Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Ismét tanácsi lesz a panel?

Ajjajaj, tudtam, hogy ez lesz, még vége sincs a választásoknak, máris ugrálhatunk az öntudatra ébredt agytrösztök bizonytalan lépései, meg a kormányozhatatlanná vált think-tankok vadul csörgő lánctalpai elől.

Az Index címlapon harsogta tegnap, hogy nem lesz adó, most az Origo meg azt, hogy szocpol viszont annál inkább. Meg - és itt tessék megkapaszkodni -azt is, hogy visszajön a tanácsi lakás!

De tényleg:
 

Tőkejuttatási céllal visszahozná a lakástámogatási rendszerbe a megszüntetett szocpolt, kiterjesztené az előtakarékosságot, és évi 5-10 ezer lakásos bérlakásépítési programot indítana az az otthonteremtési koncepció, amelyet szerkesztőként a Társaság a Lakásépítésért Egyesület jegyez. (...) A bérlakásépítés egy ezerlakásos pilotprojekttel indulna, de cél az évi 5-10 ezer lakás. (...) A program számol azzal is, hogy a magántulajdonú lakások egy része bérlakássá válik. Erre kerülhet sor akkor, ha a panelből másik lakásba távozottaktól az önkormányzat veszi meg a lakást, és azt bérbe adja, vagy ha a hitelt törleszteni nem tudók lakásaival történik ugyanez.
 

Aztamindenit, akkora a kádári lendület, hogy Bokros Lajos bajszát levinné a szél, ha a fejét ki merné dugni a fékezhetetlen agyvelejű háttérintézmények keltette szélviharba.

Első ötlet: ha pénzem lenne, és meggondolatlan lennék, azonnal vennék 4-5 panellakást. Most ugye olcsó, ha meg el tudom adni az önkormányzatnak később, tutira fogok a bizniszen vagy 20-30 százalékot. Nem nokiadobozban, hanem mert az állammal (önkormányzattal) történő üzletelésnek ez a természete. Ha valami kell az államnak, például autópályaépítéshez a földterület, akkor hajlandó érte többet is adni mint a magánvevő, ez a világ minden részén így van. Már ahol az einstandolás tilos. Itt még egyelőre igen, bár a Jobbikkal nem szívesen üzletelnék: bemondok egy magasabb árat, oaszt' egyből népellenség vagyok, jön a kézlevágás.

Szerencsére pénzem sincs, és meg sem hülyültem. Az Origo Bencsik Jánost, a Fidesz lakáspolitikusát idézi, aki szerint "a Társaság a Lakásépítésért Egyesület által szerkesztett Otthonteremtési Program beépíthető a választáson nyertes párt kormányprogramjába". Magyarul, most hajtás van a kétharmadra, de mint azt korábbról tudhatjuk, a választási program nem egyenlő a kormányprogrammal, majd meglátjuk, mi lesz később.

Ezzel a tanácsi lakással viszont van még egy problémám: minek ez, ha van szocpol, félszocpol, kamattámogatás, 20 ezer új bérlakás meg még ki tudja milyen finomságok? Kinek fog ez így kelleni?

Naná, hogy annak, akinek még a rengeteg elképzelt támogatási formával sincs meg az önereje valami újra, valami normálisra. Nem tudom belegondoltak-e Társaság a Lakásépítésért Egyesületnél abba, hogy hová vezet, ha a legszegényebbeket beterelik a mások által elhagyott lakótelepekre. Mert ha nem, akkor csak úgy halkan jegyezném meg, hogy ide:

 

 

A videó 2005-ben, a párizsi külvárosok lázadása idején készült. A felvételen 01:54-től látható, hogy hol élnek azok, akik zavargásba kezdtek: lakótelepen, amit mások otthagytak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr431920971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Vezo_ 2010.04.15. 09:21:56

Arra nem hinném, hogy lesz pénze bármelyik önkormányzatnak, hogy felvásároljon panel lakásokat. A jelenlegi helyzetben egy településen elárverezett lakó ingatlannál is elővásárlási joga van minden önkormányzatnak, de nem élnek ezzel sem, pedig ilyenkor azért piaci ár alatt lehetne a vagyont gyarapítani.
Amíg az önkormányzatok és a költségvetés között nem fűződik szorosabb kapcsolat a jelenleginél (a költségvetésbe nem kell befizetni az iparűzési, súlyadó, stb, de természetesen "elvárt" a gondos és profitorientált, de minimum épeszű gazdálkodás a városvezetéstől), addig nem hinném, hogy állami befolyással az önkormányzatok gazdálkodására (kiadások gyarapítására) lehetne hatni.

A támogatási rendszerek újragondolását viszont nem tartom rossz ötletnek, de valahogy átfordulni látszik a szociális érzékenység a politikai oldalak között :)

CivilJutub.hu (www.civiljutub.hu) 2010.05.18. 14:52:43

Cikk a CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓRÓL CIVILEKNEK
(főnök, munkatárs, szervezeti videós, szgépguru, egyesület, alapítvány, stb…)

AJÁNLVA :) ==>>>

Civil videómegosztó – interjú a főszerkesztővel

Másfél éve működik a világ egyetlen civil szervezetekre specializálódott videómegosztója. „A CivilJutub.hu-n készül a hazai civil szervezetek első videó-adatbázisa, melynek segítségével a szervezetek bemutathatják magukat és tevékenységüket a társadalomnak”, ez az egymondatos definíciója a civil videómegosztónak – tudtuk meg Nádor Tamástól, a CivilJutub.hu főszerkesztőjétől. Mire jó egy civil videómegosztó, hány civil videó terem egy hónapban, mit hibáznak el a „civil videósok”, hány egyesület, alapítvány „videómegosztózik” napjainkban, mit tervez 2010-re a civil videómegosztó – íme néhány a kérdéseink közül, amelyekre választ kaptunk interjúnkban…

- a 20 000 leütéses, TELJES CIKK linkje a www.civiljutub.info (a CivilJutub.hu civil videómegosztó szöveges kiszolgáló-oldala) honlapunkon =>>> www.civiljutub.info/index.php?option=com_content&view=article&id=78:civil-videomegoszto-interju-a-fszerkesztvel&catid=39:civiljutubhu-bemutatasa

- A cikk - Word-formátumban - egyben letölthető (link):
www.civiljutub.info/images/stories/letoltesek/civiljutub_sajtocikk_100330_VEG.doc

(FONTOS: A cikk szabadon terjeszthető, online, vagy papíros megjelenésre. Kérdés esetén, kérem hívja a 06 30 480 1145-öt, vagy küldjön e-mailt az adminisztracio (at) civiljutub.hu drótposta-címre. Külön megköszönjük, ha megjelenés esetén elküldi a megjelent cikk linkjét a jelzett e-mail címre  Köszönjük előre is!)

CIKK-ÍZELÍTŐ…. (avagy… így kezdődik az anyag)

– Van egy mondatos definíciója a CivilJutubnak?

– Nem fogtál meg, van, és így hangzik: a CivilJutub.hu-n készül a hazai civil szervezetek első videó-adatbázisa, melynek segítségével a szervezetek bemutathatják magukat és tevékenységüket a társadalomnak. Ezt egyébként a CivilJutub.hu Kézikönyvből (a videómegosztó használati útmutatója, a www.civiljutub.info honlapon található) loptam, remélem, nem perelem be magam érte 

– Mire jó egy civil videómegosztó, mi az értelme?

– 2008 októbere óta, másfél éve működtetjük a CivilJutub.hu-t. A lényeg, hogy egy NAGY CIVIL VIDEÓ-ADATBÁZIS KÖZVETÍTENI KÉPES A CIVIL GONDOLKODÁSMÓDOT, ÉRTÉKVILÁGOT – ez visszahat a társadalomra, visszahat a civil szervezetekre. A civil videómegosztó, mondjuk úgy, egy kétfenekű dob. Egyik felén a társadalom civil tudatosságának formálása érdekében verjük a tam-tamot, a másik oldalról pedig a civil szervezetek tevékenységének hatékony, villámgyors bemutatására alkalmasak a civil videók.
2000 óta dolgozom a civil szférában, sokszor szegezték nekem azt a kérdést, voltaképp mit művelnek a civil szervezetek. Sose tudtam ezt olyan gyorsan, érthetően megfogalmazni, bemutatni, mint ahogy ma tudom. Most elég azt mondanom annak, aki ilyet kérdez: nézzen meg pár videót a CivilJutubon, és akkor megtudja, mi mindent tesznek a civil szervezetek széles e hazában…

FOLYTATÁS A FÖNTI LINKEKEN, VAGY EGYBEN is LETÖLTHETŐ A CIKK, LD. FELJEBB… :)

ELÉRHETŐSÉG, ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, CivilJutub.hu =>

=>> www.civiljutub.info/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1%3Aciviljutubinfo-foszerk&catid=12%3Akapcsolat-kategoria&Itemid=53

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása