Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

A butaság barikádjai

Körülbelül egy hete csatazajra ébredek Békásmegyeren. Emberek dobálnak fém- és fahulladékot földre, teherutóra, időnként egymásra. Reggel öt órakor kezdik, este tíz-tizenegy körül fejezik be: zajlik a lomtalanításnak nevezett középlangyos polgárháború, aminek ma állítólag a karhatalom (kukások) bevetése vet véget.

 

 

Az ország és a világ szerencsésebb tájain élőknek röviden összefoglalom, hogy néz ki nálunk a lomtalanítás: az emberek egy év hordalékát - a "használt" pornóújságoktól a kiégett számítógép-monitorig - kihordják az utcára, pillanatok alatt szeméttelepet varázsolva lakókörnyezetükből. A könnyebb hulladékot a szél fújja szanaszét, a nehezebbeket pedig furcsán öltöző és beszélő emberek válogatják napokig nagy hanggal, hogy a számukra használhatónak ítélt cuccokat elvigyék valami ismeretlen helyre. A folyamat a közlekedési útvonalak elbarikádozásával, hajnali és éjszakai üvöltözéssel, bűzzel, a zöld területek letarolásával és mindezek tetejébe etnikai színezetű konfliktusok kialakulásával jár. A kilencvenes évek Belgrádja felköltözik kicsit Budapestre, amit én a korai ébredést leszámítva izgalmasnak tartok, de állítólag ezzel nincs mindenki így.

 

Évek óta fogadkozik minden egyes kerület, így a harmadik is, hogy jövőre másként lesz, véget vetnek a menetrendszerűen bekövetkező rendkívüli állapotnak. Nos, ez idén sem sikerült.

 

Elképzelhető, hogy a lomtalanítás napját kijelölő hivatalnoknak jó oka van arra, hogy a várható morgás ellenére egy hétköznapra tegye az év legszemetebb napját. Az viszont már érthetetlen, hogy miért plakátoltat egy héttel az esemény előtt, ha a felfordulás megakadályozása a kitűzött cél. Idén elvileg tegnap, kedden kellett volna a derék megyeri polgároknak megszabadulniuk a feleslegessé vált dolgaiktól, hogy azokat ma, azaz szerdán elvigyék a kukások. Ehhez képest már múlt hét kedden kikerültek a plakátok a lépcsőházakba, és bizony, nem meglepő módon a közbeeső szombat-vasárnapon szabadult el a pokol: mindenki ilyenkor hordta le a cuccokat, annak elenére, hogy a felhíváson egyértelműen szerepelt a korai lomtalanítás tiltása (az ugyanis illegális hulladéklerakásnak minősül).

 

Öröm volt nézni, ahogy senki sem akart kimaradni a közös bűncselekmény elkövetéséből. Reszkető lábú néni tették félre kis időre a járókeretet, hogy legalább egy kimustrált könyvespolcot odavághassanak a szeméthalom tetejére. A rombolás örömétől még vérszegény bőrük is kipirosodott...

 

Miután így szabályt sértettek, újabb boldogságforrásra lelhettek: a lomisok törvényszerű megjelenésével - hiszen bőven maradt idejük a válogatásra - a helyi lakosok egy része azonnal átadhatta magát a hangos és felszabadult cigányozás sodrásának. Otthonkás háziasszonyok sipákoltak teli torokból, hogy úristen, megjöttek ezek. Jesszusmária, mit művelnek ezek. Hát ez borzasztó, hogy néznek ki ezek. Az meg sem fordult a tisztességben megőszült fejekben, hogy ha esetleg betartották volna a kétségtelenül hülye szabályokat, és nem szombaton, hanem a rákövetkező kedden viszik a ház elé a szemetüket, akkor a lomizóknak nem lett volna idejük a guberálásra.

 

A kedvenc jelenetem mégiscsak az volt, amikor egy szuzukis úr kisbaltával darabolta fel a megunt fél szekrénysort, mondván, nehogy elvigyék már ezek. Jól mutatott a tűzifa öt napon keresztül a ház előtt. Ráadásul elfedte a többi szemetet, így a lomizók kénytelenek voltak minden este 11-kor arréb dobálni a deszkákat, hátha kincs van alattuk. Ez ugye járt némi hanghatással.

 

Mert arra a derék lomizó sem képes, hogy ha már kézzelfoghatóan érzi a felé áradó gyűlöletet, tegyen valamit annak mérséklésére. Nem, ő úgy viselkedik, mintha a pusztán lenne: üvölt a másik sarkon lévő haverjának, kiül széken a járda közepére, hogy nem lehet mellette elférni, és igen, a lehető legnagyobb ívben dobálja a platóra a szemetet, hadd csattanjon. Aztán meg csodálkozik, ha ráhívják a rendőrt azok, akik az előbb még maguk is vétettek a törvény ellen.

 

Szerencsére ennek ma állítólag vége, idén is megúsztuk vér nélkül. Holnap már csak a letarolt bokrok, a fűszálakra ragadt, tépett papírlapok emlékzetetnek a  hivatali tompaság, lakótelepi nemtörődömség és szegénység nászából született agyatlanság tombolására.

 

Megosztás

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr572085307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yasashi Tanuki 2010.06.17. 08:05:23

Sokszor gondolkodtam rajta, hogy miért nem kezelik külön a faanyagot a többitől?
A fémre rögtön lecsapnak az erre szerveződött szabadcsapatok, de a fa megy a szeméttelepre.
Különösen az ország keleti felében erdőket írtanak ki a fatolvajok. Közben a nagyvárosokban évente egyszer dömping van a kidobott bútorokból.
A vidéki önkormányzatok küldhetnének pár közmunkást a fővárosi kerületekbe a lomtalanítás napján egy pótkocsis IFA-val. Azok megpakolják az autót a kidobott bútorokkal, a faluban pedig tüzifává darabolják és kiosztják azt a rászorulóknak.A közmunkások vidéken többnyire szöges bottal sétálgatnak ahelyett, hogy értékteremtő munkát végeznének.
Az eredmény:
Az erdők ténylegesen megélhetési okok miatt kivágott része megmarad. A fővárosban kevesebb szemetet kellene elszállítani majd tárolni megsemmisíteni, így mindenki jól jár!

pazzo · http://pazzo.hu 2010.06.17. 14:53:15

A Lukács Györgyben pár kidobott szobaajtóból csinált az egyik lomis valami putrit.
Nem tudom, mi érték van egy kidobott monitorban, tévében, de ezek ha egyet meglátnak, elkezdik apróra szétkalapálni. Este.
Nem lehet ezt megoldani úgy, hogy mondjuk a helyi iskola udvarán felállítani egy csomó konténert, aztán szétválogatva beledobálni a szemetet?
A kidobott bútorokért kár. Talán jól jönnének az árvízkárosultaknak.

anarcho78 2010.06.17. 16:50:54

én amiatt vagyok kissé(?) kiakadva, ha meglátok egy használható cuccot a lomok között - mert vannak! -, akkor azt már pénzért tudom elhozni a "jogos" új tulajdonosától. nem is igazán értem, hogy is van ez?

Dead-End 2010.06.19. 18:26:51

"Az utcán balhé, kinézek, ki nyújt jobb alakítást,
Itt minden évben ingyen ünnepnap a lomtalanítás."
(DSP)

A poszt szerint, mégsem olyan nagy ünnepnap ez - pontosabban egy-két kivétellel senkinek nem az. Részvétem! :)

blash 2010.06.24. 20:40:28

@pazzo: vannak hulladeklarako udvarok, ott minden haztartasi eszkozt atvesznek. Epp ma vittem a Sarkany utcaiba egy rossz p4-es alaplapot. Monitort is szivesen varnak, direkt rakerdeztem, mert nekem is all a pinceben egy kidobasra varo darab.

hulladekudvar.hu/lakossagi-hulladekudvarok-adatbazisa

Yasashi Tanuki 2010.06.25. 09:18:48

@pazzo: "Nem tudom, mi érték van egy kidobott monitorban, tévében, de ezek ha egyet meglátnak, elkezdik apróra szétkalapálni. Este."

Vagy reggel:
www.youtube.com/watch?v=IiZspWKDydo

Egyébként valószínűleg csak a réztekercset szedik le a képcsőről.

Mylady 2010.07.02. 22:35:34

Ez a lomtalanitás annyira gáz. Tavaly megpróbáltam megszabadulni két, lapjaira szedett szekrény darabjaitól. De mire eljött a kirakodás napja, már halomban állt kint minden és egy nagyobbacska család (4-5 visitozó kiskölökkel) berendezkedett a kupac tetején. Egyszerűen nem mertem odavinni a cuccaimat. Félek, hogy idén is ez lesz...

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása