Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Pesti panel nyerte a szépségversenyt

Az építésszakma rendesen orrnyergen fejelte a fújpanelozókat, mikor idén először lakótelepi házakat is díjazott az "Év homlokzata" versenyben. Az eseményt egyébként az teszi különösen szürreálissá, hogy a zsűriben ott ült maga Ráday Mihály, aki minden bizonnyal saját kezével röffentené be a vezérdózert egy lakótelep-rombolási autodafén.

Kemény lehetett a küzdelem na, de végül Angyalföld szépe, a szegény családban felnőtt Tomori Pál utcai panel győzött:

 

 

Fotó: Év Homlokzata



A zsűri a következő indoklást tette a Népszabadság Online beszámolója szerint:

 

"Érdekes kísérlet, mert színtervében nincs hagyományos rajzolat, a megvalósítás pedig komoly kivitelezői fegyelmet követelt."

 

Ahha.

 

A pályázatra egyébként összesen 13 felújított lakótelepi ház nevezett be. A nyertesen kívül díjazták még a paksi Tulipános-panelt is, aminek népies mintája a hetvenes években építészeti-ideológiai vitát váltott ki, mára azonban védendő helyi értékké vált:

 

 

Fotó: Év Homlokzata

 

Arról, hogy egyáltalán miért engedték be a paneleket egy ilyen - akárhonnan is nézzük - elitklubba, szintén a nol.hu ír:

 

A homlokzat egy épület legfeltűnőbb eleme, és meghatározó jelentősége van az utca arculatára. A versenynek önmagán túlmutató jelentősége van. Nem titkolt szándék, hogy a díjazott pályaművek ízlést formáljanak, és követendő példákat jelentsenek. A panelkategória fontosságát hangsúlyozva kiemelték: a felületek hatalmas mérete miatt a homlokzati megoldások tízezrek esztétikai komfortérzetét javíthatják egy-egy városrészben. A panelprogram keretében megvalósuló beruházások ezért nem csupán hőszigetelési, vagyis energetikai szempontból fontosak, hanem a környék arculatára gyakorolt rendkívül jelentős hatásuk miatt is.

 

Ezeket olvasva ujjongok, öklömet a levegőbe szúrva felüvöltök, hogy Lehet Más a Panelház! Akkor is, ha a felületnek hatalmas a mérete, legalább van mit fogni rajta, hogy bunkó módon felidézzek egy "Teltkarcsú Miss Universe" versenyt. Ők - mármint a panelházak - is örülhetnek, mert végre nem kell ilyen kurvásra festeniük magukat egy kis odafigyelésért, mint ezeknek a moszkvai lakótelepeknek:

 

 

 

 

Fotók: English Russia

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr21942556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kruchina Sándor 2010.05.06. 22:02:48

Maximális tisztelet az ötlet szülőinek. Panel kategóriát csinálni az év homlokzata pályázatra - gratulissimo!
Duplán előnyös ez a dolog (ma úgy mondják: win-win). Egyrészt oszlatja a panel=csótány, lepukk képzetet, másrészt talán más tervezők is kreatívan, ízléssel állnak a panel rehab témájához.
Tényleg kíváncsi vagyok az ötlőre.

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása