinte kézmeleg sincs télen a radiátor.
Ja, és lehet manuálisan állítani mindegyiket.Úgyhogy valszeg itt is először szigeteltek, korszerűsítettek és csak utána jött a kánaán... :D

balta (az igazi) 2009.05.11. 19:08:44

bocs, ha már volt ilyen komment, de nem olvastam végig. én is panelben lakom, drága a fűtés, de nemrégiben olvastam valahol, hogy azért, mert ezt a kedves politika nem támogotja úgy, mint a gázárat, ahol csak egy részét fizeted. szóval ha majd köszönhetően ennek a király megszorítósdinak, eltörlik a támjogatást, akkor majd a gázfűtés is rohadt drága lesz. mi egyébként megszavaztuk az átlakítást, ráadásul nagy többséggel, volt egy muksó meg egy csaj a főtávtól, elmondták, mire lehet számítani, szerintem olcsóbb lesz a fűtés és legalább majd nem az ablakkal kell "hűteni" mint eddig, ha jól értettem, valami termosztáttal lehet majd hőmérsékletet beállítani. mondjuk lehet naív vagyok...

ja, a gázfűtésről annyit, hogy kértünk arra is ajánlatot (egyrészt amúgy jogilag sem lehet leválni, de erről már biztos ment a vita) és az egy dolgo, hogy mennyi lesz a havi fűtés, de mennyi lesz a rád eső beruházási költség, és az évenkénti felülvizsgálat, meg ha tönkremegy a gázkazán ki fizeti a javítást, stb. meg faszom engedélyek minden szervtől...

ja, tudom, nem vagyok sikeres ember és sünt érdemlek én is, mert bedőltem a főtávnak...

hufnagel@citromail.hu 2009.05.11. 19:20:10

@Editor Bob:
Tecnikailag megoldható lenne, mégpedig igen egyszerűen. Kell legyen egy bemenő vízóra a bejövő távfűtői melegvíz mennyiségének mérésére.
Azután kell még egy belépőági hőmérséklet-regisztráló elektronika s a kilépő ágban ugyanez mégegyszer.
Így a bejövő vízmennyiség és a mért hőmérsékletek különbözetéből könnyedén kiszámítható a lakásban elhasználódott meleg összes mennyisége.
A mai elektrotechnikában már minden megoldás lehetséges lenne, csak hát az alkalmazása senkinek sem érdeke, különösen nem a Főtávnak!
Mgát az elektronikát valahogy mindig olyan áron hoznák ki (holott valójában filléres dolog) hogy valójában senkinek se érje meg.
Ki van ez már régóta találva. Senki sem vágja maga mellett azt az ágat, amelyiken éppen ül.

Ha jól belegondolok, a dolog lényeg egy miniatűr elektronika lenne, egy eprommal vagy más "agyas dologgal" a belsejében, hozzácsatolva egy fotózásban használatos SD memóriakártya vagy a számítógépeken használatos "pen drive", amire a cucc szépen kiírja az adatokat sorban óránként, naponként, akárhogyan, stb. Egy tartóselemmel minden bizonnyal elmenne egy évig, s akkor a szolgáltató kicserélné ... és mellette kiértékelné mellé az adatokat.
De ilyesmi ebben az országban nem igazán megy, itt az a tényállás forog fenn, hogy kiket lehet és minnél jobban lenyúlni. A "kádár-kaptárosok" (panelosok) előnyben ...

Csak alaposabban nézz meg pl. egy Elmű-s villanyszámlát január 1 óta. Ha semmi fogyasztásod nincs kerek egy évig, akkor is fizetned kell havonta valami rendszerhasználati + elosztói alapdíjat (ami havi 150 Ft.+ÁFA)[43 és 44/2008 sz. KHEM rendelet].
Holott józan paraszti logikával nézve - ha nincs fogyasztás, akkor ott a rendszer sem volt használva!

Mellesleg ugyanez a trükkös pénzszerzési módszer jelent meg a kormányzat által jóváhagyottan más szolgáltatók, pl. a Gázművek vagy a Vízművek esetében is.

hufnagel@citromail.hu 2009.05.11. 19:37:04

@changebug:
"Mondjuk mar egethetnenek mast is a gaz helyett az eromuben..."
Hát én megsúgom neked, égetnek is! A fővárosi szemétégetőben az összegyűjtött háztartási szemétből (amiért eleve fizetni kell, hogy egyáltalán összegyüjtik) vagy más hasonló - mondjuk a biogázos baromságok a fővárosi csatornázási műveknél, (ahol a gyakorlatban mindenki a szennyvízszámláján szereplő köbméterek után még valami környezetterhelési hozzájárulást is fizet pluszban) ahol szinte ingyen, a szennyvíztisztítás iszapi hulladékából kinyert biogázból gyártják a meleget, amit pl. a távfűtőművekben elégetve a panelosoknak
a földgáz világpiaci importárán és kedvezményektől, támogatásoktól mentesen elszámolva + busás saját hasznukért adnak el nevén nevezetten távfűtés formájában.
Csak egyszer kellene megnézni az ilyen cégek vezérigazgatóinak és főmérnökeinek havi fizetését vagy negyedéves prémiumait.
Volna ám szájtátás rendesen ...

hufnagel@citromail.hu 2009.05.11. 19:49:26

@kujoon:
Lehet venni üvegszálas kőzetgyapot-táblákat (nekem az egyik külső oldalfalam ilyen sárga színű hőszig-szőnyeggel van betakarva), vagy lehet venni a hungarocell nevezetű fehér szinű habosított műanyag táblákat. Ezzekel beragasztva a falat, majd külsőleg megtámasztva egy belső gipszkartonos felszinnel - aminek árán max. kőrkörösen 4 cm-rel kisebb lesz a lakásod belterülete, de brutálisan sokat lehet ám megtakarítani!
Sajnos az előfordulhat, hogy első évben a beruházás maga nem térül meg, mert nem kimondottan olcsó a dolog és elég sok munka van vele, de hosszabb, több éves távon számolva már nagyonis megéri.
És akkor mellette nem lesz az a szitu, hogy a középső lakás azért nem fűt, mert neki pfűű de melege van. Tőled többé nem kap egy deka ingyenmeleget se, az tuti!

macchiato 2009.05.11. 19:51:40

duggongg találta:A Fővárosi közgyűlés ugyanis még 2005-ben olyan rendeletet fogadott el, ami kimondja, hogy helyi füstgázkibocsátással járó fűtésrendszerre nem lehet átállni akkor, ha helyben - tehát az épületeknél maguknál - elérhető füstmentes megoldás, például távhő."
Ez itt a lényeg :-(((((
Láttam a TV-ben az adást, erről volt szó. Sakk-matt. Ha nem használod a szolgáltatásait, akkor is fizetsz egy rakat pénzt, na azt minek alapján számolták ki???!!
Ha keresztre feszülsz és akkor sem tudod kifizetni a magas számlákat, vagy szívesen fagynál inkább meg, mint hogy elárverezzék a lakásod, az sem érdekli a részvénytársaságot, mert ők a profit emelkedésében érdekeltek. (nem a megtartásában, hanem az emelkedésében) De még a főv. kögyülit sem, mert valszeg ők is jól járnak.

Doubledeceker 2009.05.11. 19:55:53

Jó lenne a távhő, mivel normális helyen jobb a htásfoka, mint az egyedi fűtésnek.

Csak akkor rendes piaci áron kellene adni.

Eddig csak a lehúzásról szólt, majd most esetleg nagyon lassan elindulnak a jó irányba a dolgok.

Én mindig optimista vagyok, nagyon nagyon lassan de a adolgok kiforják magukat.

Kár, hogy a mi kis orszgáunkban a refformok utájab mindig maga az álam áll, az adonkból finanszírozott álam ellen kell csatákat vivnunk.

AkarkiJ 2009.05.11. 20:22:45

Ha valódi árakat kérnének a gázért, rendesen szigeteltek lennének a házak, normális lenne a gépészet, akkor picit már tényleg eu lennénk, és a távhő olcsóbb tudna lenni... Mint mindenhol máshol a világon.

Rwindx 2009.05.11. 20:50:12

@FalTam: Akármit is választasz, az pénzbe fog kerülni, nem is kevésbe. Ingyenes megoldás nincs. Tekintsd egyfajta befektetésnek. Pályázni lehet vissza nem térítendő állami támogatásokra, érdemes átfutni mit kínálnak, bár a legtöbb esetben az áfa mértéke alatti a támogatás.

@Gonoszkistörpe: Az aki szop az belülről szigetelje le a szomszédok felőli falakat.

@hufnagel@citromail.hu: Nem mindenki 8-16:30 ig dolgozik. Sok helyen 9-17:30-ig dolgoznak vagy még tovább, 1 műszakban. Ez nem beleszarás, hanem élethelyzet.

@balta (az igazi): A gázárat már jóideje nem támogatják mindenkinek, sőt most fogják az egész támogatást megszüntetni.

Winston Smith 2009.05.11. 21:02:28

@macchiato: "Ha keresztre feszülsz és akkor sem tudod kifizetni a magas számlákat, vagy szívesen fagynál inkább meg, mint hogy elárverezzék a lakásod, az sem érdekli a részvénytársaságot, mert ők a profit emelkedésében érdekeltek. (nem a megtartásában, hanem az emelkedésében"

A FŐTÁV 100 %-ban önkormányzati tulajdon és üzleti terv szinten 0 Ft nyereségre van beállítva.

balta (az igazi) 2009.05.11. 21:05:06

közben kicsit utánaolvastam, és érdekes, Bécsben a lakások jelentős része távhővel fűtött (!), ugyanis a város körüli hulladékégetők az ott keletkező hulladékhő hűtésére használják a távfűtés rendszert, azaz ha jól értettem, még jó is nekik, hogy fűthetnek. Ehhez képest nálunk biztosan valamikor a rendszerváltás után valakik megegyeztek abban, hogy ugyanezt a hulladékhőt nagy pénzért lehessen megvenni az erőművektől. Azaz amit mi fizetünk havonta a lakásért (nekem az 54m2 2 szoba panel cc 35-45e télen) megint kinek megy vajon? Nem hinném, hogy a főtávnak...

Rwindx, nem a szociális gáztámogatáról van szó, amit most megszűntetnek, hanem arról, hogy az állam a piaci ár asszem 40%-át dotálja, azaz aki gázt használ, a valós árak 60%-át fizeti jelenleg, míg a főtáv 100%-ot fizet érte. ez mondjuk elég meredeken hangzik, kíváncsi lennék, hogy van-e itt főtávos emberke (biztosan), aki ezt cáfolná vagy megerősítené. vagy erről nem lehet beszélni?

Ja és találtam egy oldalt, futeskorszerusites.hu, ezen is vannak érdekes dolgok, ha jól látom, ez is a főtávosoké, bár nem igazán hasonlít a központi oldalukra. pld látom, hogy a mi házunk már pályázott :-)

Winston Smith 2009.05.11. 21:08:52

@hufnagel@citromail.hu: "Ha semmi fogyasztásod nincs kerek egy évig, akkor is fizetned kell havonta valami rendszerhasználati + elosztói alapdíjat (ami havi 150 Ft.+ÁFA)[43 és 44/2008 sz. KHEM rendelet].
Holott józan paraszti logikával nézve - ha nincs fogyasztás, akkor ott a rendszer sem volt használva!"

Józan paraszti ésszel a villanyórát x (10?) évente cserélni kell akkor is, ha pont semmit nem fogyasztasz. A villanyórát le kell olvasni akkor is, ha pont semmit nem fogyasztasz. A vezetéket ki kell építeni és fent kell tartani akkor is, ha pont semmit nem fogyasztasz.

Ezt fizeted meg a rendelkezésre állási díjban. A fix (fogyasztástól független) költségeket.

Winston Smith 2009.05.11. 21:11:09

@balta (az igazi): A hulladékhőt a fővárosi tulajdonú égetőtől veszi a FŐTÁV, és messze olcsóbban, mint a gázalapon tüzelő erőművektől.

A gond az, hogy ez mennyiségre kevés. Újpest-Kápmegyer kifűtésének egy részére elég.

Winston Smith 2009.05.11. 21:13:36

@hufnagel@citromail.hu: 8-16 vagy 9-17 óráig, mint a dolgozók jó része. + a túlóra.

Winston Smith 2009.05.11. 21:17:44

@duggongg: "Az erőműnél nyilván ugyanaz a CO2 mennyiség megtermelődik (pontosabban több a rossz hatékonyság miatt). Ezt a mennyiséget váltja ki a lakásszövetkezet rendszere, vagyis a nettó kibocsátás legalábbis nem változik."

Kevesebb bocsátódik ki, mert jobb az erőmű hatásfoka, és fent van a kéményen ezer szenzor, ami körbepittyegi az ország összes hivatalát, ha a kibocsátás elmászik a határértékektől.

Ja, és eleve van egy magas kémény, ami miatt a szutyi nem jön be az ablakodon, hanem egyből a viszonylag magasabb légkörbe kerül. Tehát szennyez, de nem lokálisan.

balta (az igazi) 2009.05.11. 21:20:41

@Winston Smith:
és egyébként Újpest-káposztáson olcsóbb a fűtés, vagy ott is ugyanannyi? gondolom. viszont azt tényleg nem értem, hogy ha a fővárosi tulajdonú égetőtől veszi a főtáv a hulladékhőt, azt miért olyan drága? vagy olcsó, csak a főtáv miatt lesz drága?

még a bécsi sztorihoz, érdekes módon ott a távfűtés nyáron távhűtés is lehet, azaz még arra is van lehetőség, hogy ugyanabban a rendszerben gondolom hideg vizet keringtetnek hogy ne rohadjanak meg az emberek a 45 fokban. műszakilag ez mondjuk érdekes, lehet tök máshogy működik, persze azt nem tudom, ez mibe kerülne, nálunk biztosan ez (sem) tudna működni.

kujoon, svédországban ilyen is van?

AkarkiJ 2009.05.11. 21:21:58

@Winston Smith:

A "hulladék hő" kifejezés nem a szemétégetésből származó hőt jelenti, hanem azt a "felesleg", "hulladék" hőt, amit az áramtermelő gázturbinák "termelnek", vagy másik példával szemléltetve egy számítógép-farmon a chipek által "termelt" hő is hulladékhő. Melléktermék.

A gázturbinák a franciavillamosművek tulajdonában vannak (budapesti erőmű rt), ők állapítják meg ennek a mellékterméknek az eladási árát.

AkarkiJ 2009.05.11. 21:23:43

@balta (az igazi):

Szerintem a város egészére kiterjedő (sok külön lokális erő/fűtőműtől jön a melegvíz) átlag ár van az összes fogyasztónak.

balta (az igazi) 2009.05.11. 21:26:37

@Winston Smith:
mondjuk annak qrvára nem örülnék, ha mondjuk a mi házunk, amelyik belevágott a fűtéskorszerűsítésbe majd körbe lenne véve olyanokkal, akik átállnak a gázra. mert a f.szom sem akarja a 9-en beszívni a CO-t a környező épületeknél.

meg azért tényleg nem mindegy, hogy egy bazi nagy kémény okádja a füstöt, vagy 150 kisebb a lakótelepen.

egyébként arról volt már szó, hogy mennyi egy ilyen átalakítás? nálunk azt mondták, hogy lakásonként cc 120e Ft, aminek a felét állja az állam vagy az EU. Ez mondjuk jóval olcsóbb, mint a gázra átállásos ajánlat volt.

balta (az igazi) 2009.05.11. 21:33:57

@AkarkiJ:
akkor ha jól értem, ezek szerint nekem azért kell havi sok tízezret fizetnem, ami egyébként ingyen van, és valaki egyszer azt mondta, hogy oké, köszi, hogy lehűthetem a hulladékhőt a ti vezetékeiteken (fűtéscső), legyen ez X millió megajouleonként. azaz ma 200e lakásban (van mennyi panel van bp-en) emiatt szívunk és tömjük a franciák zsebét (kiét másét persze...)

Winston Smith 2009.05.11. 21:34:57

@balta (az igazi): A HUHŐ által termelt hő nem drága. Az a baj, hogy az a FŐTÁV hőigényének csak egy kis részét fedezi, szerintem úgy huszadát, vagy valami hasonlót.

Winston Smith 2009.05.11. 21:36:35

@balta (az igazi): A távhűtéshez is forró vizet keringetnek, és annak a felhasználásával csinálnak hideget.

AkarkiJ 2009.05.11. 21:37:45

@balta (az igazi):

Azért nem teljesen ingyen van, mert a vezetékeket ki kell építeni, működtetni, vízet keringetni, tehát van azért ennek is költsége rendesen.

Winston Smith 2009.05.11. 21:40:55

@AkarkiJ: Hőértékesítés nélkül nem élnének meg ezek az erőművek. Egyszerűen nem lennének, ha nem tudnák a hőt pénzért eladni.

Amúgy tény, hogy a BERT így viszont jól keres a bizniszen. De nem csak BERT-es erőművek vannak a rendszerben, pl. az észak-budai erőmű MVM-tulajdon.

Pazarlási Lista · http://pazarlasilista.blog.hu 2009.05.11. 21:42:12

Nyugodtan menjen csődbe a Főtáv, meg az összes többi távhő szolgáltató!
Ezek a posztkádári csökevények (túlnyomóan)a legszegényebb rétegek kizsigereléséből hajtanak extraprofitot.
Irreális árakon, pazarló infrastruktúrával. Süllyedjenek el a balfenéken!
Mindenki váljon le!

Majd mi kiszámoljuk, mennyit pazaroltak el a távhőszolgáltatók 20 év alatt, kösz a tematikus tippet.

Tisztelettel,
PL

balta (az igazi) 2009.05.11. 21:42:38

@Winston Smith:

és honnan jön a többi hő? saját főtáv erőműből? hol vannak amúgy ilyenek? keressek magas kéményeket? pld. a XIII. kerülteben a rakpart végénél (asszem Dráva utca?) van egy kisebb kéményes terület, ez például egy mini fűtésközpont?

AkarkiJ 2009.05.11. 21:45:05

@Pazarlási Lista:

Mi lesz a távfűtött lakásokban élőkkel, ha becsődöl a főtáv?

balta (az igazi) 2009.05.11. 21:47:51

@AkarkiJ:

hagyjad, ez a szokásos demagóg hozzáállás. majd PL azt is kiszámítja, ha mindenki levál és pöfögteti a dzsuvát a kéményeken akkor a maradék 5 évét tüdörákosan, vagy asztmásan akarja-e leélni.

pollypudlipötty2 2009.05.11. 21:49:43

Néhány apró adalék a kommentekhez.

1. Az épületek nagy hőveszteségét a következők okozzák elsősorban:
-szigeteletlen falak
-rossz hőszigetelésű ablakok
-nagy hőveszteség a légforgalommal (szelelő, vagy félig nyitott ablakok)
-szabályozhatatlan fűtési rendszer
-érdekeltség hiánya (nem mérik a fogyasztást, átalányt fizetek, minek takarékoskodjak?)

Ezek a hibaforrások mind a lakóközösség tulajdonában vannak, a FŐTÁV-nak semmi köze hozzájuk. A társasház a pincében megveszi a hőt a szolgáltatótól (Főtáv), aztán gazdálkodik vele. Úgy, ahogy. Ha a fenti hibák fennállnak, akkor várhatóan nem túl jól. Ha le akarnak válni, egy tisztességes gázfűtéshez ezeket mind rendbe kellene tenni. Nem lesz olcsó, csak nem lehet rá panelprogramos támogatást kapni!

Megoldás: épületszigetelés, ablakcsere, fűtéskorszerűsítés, fogyasztás szerinti elszámolás. Lehetőleg pályázattal.

2. A gáz keresztfinanszírozása
A nagyfogyasztó többet fizet a gáz köbméteréért, mint a kisfogyasztó. Nyugat-Európában a fogyasztástól függően 50-60%-át. A FŐTÁV, meg a neki hőt eladó erőművek nagyfogyasztók. A távfűtés fogyasztói támogatják a földgáz kisfogyasztóit.

Megoldás: keresztfinanszírozás megszüntetése, észszerűség.


3. Budapesten különösen magas a hődíj.
A FŐTÁV a hő nagyrészét erőművekből vásárolja. Ez az úgynevezett (az áram mellett) kapcsoltan történő hőtermelés. Ebben a játékban a hőtermelés minimális mértékben növeli a villamosenergia termelés költségeit, a melléktermék pedig jó áron eladható. Civilizált országokban (a félreértések elkerülése érdekében: a miénk nem ilyen) a kapcsolt hőtermelés pénzügyi eredményén megosztozik a szolgáltató és a fogyasztó. Vagyis: az így termelt hő minden mással összehasonlítva nagyon olcsó. Nálunk a legkorszerűbb erőművek drágábban adják el a kvázi hulladékként megtermelt hőt, mint amilyen önköltséggel azt a legrosszabb hatásfokú, leglepukkantabb fűtőmű termelte (azóta már leszerelték). Hülye szerződéseket kötöttek; a politika tojik rá.

Összefoglalva: a távhőellátás fogyasztói finanszírozzák az erőművek extraprofitját.

Megoldás: a körmére nézni ezeknek az erőműveknek. Mondjuk az új ipari miniszter éppen a Budapesti Hőreőmű vállalatnál volt főfejes: lehet tippelni, mennyire fogja a távhőfogyasztók érdekeit védeni egy ilyen vitában. (Mert az erőművek tudnak sírni ám! Jogászokra meg bőven van pénzük - megfizetik a távhőszolgáltatás fogyasztói!)

Nem véletlen, hogy azokban a városokban, ahol a korszerű hőtermelés a távhőcégek birtokában van (pl. Győr, Szombathely), a távhő olcsóbb a gázfűtésnél. A keresztfinanszírozás, az esetleges műszaki hiányosságok ellenére is.

Az a szép, hogy Budapest a 90-es évek közepén nem hulladékhasznosító (=égető) művet épített, hanem a szemét nagyrészét drága pénzen elszállítják jó messzire, ahol a gondosan elássák (hulladéklerakó).

Na akkor így tessék jó távhőellátást csinálni.

Az az érdekes, hogy Hegyeshalomtól nyugatra a távfűtés mindenhol a legolcsóbb fűtési mód, és éppen emiatt terjed is.

Az tehát, hogy le akarok-e válni, tulajdonképpen szavazás arról:

lesz-e Magyarország belátható időn belül normális ország?

Igen: maradok a távfűtésen!
Á, itt soha: leválás!

Winston Smith 2009.05.11. 21:50:45

@balta (az igazi): csepeli erőmű a svájciaké, az észak-budai az MVM-é, a hulladékégető fővárosi tulajdon, van egy-két kisebb egyéb, köztük FŐTÁV-tulajdonúak is. A BERT-é a Kelenföld, az Újpest és a Kispest. Meg a Révész utca, ami amúgy egy tartalék jellegű erőmű, csak télen megy és csak ha nagyon muszáj.

AkarkiJ 2009.05.11. 21:55:35

@pollypudlipötty2:

Szép összefoglaló, de egyben elkeserítő is.

balta (az igazi) 2009.05.11. 21:57:24

@pollypudlipötty2:

na tessék, végre egy korrekt összefoglaló. köszi.

már kezdetm hülyének érezni magam, hogy megszavaztam a korszerüsítést a házzal együtt. mondjuk nálunk már volt szigetelés meg nyílászárócsere is, remélem lesz ennek is foganatja.

polly, valahonnan azt érzem, hogy te "közelebb" vagy a témához, mondd már meg lszives, hogy átlagban mennyi egy ilyen fűtéskorszerüsítés per lakás? nálunk a 120e reális (fele állami támogatással, ha nyerünk a pályázaton).

balta (az igazi) 2009.05.11. 22:04:24

@Winston Smith:

köszi, ezek szerint jó sok van. akkor ez a Révész utcai, csodálkoztam is, hogy a dunára néző panelok meg csili-vili újépítésű lakások mellett ott egy hőerőmű. mondjuk jól is néz ki, persze ez nem szempont.

polly, azért ez az ipari miniszter vs. hőerőmű fejesség elég elkeserítő, lehet ezért kellene utcára menni népszavazást kezdeményezni, nem a sok faszság miatt. kellene egy tényfeltáró újságíró, aki ezt körbejárja és a népek elé tárja. vállalod?

ga 2009.05.11. 22:05:17

@Lord_Cica: Tudom hogy már jó régi a komment. Szóval villany és fel és letranszformál és alig van veszteség. Hatalmas tévedés (egyébként miért is transzformáljuk???) Hát azért, mert nagyobb feszültségen kisebb a veszteség. (Az áram négyzetével arányos, ha magasabb a feszültség, alacsonyabb áram tartozik azonos teljesítményhez, így csökkent veszteség.) Magának a szállító rendszernek nagyjából valamivel 10% alatti vesztesége van (ehhez hozzájön többek között még az erőmű nem 100%-os hatásfokból eredő vesztesége, ezt lehet csökkenteni például azzal hogy nem csak áramot hanem távfűtés céljára hasznosítható hőt is termelnek vele).

(A 10%-nál sokkal nagyobb a különbség. Nézd meg, hogy 1MJ energiát mennyiért veszel meg gázban és mennyiért villanyban. A gáz sokkal olcsóbb. Nem véletlen hogy aki fizet a villanyért az nem azzal fűt.)

Már volt aki írta, Magyarországon mesterségesen alacsonyan vannak tartva a gázárak a kisfogyasztók számára a nagyfogyasztók ellenében.

Ez jó:
- a gázzal fűtő önálló háztartásoknak
- a gázzal fűtő kisebb közösségeknek
- a kisebb fűtési rendszereket forgalmazóknak

Nem jó:
- a távfűtéssel fűtőknek (sok-sok panel, de más társasházak is)
- az energiaigényes termelő cégeknek
- a nagy fűtési rendszereket forgalmazóknak

Az energiaigényes cégek sora települt már el vagy zárt be végleg. Akinek így szűnt meg az állása, sokra megy az "olcsó" (tudom, csak relatív olcsó) gázzal. Főleg ha fával fűt.

Egyébként figyeljük csak meg, a legszegényebbek fával fűtenek (jellemzően falu).

A valamivel jobban élők távfűtéssel (panel).

A még jobban élők gázzal (családi ház, stb.).

Ez nyilván leegyszerűsítés, na de mégis, az állam mesterségesen torzítja a piaci viszonyokat a jobban élők javára????

Lajosforras 2009.05.11. 22:05:56

Csak mondanám: a "készenléti díjam" (azt mi a faszért is...?) 13,000 havonta.Ha van fűtés,ha nincs.Múlt héten (külső hőmérséklet nappal 20-22 fok) ment a fűtés.Miért is...?Áprilisi fűtésszámla: 26.000.Tudod mit,Főtáv...?Rohadj meg.:D

AkarkiJ 2009.05.11. 22:17:00

@Lajosforras:

Az alapdíj éves díj, de egyben durva lenne szerintem. Mobiltelefonhoz is van havidíj, akár telefonálsz, akár nem. A fűtési időszakban pedig, a lakóközösség ellenkező kérése nélkül fűtenie kell a távhőszolgáltatóknak.

sperla ervin 2009.05.11. 22:33:10

Sperla Ervin vagyok, a Főtáv képviseletében szólok hozzá a cikkhez.

A szórakoztató műfajú írás klikkgenerálóra hangolt címével ellentétben a Főtáv nem könyörögni jár mostanában a lakógyűlésekre. A vállalat hozzáállása ennél üzletszerűbb: az Ökoplusz nevű fűtéskorszerűsítési programjukról ( www.okoplusz.hu/ ) adnak felvilágosítást, és ahhoz kapcsolódó tanácsadást nyújtanak az érdeklődő társasházaknak.

A téma aktualitását az adja, hogy július 31-ig lehet még állami támogatást lehet igénybe venni a fűtési rendszer korszerűsítéséhez, az óra tehát ketyeg.

Ahogy többen is megjegyezték, a Főtáv profitérdekelt cég, ám a nyereségességet *hosszú távon* igyekszik fenntartani. Ezt szolgálja - tehát ezért éri meg nekik - az Ökoplusz, ami egyszerűsítve arról szól, hogy a fűtési rendszer átalakításával a lakók a tényleges fogyasztásuk alapján fizetik a számlát a jelenlegi utcafűtős átalánymegoldás helyett. Ettől a váltástól a cég elégedettebb és ezért hűségesebb kuncsaftokat, ergo profitabilitást remél.

Ennek a korszerűsítésnek persze vannak alternatívái, ilyen például a teljes leválás vagy ad abszurdum a semmittevés is. A Főtáv azért jár lakógyűlésekre, hogy amellett érveljen: az ő megoldásuk mindkét fenti alternatívánál jobban megéri. Magyarán értékesíteni szeretne. A lakóközösségek pedig majd eldöntik, mit választanak.

A Főtáv mostani információs kampányának már része az is, hogy igyekeznek odafigyelni a webre. Nekem, pont az elmúlt két hétben, az volt a feladatom, hogy korrekt, apró betűs kiegészítések nélküli tájékoztatást adjak a témával kapcsolatos fórumok és blogok olvasóinak. Ezért szólok hozzá itt is, és örömmel fogadom a fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos konkrét kérdéseket, amelyre igyekszem pontosan válaszolni.

pollypudlipötty2 2009.05.11. 22:35:03

@balta (az igazi):
"átlagban mennyi egy ilyen fűtéskorszerüsítés per lakás? nálunk a 120e reális (fele állami támogatással, ha nyerünk a pályázaton)."

Nagyon sok múlik a korszerűsítés tartalmán, illetve a kiindulási állapoton. Ha pl. úgynevezett egycsöves átfolyós a fűtésetek, akkor a szabályozás lehetőségének megteremtése külön - méghozzá tetemes - költségbe kerül; aztán jön maga a szabályozás. Ebben a 120eFt körüli összegben szerintem a fűtési rendszer beszabályozása, termosztatikus szelepek felszerelése, esetleg a költségosztás megteremtése (a radiátorra szerelt kis herkentyűk felszerelése, amiból a tényleges hőfogyasztásra lehet következtetni) lehet benne. Ez utóbbi ára erősen függ a pénzügyi konstrukciótól. Esetleg még néhány apróbb módosítás.

Az a baj, hogy a falak hőszigetelése, ablakok cseréje - tehát a hőfelhasználás jelentős csökkentése - közel egy nagyságrenddel drágább játék.

Steve 2009.05.11. 22:46:50

Azért gyanús az érvelés arról, hogy a távfűtés valójában mennyire olcsó, néhány ok miatt:

1) Olyan panelban lakok ahol a háznak van kazánja. A szigetelés itt is pocsék, és itt is átalányt fizetünk, mégis töredékébe (felébe!) kerül mint a távfűtés.

2) Ha az erőművek teszik el az extraprofitot és a szegény főtáv pedig ki van zsigerelve, akkor örülniük kellene a készülő forradalomnak, hiszem lényegesen jobb pozícióba kerülnek arra, hogy leszorítsák a gonosz erőművek árait. Ugyanis ha az erőművek a melléktermékként képződő ingyen energiát csak drágán hajlandóak adni, és okuk lesz attól félni hogy rajtuk marad akkor fogják ők ezt olcsóbban adni.

Hurrá, tisztul a piac.
Ehhez képest, a Főtáv messze nem ügyfélbarát, sem az árképzésében, sem a szolgáltatás minőségében. Két hetes leállás a melegvíz szolgáltatással nyáron? Még ha többe kerülne mint a központi fűtés akkor sem kellene. ÉS akkor még nem is a cirkóval hasonlítottam össze.

Steve 2009.05.11. 22:51:19

@sperla ervin:

A véleményemet egyelőre fenntartom, de mindenképp szimpatikus és üdítő a korrekt stílus. Az csak segít ha tesznek egy kompetitív üzleti ajánlatot, a szolgáltatásokkal, költségekkel kapcsolatban.

j311 2009.05.11. 23:03:57

@Steve: Nincs ingyen energia egyetlen erőműben sem.
Legfeljebb olyan van amit nem használnak fel. A kettő nem ugyanaz.

Ha a fel nem használt energiát hasznosítani akarja az ember, akkor ott bizony drága beruházások kellenek. Miért drága? Mert nem 20 évre tervezik a kazánt, és nem 20 lakásra. Mert nem 60°C-os víz kell hanem 160°C-os gőz. Nem kW-ban mérik a teljesítményt hanem 10-100 MW-okban. Röviden és tömören: drága anyagokból épül nagy teljesítményű berendezés hosszútávra.
És akkor még meg sem említettem azokat a környezetvédelmi apróságokat, hogy pl. 5 MW erőművi hőtermelés kevesebb tüzelőanyagot igényel és kevesebb a károsanyag kibocsátása, mint 5 MW lakossági kazánnak.
Nagyon sok olyan részlet van, amit nem vesznek figyelembe az emberek, csak hogy egy picit kevesebbet fizessenek. Nekem pl. tetszik, hogy télen nem kell a füstöt szagolnom. Belélegeznem a kormot és benne a szénből, olajból beleégett nehézfémeket, radioaktív anyagokat. (bármennyire is furcsán hangzik, a légkörbe több radioaktív anyag jut a szén- és olajtüzelésből, mint egy atomerőműből)

Steve 2009.05.11. 23:11:46

j311:
Az az állítás hangzott el, hogy ez olyan energia amit így tudnak hasznosítani, és a disznó erőművek keresztfinanszíroznak és drágán adják.

Erre mondtam azt, hogy ha ez igaz (amiről halvány gőzöm sincs) akkor majd adják olcsóbban ha a végfelhasználó nem hajlandó megfizetni.

Viszont nem picit fizetnek kevesebbet. Konkrétan négyzetméterre távfűtésesek kb duplaannyit fizetnek mint én fizetek központi fűtéssel. És azért a duplaannyi az sok.

Perillustris 2009.05.11. 23:23:37

Nem tudom írta-e már valaki, hogy a távfűtésnek a 25%-os ÁFA-körbe kellene tartoznia, ám legalább 7%-ot (a kedvezményes kulcs és a kedvezmény nélküli közötti különbség), de akár 10-et dedikáltan a "PanelPlusz" jellegű programokba visszaforgatni. Feltételezve, hogy kivételes módon e fenti alapba kerülő összeg csak 10%-át lopják el a hivatalnokok és az egyéb döntéshozók, látványos és hasznos fejlesztések indulhatnának. A haszon dupla volna, hiszen a panel lakások időzített bombája hatástalanítható lenne, s ezzel párhuzamosan a felújításhoz kapcsolható ipar is megrendeléseket kaphatna.

j311 2009.05.11. 23:26:38

@Steve: Majd ha te is világpiaci áron kapod a gázt, mint az erőművek, akkor meglátod, hogy nem is olyan olcsó. A jelenlegi állás alapján ez be is következik a közeli jövőben.
Nekem, mint panellakónak, elég bicskanyitogató, hogy az adómból az állam mesterségesen alacsonyan tartja a földgáz árát. (és itt nem a gázár kompenzációról beszélek, ami plusz támogatás, jövedelem alapján)
Így akinek egyedi fűtése van vagy levált a távfűtésről, olcsóbban kapja a gázt, mint az erőmű, amelyik az én lakásom fűti.

Röviden és tömören: fizetem a kurvasok adót, hogy emberek olcsóbban fűtsenek földgázzal, miközben én (illetve a közeli erőmű) meg világpiaci áron fűtök gázzal itt a panelban.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.05.11. 23:40:50

@hufnagel@citromail.hu: a legtöbb munkahelyen 16.30 előtt nem végzel irodai munkaidőben. és valszeg nem a szomszédban lakik. comprende? :)

mondok extrémebbet. falugyűlés vidéken. kezdés 15 óra. mindig. részt akarsz venni? vegyél ki szabit! ja és a hiányzó paraméterek: Ráckeve környéke, munkába járók szinte mind Budapestre mennek, mert máshol egyszerűen nincs nem helyi erőnek munka. tehát ha nagyon siet, 18.40 körül hazaér. édes, mi?

Perillustris 2009.05.12. 00:15:51

@j311: "Nekem, mint panellakónak, elég bicskanyitogató, hogy az adómból az állam mesterségesen alacsonyan tartja a földgáz árát."

A 18%-os kedvezményes ÁFA-kulcs bezzeg tetszeni fog, gondolom.

halaloszto 2009.05.12. 00:33:47

"Végül: a leválás egy pilótajáték, akik elsőként megteszik látszólag jól járnak, de milesz a rendszerben maradó többséggel?"

Ez egy bizonyos BalogR hozzaszolasa egy masik blogon.

Mokas mi? Kb hasonlo kerdeseket feszegethetett a loszerszamkeszitok cehenek vezetoje is, amikor az emberek elkeztek autot venni.

Hogyhogy mi lesz a bentmaradokkal? Hat azoknak majd jol felemelitek a dijat, ezzel biztositva, hogy amikor vegul megis kiszallnak, ok is ugy fogjak erezni hogy bazijol jartak!! Ez lesz.

vajk

Winston Smith 2009.05.12. 09:25:29

@halaloszto: Azért van 1-2 különbség.

A lószerszámkészítés rugalmasabb, azaz ha 20 %-kal csökken a kereslet, akkor minden ötödik lószerszámkészítő bezár és a maradék meg működik az optimális kihasználtságon.

Ha Óbudán minden ötödik lakóház leválik, akkor nem lehet 20 %-kal csökkenteni a távhőcsövek keresztmetszetét, az marad ugyanannyi, és ennek megfelelően a költség is.

"Hat azoknak majd jol felemelitek a dijat, ezzel biztositva, hogy amikor vegul megis kiszallnak, ok is ugy fogjak erezni hogy bazijol jartak!! Ez lesz."

Utána meg már elviselhetetlenre nő a nagyfogyasztói földgázáron a keresztfinanszírozás (részben ők, pl. a távhőerőművek fizetik meg azt, hogy a kisfogyasztó olcsóbban kapja a gázt), ezért megszűnik a keresztfinanszírozás, és akkor nő a gázár, és máris nem érzik úgy a levált népek, hogy jól jártak.

Ráadásul szépen megnő a budapesti légszennyezés is. Jól járunk vele?

Winston Smith 2009.05.12. 09:27:03

@halaloszto: Amúgy gondolom ez a BalogR Balog Róbert, a Főtáv szóvivője.

j311 2009.05.12. 10:06:36

@Perillustris: a 18%-os áfával sem lesz olyan olcsó a távfűtés, mint amennyivel olcsóbb a lakossági gáz.
7% kedvezmény. Jelenlegi 30k-s bruttó számla: 24000 HUF + 6000 ÁFA. 18% ÁFA esetén: 24000 HUF + 4320 ÁFA.
Nyertem rajta 1680 HUF-ot, baromi boldog vagyok.

j311 2009.05.12. 10:10:48

@ylion: Nem kell falura menni. 9-18-ig dolgozom. Reggel fél nyolctól este fél nyolcig nem vagyok otthon. Esélytelen odaérni. Szabadságot erre nem akarok kivenni. Ha mindenki dolgozik és hatnál előbb nem ér haza, akkor miért nem lehet a közgyűlést este 7-8-ra összehívni?
Ja, hogy akkor nemcsak a munkanélküli, minden díjjal hátralékos lakók dönthetnének a kereső/fizetőképes lakók felett??

Perillustris 2009.05.12. 10:17:05

@j311: Az elvről van szó. Egyébként meg sok kicsi sokra megy.

Amúgy én ellenzem a gázártámogatást, ahogy alapvetően mindenféle, mérlegelés nélküli alanyi jogú támogatást.

Az adókedvezményen keresztüli támogatás híve vagyok, vagyis annak, hogy az állam ne visszaosszon, hanem inkább el se vegye a pénzemet (legalábbis ne ennyit).

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2009.05.12. 10:25:10

@sperla ervin: az olvasók és hozzászólók nevében köszönjük a felajánlott segítséget, egy kommentekből kimazsolázott kérdéscsokrot még a mai napon elküldök Neked/Önnek.

Üdvözlettel: a bloggazda

balogr 2009.05.12. 11:10:44

@halaloszto: Tisztelettel jelentkezem. Amit egy korábbi alkalommal írtam, azt fenntartom. Kedves Halálosztó, álláspontod azért sántít, mert itt nem a Főtáv-ról vagy más szolgáltatóról van szó. Nem az a kérdés, hogy kell-e Főtáv. A példádnál maradva, a lószerszám-gyártást megszüntetjük, autó meg nincs - járhatunk boldogan gyalog. A bennmaradóknak nem lehet felemelni a díjat, mert akkor megfagynak.
Olvasva a kommenteket egyébként nagyon meglepődöm: mennyi hozzáértő szakember. És mégis itt tartunk. Tisztelet a kivételnek, mert van aki kérdez.

Egyébként pedig ez a távhő kérdés direkt jó hogy van. Minden egyéb ugyanis rendben van az országban. Van munka, jók a fizuk, nyugdíjak, nagy a jólét minden felé, sőt már senki nem packázik senkivel, se hivatal, se hatóság, csak ez a fránya távhő okoz mág némi zavart.
Mint az utolsó bölény kiírtása utáni buli másnapján - jó, mostmár ez a bölény-vadászat nem terhel minket,de mit fogunk zabálni?

balogr 2009.05.12. 12:03:06

@j311: Mondjuk a 25% és 18 százalék különbségét kéne nyereségént elszámolni nem? Mer ha nem 18, akkor 25 az áfa.
csak kérdezem,

balogr 2009.05.12. 12:06:01

@CyberPunK: Ha nem mennek csődbe, akkor közpénzből kell öket életben tartani. Harmadik út nincs. Vagy normálisan működnek, vagy csak tolni kell bele a felesleges pénzt.

balogr 2009.05.12. 12:06:36

@maxt: Mégis mi a távhő olcsó alternatívája?

balogr 2009.05.12. 12:07:18

@maat: Amíg nem abban a házban laksz, ahol nincs fűtés, látszólag semmi. Vagy talán mégis?

balogr 2009.05.12. 12:10:26

@Lord_Cica: A nagy tömegű hőtermelés gazdságos, csak néhányan ellpoják ezt a hasznot.

halaloszto 2009.05.12. 12:51:05

@balogr: Erdekes ez a valasz annak fenyeben, hogy azokat sem engedik el, akiknek igenis van mar autoja.

tessek versenykepesse tenni a tavfutest. nem lehetetlen, egy csomo helyen sikerult mar!

vajk

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2009.05.12. 13:43:05

@balogr: "A nagy tömegű hőtermelés gazdságos, csak néhányan ellpoják ezt a hasznot."

Üdvözlet, és hűha! Neveket esetleg tud mondani, hogy kik lopnak?

nagyg

sperla ervin 2009.05.12. 14:56:08

@Telepi János: Kedves János, rendben és köszönöm, várom a listát. Ez a felvetésed (engedelmeddel a tegezést választottam) különben azért is jó ötlet, mert így nem kell mindenkinek külön írnia és feltennie a kérdéseket, ráaádsul egyben megleszek a válaszok.

Egyébként történetesen pont a tegnapi napon ért véget a kéthetes megbízatásom, amelynek keretében a Főtáv képviseletében igyekeztem segíteni a fórumokon és blogokon eben a témában, de ez a körülmény nem fogja hátráltatni a kérdések megválaszolását, ezt megígérem. :)

balogr 2009.05.13. 08:00:49

@Telepi János: Természetesen. Egyébként pedig nem nagy ügy ez. A távhő számára kapcsoltan termelt távhő árát elég egyszerű meghatározni. Venni kell a hőtermelés miatt kieső áramtermelés értékét, adjuk hozzá azt a többlet gázt, ami a hőtermelés miatt szükséges, legyen még némi költsége az erőműben a hőátadáshoz szükséges berendezések beruházásának, amortizációja. Ha ezeket a tételeket összeadjuk, kapunk egy durván 1400-1800 forint közötti termelő hőárat. Ahol ennél magasabb a termelői hődíj, ott valaki elteszi a különbözetet. Egyébként pedig a legfőbb felelős az ügyben az, aki nem szabályozza a távhőt használók érdekében a fenti módon a hő árának meghatározását. Amíg ez nem történik meg, mindig lesz mit hazavinni.

balogr 2009.05.13. 08:06:40

@halaloszto: A versenyképesség reális igény. Tudjuk a módját, csak eszközeink nincsenek a végrehajtáshoz. A legnagyobb érték az, hogy legalább - szomorú kényszerűségből - mindenki kénytelen foglalkozni a távhőt használók ügyével, és persze a távhőt használók is a saját dolgaikkal. Mielőtt persze tényleg megoldanánk a helyzetet, előtte azért teszünk néhány elegáns kanyart.
Azt pedig, hogy a FŐTÁV a fogyasztókért gazsulál, magam részéről nem tartom cikinek, sokkal inkább azt, ha ezt nem teszi meg.
Valami változni kezdett a szolgáltatónál, a fogyasztóknál és döntéshozóknál is. Egyszer mindenki számára véget ér a szocializmus.

DDani 2009.05.19. 18:04:16

@sperla ervin

Nekem az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen lehetőség egyedi mérésre akkor, ha a panelház leszavazta az Ökoplusz programot. (A panel plusz program legalább megvolt). A 10. emeleten lakók téli ablaknyitogatásából adódóan elég kevés hő jut le a földszintre, cserébe viszont mi (is) fizetjük a pazarlást.

sperla ervin 2009.06.02. 19:51:18

Kedves blogközönség! A korábbi érdeklődésre és az Ökoplusz program aktualitására tekintettel a Főtáv a következő három hónapban is szívesen fogadja az Önök kérdéseit, tehát mától kezdve ismét figyelem a fórumokat, egész nyáron át.

Ha bármiben segíthetek az Ökoplusszal kapcsolatban, ne tartsák magukban a kérdést. :)

Örömmel várom például azt a kérdéscsomagot, amit a cikk szerzője, János ígért be a hozzászólások között még májusban. Igyekszünk majd mindenre módszeresen válaszolni.

sperla ervin 2009.06.09. 17:26:52

@Telepi János: közben hozzám is eljutott a hír, hogy az indás mailcímem hibája miatt kénytelen voltál közvetlenül a Főtávhoz fordulni. Elnézést a malőrért, javítottam a hibát, mostantól ismét elérhető vagyok - és köszönöm, hogy feltaláltad magad! Ha vannak tvábbi kérdések, jöhetnek hozzám.

sperla ervin 2009.06.09. 17:28:00

@DDani, a leszavazásos kérdésre: műszaki megoldás számos van, akad közöttük akár jobb és komplexebb is, mint az Öko-ban megvalósuló szabályozás. Egy azonban minden esetben feltétel: Mivel az egész ház egy fűtési rendszer – ezek a házak ilyenek, és ennek semmi köze a távhőhöz – *mindenkinek meg kell csinálni*. A legkomplexebb megoldás a mini-hőközpont vagy lakáshőközpont, ami számos előnnyel jár, csak elég drága – nem a készülélék, hanem az átalakítás – drága.

Amennyiben további információra van szükség, tudok küldeni bővebb anyagot a tárgyban.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.06.10. 14:45:05

@balta (az igazi): Hát azért vérmes reményeket ne fűzz. Nálunk tavaly szeptemberben (!) történt meg a korszerűsítés, 20M hitelt vett fel a társasház (azzal az igérettel, hogy kap állami, ill. önkormányzati támogatást a pályázatára, amit a mai napig nem kaptunk meg). Így aztán a felújítás megduplázta az összes lakó közös költségét, de legalább a fűtésszámlánkon SEMMI változás nincs. Pontosaban szólva: az alapdíjból kapunk havi 10% kedvezményt. Ez viszont havi 700 Ft-ot jelent. Vicc. Állítólag féléves leolvasás van és kompenzálás, szeptember óta ez a mai napig nem történt meg. Teljes szigetelés? KIZÁRÓLAG akkor, ha megoldható a folyamatos szellőzés! Ellenkező esetben lehet, hogy jobban megtartja a lakás a hőt, no de a penész is tiszteletét fogja tenni. Tapasztalat.

DDani 2009.06.10. 15:20:03

@sperla ervin:

Mivel az Ökopluszt leszavazta a ház, gondolom bármilyen más, fűtéssel kapcsolatos átalakítást is leszavaznának, ezért csak olyanban tudok gondolkodni, amihez nem kell a ház beleegyezése (laikusként ilyesmire gondoltam, hogy egyedi leválás vagy nem leválni, de egyedi mérő csak nálam), de ezek szerint nincs ilyen megoldás, ugye?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.06.10. 16:10:21

@DDani: Egyedi megoldás a költözés. Ehhez nem kell a ház beleegyezése, se egyszerű többség :)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.06.10. 16:15:40

Egyébként: nem véletlen, hogy csupán teljes lakóközösség és közgyűlési határozat alapján válhat le vagy korszerűsíthet. Ez az első és legnagyobb buktatója bármiféle, távhőről való leválásnak. A többi nehezítés részükről csak hab a tortán, külön misét érdemel, vajon miért is nem hajlandóak még mindig figyelembe venni és kompenzálni a VALÓDI fűtésünket, immáron 8 hónapja és miért támasztanak még mindig újabb és értelmetlen feltételeket. De aki már tokáig benne jár az Ökopluszban, az tud ezekről a dolgokról, gondolom.

sperla ervin 2009.06.15. 10:15:32

@DDani: egy egyéni rendszer kiépítése már elviekben, csak pénzügyileg is megkérdőjelezhető megtérülésű lehet, tehát nem tudom sok jóval kecsegtetni.

másfelől az is igaz, hogy a Cyr által említett költözés brutális, de vitathatatlanul hatékony megoldás - ugyanakkor kívül esik a Főtáv hatókörén. :)

pan77 2009.06.23. 15:12:41

De azért megoldás is van, van aki bevállalós és megcsinálja:
arch-tv.hu/archtv/drupal/?q=node/414
Ráadásul a polgármester is melléállt az ügynek... Nyilván megkapta mindenki a magáét, és még talán a lakók is jól jártak.

A termódinamika második főtt étele 2021.01.30. 00:37:12

kifejezetten üdítő, hogy ez egyszer egy nagyvállalat szopta be a nagy fäszt...egész idáig lehúzta az embereket pénzzel, nem tudom, mit remélt, hogy nem fog elszakadni előbb-utóbb a cérna?
a legjobb az volna, ha fel lehetne számolni a komplett rablóbandát, és bedugni mindet egy (táv)fűtés nélküli cellába pár száz évre

@CyberPunK: a MALÉV azt mondja: fogd csak meg a sörömet...

@dwr: akkor még mindig ott a villanyfűtés

@Winston Smith: meglehet, csak akkor legalább olcsón lesz hideg, nem drágán, mint a távhővel
a panel fűtésrendszerének korszerűtlenségén pedig nem most kellene nagyokat kamillázni, ugyanis ezek a munkaerősilók már 40-50 éve állnak...eddig nem zavart senkit, vagy mi a tök?

@j311: akkor ne fizess és örülj az ingyenmelegnek

@Pajtás: akkor a bérházak majd megoldják máshogy, ez az ő dolguk, nem a mienk

@balta (az igazi): egészségkárosító szempontjából mindegy...ha ugyanannyi szennyezőanyag jön ki, teljesen lényegtelen hogy 1 nagy vagy 150 kis helyről jön ki

@AkarkiJ: majd megoldják ahogy akarják, felőlem tüzet is rakhatnak

@balogr: akkor majd átállnak valami más fűtésre, van épp elég módszer rá...aki nem teszi meg, az megfagy, hát ez van, them's the breaks, mondja erre a míves angol

@Cyr: akkor fogsz egy hamvasztót, és végigmész vele a penészen párszor, probléma megoldva
nincs az az életforma, ami azt a hőt kibírja, volt penész-nincs penész

A termódinamika második főtt étele 2021.01.30. 00:45:18

@Winston Smith: igen, persze, a 10 évig nem használt villanyórának, vezetékeknek, akárminek akkora "üzembentartási" díja van, amekkorát bemesélnek az átlagembernek...hát hogyne!
remélem ezt az ökörséget te se gondolod komolyan

"Hőértékesítés nélkül nem élnének meg ezek az erőművek. Egyszerűen nem lennének, ha nem tudnák a hőt pénzért eladni."

ez meg úgy, ahogy van, baromság

@AkarkiJ: van, persze, csak épp nem annyi, amennyit kifizettetnek az emberrel, hanem jóval kevesebb
ennyi erővel a kereskedő is pluszpénzt számíthatna fel minden egyes vevőnek a tescóban, merthogy az el nem adott termékeket is tárolni kell valahol, egy részüket nem sikerül eladni szavatossági idő alatt, megromlik stb., oszt mégse teszik
minden válallkozásban vannak veszteségek, aki belefog egy ilyenbe, az nyelje is be szépen, ne az átlagemberen verje már le

@balta (az igazi): maradj már magadnak, hülyegyerek! nem a leváló gázzal fűtők miatt van ennyi asztmás meg tüdőrákos, hanem mert a sok sóhaj suttyó proli még a vécére is kocsival jár, ráadásul ők az év 365 napján
tökéletesen igazat írt, akkor is, ha neked nemtetszik, idióta

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása