Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

A panellakók szólnak a madárfalazásról

Rengeteg hülye él panellakásokban. Mint ahogy rengeteg hülye él családi házakban. A hülye panellakókról azért volt érdemes blogot indítani, mert a hülyék és a normálisak alig pár centire élnek egymástól, így kiválóan, és viszonylag szórakoztatóan - néha pedig felháborítóan - megkeserítik egymás életét.

Kevés szó esik viszont a normális panellakókról. Persze, mert ők csendesek. És nagyon kitartóak. Minden lépcsőházban él egy ember, aki rendszeresen felmossa a lakása előtti folyosórészt, akkor is, ha van takarító a lépcsőházban. Egy idő után olyanok ajtaja előtt is takarít, akik maguk azt soha nem tennék meg. Nem azért, mert annyira jófej, hanem mert nem szeretné, hogy a kosz átjöjjön a tiszta részre. Olyat is láttam már, aki havonta egyszer kertet csikkez a lépcsőház előtt. Két nap, és a cigarettavég ugyanúgy beborítja a jobb sorsra érdemes virágágyásokat, de mégis, minden hónap elején újra és újra tiszta a kert - legalább arra a kis időre.

Nos, valószínűleg ők azok az emberek, akik szólnak valakinek, ha tudják: a ház falán van valahogy egy fecskefészek, vagy mondjuk denevérek élnek a hasadékokban, tehát vigyázni kellene rájuk a felújítás közben. A múltkori dühkitörésem (anyázás, meg minden) után kerestem fel kérdéseimmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet, hogy egy kicsit bővebben is tudakozódjam az általuk felvetett problémáról, miszerint a panelfelújítások során nem ritka, hogy élve elfalaznak sarlósfecskéket vagy denevéreket. Ezt a választ kaptam:

 

Az egyesület központjába havi szinten több mint 2000 e-mail, és mintegy 1000 telefon (a 30 helyi csoportunkat is figyelembe véve ennek minimum a duplája) érkezik a legkülönbözőbb témákkal kapcsolatban. A panel probléma kapcsán - szerencsére - csak néhány telefont kaptunk, illetve két éve egy szegedi tagunk általános problémaként említette a városban.

A befalazásról - a dolog jellegéből adódóan - a bejelentések nem konkrétumként, csak reális veszélyként számolnak be. A madarak fészeképítés időszakában nagyon gyakran a fészekellenőrzésekkor sem ugranak fel: ezeket a madarakat kézzel fel lehet emelni, majd vissza lehet tenni a tojásokra. Ennek ismeretében - sajnos - kijelentjető, hogy a sarlósfecskék esetében a május-júniusi felújításoknál a tojások és fiókák (és akár kotló madarak is) mindenképpen a falban lehetnek és maradhatnak.

Szerencsére a figyelmes lakók sokszor már a szigetelési munkák megkezdésekor jelzik nekünk, vagy valamelyik helyi szervezetünknek, hogy tudnak a panelházak réseiben megbújó madarakról, denevérekről, és megkérdezik, hogy ebben az esetben mi a teendő. Ha a felújítási munkák a költési időszak végén, vagy azt megelőzően kezdődnek, akkor a sarlósfecskék már kisebb veszélyben vannak. A denevéreket pedig óvatosan el lehet távolítani a résekből, ők találnak maguknak új helyet. Abban az esetben, ha tudomást szerzünk ilyen problémáról, helyi szervezeteinken keresztül felvesszük a kapcsolatot szakemberekkel (például a Budapesti Denevérvédelmi Csoporttal), akik gondoskodnak az állatok biztonságba helyezéséről.

Szeretném hozzátenni, hogy kimondottan a panelfelújítások társadalmi fontossága miatt nem is volt, és nem is célunk a vizes lepedő ráhúzogatása bárkire is. Az MME a mindennapi természetvédelmi, környezetállapot-jobbító munkájában nem hisz a botránycsinálásban, sokkal járhatóbb útnak tartjuk a párbeszédet, a problémák közös körüljárását, tárgyalásos rendezését. Éppen ezért a hírünkben és a kapcsolódó fecskevédelmi oldal(ak)on sem pusztán a jelentkező problémákra, olykor anomáliákra hívjuk fel a figyelmet, nem is ezekre helyezük a hangsúlyt, hanem alternatívákat, megoldási javaslatokat kínálunk - a panel kérdésben több megfontolható lehetőséget is felvázoltunk. Ezért is készítettük el a nemzetközi szakirodalom és a hazai tapasztalatok alapján azt az odúcsaládot, ami segíthet ellensúlyozni a madarakkal közösen "használt" élőhelyek kapcsán óhatatlanul előforduló súrlódásokat.


Ezért is dolgoztuk ki a Madárbarát kert program keretében a Madárbarát panel alprogramot.

Tisztelettel:

Orbán Zoltán

társadalmi kapcsolatok igazgató / Director of Public Relations Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület / BirdLife Hungary

 

Tanulságos olvasmány egyébként a "Madárbarát panel" program. A kedvencem, hogy bolondbiztos:

 

A panel- és társasházakban máshol nem jellemző közelségben élünk egymáshoz. Ügyeljünk arra, hogy ezt a közelséget madárvédelmi tevékenységünk ne változtassa átokká:

- Az odúkból, etetőkből, itatóból kiszóródó anyagok az alattunk lévőket zavarhatja, ezért ezeket az eszközöket lehetőleg az erkélybeugró belső részén használjuk.
- A kihulló anyagokat, törmelékeket, maghéjat az erkélyről is rendszeresen takarítsuk fel.
- Használjunk ürülékfelfogó fecskepelenkát! Ezzel az egyszerű eszközzel sok veszekedést megtakaríthatunk magunknak.
- A lapos tetőkön alkalmazott C odú és búbos pacsirta költőláda kihelyezésekor, és a tetőn történő mozgáskor használjuk a járólapokat, vigyázzunk a tetőszigetelés épségére.
- Ne etessük a galambokat se az erkélyünkön, se az épületek között! Soha ne szórjunk ki nekik kenyeret, kenyérmorzsát. Ez nem csak azért kerülendő, mert a galambok elszaporodásához vezet, de odavonzza a patkányokat is.
- Korunk sajnálatos problémája a vandalizmus. Ezért az épületek közti parkba, fasorra, fára kihelyezett odúkra, etetőkre naponta nézzünk rá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr361899038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totálandi 2010.05.17. 19:11:10

Barbárok vs. madarak.
Én a madarakkal vagyok és a gyógyítóikkal.
web.axelero.hu/pusztadr/madarakert.html

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása