Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Felújított panelban óvatosan bánjunk a gázzal

A panelfelújítás az utóbbi időben lett divat, az energiatudatos hatodik érzéket növesztők pedig nem mindig vannak tisztában azzal, hogy minden mindennel összefüg. Öt perc alatt belehalhatunk például abba, hogy spórolni akartunk a fűtésen, és ez nem vicc. A Zalai Hírlap azt írja, hogy a hipiszupi, légmentesen szigetelő ablakok például ellenségekké válhatnak.

 

A fokozott légzárású ablakok terjedésével a szén-monoxid-mérgezésből adódó halálesetek száma is megnövekedett. Persze a tragédiákhoz nem kizárólag a műanyag nyílászárók beszerelése vezetett, ám abban mindenképpen közrejátszott, hogy ezáltal megváltozott az érintett házak, lakások légellátása. Az idén ugyan nem történt szén-monoxid-mérgezésből haláleset, ám ez csupán a szerencsének köszönhető.

 

- Haláleset nem, de mérgezés több is történt - hangsúlyozta Kovács József, a dél-zalai térségben kéményseprést végző Füstfaragók Kft. műszaki vezetője. (...) A szakember elmondta: ha nem biztosított a légellátás egy helyiségben, akkor a nyílt égésterű berendezések - kazánok, bojlerek - esetében nem lesz tökéletes az égés. Ez szén-dioxidot, annak elégése pedig szén-monoxidot eredményez. Az oxigénhiányos folyamatot az elszívóberendezések, illetve az elektromos ventilátorok ráadásul tovább gerjesztik, gyorsítják, hiszen ezek is levegőt szívnak ki a helyiségből. Ilyenkor akár 5-10 perc alatt is bekövetkezhet a szén-monoxid-mérgezés.

 

Az energiaszolgáltató E.On-nál is azt ajánlják, hogy kérjük a gázzal működő készülékek felülvizsgálatát,

 

Ha az épület gázszerelésének műszaki átvétele óta épületfelújítási (nyílászárócsere, nyílászáró-szigetelés, elszívó ventilátor, kandalló beépítése stb.) munkálatok történtek.

 

Jómagam még nem jártam konvektoros panellakásban, de tudok arról, hogy van ilyen. Nyilván ezekre a lakásokra kell a legjobban odafigyelni, ha voltunk annyira sóherek, hogy nem az utcát akartuk fűteni, és ablakot cseréltünk. Viszont ne feledjük el, hogy a gáztűzhely - ilyenből azért sok van panelekben - szintén az égéssel termel hőt, tehát potenciális veszélyforrás. Így folyamatos lángnál melegedni például kifejezetten rossz ötlet, nyilván ablakcsere előtt is.

 

Ezt is írja a Zalai Hírlap egyébként:

 

az is fontos, hogy szakemberrel megvizsgáltassuk a lakás légellátását, mielőtt új berendezést - műanyag nyílászárót, páraelszívót - építenénk be.

 

Tegye fel a kezét az, aki gondolt ilyesmire, mikor rábökött a legolcsóbb ablakra valami nagyáruházban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr641463422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donor 2009.10.20. 21:40:02

Konvektor éppen rossz példa, mivel az az utcáról szívja magának a levegőt és az égésterméket is oda továbbítja, tehát égés szempontjából el van zárva a lakótértől.
A gáztűzhely, cirkó és a hagyományos gázkazánok viszont tényleg problémák, mivel ezek a lakótérből veszik fel a levegőt, amit a kéményen aztán kiküldenek.

Mondjuk a gáztűzhely sem kifejezett veszélyforrás, mert az kevés levegőt használ, de már én is kaptam enyhe mérgezést palackról működő mobil gázradiátor miatt, pedig elég huzatos a műhely ahol ez volt.

halaloszto 2009.10.20. 21:44:00

tegyuk mar akkor tisztaba kicsit a dolgot:

1. a gazkonvektor kintrol veszi a levegot, es kintre is fustol. baromira nem erdekli, hogy milyen ablak van felette.

2. a kemenyes fali vizmelegito, az a lakasbol veszi a levegot, es a kemenybe fustol. na ennek nem mindegy hogy megallithatatlanul jon be a friss (es telen hideg) levego az ablak resen vagy sem. plane hogy a furdoben van, ahol az ember nem nyitja resre az ablakot furdes kozben, es az ajtot is becsukja.

szuper uj ablakkal nem er orakat a kadban ulni, es kozben engedni la a melegvizet

3. konyhai kemenyes fali gazmelegito detto mint a vizmelegito. megeszi az oxigent a lakasbol. es oxigenhianyos levegoben szenmonoxidot termel. amitol meg lehet halni

4. gaztuzhely detto, annyi plusszal, hogy kemenye sincs. minden egestermek tuti a lakasban marad ha nem szelloztetunk.

5. hogy nagyobb legyen a szivas, ha szereltek fel konyhai elszivot, ami a haz legcsatornajaba tolja a levegot, plane kellene valahol levegot beengedni is, hamar ventillatorral toljuk ki. ha nem engedunk be sehol, akkor pl a furdoszobai kemenyen fog bejonni az alattunk lako fustje. a gazkeszulekek fustjenek nincs szaga, nem venni eszre. eddig nem volt gond, mert a szar ablakon mindig is jott be frisslevego.

vajk

Haywood 2009.10.20. 21:48:39

"... nem lesz tökéletes az égés. Ez szén-dioxidot, annak elégése pedig szén-monoxidot eredményez."

Ekkora hülyeséget ne írjunk már le. Meg ne is vegyünk át. A szénhidrogének (pl. városi gáz) tökéletes égése során vízgőz és szén-dioxid keletkezik. A tökéletlen égés során keletkezik szén-monoxid CO2 helyett, mert nincs elég oxigénmolekula a folyamathoz. Ez még eléghet szén-dioxiddá, de a szén-dioxid nem ég el semmivé.

A konvektor meg szintén rossz példa, mert nem a szobából veszi ki a zoxigént.

pacagánycsök 2009.10.20. 21:50:47

"Ez szén-dioxidot, annak elégése pedig szén-monoxidot eredményez"

aha. kemiabol felmentett szakerto?

bergengóc 2009.10.20. 21:59:28

@fene_vad: Pont ezt akartam én is írni. A faragó művész úr nagy szaki lehet.

oolajtoo 2009.10.20. 22:04:05

biztos én tudom rosszul, de a panelok nagyrészében nem TÁVHŐ van ?

Ninfus Corporation · http://fesztivaljunkie.blog.hu/ 2009.10.20. 22:04:15

Van olyan konvektor, ami nem "parapetes", és a szobából veszi a levegőt az égéshez. Panelben mondjuk még nem láttam (ált kéményhez csatlakozik, ami ebben a flórában nem jellemző), de van. És acikk általánosságban is megfontolandó, nem csak panel esetén.

valójábannemberci 2009.10.20. 22:07:59

@Haywood: Ezért kell fürdőszobai ojjektum, ami a fürdővízbű' veszi ki a zokszigént.

A konyhában is használható változata a mosogatóvízbű', vagy a teavízbű'.
A szobai verzió a virágok öntözővizébű'.
A hordozható meg a delikvens agyvizébű'.

De az ellen nem véd.

valójábannemberci 2009.10.20. 22:09:49

Amúgy konyhába is, fürdőszobába is, meg minden parás helyre olyan ablak kell, amin van szellőzőrés.
Nálunk Veszprémben a konyhába ilyet tettek. A fürdőszoba meg nem gázos. :P

freeware2000 2009.10.20. 22:13:56

Konvektor: nem mindegyik külső levegőt használ, bár ez nem elterjedt szerencsére.

Nyilt égésterű gázkészülék nem tehető egy légtérbe páraelszívóval már elég régen szabvány szerint.

A jelenlegi szabályzás szerint új épületnél nyílt égésterű készüléket csak különálló, szellőzéssel rendelkező helyiségbe lehet tervezni (kazánház magyarul).

Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy egy turbós fűtőkészüléknél a városi fűtőművek mi a francot mér meg 3000Ft-ért évente. Gyakorlatilag 0 az esélye, hogy egy központi turbós elvezetőből szén-monoxid jusson a lakásba, hiszen az égéstermék a belső csőben van, és minden kazán szartig van rakva érzékelővel, a legkisebb légáramlás-eltérés hatására leállítja. És ha a matematikai esélye megvan (mondjuk durva sérülés vagy rongálás miatt) annak semmi köze nincs a mérőnyílásnál mérhető értékhez.
Ez is egy adó, semmi más.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.10.20. 22:16:15

@fene_vad:

a vicc az, hogy a fordítva, szén-monoxid égetésével szén-dioxidhoz jutunk.

De ez így kémiából valóban elégtelen. Eleve a szén-dioxid nem ég.

kovácske 2009.10.20. 22:16:53

@ Haywood 2009.10.20. 21:48:39
fene_vad 2009.10.20. 21:50:47
bergengóc 2009.10.20. 21:59:28
C + CO2 = 2 CO
csak egy elég meleg izzó felület kell hozzá

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2009.10.20. 22:17:20

Nálunk (nem panel) Aereco gyártmányú higroszabályozott szellőztető van az ablakon a konyhában - ahogy nő a levegő vízgőztartalma (például a földgáz elégetésétől) úgy nyitódik illetve záródik. Valamennyi hőt kienged nyilván télen, de ez már csak ilyen - sajnos a hővisszanyerős központi szellőzés nem része az átlag magyar ház gépészetének (még az újépítésűeknek sem).

zedara 2009.10.20. 22:17:59

gázkonvektor:
tegyük tisztába még egyszer

parapetes konvektornál NEM lehet gond

kéményes konvektornál lehet gond

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.10.20. 22:18:41

@kovácske:

az égés (oxidáció) nem szén, hanem oxigén hozzáadásával történik. Ülj le, egyes.

Lord_M_ 2009.10.20. 22:44:08

vegyük összébb a kérdést

nyílt égésterűekkel gond lehet ha nincs elég O2 utánpótlás

zártégésterű (nyilván a lakás légteréhez viszonyítva) esetén ez kevésbé lehet veszélyes.

további kockázat, hogy nem elég ha a mi készülékünk professzionális ha a közös kémény esetén kaphatunk alulról ajándékot. egy kevésbé jó eszköznek hála.

nálunk most egy zártégésterű cirkó vigyáz mindenre, és saját külső kéménye van (a típusának megfelelően) így az égéstermék legyen bármi is a ház fölött köt ki, onnan meg csak odébb viszi a szellő.

a C+CO2=2Co hoz kérdés : (én nem voltam jó kémiából) az a vegytiszta szén honnan jön ? és hova tűnik a Hidrogén? csak úgy nem esik szét a metán mondjuk egy szénre meg 4 hidrogénre, ha jól sejtem, ha meg oxidálódik akkor meg minimum CO keletkezik... asszem. meg vagy két molekula víz
(CH4+2O2 = Co2+2H2O - ez lenne a metán tökéletes égése a tökéletlen meg valami olyan hogy
2Ch4+3O2 = 2CO + 4H2O - bár ez így 12 év távlatából lehet hogy baromság... de nekem valami ilyen rémlik...)

halaloszto 2009.10.20. 22:52:47

@freeware2000:
"Nyilt égésterű gázkészülék nem tehető egy légtérbe páraelszívóval már elég régen szabvány szerint."

figyejjunk maa oda vazze. lattal mar gaztuzhelyet?

egyes szolgaltatoknak kifejezettek kotelezo hozza az elszivo.

amire te gondolsz, az a nyilt egesteru kemenyes gazkeszulek (raadasul nem gazkeszulek, hanem barmi, pl kandallo is) nem teheto egy legterbe elszivoval.

vajk

Rainbow_ 2009.10.20. 23:13:44

A lényeget már elmondták előttem, viszont lecserélhetnéd a betűtípust mert szinte olvashatatlan.

dan72 2009.10.20. 23:19:45

@freeware2000:
"Nyilt égésterű gázkészülék nem tehető egy légtérbe páraelszívóval már elég régen szabvány szerint."

Én úgy tudom, hogy lehet, de úgy kell megoldani, hogy a kettő egyszerre nem tud egyszerre üzemelni.

kisslac 2009.10.20. 23:27:33

@Lord_M_: Szerintem nem baromság amit írtál. A metán tökéletlen égésekor keletkezhet szén-monoxid és elemi szén is. Ezt akkor tapasztaljuk, ha nincs jól beállítva a Bunsen-égő és ilyenkor a láng kormoz, vagyis szénné oxidálódik a metán. Hogy a lángban milyen anyagok keletkeznek, milyen reakciók játszódhatnak le, az egyetemi tananyag (nem vicc!), lángkémiának, vagy lángok kémiájának nevezik. Ha oxidáció van, akkor ott redukció is lejátszódik. A C + CO2 = 2CO folyamat lejátszódhat, sőt a H2O + C = CO + H2 folyamat is és még nagyon sok egyéb ezeken kívül.

kuki123 2009.10.20. 23:32:17

nyitott égésterű szarokat mi kibasztuk a panelból...ergó nincs probléma

screw guys 2009.10.20. 23:34:53

Naszóval, hogy akkor tényleg tisztába tegyünk dolgokat. Gázüzemű készülékeknek 3 alapvető típusa van:

1. Nyílt égésterű:
a helyiségből veszi az égéshez szükséges oxigént, és az égéstermék is oda távozik. Ilyen pl. a konyhai gáztűzhely. Adott minimális felületű frisslevegő bevezetés kell, tehát pl teljes felületen tömör konyhaajtót a gázművek nem is engedélyez. Sok régi házban a konyhaajtókon ezért szoktak nyílást vágni.

2. Zárt égésterű:
külső térből veszi az égéshez szükséges oxigént, és oda is távozik az égéstermék. Ilyen készülék pl. a parapetkonvektor, vagy a korszerű füstgáz-levegős osztott keresztemetszetű kémények, melyek béléscsövén távozik a füstgáz, és a külső köpenyen jön be a friss levegő

3. Kéménybe kötött:
a helyiségből veszi az égéshez szükséges oxigént, viszont a füstgáz kéménykürtőbe távozik. Hagyományos falazott kéményekbe kötnek ilyen készülékeket, többnyire konvektort, azzal a kiegészítéssel, hogy gázüzem esetén rozsdamentes és saválló béléscsővel kell kiegészíteni a kürtőt, mert a tégla falazat nem felel meg az igénybevételnek. (A földgázban található kén és a füstgáz lehűlése során keletkező kondenzvíz elegyéből kénsav keletkezik, ami rövidtávon szétmarja a falazatot.) A régi bérházakban (Bp. fele) gyakorlatilag kivétel nélkül ilyen kürtők vannak, tehát ahol nem külső falon van konvektor, az mind ilyen típusú készülék.

Naszóval, nyílászáró csere esetén minden esetben probléma lehet, hogy a légtömören záró ablakok filtrációs légárama gyakorlatilag közelíti a nullát, tehát ha kéménybe kötött (3. típus) készülék van a helyiségben, akkor gondoskodni kell a frisslevegő utánpótlásról. A füstgáz visszaáramlásának veszélye az még egy külön, de kapcsolódó történet.

Acmee 2009.10.20. 23:44:29

Akkor még írnék egy kis szakmai okosságot, amit egy előttem szóló helytelenül írt le.

Kurvára nem mindegy, ha egy "B" típusú gázkészülékkel(nyílt égésterű, kéményes) rendelkező házon lecserélik az ablakokat. Ez ugyanis rontja a kéményhuzatot(ha nincs más légutánpótlás).

Mivel a kémény huzatja ideális esetben egyenlő az ellenállással, ami -(t) sokan eltévesztenek- nem csak a kéményéből, hanem a léghozzávezetés ellenállásából is fakad.

Egy példa: egy frissen begyújtott kandalló van, h telefüstöli a szobát. Ez miért van? Mert a kéménye hidegen nem termel elég huzatot. DE!! Ha a kémény bemelegedéséig kinyitjuk az ablakot, akkor jó eséllyel elkerülhetjük a szmogban tévézést. Pont azért, mert a légutánpótlás ellenállását lecsökkentettük(azért nem biztos, mert a széljárás is beleszól a dologba)...

Amúgy pedig az egész rendszer egy jó méretezést kíván. Sokan megelégszenek egy higrós rács beépítésével, de azzal nem foglalkoznak, hogy milyen ellenállással hoz be megfelelő mennyiségű levegőt. Ha kicsi a rács, akkor tulajdonképp kapott a szar egy jókora pofont, mert szinte semmi frisslevegő utánpótlásunk nem lesz.

Acmee 2009.10.20. 23:46:34

@screw guys:

úgy látom szakmabeli :)

min 2009.10.20. 23:54:02

A panelban ahol anyámék laknak megoldották ezt a gondot. Az felújításnál a konyhába szellőzővel ellátott ablak került amit nem lehet lezárni. Nem tudom máhol ezt nem vették figyelembe?
A régi faablakok tehát nem szarak voltak hanem csak légcserélősek...

screw guys 2009.10.21. 00:07:06

@min:
„A régi faablakok tehát nem szarak voltak hanem csak légcserélősek…”

Ez nem ilyen egyszerű. Hőveszteség történhet légárammal, és sugárzással is. A régi ablakok nagyobb hátránya, hogy a sugárzásos hőveszteségük óriási, tehát a felületen távozik ki a több hőenergia. A filtrációs légáram (a kis parányi rés, ami a nem tökéletes záródásból adódik) viszont egy viszonylag kevésbé rossz tulajdonsága. A nagyobb gond még amiatt is van, hogy aki külső nyílászárót cseréltet (=homlokzati ablak), az nem tudja, hogy máshogy kell kezelni az új élethelyzetet. Sokkal többet kell szellőztetni, egyrészt azért, mert a légzés során elhasználódó oxigén utánpótlása nagyságrendekkel kevesebb lesz mint a régi ablakokkal, tehát akkor is meg lehet fulladni, ha egyetlen gázkészülék sincs a lakásban. A másik amiért még fontosabbá válik a szellőztetés, az a páraháztartást érinti, ugyanis a kilégzéskor és az életvitel során keletkező pára (pl száradó ruha, meglocsolt virágok, stb.) nem távozik a helyiségből, emiatt pl a rosszul hőszigetelt és lehűlt homlokzati felületeken lecsapódik, és ha tartósan megmarad, akkor meg elkezd penészesedni a fal. Szóval ez összetett dolog, és sajnos sokan csak annyit tudnak az egészről, hogy cseréljük le az ablakot, és akkor fudejó lesz.

@Acmee: aaz :)

smartdrive 2009.10.21. 00:07:47

tanulság: mindig legyen a lakásban pár oxigéntartály. lehet folyékony is

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2009.10.21. 00:22:32

Marha jó, az ember tehát fűtse az utcát, ha nem akar meghalni.

@min: Mégis mi a francnak van értelme lecserélni az ablakot, ha az újon lezárhatatlan szellőző van? Hogy esztétikus legyen?

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2009.10.21. 00:27:50

@screw guys: "A régi ablakok nagyobb hátránya, hogy a sugárzásos hőveszteségük óriási, tehát a felületen távozik ki a több hőenergia"

Na és az új ablakokon talán infraszűrő van?
Mellesleg a régi ablakok hővezetés szempontjából biztosan jobbak, mert mivel általában duplák, sokkal vasstagabb szigetelő légréteget fognak közre.

ave 2009.10.21. 00:36:19

>Na és az új ablakokon talán infraszűrő van?
Ha ertenel hozza, akkor nem kerdeznel hulyeseget. :)

screw guys 2009.10.21. 00:38:32

@Cheradenine Zakalwe:
„Na és az új ablakokon talán infraszűrő van?”

Egyébként majdnem. Többrétegű nemesgázzal töltött, és mindenféle spéci bevonatú ablakok ezek ám.

„Mellesleg a régi ablakok hővezetés szempontjából biztosan jobbak, mert mivel általában duplák, sokkal vasstagabb szigetelő légréteget fognak közre.”

Hővezetés szempontjából tényleg jobbak…
És nem csak a szigetelő „légréteg” vastagsága számít, hanem a minősége is. Mint feljebb írtam, a korszerű ablakokban található „légrés” valójában nemesgázzal van töltve. Viszont a légrés is csak akkor hőszigetel, ha zárt. Ha viszont süvít benne szél, akkor cseszheti.

Today05 2009.10.21. 01:21:11

aha, és a co ( co2) szenzorrol hallotatok e már? pár ezer forint, és tényleg életet ment, nem úgy mint az évente 1x i vizsgálat. persze vizsgálat sem árt, de mi van, ha valami krach beüt, és a vizsgálat után 4 honappal elkezd ereszteni valami, akkor b@szhatja az ember, viszont ha van egy ilyen pár ezer forintos kütyü a lakásban, az azonnal elkezd visítani, ha rosszat érez. inkább ezt kellett volna említeni, nem fölöslegesen ráparáztatni az embereket a mua nyilászárokra.

Today05 2009.10.21. 01:50:17

@kisslac: sok helyen, meg merem kockáztatni, hogy még obi/praktikerben is, de biztonságtechnikai üzletekben 110% pl DSC

itt egy pár példa:

www.szenmonoxid.hu/index.php?stilus=webaruhaz&hiv=26
www.edigital.hu/Fust_es_CO_erzekelo/GS-801_szenmonoxid_erzekelo-p46989.html
shop.wattvill.hu/?page=termekek&cat=71&PHPSESSID=604d42dde53a51ddffaada24de53846a

de google: CO riasztó vagy CO érzékelő és tuti, hogy hamar találsz sok hasznos infót ;) nem egy nagy ügy, és ha adottak a körülmények, akkor tényleg életet menthet

üdv

kpityu2 2009.10.21. 06:24:05

"Tegye fel a kezét az, aki gondolt ilyesmire, mikor rábökött a legolcsóbb ablakra valami nagyáruházban!"

Most akkor az olcsó ablaktól féljünk vagy a hipiszupitól ?

Donor 2009.10.21. 07:36:41

@Cheradenine Zakalwe: Igazad van. Valódi korrekt megoldás az ha légmentesen záródó ablakokat veszel, és hozzá beépítesz hőcserélős szellőztetőt.

Ez annyit csinál, hogy a kiengedett meleg levegővel felmelegíti a bejövő hideg levegőt.
A folyamat hatásfoka kb.90% és tökéletes szellőzést biztosít. Túlnyomást hoz létre a lakásban, és ezért a CO mérgezés is kizárt.
Pára tartalmat is stabil szinten tartja, ezért kellemesebb a levegő egy ilyen lakásban

Hátránya a dolognak hogy nem olcsó, de lényegesen jobb hatásfokúbb jobb levegőt biztosít a lakásban mint egy szellőzős ablak.

Én raktam volna fel, de bagósok miatt nem tudom hova felszerelni mert utcafronton és a folyosón is nyomják a füstöt :( így maradnak a "szellőző" faablakok

Donor 2009.10.21. 07:41:07

@kpityu2: A hipiszupinak reklámozott olcsó ablaktól.
Egy jó faablak jóval drágább mint a műanyag.
És egy jó műanyag amin automata szellőztető van (erős szélben becsukódik, valamint a páratartalom is befolyásolja a szellőzést) is jóval drágább mint a gagyi műanyag amivel teli van minden bolt.

belekotty 2009.10.21. 07:49:39

@Haywood: "A szénhidrogének (pl. városi gáz) " - a városi gáz szénmonoxid és hidrogén keveréke, csak szólok, az nem szénhidrogén. Gyártása megszünt. A földgáz 90 százalékban metán, a PB gáz meg propán bután.

belekotty 2009.10.21. 07:53:43

@kovácske: "@ Haywood 2009.10.20. 21:48:39
fene_vad 2009.10.20. 21:50:47
bergengóc 2009.10.20. 21:59:28
C + CO2 = 2 CO
csak egy elég meleg izzó felület kell hozzá "

Még igy sem elég, a CO2 itt redukálódik, a folyamat egyébként egy endoterm szinproporcio.

belekotty 2009.10.21. 07:56:24

@kisslac: Jaja, a metán tökéletlen égésével állítják elő pl az ipari kormot a gumigyártáshoz.

belekotty 2009.10.21. 07:58:26

@smartdrive: " mindig legyen a lakásban pár oxigéntartály. lehet folyékony is "

Jaja, mert egy gázrobbanásnál tökéletessé teszi az égést és a romok nem lesznek kormosak. :-))

belekotty 2009.10.21. 08:00:06

Anyáméknak fatüzelése van, ezért én vettem CO jelzőt két éve nekik. 7 ezer forint volt mindössze.

Tanúsító · http://enta.blog.hu 2009.10.21. 08:03:25

Hálásak lehetünk a Zalai Hírlapnak(?), és a topic írójának, nemkülönbeb a töméntelen sok kommentelőnek. Látszik,hogy szak- és nem szak-körökben kissé felemás az információ. Lehet a hozzászólók közt "halálosztó", én most mégsem leszek "igazságosztó"! Néhány fontos dolgot kiemelnék: tegyünk már különbséget a lakásfelújítás, meg a cukrászdai nassolás közöt: az előbbinél szakember tervez, számol, rajzol, részletes utasításokat ad, végrehajtásukat ellenőrzi, és a legfontosabb: NEVÉT ADJA HOZZÁ! Kizárólag az arra alkalmas berendezések és műszaki megoldások körében van arra lehetőség, hogy a tulaj izlése szerint diktáljon: egy kis rózsaszínt, habot is hozzá, jaj, linzert, azt ne!
A korszerű építőipari termékek alkalmazásával új szempontok jelentkeznek, pl. a nyílászáróknál (ajtóknál is!) figyelembe kell venni, hogy légzáróak.
Az egyes berendezésekhez megadják a gyártók, milyen körülmények között üzemelnek rendeltetésszerűen, például, tüzelőberendezéshez milyen legyen a légellátás. Annyi szabály, annyi szempont, nagy bátorság, vagy felelőtlenség kell ahhoz, hogy egy szakmán kívüli, pl. a tulaj vállalja mindezek kielégítését!

citrix 2009.10.21. 08:05:03

Magam is panelban lakok,de itt nem a panel a lényeg,ez bármilyen lakásra,házra érvényes.A médiában a panel és lakói=szociálisan lecsúszott,anyagilag ellehetetlenült igénytelen népség.Ez messze nem igaz.Gáztűzhellyel én is próbáltam fűteni,nem érdemes.A konyhában jó meleg lesz,de a szobákba a kesernyés égésterméken kívül semmi sem jön át.Pláne nem a meleg.És veszélyes is,gyorsan elfogy a kis légtérből az oxigén.A széndioxid soha nem ég el szénmonoxiddá,fordítva oxigén hozzáadásával igen.A CO nagyon alattomos,ha azonnal nem szellőztetnek alaposan,pillanatok alatt rosszullétet,bódultságot és kómát majd halált okoz.

Higany 2009.10.21. 08:23:09

Higroszabályzású légbevezető, az emberiség nagy találmánya! Lezár, ha a páratartalom, hőmérséklet, nyomáskülönbség nem indokolja, hogy nyitva legyen, ráadásul tudtommal olyan helyiségekben kötelező is, aholy nyílt égésterű készülék van.
Nem értem az ablakos cégeket, hogy miért nem hívják fel a vásárlók figyelmét a problémára, kb 10.000Ft-ba (tízezer) kerül egy ilyen, ami elenyésző összeg a felújításhoz és a kockázathoz képest.

beszélő 2009.10.21. 08:48:21

@Higany: Nem volna szabad, a korszerű, nagy záráspontosságú műanyagablakokat rés-szellőző nélkül beépíteni.
Nem csak a gázkészülékek miatt, de könnyen lepenészedik a lakás, ha nincs rés-szellőző, illetve ha azt a lakó elzárja.

The boy without a name 2009.10.21. 08:54:39

Mivan faszkalap, a múltkori spórolós leoltós, magyarokat kifigurázó "foscikked" után most itt a jófejkedős mindent helyretevős, rendezni akarós?

elhányom magam tőled

mnandy 2009.10.21. 09:07:28

Én az általános iskola hetedik osztályában azt tanultam kémia órán, hogy a tökéletlen égés során keletkezik a szénMONOXID (CO), ami éghető gáz, oxidációja során keletkezik a szén DIOXID (CO2).

Namost, itt mintha fordítva lenne:
"...nem lesz tökéletes az égés. Ez szén-dioxidot, annak elégése pedig szén-monoxidot eredményez. "

Jobban kéne figyelni, szerintem..

Mocskos Kaviár 2009.10.21. 09:32:29

Nos, ezt a posztot nem találtam túl hitelesnek. A kémiai és műszaki szempontból inkorrekt mondatokat már mindenki szétcincálta, én "környezettudatossági síkon" támadnám meg az írást ;)

"ha voltunk annyira sóherek, hogy nem az utcát akartuk fűteni, és ablakot cseréltünk"

Butaság. Én laktam panelban, és tudom, hogy a legtöbb helyen az erőmű küldi a távhőt ezerrel, sok lakásban így 40 fok van, és csak nyitott ablak mellett lehet megmaradni. Pazarlás, szennyezés, a mi kárunkra. Ehhez képest hatalmas előrelépés, a szigetelt, egyedi fűtéses panel. Szóval inkább üdvözölni kéne az ilyen kezdeményezéseket, nem pedig becsmérelni. A szellőzés más kérdés, de az is megoldható, létezik olyan, hogy hőcserélő. :P

Acmee 2009.10.21. 09:40:22

Ahogy látom páran rácuppantak a kémiai részre. Én is tanultam a fősulin gázból, fűtésből égési egyenleteket, de a rosseb se tudja már.

Lényegében azt hiszem mindegy, hogy sörhab vagy szén dioxid keletkezik, ha mindkettő halálos.

A cikk inkább a sokak által használt tévhiteket akarja eloszlatni, nagyon helyesen.

Amúgy pedig nem véletlenül vannak mérnökök a világon. Én is az vagyok. Higgyétek el, láttam már nagyon-nagyon sok cifra dolgot, amit "szakemberek" építettek.

Gázkészülékeknél hála Isten nagyon ritkán fordul elő kontár, mivel a GMBSZ (Gáz Műszaki Biztonsági Szabályzat) és a gázszolgáltató helyi előírásai (amik néha tényleg oltári nagy baromságokat tartalmaznak, szembemenve a technikai fejlődéssel) elég jól behatárolják a kontárkodást. Az a baj, h biztosítékot nem adnak.

Tudom jól, h nagyon szar a helyzet ma Magyarországon, és sokaknak az a 50-100.000Ft nagyon is számít, amennyiért egy mérnök megtervezné a lakást/házat(víz, gáz, csatorna, fűtés, esetleg hűtés, légtechnika). Azt viszont sokan elfelejtik, h a szerelő tudja, hogy milyen csőtávolság néz ki jól, valamint, hogy egy könyök mennyit épít, de nincs tisztában vele, hogy az adott csőben megfelelő mennyiségű víz/gáz/szar áramlik-e. Ebből aztán jön a "hideg van, meleg van, súg a radiátor, csattog a szelep, visszajön a szar". Ezt pedig utólagosan nehéz leverni a kivitelezőn.

Pont ezen szopások kerülhetőek el egy mérnök által elkészített tervvel(valamint annak pontos betartatásával). Mivel a mérnök aláírását teszi rá, valamint nyilatkozatot tesz arról, hogy az a rendszer megfelel a mai magyar szabályoknak, illetve jól működik, ezért felelősséget is vállal a terve után. Ha az később nem működik, akkor a mérnök kötelezve van a rendszere kijavítására(míg az épváll. lehet, h szőrén-szálán eltűnik). Ha pedig haláleset van, akkor csattan a bilincs a mérnök kezén, ha bizonyíthatóan tervszinten szar volt a dolog(ennek tudatában tervezünk).

Emberek, jó lenne ha mindenki megjegyezné, hogy az a szerencsétlen mérnök nem azért kap ennyi pénzt "egy szaros papírdarabért", mert vonalakat húzkod. Azért kerül ennyibe, mert "örökgaranciás" a rendszer(amíg nincs eltérés a tervezett állapottól). Felelősséget vállal, számol, agyal, ár/érték arány alapján próbál középutat keresni a rendszerek "mercedese" és a "trabantok" közt. Higgyétek el, nagyon sok mérnöknek egyszerűen nem éri meg ilyen kis munkával foglalkozni, mert több vele a meló, mint amennyi pénz van rajta. Így remélem már kicsit érthetőbb, hogy miért nem érdemes kihagyni "egy lépcsőt" az építkezésből. Előfordulhat, hogy gyorsabban leérsz, de az is, hogy leesel a lépcsőn...

Acmee 2009.10.21. 09:51:44

@Mocskos Kaviár:

Panelban kicsit nehezen lehet mesterséges, gépi szellőzést megoldani...

Mivel nincs hely. 100mm-től 200-250mm-ig terjednek a csőátmérők, ezeket elég nehéz beszerelni úgy, hogy ne látszódjon. Vagy álmennyezettel el van rejtve, és akkorát csökken a belmagasság, hogy "bunker fíling" lesz a lakásból...

Amúgy környezetvédelmi szempontból pont az erőműves megoldás az "olcsóbb", ha nem a jó öreg szoci rendszereket nézzük. Általában amelyik paneleken azt látjátok, hogy épp kapja a szigetelést kívülről, annak 90%, hogy az aljában is folynak a munkálatok. Hála Isten, majdnem minden esetben a szigeteléssel együtt megtörténik a hőközpont rekonstrukciója is. Átállítják a rendszert változó tömegáramra, időjárásfüggő szabályozással, ami korszerűnek számít. És ekkor történik, hogy a lakók panaszkodnak, hogy "hideg a radiátor". Persze, hogy hideg, mert kinn 12 fok van, és nem kell vörösen izzani a radiátornak, h benn 20-22fok legyen.

Amúgy pedig baromi sok helyen pont a lakók miatt nem megy egyszerűen a korszerűsítés. Panaszkodnak, h hideg van(persze, a 28-30fokhoz képest tény, h hideg a 20-22). Így sokszor kénytelen-kelletlen túlméretez az ember, pont az elégedettség miatt. Mert ugye meg lehet b@szni, ha a lakónak mutatom, h 22Celsius a szabvány-hőfok, 22van. Neki annyi a fontos, h ne fázzon, és punktum. Ha az 28fok, akkor 28. Utána pedig jön a hőbörgés, h milyen sok a fűtés(egyedi mérők, esetlek költségosztó esetén), hát igen, a 28fok sokba kerül. De a baromjának még ilyenkor sem sikerül elmagyarázni, h most már saját maga felel a fűtésszámláért, és ha lejjebb veszi, és rövidgyatya helyett melegítőben héderel, akkor fele ennyi sem lesz a számla.

Eközben viszont szid mindenkinek mindenkit, merthogy vele hogy kikúrt a távhő az erőmű, a vállalkozó, de még lehet Isten is.

Na ez a nagy büdös magyar valóság...

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.10.21. 09:54:30

Ez már nekem bonyolult. Szerencsére nem panelban lakom.

min 2009.10.21. 10:17:29

@Cheradenine Zakalwe: Az a szellőző minimális. Amúgy igen, esztétikus legyen, hangszigetelőbb legyen, és a falak szigetelésével egyetemben az ablak is hőszigetelőbb legyen. mutteréknál bevált a rendszer, jóval kevesebb a fűtésdíjuk. Azon túl, hogy a konyhaablakban beépített szellőző van( fentebb írták milyen elven működnek) ők szellőztetnek is sokat.
Egyébként a régi felújítatlan panelokban is ott a tábla a konyhában: A szellőzőnyílások eltakarása tilos és életveszélyes.
Minden konyhában a faliszekrénynél valószínű, hogy vannak szellőzők függetlenűl az ablaktól

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2009.10.21. 11:03:44

@The boy without a name: Neked is szép jó reggelt kívánok! Tomi-e vagy? Még mindig nincs csajod? Ja, és úgy látom nevet is változtattál... Mindenesetre mindenki normálisan bírt megnyilvánulni, csak neked nem sikerült ez... érdekes... vajon hol lehet a hiba?

ilmarinen 2009.10.28. 00:35:11

Aki légmentesen záródó ablakot vásárol, meg is érdemli. Persze nem a szerencsétlen tehet róla, aki összespórolja a pénzét a nyílászárók cseréjére, hanem akik eladják neki mindenféle információ nélkül. A panelprogram legnagyobb kibaszása ez volt, nincs mit tenni, lehet megint gyűjtögetni.
Minek a levegő, azzal is csak az energia megy el, nem takarékos. Aki ennyire takarékoskodni szeretne a hőenergiával, legyen szíves hagyja abba a légzést télen.

Acmee 2009.11.02. 08:45:04

@ilmarinen:

Téves! Lehet hermetikusan záró ablakot venni. A passzívháznak -többek közt- ez is feltétele (gépi szellőztetés mellett)!!!

Bár a panel nem lesz passzívház...

rob1997 2010.03.10. 14:32:14

@belekotty: uhhhhhhhhhhhhh istenem a co jelzö gázkazánhoz való 34 éve fűtök fatuzeléses kazánnal és abbol lehetetlen hogy visszajöjöön a füst mer az égés során olyan huzat van a kéménybe hogy az lehetetlen lenne de a gázkazzánnnál viszont kicsi az égégs és nincs akkora huzat ezér szokta a szél visszafújni a lákásba

Rézszakáll 2011.08.05. 10:31:01

Én hallottam olyat is, hogy a panelba, vagy a "magas" lakótelepi házba tilos is gázt be vinni.
Ezért nincs sok helyen bekötve. Mert a központi szellőző alkalmatlan a CO2 elvitelére (-> gáztűzhelyely) van helyette villanyos.

Ja szellőzés.

Hiába jó az ablakod, ha az alattad lakó manci néninek be van kötve a páraelszívó a központi szellőzőbe, és befújja mindenkihez a dzsuvás levegőt, meg a CO2-t vissza.
Mert ezek a szellőzők, egy tetőventillátorra vannak tervezve, ami ki szívja a párát pl. a fürdőből.

www.proidea.hu/termekhir-1/vbv-tetoventilator-az-aereco-tol-3213.shtml

Rézszakáll 2011.08.06. 16:36:52

U.I.: PB gázt. Földgázt szabad.

A termódinamika második főtt étele 2021.01.29. 21:07:32

na a kedves Füstfaragónak nem ártana kijárni az általános iskolát legalább, mielőtt ilyen baromságot leír, hogy a széndioxid elég szénmonoxiddá...max. fordítva
mondjuk mit csodálkozok, a magyar "szakemberek" bő 90 százaléka ilyen, hogy alapdolgokkal nincs tisztában, aztán csodálkozunk hogy szar a munka amit elvégzett...

@kovácske: az égéshez oxigén kell, nem szén, szóval baromság amit leírtál

@Lord_M_: miféle hidrogén? semmiféle hidrogén nem volt az egyenletben

@kisslac: lehet, de az oxidáció akkor se szén hozzáadásával történik, általános iskolai hetedikes anyag

@screw guys: a penész nem valami hajdemekkora probléma ahhoz képest hogy kimegy a meleg és az utcát fűtöd jó drágájé'
ha megjelenik a penész, fogsz egy hamvasztót, végigmész rajta kétszer-háromszor, és kész...problem solved

@citrix: de igen, teljesen igaz - a panelban főleg a szociálisan és anyagilag lezüllött alja prolik laknak
a hely és a lakók szinonímái egymásnak

@beszélő: neked is mondom: ha megjelenne a penész, fogsz egy hamvasztót, és végigmész rajta, ennyi!
ott már nem fog visszajönni a vírusnál komplexebb életforma, garantálom!
és olcsóbb, mint állandóan kiengedni a drága pénzen előállított meleget, de ezt már csak mellékesen teszem hozzá

@Acmee: már alapból az kikúrás, hogy az erőmű HULLADÉKhőjét, amit amúgy ingyen kiengedne a levegőbe, azt pénzért adja azoknak, akik rászorulnak
de az is kikúrás, hogy a rizsacsökkentéssel egyidőben felütötték a gázt annyi levegővel, hogy a fűtőérteke már a negyede sincs a 20 évvel ezelőttinek...négyszer annyit kell fogyasztanod belőle az azonos hatásért, ez így pedig már drágább, mint rizsacsökkentés előtt
de nembaj, az ostoba butabirkákkal mindent meg lehet etetni, még a kéthetes kutyaszart is megeszi, ha elég habot nyomnak a tetejébe, és azt mondják neki, hogy csokitorta...

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása