Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Paradicsom az erkélyen

Teheneket már láttunk, disznóvágásról videófelvétel is készült, a lakótelepi agrárium második lába, a növénytermesztés viszont csak egy sikertelen ringlószilvafa-hasznosítás kapcsán lett megemlítve a blogon. Pedig a természetközeli, földmíves (igen, így) életmód szintén igencsak vonzó a panellakó számára, főleg, hogy nem kell korán kelni hozzá, sőt a szomszéd csaj előtt is lehet villogni az erkélyen félmeztelenül, szalmakalapban, metszőollót csattogtatva. Cigi lóg a szájból, tiszta farmerfíling, nagyon bejön a nőknek.

 

 

 

Amivel mindenki megpróbálkozik először: a paradicsom. Fél erkélt elfoglaló láda, tő, vagy mag a gazdaboltból, és indulhat is az önellátás. "A garázsboltos nem fog engem többé átbaszni, megtermelem én magamnak, adja el más hülyének a felfújt, vízízű szarokat" - ez az alapállás, cigi ugye a szájsarokba, sörösüveg a padlóra, indulhat a dugványozás.

 

Előszörre nem kel ki, nem baj, szoknia kell a földet. Titokban azért bevásárol egy könyvet, "Csodák a kiskertben", ilyesmi címmel. Egy mukkot nem ért persze belőle, csak annyit, hogy venni kell műtrűágyát a gazdaboltban. Vesz. Másodjára kibújik valami, az egy centi átmérőjű keserű termés viszont ehetetlen. Jöhet a kicsivel töb műtrágya. Csoda történik, szárba szökken a növény, a szomszédasszony egyre lelkesebb, "kertészkedünk, kertészkedünk", teszi fel a kérdést, mikor hálóingben éppen locsoláskor akad dolga az erkélyen. Csak a szár zöldje olyan túl világos, meg ahelyett, hogy a szép piros termés lógna rajta fürtökben, ilyen undorító bogarak lepik el a levéltöveket, de nincs baj: irány a gazdabolt.

 

Még műtrágya, plusz permetezőszer. Általában itt történik a hiba, az újdonsült Bálint Gazda ugyanis azt hiszi, könyv már nem kell, érzésből is menni fog ez a parasztkodás. Szerencsétlenebb esetben két hét kórház a vége mérgezés okán. Jobban jár az illető, ha csak a növény tűnik el másnapra a ládából, mintha sosem lett volna ott.

 

Aztán persze van akinek sikerül: bazsalikomot, rozmaringot, netán citrusfléket, gránátalmát vagy gyömbért termesztenek néhányan a panelban. Ők viszont annyira sikeresek, hogy egy idő után költöznek.

 

Csak szomorú szomszédasszonyokat hagynak - parlagon - maguk után.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr261174287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jacques Ucca (törölt) 2009.06.10. 09:25:05

Egy disznótorhoz képest pár paradicsompalánta semmi.. A panelek másik véglete a beüvegezett loggia és abban "őserdő" vagy egy komplett botanikus kert, az ablak mindig vizes, a lent járókra mindig csöpög a víz, stb.. :-)

mommoka 2010.08.23. 19:06:15

Mindíg várom, hogy mikor fog eljönni az ideje annak, hogy a panelek tetején az egész lakóközösség számára elérhető- a lakókat ellátó gyümölcsös/ zöldséges kert (kiakasztott kapával, gerebjével, mint a temetőben), esetleg baromfiudvar létrejöhessen. Ott fenn a "galambdúc" tetején még a levegő is tisztább.

Reactor 2011.03.18. 14:53:55

Én pártolom az ötletet :) idehaza mi is termelünk paradicsomot ,zöldborsót, meg más ezeregy fajta zöldséget a kiskertben, nem vagyunk rászorulva a TESZKÓ gazdaságos génmanipulált, mesterségesen felpuffasztott humán takarmányra :)

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása