Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Már a panelt is fűti a földhő

Átadták Magyarország első hőszivattyúkkal felszerelt panelházát pénteken - adta hírül az Ingatlanmagazin.com. A budapesti XIII. kerületi Hun utcában kiépített rendszer nyáron kezdte el részleges működését, de októbertől már a fűtést is biztosítja.



A fejlesztéssel jelenlegi áron számolva a Főtáv-költségek egyharmadát lehet megspórolni, azaz a lakók összesített éves fűtési költsége 52,5 millió forintról 35,7 millió forintra csökken, számolta ki a közös képviselő. Ha a távhődíjak valóban csökkennek a jövőben, még akkor is olcsóbban jönnek ki a Hun utcaiak: ha a Főtáv 2009 hátralévő részében 14,1 százalékkal csökkenti is a fűtési költségeket, a hőszivattyús hőszolgáltatás akkor is 18 százalékkal olcsóbb lesz. Ráadásul alapdíj sincs, nyáron pedig hűtheti is a lakásokat a rendszer.



A nyolc darab 10 emeletes lépcsőházból álló, összesen 256 lakásos tömb alá egyébként három hőszivattyút raktak, kettő a fűtésért felelős, egy pedig a melegvíz előállításáért.A rendszer elektormos áramt is használ, az átlagosan 12 fokos talajvizet így melegítik fel. (Bővebben a hőszivattyú működési elvéről.)



Bár a beruházás költségeiről nem tudni biztosat, annyi biztos, hogy a lakóknak nem kellett egyben milliókat kicsengetniük: az építkezés költségét a beruházó cég állta, cserébe a társaság lett a hőszolgáltató húsz évig. A Geo-Nrg kft. műszaki igazgatója annyit elárult a lapnak, hogy a megtérülést 8-12 év múlva remélik, a beruházás ezután termel majd hasznot a cégnek.

 

Eggyel kevesebb ok a bunkózásra

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr931492725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cbc 2009.11.02. 14:31:47

Léteznek még olyan helyek, ahol megéri panelt venni:

lakoter.com/2009/10/25/van-ahol-megeri-panelt-venni/

2009.11.02. 15:16:22

Ez a jövő. A gáz ára az egekbe megy, na meg fogyóeszköz...

Itthonjó 2009.11.02. 15:19:11

Ja! A csoda kategória! Nem tudom, hogy mennyi lakó van tudatában, hogy a várható megtakarítások mellé, mondjuk éves 40 milla üzemelési (elektromos energia, üzemeltetés,mérő cserék költségei, számlázás a beruházás törlesztése stb,stb) költségért is sikerült közös feleősséget vállalni.
Hogy mindeki értse (hozzá téve, hogy ezen szerződés részleteit nem ismerem ) : A Főtávnak a fűtési díjjal minden tulajdonos külön-külön tartozik, így ezen költség esetleges nem fizetése nem fáj a szomszédainak. Ha, az xy kftrtbt (én az ilyen cégeket csak "kisfőtáv"-nak hívom) üzemeltet egy fűtési rendszert, úgy a "nem fizetők" költsége is a társasház többi tulajdonosát fogja terhelni.
Jelen jogi szabályozások mellett, összességében bármennyire is zöld és gazdaságos megoldások is léteznek, a leválás a Főtávról életveszélyes a fenti okok miatt.
Azért sok sikert az ügyhöz:Egy sokatlátott közös képvieslő.

mad823 2009.11.02. 15:35:05

Nem az lett volna a jó cím, hogy "Már a földet is fűti a panelhő"? Télen inkább ez látszik...

Zalek 2009.11.02. 15:43:28

Addig gazdaságosabb lehet, amíg állam bácsi luxus adót nem vet ki rá, annak ellenére, hogy alkotmányos joga bárkinek a természeti energiát hasznosítani:)

diktatorikus kleptokrácia 2009.11.02. 15:58:28

hajrá, bízzunk a jóban. végre elindult valami, s remélem, mind a 256 lakás rendesen fizetni fogja a kevesebbet, s nem terhelik egyesek a többieket. remélem, a sokatlátott közös képviselő is tudja, hogy egy ekkora (vagy bármekkora) közös szerződéshez megfelelő jogi hátteret kell kidolgozni, s nem csak a beruházó védelmére.
drukkoljunk együtt a sikerért, s még sok ilyen hírt

mudszeparator 2009.11.02. 16:26:10

Kiváncsi lennék a részletekre, milyen átalakításokat végeztek a fűtési rendszeren, csináltak-e pótlólagos hőszigetelést, stb? Lehet, hogy a nagyobrészt e miatt csökken a költség.
A 12 fokos hőforrás, ekkora teljesítményben azért nem olyan adottság, ami minden panelháznak megadatik, még mielőtt azt hinnénk hogy itt feltalálták az olcsó fűtés szent grálját.
A napokban mutogattak a tévében egy hőszivattyús panelt, ahol a lakók panaszkodtak az erős zúgásra. Nem lesz egyszerű a zajcsillapítás, dolgoztam már kompresszoros rendszerekkel.
A másik dolog, hogy ha a villanyszámlában elmaradás van, akkor a szolgáltató az egész bagázst könyörtlenűl lekapcsolja. Jól mondja sokatlátott kk, a főtáv ezt nem teheti meg, de az eon minden további nélkül.
Egyszóval én szkeptikus vagyok.

Sir Nyű 2009.11.02. 16:31:48

Sokat latott kozos kepviselo nem latott meg olyat, hogy a dijakat a kozos koltseg reszekent szedik be? Nalunk igy lett volna, ha a sok panelproli, ma' bocs, nem annyira okos, mint amennyire.
Aki nem fizet, annak gyulik az adossaga es a kk-t ujabban durvan be lehet hajtani, nem is tul sokara. Igy a lakas is ugorhat, ha valaki nem fizet. Be van azert ez betonozva a beruhazo felol, nemreg valtozott a szabalyozas, ezert is indultak ezek a beruhazasok mostanaban.

kaboca36 2009.11.02. 16:51:36

nem értem hogy éri meg a 12 fokos vizet drága árammal melegiteni.

Talán ha 50-60 fokos vagy melegebb talajviz lenne megérné. ennek nem az lenne a lényege, hogy energiát takaritsunk meg??? az áramhoz ugyan ugy köolajat égetünk.

Itthonjó 2009.11.02. 16:54:30

Kedves Sir Nyű! Nem fogja elhinni ! Láttam már olyat ! Azt a maszlagot, hogy "durván" be lehet hajtani pedig nem kell elhinni. Be lehet hajtani, csak lassan. Nem egy olyen ítélet van a kezembe, ahol a bíróság olyan hosszú részletfizetési lehetőséget adott a közös költséggel bíró delikvensnek, aminek a végét lehet, hogy meg sem élem.
Addig meg ahogy "mudszeparator" írja az áramszolgáltató pikk-pakk-lekatt. Oszt akkor még lift sem lesz.

2009.11.02. 17:20:18

@japitaki: nem melegítik a vizet! A hőszivattyú a 12 fokosból csinál 22 fokot a lakásban. Olyan, mint egy fordított hűtőgép.

Egyébként én keveslem az egyharmados megtakarítást. Úgy tudom, családi házas kialakításnál ez jóval magasabb lehet.

Acmee 2009.11.02. 17:58:03

@iii:

Ezzel óvatosan bánnék...

Alízium · http://minerva-szki.hu/szakkepzesek/ujsagiro-1.php 2009.11.09. 14:12:23

Én olyan felújított panelt láttam, aminek a tetején napkollektorok voltak. Szerintem ez is jó ötlet.

Acmee 2009.11.12. 08:38:56

@Alízium:

Az első nyári napig.

Általában a tévhitek, és a "legyen kurva sok ingyen" miatt telepakolják a házak tetejét napkollektorral. Egyet nem számolnak. A nyarat.

Olyankor ugye tűz a nap, mint a barom, a napkollektorok termelnek, mint állat. Ha ezt a hőt nem tudod hova tenni, akkor mehetsz a tetőre "vizes lepedőt" teregetni a kollektorra, hogy ne robbanjon fel.

Láttam már pár ilyet. Láttam már, ahogy egy tehetősebb egyénnél nyáron, 32-33Cfokban gőzölög(!!!!!) a medence vize(némi só-bors, nomeg egy beledobott marha, és kész a húsleves). Pont ez miatt. Már 70Cfokon volt a HMV(használati melegvíz) tárolója, a medence is gőzölgött, egyszerűen nem tudta hova pakolni azt a rengeteg hőt, amit termeltek a kollektorok. Mászhatott fel a tetőre árnyékolni a kollektorokat, nehogy felrobbanjanak.

Ezen technológia olyan helyen jó, ahol van folyamatosan melegvíz felhasználás (nagyon-nagyon sok lakás esetén talán, de akkor a napi csúcsokkal van a gond, tehcnológiai melegvízhasználat esetén, esetleg olyan ipari üzemben, ahol meg tudják fizetni azt a tárolót, ami a dolgozók lefürdéséhez elég.), ráadásul viszonylag konstans mennyiségben.

Lehet indítanom kellene egy épületgépészeti urban legend blogot? :D

1third 2010.02.17. 19:59:32

@Acmee: lehet, hogy inditanod kellene egy epuletgepeszeti urban legend blogot, csak ne hangoztatsd benne a felrobbano napkollektorokrol szolo elkepzeleseidet.
Ugyanis Kaliforniaban egy kicsit tobbet sut a nap mint Mo-n, oszt osztan megsem robbannak fel a napkollektorok... :-)))

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása