Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Kísértetváros Veszprém mellett

 

Saját panellakó ismerőseimnek különös érzéke van ahhoz, hogy a mások által sivárnak, lehangolónak tartott tájakban, épületekben, tárgyakban is megtalálják a szépséget. Nyilván egyfajta önvédelmi reflex ez, hiszen a nem túl barokkos lakótelepi környezetet tényleg el kell viselni valahogy.

 

 

A közelmúltban viszont olyan fotókhoz kaptam hozzáférést KeMa jóvoltából, hogy azoktól még az én stagnálás-spottingon edzett látóidegeim is rángatózásba kezdtek. KeMa és baráti társasága ugyanis elhagyott lakótelepeket keres fel, többek között Magyarországon is. Ilyenből elég sok van, a szovjet csapatok kivonulása óta az egykori laktanyák tiszti lakótelepei jórészt üresen állnak. KeMa most a Veszprém mellett található Szentkirályszabadja kísértetvárosát mutatja be a Panelblog olvasóinak - képben és szövegben.

 

 

Budapestet elhagyva, ha Veszprém felé megyünk, egy éles-lendületes, és persze bátor balkanyarral lefordulva a kétszer két sávos főútról, egy idő vasfoga által erősen megrágott, kátyúkkal teli „ösvényen” eljuthatunk egy repülőtérre. Ha figyelmen kívül hagyunk egy rozsdás, már-már felismerhetetlen behajtani tilos táblát, érdekes helyre kerülünk.

 

 

 

Feketén sötétlő ablak-üregek néznek minket magasról, olyan épületekből, mint idehaza bármelyik lakótelep házai. Balra fordulva hasonló látvány fogad, csupán egyszintes épületekből. Itt már nem aszfaltút van, hanem azok a jellegzetes betonlapok, egymás mellé lerakva, mint amilyen az M7-es volt a 60-as években.

Végighajtunk az épületek között, és kijutunk a kísértetváros közepébe. Igen, panelházak egymás mellett párhuzamosan, négy tömb is. Az autóval leparkolunk oda, ahol egykor talán elvtársi Volgák, vagy éppen katonai Uazok állhattak. Rádió kikapcsol, motor leállít. És csend. Síri csend. Csak messziről hallatszik valami kutyaugatás. Zúgnak a széltől a falevelek, ha lehunyjuk a szemünket, úgy tűnhet, mintha a természet lágy ölén lennénk.

 



"Menjünk be!" töri meg a csendet valamelyikünk, majd el is indulunk az épületek felé. 

A lépcsőház félemelet magasan van, a pince ebben az esetben ugyanennyivel alacsonyabban. Inkább alagsor, mint pince. A lépcsőház bejáratánál postaládák helyett szemétkupac fogad. A vandálok ide is eljutottak – sajnos, és mondhatni természetesen.

 

 


Ez a terület szovjet katonai repülőtér volt, az azt kiszolgáló létesítményekkel együtt. Az elismert, magas rangú pilóták, tisztek laktak ezekben a házakban. A gyermekeik ide jártak, a saját iskolájukba, itt vették az élelmiszert is, amit egyenesen a Szovjetunióból hoztak. Rubellel fizettek érte. A csótányirtó szerért is.

 



Sajnos a villanyórákat már szétbarmolták a színesfémgyűjtők, pedig azok is érdekesek volnának: szovjet gyártmányúak. Hogy miért is? Az áram a Nagy testvértől jött, és oda is került ki a pénz, amit fizettek érte. Legalábbis elvben így volt. Aztán, hogy gyakorlatban a mi energiánkat fogyasztották-e, azt nem tudni.

Belépünk egy lakásba. Kicsi. Nagyon kicsi. Elrendezése jellegzetes: előszoba, mini konyha, nappali. Egy-két lakás nagyobb, van, ami pedig kisebb.

 



Van, amelyikben két szoba van, van, ahol csak egy, és a konyha egyben az előszoba is. Az egyik sor panelben van erkély, a másikban nincs. Van itt mindenféle lakás. Liftet persze ne keressünk: ezek mind négyszintes épületek. A tízemeletesekhez képest természetesen kicsik, de így, üresen, ezek is sokkal nagyobbnak tűnnek.

Kalandtúra feljutni a negyedik emeletig, ugyanis minden bizonnyal már Suzukiként közlekedik az a vas, ami egykor korlátként szolgált ebben a lépcsőházban.

 

 

Egy fényes, poros-koszos lakásba jutok, ahol a konyhabútort a tetőn lefolyó víz már elrohasztotta, és egy vandál kiélte rajta az összes tehetségét. Az egykori budi is erre a sorsra jutott, a fürdőkádat meg már nem is hiányolom. Igen, valószínű az is Suzuki. A nappali szalagparkettája hullámosra duzzadt. Kinézek az ablakon: velem szemben szomorúan áll a másik sor panel. '89 óta üresen.

 

 

A két panelháztömb között játszótér nyomai láthatóak a csipkebokor elhatalmasodott ágai között. Már nem hangos a gyerekzsivajtól. A szemközti ház egyik erkélyén kis asztal kis székkel. Talán gyerek lakhatott ott, és a teraszon tanulgatott, amikor jó idő volt. Annyi mindent el lehet képzelni, hogy vajon mi volt itt. Minden lakás minden fala emléket őriz. Olyan emléket, amire mi csak tippelni tudunk. Vajon boldogan éltek itt? Szerettek itt lenni? Önszántukból jöttek ide, vagy idevezényelték őket?

 



A visszaindulás előtt még ülünk egy kicsit az autóban. Hallgatjuk a csendet. Azt a jellegzetes síri csendet, amelyben a faágak zörgését csak néha-néha töri meg egy-egy ablak becsapódásának tompa zaja. A puffanást a két egymással szemben álló panelépület üresen kongó lépcsőháza még ide-oda passzolgatja pár pillanatig, majd minden elhalkul újra.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr671627868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eM! 2009.12.28. 13:14:38

Atyaég! Én nagyon sok lerobbant, koszos, elhanyagolt lakótelepet és panel láttam eddigi utazásaimon, de ehhez foghatót még soha sehol. Hol lehetne még több képet és leírást találni? Van valami gyűjtőhelye a kirándulásokon készült képeknek?

mezítlábasfellebbezés 2009.12.28. 14:06:18

Ez a hely olyan, mint ahol a Lilja4evert forgatta Lukas Moodysson (remélem, jól írom le). Csak az épp valahol Ukrajnában, vagy Oroszországban volt... Brrr...

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.12.28. 19:54:55

úgy tudom, Kunmadarason a repülőtér lakótelepe ilyen még az országban.

KeMa 2009.12.28. 20:29:35

Híres leszek-híres leszek-híres leszek! :D:D:D:D

köszönöm még egyszer a lehetőséget!

Akit érdekelnek még ilyen képek, azoktól egy kis türelmet kérek. Egyelőre még nem osztanám meg a képeket a nagyvilággal, de ha úgy alakul, mindenképp fogok jelentkezni, és adok elérhetőséget!

KeMa 2009.12.28. 21:04:51

@Lukréciamia: Ukrajnában van sokkal durvább is ;)

lcpacific 2009.12.29. 06:07:30

Ismerem mind a ket bazist, a Kunmadarasi egy doglott dolog, de ez messze nem, meglehetosen nagy ertek, a fekvesenel fogva.
Mar most hasznaljak a panoramio kepek szerint. Az ilyesmi neve: RESORT. Egy sportrepulo resort. Mo meg nem olyan gazdag hogy elbirjon egy privat jet resortot EPITENI a nullabol, de egy mar felepitett mar tud elni.
A resort 5 percre van autoval Veszpremtol es Balatontol, 10 percre busszal vagy biciklivel. A lakasok eladhatok Veszpremi lakasnak es Balatoni nyaralonak egyarant. Szep zoldovezeti resort epitheto, amihez hozza lehet adni a repulo businesst. 1 ora autoval Bp-tol. A hangarakba lehet tarolni a gepeket, egy ilyen resort csendes, zajterheles kicsi, alig van par felszallas naponta, ejszaka meg semmi. A nagy ertek az ut, az infrastruktura meg az epuletek. Ez utobbiak gazdasagosan felujithatok, a kislakasok osszevonahatok egy naggya, es veszpremi
200eft/m2 aron eladhatok. Lift persze kell egy 4-6 emeleteshez.
A titok, kozel egyszerre kell felujitani az egeszet, parkositani, az irodakat loft lakassa atalakitani.
Utana lehet par szaz csaladi hazas telket is parcellazni, kompletten kozmuvesitve.
Az allam, az EVM csinalja es mukodteti, mivel kincstari tulajdon lenne az egesz.

lmhydra 2009.12.29. 10:34:13

Hát kár ezekért a lakásokért.
Hát ha az állam törődne vele egy kicsit, akkor sok embernek megoldódna a lakás problémája. Lehetne belőlük szociális lakásokat készíteni. A felújítási munkákat meg a lakók végeznék el. Mindjárt kevesebb hajléktalan lenne.

hegylako01 2010.01.08. 21:03:52

Ezt miért nem újítják fel és adják el fiataloknak?
A város is jól járna ha gyermek vállaláshoz kötné(mint sok falu az ingyen telket) fel tudnák tölteni az ovikat meg az iskolát.
Vagy esetleg költöztetnek bele olyan hajléktalanokat vagy putriban élőket akik megérdemlik?
Sose fogom megérteni, hogy miért kell hagyni lepusztulni egy használható dolgot...

KeMa 2010.01.12. 13:57:23

@blackdogone: Kéne menni valamikor újra. Te Sármelléken voltál velünk?

bldo 2010.01.12. 18:53:34

@KeMa: Voltam, meg idén nyáron még 2x jártam Sármelléken. (Galéria a Flickr-emen.)

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.01.13. 15:36:27

Ez tényleg Magyarország? Nem tévedtetek el véletlenül a csernobili atomerőműhöz közeli Pripjaty városa, ahonnan a robbanás után mindenkit kitelepítettek?

Ariadne12 2010.01.29. 13:46:43

Szegeden pont ilyen volt régebben a volt laktanya, évekkel ezelőtt már pár tömböt felújítottak és kollégiumnak használták (de iszonyú messze van a várostól), de a házak zöme ugyanilyen lepusztult, üres, gazos volt. Élmény lehetett a kollégistáknak erre látni rá. Viszont olcsó volt. Nem tudom, ma mi a helyzet vele, remélem lassan belakják.

NRG44 · http://althir.org 2010.02.05. 23:26:29

Ne nagyon mászkáljon arra senki, emlékezzünk arra, mi történt olaszliszkán, bizony, bizony, belakják ezeket a romokat is...

Adani 2010.02.06. 08:54:00

Kecskeméten is van hasonló Homokbányán a volt orosz laktanyánál. Azt ajánlom nektek feltérképezni ott aztán tényleg Csernobili hangulat van. Pár épületet ott is felújítottak egyikből iskola lett két panelt lakhatóvá tettek, kettőt átalakítottak az koleszként üzemel ( ott voltam 3 évig koleszos). Ott tényleg van minden még gázolajátfejtő meg hangár is, amiben tankokat tároltak. Sőt isten tudja mire való tartályok meg bazinagy csövek is pár helyen,

...Ahoj... 2010.02.07. 09:32:05

@Lukréciamia:
A szlovákiai Losonc is megérne egy misét, ahogy mész ki Opatova felé, a felüljáró után el kell kanyarodni jobbra, ott is kb ilyen állapotok vannak, igaz ott 10 emeletes kisértetházak vannak.

szilagyizoe · http:/artofkonigsberg.wordpress.com 2010.02.07. 11:15:49

Ezekből képzőművészeti kultúrházakat + romkocsmákat kéne csinálni,műtermeket,meg avantgard kiállitóhelyiségeket....

Lalikiraly 2010.02.09. 14:20:30

@lmhydra: Jaja a fiatalok vennék meg őket mint a huzat...

rozsdapeti · http://rozsda.blog.hu/ 2010.03.02. 16:08:31

Jó ellenpélda: XVI. kerület, Erzsébetliget

KeMa 2010.07.04. 15:59:37

@Haynau: De, a csapatban van olya is, aki már többször is járt Pripjatyban.

@NRG44: A nagy fenét egy árva lélek sincs ezeken a helyeken, mert midentől mesze van, és se víz, se villany.

@Adani: Azok itt is voltak.

@Lalikiraly: És z nekik miért jó, hogy mindentől távol vannak? Lehet hangoskodni, kábé annyi.

@szilagyizoe: Az ötlet jó. A hátrányok viszont felül olvashatók.

hussarX · http://www.szabo-online.us/ 2010.12.18. 13:26:34

Szerintem a drága koncessziós börtönök helyett egy nyár alatt ezeket kellene lakhatóvá tenniük a jövendő bentlakóknak. Talán még egy kerítés kellene hozzá, a vízvezetékekbiztos megvannak még, fűtésnek egy saját kis biogáz erőmű... Ha volt hangár, ott dolgozhatnának is valamit.

Yahher 2011.07.11. 22:29:14

Húúbaszki. Nem is olyan messze innen ( 30km nagyjából ) van egy sokkal durvább az egyik erdőben. ODa nehéz bejutni, mert még mindig őrzik...

Üdv B.

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása