Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

A kukások bosszúja

A kukás a nagyobb lakótelepek élő lelkiismerete. Jelemzően olyan helyeken kísért, ahol hétvégén is össze kell szedni a szemetet.

 

Erre a napokban döbbentem rá, mivel betegségből kifolyólag ágyban voltam kénytelen feküdni és reggel csak későn tudtam felkelni az otthoni (értsd: szolnoki) panelban. A hangsúly a "későn felkelni" kifejezésen van.

 

A kukás ugyanis hétköznap hagyja aludni a valószínűsíthetően éjszakai műszakból hazatérő munkaerőt. Gondolom az "ocsúval" - hétköznapi ivászatból ágyba szédülő főskolásokkal, hajnalig sör mellett bambuló, majd délben rántottát készítő munkanélküliekkel, vagy olyan gyenge beteg szarokkal mint én - ilyenkor illendőségből nem törődnek.

 

A hétvége viszont, de méginkább az ünnepnap - főleg ha hétfőre esik - az övék. Ilyenkor valahogy nagyobb gázzal tudnak csak befordulni a sarkon a "Rotopress", "Europress" vagy "Variopress" feliratú teherautók. Ekkor a szemeteskonténert is szélesebb ívben kell a kocsi hátuljához ráncigálni. A kukásoknak nyilván az jelenti az ünnepet, hogy hárommal többször csaphatják a raktér pereméhez a felfüggesztett tárolókat. Előfordul, hogy közben buzdítják is magukat: "kur-va-anyátok" - szól a vers az utolsó három csattanásnál. A földszinti lakásokban - szegedi számozással: első emeleten - kiválóan lehet az ilyesmit hallani.

 

Békásmegyeren pedig az ürítés végét jelző berendezés romlott el egy kukásautón most hétvégén: mi másért ordibáltak volna a sofőrnek hátulról, hogy "hoooopp"?

 

Valószínű, hogy a plebejus, munkakulturált lelkiismeret űzi a kukásokat hangoskodásba. Mer' nehogymá' aludjon a sok patkány! Főzzön, húzzon ki a telekre, menjen autót porszívózni, vagy kezdjen magával valamit a lusta disznaja, már hét óra is elmúlt! Vannak akik még ilyenkor is szagolják a szarszagot, mások meg alszanak? Hát nem!

 

Lehet persze, hogy nincs igazam, és csak a láz miatt tűnt halkabbnak a múlt hét szerdai kukás, mint az állandó szombati. Nemsokára viszont újra hétvége (ugye?), és akkor lehet tesztelni megint. Az ünnepnapokat pedig legközelebb Pünkösd hétfőn próbálhatjuk ki.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr701131335

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Havi Fricska 2009.05.29. 12:24:01

Súlyalapra helyezné az ingatlanadót a Bajnai-kormányTovább folytatódik az ötletelés az ingatlanadóval kapcsolatban. A Havi Fricska értesülései szerint Bajnai Gordon most az épületek tömegével arányosan fizettetne a lakossággal.Gordon a sarkára állt - nyil…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzá Szóló 2009.05.19. 14:34:32

Szerencsére, aki igazán dolgozik és fontos a pihenése, az a zajban is pihen, mert van miben elfáradnia :P

Andie 2009.05.19. 14:37:32

Szia!
Jó a post! :) Kukások megérnek egy misét - nem csak itthon, de pl görögben is. (hajnal 4-kor csattognak körbe az apartmanok körül :) )

Mit jelent ez, hogy "szegedi számozással: első emeleten" ?

Andie 2009.05.19. 14:38:31

(bocsi, lejjebb akartam görgetni és rákattintottam a küldés gombra - a motor meg úgylátszik nem szüri az üres commenteket - kérlek töröld, meg eztis :) )

naxx · http://alhirek.blogter.hu/ 2009.05.19. 14:38:32

Hát én az ilyenekre fel nem ébredek. Jöhet a villamos is, vagy busz, én rendületlenül alszom tovább. Viszont azt személyem elleni merényletnek vettem, mikor egyszer nyáron, még próbálva kiélvezni a reggel (8 óra) viszonylagos frissességét a majdani 40 fokhoz képest, egyszer csak a fejemtől nagyjából 2 méternyire valaki elkezdte fúrni a falat. Halál:(

Almaspite 2009.05.19. 14:40:06

@Andie:

Bizonyos nyelvekben (pld. orosz) nincs külön szó a földszintre.

Földszint = első emelet (pérvüj etázs)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.05.19. 14:42:44

A szolnoki kukásokkal nincs baj, sőt egyikőjük mindig integet is a kisgyerekeknek, akik lenyűgözve figyelik a kukásautó munkáját.

Azért a pénzért, ilyen meló mellett valakinek még erre is legyen ideje, ereje, kedve. RESPECT!

Az meg, hogy hétvégén hangosabb lenne??? Te komolyan gondolog ezt, hogy van egy külön program a hétvégi műszaknak, amit külön tréningen sajátítanak el??? Esetleg szerinted vizsgát is tesznek "hangosgörgetésből", meg "ütemre szavalásból"?

Nem vagy te normális, attól tartok...

Dester 2009.05.19. 14:45:06

Ma reggel én is erre ébredtem, a fejemben sípolt a kukásautó csipogója. Örültem.

@Andie: Szegeden a nagy árvíz után "feljebb emelték" a város jó részét. Így ahol korábban normális magasságban lévő földszinti ablak volt (és a ház is megmaradt), ott most az ablak alja gyakran a járdával van egy vonalban. Szerintem erre gondolhatott a posztoló.

Andie 2009.05.19. 14:47:28

@Almaspite:
@Dester:
Szegedi vagyok, immár 30 éve, de ezt bizisten nem tudtam. Kösz skacok.

Andie 2009.05.19. 14:50:27

@Almaspite: Ja, és válaszoltam neked a blogomban :)

min 2009.05.19. 14:54:37

Örüljünk, hogy valaki elvégzi ezt a munkát is mert nélkülük valljuk be valahol meghalna egy társadalom. Semmivel nem alantasabbb munka mint a többi. Inkább piszkos munkának tekintem. Addig örüljünk míg ezért a pénzért némelyik hétvégén halljuk a zörgésüket.
Ez egy hülye poszt, unatkozó lakóval....

Blossom 2009.05.19. 14:55:12

A szombati azert tunhet zajosabbnak a szerdainal, mert szombaton kevesebb utcazaj van, amibe a kukas zajok is belekeverednenek. Szerdan tobb auto indit, tobb lepcsohazi zajt hallani, tobb ember trappolasat, beszedet es ajto csapkodast. Szombaton beke van es nyugalom. Meg zajos kukasauto.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2009.05.19. 14:58:05

@Andie: @Almaspite: @Dester: Foggalmam sincs a magyarázatokról, valamiért az olyan lakásokra, amikre Szolnokon azt mondják, hogy "földszinti", azokra Szegeden azt mondják, hogy "első emeleti". Mondjuk Szolnokon valóban nemcsak az a lakás "földszinti", amelyik a föld szintjével egy vonalban - vagy ahhoz nagyon közel - épült, hanem az olyan is, amelyik alatt egy emeletnyi tároló van. Viszont megvan a következő poszt témája, keresek hozzá képet, és illusztrálom :)

Dester 2009.05.19. 15:05:19

@Andie: semmi vész. Ugyanennek az eseménynek "köszönhetőek" egyébként a körutak elnevezései: Párizsi körút, Londoni körút, stb.

Bővebb infót itt olvashattok: hu.wikipedia.org/wiki/1879-es_szegedi_nagy_%C3%A1rv%C3%ADz (Itt pontos adatok is találhatók, hogy mennyivel emelték meg a talajszintet.)

Node ez már offtopic. :)

tusuanzen 2009.05.19. 15:08:09

na maradna csak ki egy nap az a " szemét kukás", lehet, hogy tovább tudnál aludni, de elöntene a mocsok meg a bűz, de akkor meg az lenne a baj.
Ha meg egy útépítés mellett laknál akkor mamuszban kellene csoszognia a buldózernek?
Azt a folyton fintorgó büdös mindenit....

délioldal 2009.05.19. 15:10:23

nos nem tudom én szegediként ismerek földszinti és első emeleti lakásokat is és ugyanúgy külön megnevezéssel illetik mindkettőt.
szóval lehet erről csak a szegediek nem hallottak még?
de ott szolnokon biztosan jobban tudják:)

Andie 2009.05.19. 15:14:12

@délioldal: Ez lehet :D
Apám építész, majd megkérdem. A Vedresben csak tanították...

@Dester: Köszi a linket, nagyon tanúlságos volt!

AZso.hu · http://www.azso.hu 2009.05.19. 15:33:31

Újpest ugyanez.
Én írtam egyszer erről a blogomban, egy év múlva egy felháborodott főkefés lecseszett, hogy miért nem szégyellem magam és sajnálom, hogy szegény kukásoknak olyan korán kell kelnie.

http://www.azso.hu/?p=306

De vajon miért is kell olyan korán kelnie? Fel nem foghatom továbbra sem...

Wannabe 2009.05.19. 15:36:09

Akkor mégtöbben anyáznának, ha egy pünkösd (vagy karácsony, vagy újév) hétfőn nem jönnének a kukások, és bennmaradna a szemét...

Azhát 2009.05.19. 15:43:35

@Wannabe:
"Akkor mégtöbben anyáznának, ha egy pünkösd (vagy karácsony, vagy újév) hétfőn nem jönnének a kukások"

Jöjjenek, csak csendesebben. Ilyen egyszerű.

A kuka fedelét egyszerű lecsukás helyett pl. nem lenne muszáj nagy zörgést keltve visszab*szni - ahogy egyes lakók is szokták pl.

Wannabe 2009.05.19. 16:18:32

@Azhát: Ja, ja, körbe kell szivacsozni a konténereket, meg a kukásautót, meg a kukásokat is, nehogymá' 2 percre kizökkentsenek a nyugalmadból. Mert a 100 kilónyi szemetet kicsit hatékonyabb lendületből kezelni, főleg ha egy nap sok tucatszor kell eljátszani.

Azhát 2009.05.19. 16:43:53

@Wannabe:

Hát remélem, hogy körülötted mindenki mindent dupla akkora zajjal fog csinálni ezek után - hiszen te olyan megértő vagy ezekkel.

Sőt te a hajléktalanok szagát is szoktad szeretni :)

Cactus71 2009.05.19. 16:47:29

"Én írtam egyszer erről a blogomban, egy év múlva egy felháborodott főkefés lecseszett, hogy miért nem szégyellem magam és sajnálom, hogy szegény kukásoknak olyan korán kell kelnie."

Jah... Sajnálni. Oda bekerülni csak csókkal, és kihalásos alapon lehet. Aki Ben Hur-t játszik a kocsi hátulján, az kb. 150.000 nettót visz haza. Emellett ugye nem fizet rosszul, ha egy üzlet, pl kifizet 2 kukát a főkefének, de pl. 5-öt rak ki. Egy ürítés ilyenkor 20 ropi. Ha a járatnak csak 5 ilyen üzlet fut be, akkor az napi 25.000/fő. És ugye az egyéb "extra" kanyarok, amikor némi építési törmeléket is bedarálnak, csak hogy ne kelljen konténert bérelni.

Szegény, szegény kukások! (Amiket írtam, azok főkefés tapasztalatok. Nemtom, hogy másfelé mi a pálya, de meglapődnék rajta, ha nem ugyanígy működne a többi nagyvárosban is.)

Cactus71 2009.05.19. 16:48:09

"Én írtam egyszer erről a blogomban, egy év múlva egy felháborodott főkefés lecseszett, hogy miért nem szégyellem magam és sajnálom, hogy szegény kukásoknak olyan korán kell kelnie."

Jah... Sajnálni. Oda bekerülni csak csókkal, és kihalásos alapon lehet. Aki Ben Hur-t játszik a kocsi hátulján, az kb. 150.000 nettót visz haza. Emellett ugye nem fizet rosszul, ha egy üzlet, pl kifizet 2 kukát a főkefének, de pl. 5-öt rak ki. Egy ürítés ilyenkor 20 ropi. Ha a járatnak csak 5 ilyen üzlet fut be, akkor az napi 25.000/fő. És ugye az egyéb "extra" kanyarok, amikor némi építési törmeléket is bedarálnak, csak hogy ne kelljen konténert bérelni.

Szegény, szegény kukások! (Amiket írtam, azok főkefés tapasztalatok. Nemtom, hogy másfelé mi a pálya, de meglapődnék rajta, ha nem ugyanígy működne a többi nagyvárosban is.)

changebug (törölt) 2009.05.19. 16:51:35

Jó post és igaz.
De szerintem az autók és a forgalom zajának hiánya miatt tűnnek hangosabbnak :)
Én amúgy a vasárnap hajnali falurádiót vagy tököm tudja mit hallgató öregeken tudtam kiakadni. Reggel 6-kor friss harmatos "kurva kommunistákra" üvöltésre ébredni elég valószerűtlen volt. Aztán hozzászoktam ahhoz a zajhoz is.

873ujr3rk 2009.05.19. 17:18:46

ertekes iras. en olyat tudok, amikor a takineni direkt dubog a koleszban. majd megirom egyszer.

Wannabe 2009.05.19. 17:21:34

@Cactus71: És ebből bizony tejelni kell a főnöknek, különben véletlenül beoszt valami lepukkant kerületbe...

serwer 2009.05.19. 17:48:22

Szerintem azért zajos a kukaürítés, mert fémek csapódnak egymáshoz.
Ha én kukás lennék, akkor az első háromnál még vigyáznék, de a 455. után már nem érdekelne.

Magenta (törölt) 2009.05.19. 20:48:34

Ez igazi nyavalygás a javából. Mellesleg pedig ez - már akit zavar - nem hiszem, hogy csak a panelben élőket érinti.

attila1 (törölt) 2009.05.28. 22:41:35

nagyvárosban lakunk. Itt zaj van. Ha tetszik, ha nem. A "kukások" meg nagyon hasznos munkát végeznek. Nem lehet elvárni, hogy lábujjhegyen járjanak. Én is rendszeresen felébredtem rájuk Békásmegyeren, mert olyan helyen laktam, ahol az alapzajt csak a játszótér meg a madárcsicsergés adta. Most Csepelen már nincs ilyen gondom, belvárosi zaj van a ház előtt, a kukásokat észre sem veszem. Azt viszont igen, ha nem viszik el a szemetet.

A termódinamika második főtt étele 2021.01.30. 00:13:34

@tusuanzen: mi lenne, ha az a "szemét kukás" egy órával később érkezne? vagy pár ezer decibellel csendesebb volna?
ennyire mission impossible a dolog? érdekes, vidéken valahogy csendesebbek tudnak lenni...

@Wannabe: aki nem bírja a melót, minek megy kukásnak? jaaaa hogy büdös volt a tanulás, ellébecolta azokat az éveket, amikor diplomát szerezhetett volna, és már csak ez jutott? ő baja.
erről persze mélyen kussolsz, hülyegyerek

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása