Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Lakótelepeket színez a Főtáv

Tudták Önök, hogy a nagy ég, ami alatt élünk, a felhők, amik alatt sétálunk, bizony eredetileg is foltosak? Nos, ha nem, a Főtávtól most ezt is megtudhatják: a cég panelfestő pályázatot hirdetett, hogy a felújítás után ne csak a színesre festett szögletességgel szembesüljön a vidámságra vágyó lakótelepi. A kiírás pedig meglehetősen aprólékosra sikeredett, onnan tudom én is ezt a dolgot az éggel, a felhőkkel meg a foltokkal:

 

A FŐTÁV Zrt. (a továbbiakban Főtáv) pályázatot hirdet a szolgáltatási területén található 2 db négyemeletes panelház külső homlokzatára szánt, egyedi falfestés megtervezésére a megadott feltételek alapján.

A Főtáv fennállásának 50. évfordulója alkalmából a lakótelepeken található panelházak külső megjelenésének javításával szeretné a környék életminőségét kellemesebbé tenni. A művészeti pályázattal párhuzamosan a házak is pályázhatnak arra, hogy melyik épületre kerüljön majd fel a nyertes pályamű.

A budapesti távhőszolgáltató olyan terveket vár, amelyeket a környezetvédelem és/vagy a természet, a természetközeliség ihletett, ezzel is felhívva a figyelmet természeti értékeink megóvására, amely a vállalat egyik legfontosabb célkitűzése.

A cél egy figyelemfelkeltő, látványos homlokzat megteremtése, amely a homlokzat adottságait (szögletes ablakok ismétlődése, lakóházként funkcionáló belső tér, „szabványos” környezet, stb) kihasználva kelti életre a szürke házfalat.

Fontos tudnivalók

Nagyon fontos tudni, hogy a számítógépes grafikák sok esetben a tecnológiai korlátok miatt a homlokzatfestés során kivitelezhetetlenek.

Tudni kell, hogy a monitoron megjelent kép és a valóságban festett kép között színekben és árnyalatokban lehet különbség. A nyomtatott látványtervek inkább megfelelnek a majdani valóságnak.

A látványterv kialakításánál mindenképpen vegyék figyelembe, hogy a kivitelezett terv hozzávetőleges mérete 150m2 + a nyílászárók felülete. Ennél a méretnél fontos figyelembe venni, hogy az emberek által befogott látószög lehetőleg az épülethez közel is értelmezhető képet adjon, míg messziről is kivehető, letisztult formák legyenek láthatóak. A falfestés kivitelezési sajátosságai miatt a tervek elkészítése során feltétlenül kerülendők a színátmenetek, amelyeket nagy felületen csak sávos színezéssel lehet megvalósítani, ezért nem érvényesülnek eredeti szépségükben. Egybefüggö homogén átmenetek esetén a festés foltos vagy csikos lesz, viszont például felhő és ég esetében más a helyzet, mert ezek eredetileg is foltosak.

 



A kiírás szövege eszelős, az ötlet zseniális. Hogy a Főtáv tényleg vevő az elszállt ötletekre, azt talán a pályázat adatait tartalmazó honlap fejléce is mutatja, ahová ezt a képet helyezték el:

 

 

Cuki bukolika, lukas lombokkal.

 

A cég a határidőket is feszesre szabta, ami végülis nem feltétlenül baj, gondolom minden végzős műveszeti főiskolásnak lapul a fiókjában egy-egy kompozíció panelházra: a pályázat kiírása augusztus 23-án történt meg, a beadási határidő szeptember 20. A díjazott (szakmai zsűri által kiválasztott 3 helyezett és a közönségdíjas) pályaművek kihirdetése szeptember 27-én történik meg, októberben pedig már jönnek is a festékesvödrök, ha az időjárás is engedi. A négy győztes pályamű közül a festést bevállaló ház lakói döntik el, hogy melyiket szeretnék látni a saját homlokzatukon. A nyertesek pénzdíjat (500-, 300-, 150-, és 50- ezer forintot) kapnak.

 

Részletek a pályázat honlapján, ide kattintva érhetők el, én meg csak ötletszerűen idepakolok néhány - szerintem - elrettentő példát a messzi Oroszországból, ennél a magyar panelművész sokkal jobban tolja szerintem:

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr962244292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

charlie 2010.08.24. 18:20:54

Izlesek es pofonok, de szerintem nem gazosak a ruszki panelok sem.

_Vezo_ 2010.08.25. 09:18:39

és vala ezekből oly ordenáré giccsparádé, hogy ember szeme villámot szór...

delle 2010.08.27. 23:54:08

Még ez a szinkavalkád is jobb, mint a mostani (felújítás előtti) egyenszürke, vagy némelyik felújitás után már egy évvel kimattult -, 70-es éveket idéző pasztell. Sztem feldobná a városképet, ha mondjuk egy ujpalota igy pompázna, mint a ruszki minták

the urban below the horizon · http:/blog.hu/theurbanbelowthehorizon 2014.10.18. 16:51:48

Sziasztok mai és egykori Panellakók!
Egy dolgozatomhoz szükségem lenne rá, hogy ezt a kérdőívet kitöltsétek!
Előre is nagyon köszi!

www.netkerdoiv.hu/user#distribution/link

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása