Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Baglyok a lakótelepen

Nézegettem az idei díjazott sajtófotókat, és az egyik képen megakadt a szemem. Radisics Milán szabadúszó fotós "Urbán állatok" című sorozata a "Természet és tudomány" kategóriában első helyezett lett, a sorozat egyik darabja ez a kép:

 

 

Kinagyítva jobban látszik, hogy ezek itt erdei fülesbaglyok. Nem tudom biztosan, hogy ez a felvétel Szegeden készült-e, de elképzelhetőnek tartom ezt a lehetőséget. A város északi részén található, Tarjánnnak nevezett lakótelepi övezetben 2005-ben történt meg először, hogy rengeteg erdei fülesbagoly költözött a beszédes nevű Retek utca környékére. Lehetetlen volt nem észrevenni őket, fürtökben lógtak a nyírfák ágain. Egyik napról a másikra jelentek meg. Furcsa is volt, hogy megy az ember reggel dolgozni, és 20-30 szempár kíséri útját egy rövid szakaszon.

 

Azóta minden télen visszatérnek, és tavaszig maradnak.

 

Madárfóbiás ismerőseim nem sokáig bírták a kiképzést: a szúrós bagolyszemek ellen meredt járdabámulást alkalmaztak egy ideig, de mikor megjelentek a földön a bagolyemésztést kísérő köpetek, bennük az apró pocokcsontokkal, inkább feladták, és messzire elkerülték a környéket.

A helyi napilap 2005-ös cikke szerint a "fülesbaglyok az utóbbi ötven évben szoktak be ennyire az ember közelébe, a mozgás és az autózaj kevésbé zavarja őket, ráadásul a panelházak védelmében egy-két fokkal melegebbet is találnak".

Szóval, megjelenésük nem az Armageddon jele, egyszerűen élvezik a szegedi távhőszolgáltató (SZETÁV) gondoskodását.

Valószínűleg ők az egyetlenek, akik maradéktalanul meg vannak elégedve a cég szolgáltatásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr891692770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bedouin · http://www.bedouin.hu 2010.01.24. 13:10:25

Jól tippeltél, ez tényleg Szegeden van, a Kemes utcában. Milánnak ez a fotósorozata a 2009. júniusi National Geographic-ban jelent meg, a cikk a városba "beköltözött" állatokról szól. A zanzásított változat fent van az NG oldalán:

www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=3&id=1331http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=3&id=13486

hopp-hopp 2010.01.26. 09:22:15

vigyázzatok aprócska kutyáitokra :)

könnyen bagoly eledellé léphetnek elő - volt már rá példa - pesten.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.01.26. 10:13:19

@bedouin: Köszi az infókat! Kemes utca, tényleg :) Én a Szamosban laktam, az is ott van a környéken, a Szilléri sugárút felé mentem időnként munkába, onnan emlékszem a baglyokra... Gratulálok Milánnak az első helyezéshez!

VakondM 2010.01.26. 23:38:30

A hétvégén jártam arra. Érdekes látvány a telep közepén dekkoló bagoly tömeg :)

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása