Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Nyitott ajtók mögött

Tegnapi tapasztalataim arra engednek következtetni, hogy a Szavazófülkékben Vívott Forradalom, és az abból kibontakozó Nemzeti Együttműködés Rendszere a lakótelepeken sajnos még nem nyert teret, hogy úgy mondjam. Mind Szolnokon, mind Budapesten sarokig kitárt bejárati ajtókkal találkoztam ugyanis, amiből azt szűrtem le, hogy a nemzet panelben élő tagjai nemhogy nem működnek együtt, hanem egyenesen egymás ellenében dolgoznak. Úgy, mint negyven éve mindig.

 

A sarokig tárt bejárati ajtó ugyanis szimbólum, az agyatlan rendpártiság elleni suttyó küzdelem jelképe. Elmagyarázom!

 

Van ugye az a típus, aki kifogástalanul vasalt ruházatban, simára borotvált arccal, némi alkoholgőzt lehelve az ablaküvegre, hevesen mutogat a lépcsőház belsejéből, hogy nem ismer téged, soha nem is látott, kihez jöttél, ő nem nyit ajtót. Pedig tíz éve nap mint nap ráköszönsz reggel, ő pedig vissza. Ha előbányászod a kulcsot a táska aljáról, és a lift előtt kérdőre vonod, hogy mi a faszért csapta be előtted az ajtót, itt laksz, ismer, akkor azt hebegi, hogy ő nem tudhatta, meg különben is, a szabály szerint mindenkinek be kell csuknia maga után a bejáratot, ő sem tett mást, csak betartotta a szabályt, menj te hát a picsába.

 

A definícióm szerint ő a rendpárti ember: túlzott és szemforgató igyekezetében mindenkivel megutáltatja az egyébként ésszerű előírásokat. Sajnos, sok esetben egybeesik a rendpárti életszemlélet a házmesteri hivatással, ilyenkor még súlyosabb a helyzet.

 

A lakótelepeken hosszú évtizedek óta zajlik az amorf lázadás a tahók ellen. A magukat normálisnak gondoló emberek eszköz híján, mint az önsorsrontó ludditák, úgy küzdenek: ha a házmester, vagy az önkéntes rendőr múltjára büszke földszinti lakó bicskanyitogató hangvételű backdoor-ban hívja fel a figyelmet a bejárati ajtó helyes használatára, tuti, hogy néhányan pár napig, csakazértis-alapon tárva-nyitva hagyják a lépcsőházat. Mert ennek a faszfejnek nem lehet igaza.

 

Pedig a partizántaktika ez esetben sehova sem vezet, csak árt. A nyitott ajtó fűtési szezonban egyrészt pazarlás, másrészt pedig nem olyan vidám dolog egy unott rendőrnek transzállapotban magyarázni, hogy a számítógép max. 20 ezret ér, csak az összes rohadt családi fénykép ott volt rajta, szóval nem tudod megmondani, mekkora kár ért igazából.

 

Ráadásul, a rendpárti tahók, akik ezt az egész lavinát végülis elindították, ilyenkor ujjonganak, a szemtelenebbje elő is jön, megjegyzi, hogy nyitva volt a lépcsőház ajtaja, pedig ő a lakók figyelmét a faliújságon hívta fel, és egyébként is, ismer mindekit a régiek közül a kapitányságon.

 

A helyzet tehát nem jó, hanem rossz.

 

Nem tudom, de lehet, hogy a Szent-Korona tan beemelése az új Alkotmányba talán segít.

 

Biztos mondjuk nem vagyok benne.

 

 

 

Megosztás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr872397709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

^LutheR^ 2010.10.25. 17:50:06

A rendpárti miért tahó? A történetben pont neki volt igaza...

saabi 2010.10.26. 09:36:43

@^LutheR^: az ajtó becsukásában igen, a tíz éve ismert lakótárs elötti ajtóbebaszásban nem.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2010.10.29. 07:34:10

Igen, igen, a Szent-Korona tan beemelése az alkotmányba segíteni fog! Mellette szükség lesz még a "Szent-István átka" jogintézmény bevezetésére is, amelynek többek között az a következménye, hogy ha valaki nyitva hagyja a panelház ajtaját, az a nemzet ellensége, tehát bárki büntetlenül megölheti.

Egyébként mint öreg panellakó, én is rühellem, ha nyitva hagyják az ajtót. Anyáméknál a játszótérre nyíló hátsó ajtóval folytatjuk a "nyitva találom, becsukom, újra kinyitják, újra becsukom" játékot. Ahol én lakom, ott többek között egy kutyát sétáltató srác szokta nyitva hagyni, hogy ne kelljen kulcsot vinnie magával...

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása