Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Ingyentemetés után ingyen hungarocell

Ajjaj, nem akarom, hogy mindent elborítson a politika, még a végén az összes ifjúszoci kikér magának valamit a bögréért, de most ezzel azt hiszem, muszáj egy kicsit foglalkozni: zöldbank.

Az Indexen olvastam először, hogy a Fidesz elnöke kormányra kerülése esetén létrehozna egy olyan pénzintézetet, "zöldbankot", aminek a panelfelújítások finanszírozása lenne a feladata. Orbán Viktor állítása szerint a konstrukciót már ki is dolgozták, a megvalósítás konkrét formája  - tehát hogy önálló intézmény, vagy a Magyar Fejlesztési Bank egyik részlege irányítsa a pénzmozgásokat - majd akkor dől el, ha látják, mennyi pénz van az MFB kasszájában.

A javaslat első ránézésre legnépszerűbb, ugyanakkor legellentmondásosabb része ez lesz:



A már kidolgozott konstrukció úgy tenné lehetővé a panellakások felújítását és energiatakarékos fűtési üzemmódra való átállást, hogy az közben egyetlen fillérjébe sem kerülne az érintett lakóknak.



Oké, választások jönnek. A szocik által belengetett ingyentemetés (egészen pontosan: temetéspénz) után az ingyenhungarocell végülis nem tűnik szürreálisnak, viszont a Fidesz egyetlen dolgot felejt ki azt hiszem a számításból: a zemberekben nem is annyira mélyen megbújó irigységi faktort.

Merthogy, lett itt felújítva panelház az utóbbi időben, nem is kevés. Azzal persze lehet vitatkozni, hogy az ablakcsere-külső szigetelés kombó mennyiben nevezhető felújításnak a radiátorok, szellőzőrendszerek, villanyvezeték-hálózat és más gépészeti elemek megbolygatása nélkül, de ez abból a szempontból mindegy, hogy az eddigi munkákért bizony fizettek a lakók.

Márpedig, valószínűsítem, hogy akik eddig valamit is csináltak a házukon, majd sorba fognak állni, hogy kérem szépen, akkor tessék nekem is ingyen adni adni a bármit: a legelmebetegebb forgatókönyvnek azt tartom, hogy hirtelen kiderülnek a hibák - nem biztos, hogy annyira nehéz lesz találni egyet-egyet -, aztán majd jól leszedetik az eddig felrakott EPS-habokat, hogy újra felrakhassák a másik szigetelést, ingyen. Az elveszett pénzért meg perelnek, vagy nemtom. Nyilván, az ördög (ebben az esetben patás, hahaha) a részletekben bújik meg, de azokról nem sokat tudtunk meg eddig.

Azt pedig már csak halkan jegyzem meg, hogy az ingyenes dolgokban pont a szocialista nyolc év óta nem hiszek: ha valami nem kerül semmibe, az azt jelenti, hogy máshonnan veszik el az árát.

Biztos, hogy minden felújítás érdekkonfliktus, minden közös képviselőnek, minden lakónak lenne jobb embere, olcsóbb szigetelőanyag-szállítója, satöbbi. A lenyúlásgyanút erősíti az is, hogy minden városban megvannak a kedvenc felújítók, akik egyszerűen nem tudnak nem megnyerni egy-egy felújítási pályázatot. Mióta meg szépen csendben a közbeszerzési szabályokat is átalakították a felújítások körül, hát, hajjaj-hujjuj!

Szóval, jó lenne, ha ez az egész történet átláthatóbb lenne. Jó lenne, ha nem autópályásodna meg négyesmetrósodna el a panelprogram.

Bízzunk benne, hogy hamarosan azt is megtudjuk, mitől lenne ingyenes a Fidesz zöldbankos megoldása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr51741729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2010.02.09. 13:13:31

"közben egyetlen fillérjébe sem kerülne az érintett lakóknak"

pont az ilyen mondatokból van elegem minden párt ígéretözönében. Ugyanis ez nekem azt jelenti, hogy "te fogod fizetni a többiek helyett" :(

degreen 2010.02.09. 13:32:07

ritka nagy baromság. már ha igaz.
(ha már bele kell erőltetni vmi jót, akkor csak az, hogy így a lakók végre nem vétózzák meg. eleddig a fejlesztések azért buktak meg, mert a lakók mittudomén hány % nak támogatása kellett hozzá. ha meg ingyé lesz, akkor gondolom senki nem lesz ellene.)

CyberPunK 2010.02.09. 13:32:54

@movhu: Ezt speciel tényleg meg lehetne játszani "ingyen". Hogyaszongya: ecsém, eddig fizettél x összeget, felújítás után y-t, akkor addig x-et fogsz fizetni, míg az önrészt részletekben vissza nem fizeted a ződbanknak. Ami természetesen kamatmentesen adná, mert állami és persze mert kampány. Így még működne is. Ja, tévedtem, most is így működik. :)

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2010.02.09. 13:35:02

Már csak ezért se szavazz a Fideszre. (De a többi parlamenti párta se)
Ilyen gerinctelen politikusokat :)
"Nézzük, kik is vannak jó sokan, aztán hintsünk port a szemükbe."
Hihetetlen, hogy ezzel be lehet etetni a népet.

Rob67 2010.02.09. 13:35:17

Ingyen?
Ez király, lenne...
De hogy lehet ingyen valami? Nem a befizetett adókból finanszírozzák?
Ha igen, akkor nincsen ingyen.
Ha a GVH el tudta kaszálni a Norbit az Update marketing igazságtalansága miatt, akkor ezzel mi leszen?
Azért érdekes lenne egy ilyen ügynökség.
Mondjuk én már évek óta azt mondom, hogy kellene erre egy törvény. A választási ígéret egy tender,egy szerződés, hiszen a választó ez alapján dönt a befutó mellett.
Na most a szerződést felrugni ugye...
Na mindegy, balfasz országnak balfasz politika.
Maradunk a béka segge alatt. Bocsi, Ukrajna és Albánia között.

CyberPunK 2010.02.09. 13:37:00

@Ludas Matyi Online: Speciel nem ítélem el a fideszt ezért, emlékezzünk csak a decemberi alapdíjelengedésre, a hangosan bejelentett főtáv számla csökkentésekre. Muszáj felzárkózniuk. :S

vagyok59 2010.02.09. 13:43:01

Nem tudom mi ebben a hihetetlen? Ez nem mai keletű dolog, csak nem reklámozzák, mert nem jó a főtávnak, sőt ott akadályozzák ahol csak tudják. (Ezért találták ki azt is, hogy csak a távfűtést támogatják, hogy alávágjanak az ilyen cégeknek).

A lényeg, hogy tényleg ingyen csinálják a szigetelést és a fűtéskorszerűsítést is, a lakó azonban a főtáv számlával megegyező összeget fizet x évig és így törleszti le a beruházás összegét.

2 verziója is van, komplett csere, radiátorok, minden, ez csak tavasszal, vagy csak helyi épületfűtés beépítése ez rövidebb.

Carl Lazlo, Esq. 2010.02.09. 13:43:09

Szerintem a koncepció az lenne, hogy a fűtési költségeken megspórolt pénzből kellene fizetni a hitel részleteit. Kb. 10 év alatt meg is lenne. Kamattal, kezelési költséggel mindennel.

Mondjuk inkább korszerűsítésre menjen el a pénz, mint gázár és távfűtés támogatásra.

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2010.02.09. 13:48:27

Persze. Ingyen. Pelczné lakását. Ha meg van még.

movhu 2010.02.09. 13:49:29

@Carl Lazlo, Esq.: De ilyen koncepció most is van, csak nem ilyen egyszerűen talán. De kit érdekel ez, amikor lassan a távhő ÁFA-ja negatív lesz?

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.02.09. 13:51:52

Szerintem ha Zöld Bankról (a "Bank" szón a hangsúly) van szó, akkor nem ingyenes, hanem valami hitelkonstrukciós téma lesz ez.

Viszont abból már működik a Panel Plusz hitelprogram, ami pont ugyanezt jelenti, tehát az önrészt meg lehet belőle finanszírozni, ha nincs a lakóknak semmi pénzük. Ráadásul az is a MFB keretein belül.

Szóval szerintem ez nem újdonság, bár új köntösbe van csomagolva.

Másrészt meg azzal értek egyet, aki feljebb azt írta: ingyen = én fizetem.

bergengóc 2010.02.09. 13:55:56

Na, a Fidesz feltalálta a melegvizet.

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2010.02.09. 13:57:39

@Carl Lazlo, Esq.: Ez így logikus ahogy írtad a végén. Csakhogy a szigetelésből befolyt haszon csak egyszeri, az energia pedig folyamatos bevétel az államnak. Fogja fel már mindenki, hogy ha az embereket ellátnák olcsó energiával, akkor kevésbé lehetne őket kontrollálni. Ezért nem fogják támogatni azokat az ötleteket soha a jelenlegi kormányok, ahol egy háztartás meg tudja termelni a saját energiáját. Ha már nap, szél stb energiában gondolkodnak, azt akkor is csak monopolcégeken keresztül, hogy az emberek szankcionálhatóak maradjanak. Ha felszerelsz egy napkollektort, az az államnak csak egyszeri adó és áfabevétel, de a gázon minden hónapban meg tud fejni.
Volt rá eset, hogy egy falu akart szélturbinát felállítani, de a villamosművek megfúrta.

bergengóc 2010.02.09. 13:59:06

Na, túl hamar mentem el.
Folyt.
A pályázatokban járatos panellakókat ezzel nem fogja meg, mert tudhják, hogy ez már most is mehet így.
Azokat, akik felújítottak már, és pénzükbe került, nem fogja meg, mert (lásd fent) csak bosszankodnak.
A 3,5 millió nem panel lakásban levőket meg csak bosszantja.
Ez az egész csak annyit jelez, hogy kár volt a Mádit kibaszarintani.

ókút 2010.02.09. 13:59:59

adófizetők figyelem!már megint a mienkkel verik a csalánt!egyébként ha már ígértek valamit,akkor válaszuk válasszuk az "ócsobbat" a tetetési segílyt!

is 2010.02.09. 14:02:50

mar tobben irtak, hogy ez nem baromsag, mint koncepcio. de eppen azert mert nem baromsag, mukodik PIACI korulmenyek kozott is. van vallakozo, aki ezt bevallalja, ingyert felujit, es a lakok neki torlesztenek, van bank, aki a vallalkozonak meghitelezi, van biztosito, aki biztositja. MINEK IDE AZ ALLAM? szocializmust epitunk, eros allammal, tetejen Orban "Kadar Janos" Viktorral, azert. es mert nyilvan a penzbe itt-ott bele lehet majd valakinek nyulni.

kapitalizmust! nem kell zoldbank, mert van, es magatol is mukodik. hagyja az allam a fenebe a gazdasagot, ne telepedjen ra!

CyberPunK 2010.02.09. 14:02:52

@ókút: Oszt, ha panelban élő adófizető vagyok, akkor mi van? :)

énis 2010.02.09. 14:03:47

nekem azért a maszop temetési támogatása jobban tetszik.. b..meg! Sok hülye vén szar, majd szavaz rájuk, mert el lesznek temetve olcsóé'... wahahahaaaaa..

Rob67 2010.02.09. 14:08:02

Lemaradtam valamiről...
A panel az bérlakás vagy magán tulajdon?
Ha kellett a tulajdonjog, akkor az azzal járó költségek, kötöttségek mi a francért nem?
Ingyen, a tökömet.
Az egyik befizeti, a másik értéknövelésére fordítja.
Tetszene bérelni ahogy a világ demokratikusan fejlettebb részén megy ez, az ilyenkor jobb ízű.
De nem, nekünk kurva magyar demokrácia kell.
Kádári elemekből, plazmatévéből, bankhitelekből, tulajdoni lapokból, 13. havi nyugdíjból összegyúrt vadkapitalista/ősszocialista demokrácia...
Ez milyen rendszer???

Rob67 2010.02.09. 14:10:01

@CyberPunK: Tulajdonos is vagy drága? Ez nem derül ki az írásodból.
Ha igen, akkor tudod mi a helyzet.
T-U-L-A-J-D-O-N-O-S
Aki a jog azé a gond is.

CyberPunK 2010.02.09. 14:17:22

@Rob67: Ja, az is vagyok. Nálam az a természetes, ha az ember ilyen. :) Szóval én speciel örülnék, ha végre rám is költenék az adómat, de mint írtam, nem arról lesz itt szó nagy eséllyel, hogy az állam fizeti, hanem az állam ad kamatmentes kölcsönt.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.09. 14:19:02

@Rob67: +1!
Összes párt Kádári alapokra épít. Ez soha nem fog vezetni sehova... Itt midneki mindent ingyen akar, jó esetben. Rossz esetben pénzt is kér mellé :f

Rob67 2010.02.09. 14:25:44

@kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook!:
Hát ez nem jó perspektíva.
Na majd csak lesz valami.
Nostredamus szerint a 7848-ban esedékes választásokon olyan politikai pártok is indulnak majd amik bizakodással tölthetik el a választókat...
Addig csak ki lehet húzni valahogy.

teabore 2010.02.09. 14:28:25

Két mondat, ami szúrja a szemem:

"majd akkor dől el, ha látják, mennyi pénz van az MFB kasszájában."
Szvsz itt a lényeg...

"A már kidolgozott konstrukció úgy tenné..."
Ha már emlegetni kell, hogy "kidolgozott", az már gyanús.

Float 2010.02.09. 14:31:18

Talán meglepő lehet, de némi utánajárással -- ha nem is szó szerint ingyen jön ki jelenleg is a dolog -- minimalizálható a költség. Még az is optimálisabb, ha a felújítás önrészét banki kölcsönnel ponzorálja meg a lakótömb, és a rezsi nagyobb részben csökken, mint amekkora a törlesztőrészlet.

natuck 2010.02.09. 14:37:31

Hahó!
A bejegyzés írója és a hozzászólók többsége egy lényeges dologgal nincs tisztában. Az ilyen rendszerek úgy működnek, hogy a felújítást meghitelezi a bank, a törlesztés pedig az eddigi és az új, csökkent energiaszámla különbsége. Vagyis felújítják a panelt, de x évig a tulajdonos evvel közvetlenül nem jár jól, mert ugyanannyit fizet, csak éppen a befizetett pénz egy része törlesztés, nem pedig energia számla. Persze ez elvileg piaci alapon is működhetne, mert végül is mindenki jól jár, de úgy látszik, mégis az államnak kell megszervezni.
Aki felújította már a házát, az máris élvezi a kisebb energiaszámlát a befektetésért cserébe. Tehát hülye lesz levakartatni, és újat föltenni "ingyen", hogy utána többet fizessen, mint most.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.09. 14:43:45

Ezt a gigakamut!
Mondjuk nem vártam mást a Zorbántól, és minden bizonnyal sokan meg is eszik majd amit mond.
Egy megfelelő körültekintéssel megszervezett felújítás olyan rezsicsökkenést eredményez egy panelházban, amiből röhögve ki lehet fizetni a törlesztőrészleteket, így valóban nem plussz költség, hanem a megszépülő környezettel együtt olcsóbb is lesz a lakás fenntartása, miközben az értéke emelkedik.
Nem új dolog ez kérem, csak az, hogy nem piaci szereplőktől szerzik majd hozzá a pénzt.

Ha nagyon pesszimista vagyok, akkor persze lehet, hogy új diákhitel, illetve sulinet lesz belőle, vagyis egy visszafizethetetlen örökkölcsön, vagy egy haverokkal megbeszélt 3x-os árlista a programban résztvevő kivitelezőknél.

Franc a memóriámba... (és még nem is "szőlőbányásztam")

Raka1885 2010.02.09. 14:44:07

Eddig is ingyen vót. Felét az állam+önkormányzat dobta össze. Felét az OTP. A törlesztő részlet nagyjából megegyezik azzal, amit a fűtésen spórol az ember. Ráadásul államilag támogatott hitel volt vagy mi, a piacinál alacsonyabb kamattal.
(Sőt, néhány éve még a 2/3-át adta az állam+önkormányzat.)

Ennél ingyenesebb nem tudom hogy lehetne.

Egyébként egy fillért sem adnék erre. Kivásárolni a tulajdonosokat, aztán a feléig visszabontani.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.02.09. 14:45:48

@natuck: Bocsánat, a forrásként megadott cikkben ez áll: "A már kidolgozott konstrukció úgy tenné lehetővé a panellakások felújítását és energiatakarékos fűtési üzemmódra való átállást, hogy az közben egyetlen fillérjébe sem kerülne az érintett lakóknak."

Tehát nem az, hogy "a törlesztés pedig az eddigi és az új, csökkent energiaszámla különbsége" lenne, hanem az, hogy egyetlen fillérbe sem kerülne. Nyilván nem kezdtem volna el spekulálni, ha azt olvasom, amit írtál, de nem azt olvastam.

Merillincs 2010.02.09. 14:46:55

Korábban olvastam erről valamelyik Fideszes (vagy hozzájuk kapcsolódó) kiadványban. Ott a konstrukció lényege a következő:

Azok helyett, akiknek nincs pénzük (saját erejük) a felújítás megfinanszírozására, az állam beteszi a megfelelő összeget (hitelként), amit a tulajdonos az általa elért megtakarításból törleszt.

Tehát pl. Kell 200 ezer forint önrész a beruházáshoz, amivel havi mondjuk 10 ezret megspórol a fogyasztó. Ennek a 10 ezer Ft-nak egy részét, pl. felét saját megtakarításaként élvezheti, a másik felét (havi 5 ezret) meg a hitel törlesztésére kell fordítania. Szó sincs arról, hogy ingyen felújítanák neki.

Az idézett mondat sem erről szól:

"A már kidolgozott konstrukció úgy tenné lehetővé a panellakások felújítását és energiatakarékos fűtési üzemmódra való átállást, hogy az közben egyetlen fillérjébe sem kerülne az érintett lakóknak."

Mindenki jól jár,
Állam: kevesebb a környezetszennyezés, munkahelyeket teremt (kevesebb segély, több adó), kisebb energiafelhasználás (kvótát lehet eladni)

Fogyasztó: saját erő nélkül csökken a fűtésszámlája,
az ingatlan értéke növekszik.

Nem hülye a Fidesz, ez egy teljesen OK megoldás, nyugaton is használták több országban is, úgy tudom.

Merillincs 2010.02.09. 14:48:14

Ja, látom közben már megvilágították páran a dolgot.

natuck 2010.02.09. 14:50:19

@Telepi János:
A felújításkor nem kell fizetni semmit, és a felújítás után sem többet, mint addig. Tehát maga a felújítás valóban egyetlen fillérjébe sem kerül a lakónak. Ilyen értelemben van ingyen. Tény, hogy a cikk "nem bontja ki az igazság minden részletét", de nem is hazudik.

natuck 2010.02.09. 14:51:17

@Telepi János:
A felújításkor nem kell fizetni semmit, és a felújítás után sem többet, mint addig. Tehát maga a felújítás valóban egyetlen fillérjébe sem kerül a lakónak. Ilyen értelemben van ingyen. Tény, hogy az idézet "nem bontja ki az igazság minden részletét", de nem is hazudik.

Hadrianuska 2010.02.09. 15:08:50

Nem értem, miért csak a panelekről szól újra a fáma. Mi van azokkal az emberekkel, akik családi házat építettek azokban az időkben, amikor a panellakások is készültek? Ők miért nem számíthattak/számíthatnak támogatásra a lakás felújításához? Pedig ők aztán levették a terhet állambá' válláról, mert tevékeny résztvevőként (pl.kaláka,megjegyzem ma büntetendő cselekmény)saját erőből építgették fészküket. Mégis számkivetettek, rájuk nem gondol senki, még ígérgetések szintjén sem. A Panelházakat állami pénzből azbesztmentesítették néhány éve, ugyanakkor sok tízezer családi ház azbesztcement tetőfedő anyagát, (pala)ami ugyanúgy rákkeltő, a tulajdonosnak saját költségén kell megsemmisítőbe vinnie kb. kétszázezer forintért lakásonként. Milyen jó, hogy csupa azonos jogokkal bíró ember él ebben az országban..

bozoa 2010.02.09. 15:09:28

Meg volt olyan megoldás is régebben, hogy az ingatlan fejlesztő felújíttatta a lépcsőház összes lakásának vízvezetékrendszerét, plusz a lépcsőfeljárókat, liftet, és a teljes külső szigetelést, cserébe (megfelelő engedélyekkel persze) luxusapartmanokat alakított ki a tetőtér helyén. Azzal is mindenki jól járt, kár hogy a tetőtér-fejlesztés leáldozóban van. Például nálunk biztosan jó pénzért elkelne a 16.emeleti tetőtéri lakás, elég jó a kilátás.

Hadrianuska 2010.02.09. 15:11:44

Be vagyok lépve és nem jelennek meg e kommentjeim. Miért is?

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.02.09. 15:29:51

@Hadrianuska: nem tudom, gondolom akadozik a blogmotor.

demagofób 2010.02.09. 15:56:55

@CyberPunK: Ráááád??? Költeniiiii?
Elfelejted, hogy te adó fizető vagy. Rád nem költ.
Hagyd ott az állásod, zárd be a céged és menj el segélyért mint minden normális magyar ember.

Nem értem miért kell ennek 10-15% kilógnia a sorból.

A zöldbank pedig Zöld Bank!
Tehát azért csinálja, hogy zöld legyen = kevesebb energia felhasználás.
Bank = hitelre.

bergengóc 2010.02.09. 15:59:13

@Mark Twain mondta: Amit az állam ígér, azt megtartja. Ha pénzt ígér, azt is megtartja.

ókút 2010.02.09. 16:03:12

@CyberPunK: AKKOR IS AZ ÁLTALAD IS BEFIZETETT ADÓBÓL Finanszírozzák,ÉRTED UGYE?

Bummer 2010.02.09. 16:04:37

OLVASNI kellene tudni, kedves posztíró. Hogy az "KÖZBEN" ne kerüljön pénzbe. Magyarul olyan hitel, amit a megtakarított energia árából fizet vissza a lakó.

Ez NAGYON JÓ ötlet.

bergengóc 2010.02.09. 16:08:19

@Bummer: Ez nagyon jó, de nem ötlet.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2010.02.09. 16:11:34

en ugy tamogatom az otletet, pedig nem lakom panelben

annak viszont nincs ertelme, hogy becsomagoljuk a hazakat, azutan mindenki nyitott ajto/ablak mellett alszik, mert hirtelen 30 fok meleg van. tessek bevezetni emelle a homennyisegen alapulo szamlazast is, ugy lesz csak igazi megtakaritas

meg egy dolog: az emberek mai hirek szerint tobb tizmilliard forinttal tartoznak a kozmuhalozatok uzemeltetoinek. hogy akarja barki is azt, hogy visszafizessek a hitelt, ha a legtobben mar most sem kepesek kifizetni azt, amit elfogyasztottak?

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.02.09. 16:14:28

@Bummer: MIÉRT, most NEM így VAN, kedves kommentelő? A LAKÓKÖZÖSSÉG a legtöbb HELYEN felveszi a BANKTÓL a HITELT, és AZT fizeti vissza, MIKÖZBEN kevesebbet fizet az energiáért. De KÖZBEN azért a PÉNZE is fogy, mert a HITEL nem ingyen van, mint ahogy az általad VÁZOLT helyzetben is PÉNZBE kerül KÖZBEN a törlesztés!

A MAGAS LÓRÓL kellene leszállni, mielőtt KÖTÖZKÖDÜNK, kedves kommentelő.

SiKom 2010.02.09. 16:23:55

Nem kellene fikázni, mert szerintem jó ötlet.

Az "ingyen" nyilván azt jelenti, hogy egy ideig ugyanannyit fizetnek, vagy egy kicsit kevesebbet, de abból egy rész a törlesztésre fog menni, amíg a hitel le nem jár.

Ez nagyon jó ötlet!

vagyok59 2010.02.09. 16:29:44

Mielőtt az MSZP-sek nagyon örülnének, a Zöldbanknak az a lényege, hogy nem a lakónak, hanem a beruházást elvégző cégnek ad kölcsön. Igy a cég biztosan neki tud egy komolyabb több száz lakásos épületnek is ugrani, a visszafizetés és eléggé garantált, hiszen az a fűtésdíjból megy.

Itt valójában az állam hitelez pénzt egy bankon keresztül. Nem hülye az Orbán, mert ennek épp az a lényege, hogy nem elég, hogy nagyban lehet korszerűsíteni a panelokat gyakorlatilag úgy, hogy a lakóknak nem is kell beszállni a beruházásba, tehát kölcsönt sem kell felvenni, de még rengeteg munkahelyet is teremt.

Ráadásul, ha mondjuk 4 év múlva a kormány segíteni akar a panellakókon, egyszerűen kamattámogatást ad ennek a Zöldbanknak, az meg hárítja a társasháznak.

Egyébként így tervként innovatívnak néz ki. Különben 8 éve a lakások kamattámogatásánál is itt sírt mindenki, hogy van aki 3 lakást vett (ballib politikusok be is indultak rendesen), de azt már nem értékelte, hogy bedurrant az építőipar, az ingatlanpiac, ez rengeteg munkahelyet teremtett.

Aztán jött a ballib, megszüntette ezt a kamattámogatást, meg is lehet nézni az építőipart, ingatlanpiacot. Szerintem az akkori reklamálók 40%-a ma munkanélküli.

Bummer 2010.02.09. 16:39:17

@Telepi János:
jó, akkor miért nem azt írod, hogy Orbán feltalálta a létező panelfelújítási programot?
ebből kiderülne például, hogy van, amiben a két oldal egyetért.

vagyok59 2010.02.09. 16:39:38

Van még egy előnye a dolognak. Rengeteg helyen lehet hasznosítani a talajhőt. Ha elég nagy volumenben ugranak neki a panelházak korszerűsítésének (a Zöldbank jelentheti ezt), akkor kevesebb energia kell. Rengeteg panelház van, nagyjából ki lehet számolni, hogy csak mondjuk Békás, vagy Újpalota korszerűsítése kb. mit jelent a Bp-i energiaszámlában.

A Főtávnak persze annyi, tehát a leváló épületek miatt azt egyre jobban támogatni kell, ameddig meg nem szűnik.

vagyok59 2010.02.09. 16:41:14

Bummer. Ez sajnos így nem létezik.

vagyok59 2010.02.09. 16:47:00

Endre69. Tőled nem vesznek el semmit. A panellakó fizeti az egészet, némi állami támogatást leszámítva. Te annyiban jársz jól vele, hogy csökken a munkanélküliség, több ember fizet adót, relatíve te kevesebbet fogsz. Továbbá annyiban, hogy az országos energiaszámla csökken.

Ezt már régebben meg kellett volna lépni, az összes nyugati ország arra költi a pénzt, hogy kevésbé függjön az olajtól és a gáztól, amit a legtöbb importál. Egyébként még ha támogatnád is, szart érsz te azzal, ha inkább az oroszokat támogatod és nem a panellakókat, mert az oroszokat addig kell, ameddig tőlük vesszük a gázt és az olajat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.09. 16:53:20

A szocik azzal kampányolnak, hogy csak ők törödtek a panellakókkal, és ezt még némileg alá is tudták támasztani a panelprogram eredményeivel.

Egyértelmű volt, hogy erre kellett valami reakció. Hát istenkém, ennyire tellett.

Vagy ami szomorúbb: ennyit néznek ki a zemberekből. Hogy ez is elég.

És ami legszomorúbb: valószínűleg igazuk van.

tryclops 2010.02.09. 16:55:02

@vagyok59:
//rant on
Jah persze, hülye ballib megszüntette a csodálatos kamattámogatási rendszert...
Persze azt nem nézed, hogy olyan emberek vágtak bele a lakásszerzésbe, akik anyagilag kurvára nem engedhették volna meg maguknak, teljesen kicentizett havi fizetésekkel, tartalékok nélkül. Most meg bután pislognak, hogy bassza meg, válság van, viszi a bank a házat. Meg kiállnak óbégatni, hogy oldja meg azállam!

Bazze, a yenhiteles baromság, meg az állami kamattámogatásos mizéria is csak arra volt jó, hogy fújjanak egy jó kis ingatlanlufit, amikor meg kipukkan, lehet sírni, meg követelőzni.
Lehet, hogy voltak munkahelyek, meg GDP növekedés, de hitelekből, meg belső fogyasztásból. És részben emiatt tartunk itt, mert nem tartós gazdaságot építettünk, hanem állami pénzből kártyavárat. Ezért is esett omlott össze olyan gyorsan az építőipar, amikor elfogyott az állami zsé.

Nem csak itthon van ez, az egész USA, meg pl. Spanyolország ezt szopja éppen. Mi meg mint a hülyegyerek, megint államitámogatunk, mer az jó, az működik.
//rant off

Mindamellett helyes célnak tartom a panelfelújítást, meg a zöld beruházásokat, de ha "ingyen" van, akkor szvsz baszhatjuk. Az ingyenes közszolgáltatásoknak nincs becsülete, ha nem kell a lakóknak legalább egy minimális (10-20% ?) önrészt befizetni, akkor úgy veszik, hogy ajándék, és leszarják mi történik vele. Nekem ez az elmúlt 30 év tapasztalata.
Üdv,
f.

vagyok59 2010.02.09. 17:20:25

fricy: A kamatadó valójában 2 részből áll.
I.
a, Fix, Ft-ban állandó kamatot fizetsz a futamidő végéig (ha ezt írtad alá)
b, Változó kamatot fizetsz, forint alapút, ha ezt írtad alá.

II. Az éves részletből 250.000 Ft-ot az adódból jóváírhatsz, ez egy átlagos 7 milliós összegnél kb. 20.000 Ft. (Ezt a felére csökkentette az MSZP-SZDSZ, és aki elérte az 5 évet, annak eltörölte).

Magyarul, ez annyiban támogatás, hogy csak akkor kapod meg, ha dolgozol. (Viszont akkor eleve adót is fizetsz).

A jen és egyéb hitelek valójában azért jöttek létre, mert óriási igény volt lakásra, de szinte semmiféle értelmesebb állami konstrukció akkor már régen nem volt. A fidesznek ehhez semmi köze, hiszen pár éve volt ez.

Nem ingyen van, csak te nem értetted meg. A lakó a megtakarítást egy darabig egyszerűen nem kapja meg, azt a beruházó cég kapja meg. Orbánék "csak" annyit csinálnak, hogy állami tőkével töltenek fel egy bankot, aki a vállalkozókat finanszírozza. Az energiatakarékos részét meg nyilván EU pénzből támogatni is tudják.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.02.09. 17:23:49

Kedves Emberek! A múltkor az MDF-es panelbontási ügy kapcsán sikerült szóra bírnom egy politikust, úgyhogy elhatároztam: most is próbálkozom. Ezt a levelet küldtem Havasi Bertalannak, a Fidesz sajtóiroda-vezetőjének:

Tisztelt Havasi Bertalan Úr!

A Panelblog szerkesztőjeként, egy bejegyzésem kapcsán keletkezett vita miatt keresem Önt.

Az írásom tárgya az Orbán Viktor által egy tévéműsorban említett "zöldbank" ötlete volt, amelynek feladata a pártelnök szerint a panelfelújítások finanszírozása lenne. A téma heves vitát váltott ki az olvasók körében. A blogbejegyzést és a hozzászólásokat itt olvashatja: panel.blog.hu/2010/02/09/ingyentemetes_utan_ingyenhungarocell

Mivel részleteket nem találtam a zöldbankról, Önhöz intézem kérdéseimet, amelyek megválaszolásával reményeim szerint a téma iránt érdeklődő olvasók is tisztábban látnak majd, és indulatoktól mentesen tudják megítélni az ötletet.

1. Miként lehet lehetővé tenni, hogy "a panellakások felújítása és energiatakarékos fűtési üzemmódra való átállása úgy valósuljon meg, hogy az közben egyetlen fillérjébe sem kerül az érintett lakóknak"? Közvetlenül a költségvetésből finanszírozná a Fidesz vezetésű kormány a panelfelújítást, a munkahelyteremtés során termelődő plusz adóbevételekből remélve a "befektetés" megtérülését, vagy más módszerrel működne a rendszer?

2. Több olvasó felvetette, hogy az ingyenesség azzal valósulna meg, ha a lakók a megtakarított fűtésdíjat - vagy annak egy részét - fizetnék ki a beruházáshoz szükséges pénzt biztosító zöldbanknak. Ez esetben azonban az ingyenesség kétséges, és nyilván újságírói félreértés eredménye. A kérdés viszont ebben az esetben az, hogy a létrehozandó zöld bank vajon a piacinál alacsonyabb hitelkamatokkal, "felhasználóbarátabb" törlesztési feltételekkel dolgozik-e? (A hitelből történő felújítás ugyanis a jelenlegi panelprogram megvalósítása során is választható, több kereskedelmi bank is kínál olyan lehetőségeket, hogy a lakók a csökkenő rezsiből finanszírozzák a felújításra felvett hitelt.) Ez esetben vonható-e párhuzam az előző Fidesz-ciklus alatt bevezetett Diákhitel-programmal?

3. Szintén olvasói felvetés, hogy a hitelt nem a lakók veszik fel, hanem a felújítást végző vállalat, amely aztán a lakókkal hosszú távú szolgáltatói szerződést köt - karbantartásra, akár energiaszolgáltatásra, mondjuk földhő-hasznosítás esetén. A cég a szolgáltatásért szedett díjak bevételéből fizeti vissza a hitelt.

Kérem, válaszoljon kérdésemre, vagy továbbítsa azokat egy szakpolitikus felé, hogy a vitában részt vevők tisztábban láthassanak.

Üdvözlettel:

Telepi János

Ha jön válasz, természetesen kiposztolom a blogra!

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.02.09. 17:43:20

Polgártársak!

Azt a leckét remélem mindenki jól megtanulta, ha pedig nem akkor most vésse az eszébe, hogy ami ingyen van, az a végén nagyon sokba fog kerülni.

Mindenkinek...!

A másik része a dolognak a diszkrimináció. Mi van a nem panelban, de ugyancsak régi, korszerűtlen házban élőkkel. Ők már egy nyúlfarknyi kis ígéretre sem jók, őket nem öleli kebelére szeretett vezérük?

csak aiz igazat ird 2010.02.09. 18:15:56

Ez az orbán már megint hülyének néz mindenkit.
Emberek ezek azmszp-vel karöltve tönkretettek elloptak amit csak lehetett most meg hintik a port rendesen.Ülnek a kényelmes székükben a parlamentben és mondjuk a 2002-2006-os ciklus alatt felvettek 4 és fél milliárdot költségtérités gyanánt mindenféle elszámolás nélkül. Ezen gondolkozzatok el mielőtt elmentek szavazni

tryclops 2010.02.09. 19:05:20

@vagyok59:
Kösz a kulturált választ, bár kicsit elbeszélünk egymás mellett.

A kamattámogatás lehet, hogy normálisan volt megoldva, nem tudom, engem nem érint, meg a devizahitelezés sem, nem vágtam bele lakásprojektbe...

A gyógyszerem azért gurult el, mert megint az állambácsi akar a nép segítségére sietni, és nem tartom jónak azt a hozzállást, hogy majd mi adunk neked ingyért. És kifejezetten baromságnak tartom azt a politikát, ami mesterségesen felfújja az építőipar kapacitásait állami megrendelésállományra (államadósságra!) alapozva. (Lásd Müchausen báró, ahogy saját hajánál fogva elemlkedik ki a mocsárból...(btw: Ugye mindenki ismeri ezt a mesét?! Akkor meg mér' szopjuk be mindig a politikusoktól?)) Mert amikor elfogy az állami lé, nagyobb baj van, mint ha "organikusan", a valós igényeket szem előtt tartva fejlődött volna. Ld. elmúlt 10 év, kezdve a kamattámogatással, folytatva a 100 lépéssel.

Persze mindez árnyékbox, tekintve, hogy semmi konkrét részletet nem tudunk még. Még akár jó is kisülhet belőle, mert a cél értelmes.
Vajon a megvalósítás is?
f.

Yasashi Tanuki 2010.02.09. 20:58:48

Nem kell mindjárt populizmussal vádolni szegény "patás" Orbánt bár tudom, hogy a lakótelepen ennek történelmi hagyományai vannak;)
Meglehet, hogy mindössze az történt, hogy a leendő miniszterelnök pár napja belelapozott a Privátbankár online oldalaiba, ahol leírták, hogy ha az áfacsökkentés helyett panelfelújításra költenék a pénzt akkor mekkora megtakarítást lehene elérni akár a jelenlegi gázár mellett is, nem is beszélve a várható emelésekről.
Ráadásul ezzel munkát adhat sok sok embernek akik után majd TB-t SZJA-t és járulékokat fizetnek a vállalkozók az államnak, így a befeketésnek jelentős gazdaságélénkítő hatása is lesz.

Hajrá Magyarország, hajrá panellakók!

www.privatbankar.hu/cikk/lakoingatlan/tavfutes_rossz_uzenet_az_afacsokkentes_34460

pakesz (törölt) 2010.04.08. 11:39:06

@vagyok59: zöldbank
ez azt jelenti hogy hitelt adnak a delikvenseknek, de nekik pont azt a futesi ktg -t kell fizetni mint addig
referencia az elozo hofelhasznalas

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása