Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Lehet-e lovat vágni panelban?

Ahol én lakom, Szolnokon a Széchenyi lakótelepen masszívan tartja magát egy legenda, amely szerint a kezdeti időkben, valamikor a nyolcvanas évek elején levágtak egy lovat az egyik lépcsőházban. Állítólag az történt, hogy a szomszéd épület lakói az artikulálatlan üvöltésre hívták ki a rendőröket, akik maguk is valami borzalmasan kegyetlen emberölésre számítottak, hiszen a lépcsőn hömpölygött a vér. Csak pisztollyal a kézben mertek közelebb menni, amikor látták, hogy nem emberölés zajlik, hanem bizony dzsembori, készül a finom lókolbász. Mivel nem nagyon tudtak mit kezdeni a helyzettel, a kóstolót meg sem várva eloldalogtak.

Szerintem ez a történet persze nem igaz, de még most is mesélik az idősebbek, akik szintén csak hallották valakitől. A disznóvágásos mesék nagy része is ilyen gettólegenda lehet. Habár...

Édesapám falun nevelkedett, ahol minden télen sort kerítettek egy kevéske házi szalonna, hurka és kolbász elkészítésére. Panelba kerülve azonban az öreg kénytelen volt enni a szőrös "bóti" tepertőt, meg az ízetlen hurkát. Kivétel csak ritkán akadt, amikor falusi rokonok kosarában kóstoló érkezett a házhoz. Ez már valamivel jobb volt, de még mindig nem az igazi - hiszen negyven felett nyilván minden férfiember azt hiszi, hogy a világ legjobb kolbászkeverékének receptjét sikerült a hosszú évek alatt kikísérleteznie, olyat senki nem tud, mint ő.

A változás ideje akkor következett el, amikor apu nyugdíjba ment. Egyik hétvégén a szokásosnál is több időt töltött a piacon, majd annyi hússal tért haza, hogy nyilvánvaló volt, nem a leveshez vásárolta. Kijelentette, hogy ő márpedig estére hurkát szeretne vacsorázni. Látszott a szemén, hogyha tehetné, újra összerakná a disznót, hogy a rituáléja visítás, kergetőzés, satöbbi - is meglegyen a dolognak.

Dehát, élő malac híján a rituáléból csak a pálinka maradt. A lényeg az, hogy este nemhogy hurkát nem vacsoráztunk, hanem az is kétséges volt, hogy eszünk-e aznap egyáltalán valamit. Az összes edényben feldolgozatlan húsdarabok voltak, apám támolyogva próbálta kideríteni, hogy vajon miért esik szét állandóan a saját tervezésű hurkatöltő, anyám pedig csendesen, kitartóan és hangtalanul sírt az ebédlőben. Én és testvérem jóllaktunk vajas kenyérrel, másnap reggelre - édesanyámnak hála - lett hurka is, kolbász is. Apukám talán még kétszer próbálkozott ilyen akcióval, de gondolom a válással való fenyegetőzés meggyőzte arról, hogy nem is olyan rossz a sógor-féle kolbász.

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr45169428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gemestik 2007.09.20. 16:05:21

csak tessék szépen folytatni a blogot

Gemestik 2007.09.20. 16:15:10

ja mivel én is ott nőttem fel nagy örömmel olvasnék mondjuk az igazi lakótelepi szubkultúrákról: rózsaszín cicanadrágos-fölsős leányok és hidrogénhajú tegelős legények baráti köreiről a rozsdás hinta tövében.

Vik 2007.09.20. 16:44:07

Kutyaugatás, reggeli fúrók zaja, veszekedések. A panellakó szomorú mindennapjai. DE! Azért emlékezzünk meg egy-két pozitív dologról is. A kamaszkorú panellakók például olyan szexuális élményeket mondhatnak magukénak, mint senki más. Nálunk Katikával kb. 17 évesen történt meg a dolog és én a vékony, agyonfúrott falaknak köszönhetően mindent hallottam. Ez egy 13 éves fiúnak kb. olyan volt mint egy karácsonyi ajándék. :) Másnap nagyon irigyeltek a 7.c osztály családiházban lakó tanulói. No meg néha becsúszott egy-egy nem elhúzott függöny is. Huhuhu Azért azok jók voltak...

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2007.09.20. 16:56:19

Kedves Emberek! Tökre örülök, hogy írtok! Gemestiknek üzenem, hogy szépen folytatom a blogot. Vikkel pedig egyetértek, a panelgyerekek korai szexuális érésével mindenképp foglalkozni fogok.

Fantómas 2008.03.22. 22:37:14

Az biztos, hogy peldaul dunaujvarosi panelekben az 50-es evekben gyakori volt a baromfitartas. Azok az emberek, akik lakasokat kaptak, mas eletformahoz szoktak, nehezen tudtak elkepzelni az eletet haztaji nelkul.

blg73 2008.03.23. 05:50:10

Nagyon jó blog, 100-ból egy ha akad ilyen jó, kérlek folytasd!

demény zsófi 2008.03.24. 22:46:41

egy osztálytársam lakott abban a szolnoki panelban, ahol a lovat vágták!-Pont mostanában mesélte-kislány volt amikor történt, cigányok voltak az alsószomszédaik, apjának barátai, és őket is lehívták megnézni az eredményt - őt kislányként sokkolta az eset - nem csoda, hogy máig emlékszik....

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2008.03.25. 09:46:12

Nos, akkor mégis igaz a sztori. Esetleg tudnál tőle kérni egy élménybeszámolót, szívesen közzétenném :-)

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása