Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Levelező tagság

Egy korábbi, távfűtési problémákat boncolgató (felszínen kapargató) bejegyzés kapcsán jelentősebb kommentroham bontakozott ki a Panelblogon. A hozzászólások közül most kiválogattam azokat, amelyekről szerintem érdemes megkérdezni a Főtáv embereit is. Egyikük Sperla Ervin néven szólt hozzá korábban a témához, felajánlva segítségét a többi kommentelőnek, másikuk balogr néven szállt be már eleve a vitába - ő Balog Róbert, a Főtáv szóvivője. Kettejüknek ezt az e-mail-t küldtem:

 

 

Tisztelt Sperla Ervin!

A Panelblogon összegyűlt kérdésekről nem feledkeztem el, mostanra bogarásztam át magam a több mint 110 hozzászóláson. A kiválogatott kommenteket csatolt dokumentumban küldöm, a szövegben piros színnel jelöltem saját kapcsolódó kérdéseimet.

A levelet elküldtem Balog Róbertnek, a Főtáv Zrt. szóvivőjének is, illetve a blogon külön bejegyzésben is publikáltam.

Üdvözlettel

Telepi János (**** *****)

A Panelblog szerkesztője

 

Csatolt dokumentum:

 

Nalunk 2 eve ugyanezt eljatszottak, amikor le akartunk valni a szomszed 2 hazzal kozos hokozpontbol, egybol igertek fut-fat, lepaktaltak az akkori kozos kepviselonkkel, hogy sajat hokozpontot kapunk, innentol csak a mi hazunk fogyasztasat fogjuk fizetni, meg eppen korszerusitik EUs lovebol a hoeromuvuket, ugyhogy legalabb 20%-kal kevesebbet kell majd fizetni. 

Erre jol kisajatitottak a pincet, telepakoltak mindenfele hightech kutyukkel, aztan jol lelakatoltak, meg a mostani KK sem fer hozza a haz kozponti vizorajahoz, mert kulcsot azt nem adnak, nehogy valaki hozzanyuljon a cuccukhoz. 

Persze a futesrendszer korszerusitese kimerult abban, hogy a nagyeszuek uj tagulasi tartalyt raktak a pincebe, mondvan a hetediken levo padlason mar nem fer el (volt ott 3 regi tartaly, szerintem nyugodtan kihajithattak volna oket), meg allitolag szintenkent kulon termosztatot szereltek be, meg valami elektronikus ketyeret, ami este 10-kor LEkapcsolja a keringetest, reggel 6-kor vissza. 

Ennek eredmenyekeppen en az elson megsultem, feljebb lakok meg allandoan faztak, de legalabb 10%-kkal tobb lett a futesszamlank a beigert -20% helyett. 

Ja, idokozben vizorat csinaltattam, mert elegem lett a havi 6k-s melegviz szamlabol, bemegyek Fotavhoz, erre elhajtottak, mondvan a vizora nem hiteles meromuszer, ok csak a homennyisegmerot fogadjak el, az meg nincs. 

Uj kozos kepviselonk erre nezett nagyot, mert a tobbi tavhos hazuknal siman vizora alapjan szamlaznak.  

Mint kiderult az elozo kepviselovel olyan franko szerzodest kotottek, ami kifejezetten a Fotav segget vedi minden szempontbol, torvenyi kotelezettsegeiket (lasd egyeni meres, ami papiron par eve kotelezo lenne) egy az egyben attestaltak a mindenkori KK-ra. 

KK-nak kene meghataroznia, hogy a haz altal elhasznalt futest es melegvizet hogyan ossza szet a Fotav a haz lakoi kozott, mivel a Fotav csak az egesz hazat meri.

De mivel sehol sincs Fotav altal elfogadott meromuszer (szerzodesben kulon kiemeltek, hogy a vizora NEM az!!!), raadasul a KK mar nem fer hozza a haz vizorajahoz, amihez lehetne viszonyitani az en oraim altal mutatott fogyasztast, igy tovabbra is fizethetem havonta kb. 3000Ft-t a lakas legkobmeter alapon megallapitott vizmelegitesi dij cimszoval, a havi 1-1.5 m3 fogyasztasomra. (kb. 4000Ft alapdijat nagy kegyesen elengedtek, hiszen mar nem rajtuk keresztul fizetem a viz+csatornadijat, hanem kozvetlenul az FCSM-nek.) 

Ugyhogy nagyon tele lett a hociponk veluk, en is, meg par masik szomszed is cseszegette a mostani KK-t, hogy vizsgaljak felul az elozo kepviselo altal megkotott szerzodest, mert ez igy baromira nem franko, hogy a kritikan aluli szolgaltatasert legombolnak rolunk egy rakas lovet, es meg a Fotavnak all feljebb, ha reklamalunk, meg a KK-ra mutogat, hogy o nem kerte. 

Ha nem tortenik semmi, akkor kivagjuk oket a francba. 

Lakogyulesre ebbol perzse annyi lett, hogy a KK allitolag attanulmanyozta a lehetosegeket, aztan eloadta a hattyu halalat, hogy jobb lehetoseg egyelore nincs, meg probalkozik egyezkedni a Fotavval, hogy hozzak rendbe a "futeskorszerusiteskor" elkovetett hibakat, aztan valahogy birjuk ki ezt a telet. :( 

Kérdések:  

1 Ilyen helyzetben, ha a lakók előnytelennek érzik a Főtávval kötött szerződést, van-e lehetőség annak módosítására – akár az immár jogszerűnek tekinthető tömeges leválást is megakadályozandó? 

2 Természetes jogérzékem azt súgja, hogy egy olyan helyzet jogellenes, amikor a Főtáv „jol kisajatitotta a pincet, telepakolta mindenfele hightech kutyukkel, aztan jol lelakatolta, meg a mostani KK sem fer hozza a haz kozponti vizorajahoz, mert kulcsot azt nem adnak, nehogy valaki hozzanyuljon a cuccukhoz”. Információm nincs arról, hogy ez a helyzet hol, mikor és miként állt elő, de általánosságban előfordulhat-e ilyen „lezárás” a Főtáv gyakorlatában?, Ha igen, akkor milyen jogalappal (esetleg bérleti szerződés keretében, stb)? 

3 Ja, idokozben vizorat csinaltattam, mert elegem lett a havi 6k-s melegviz szamlabol, bemegyek Fotavhoz, erre elhajtottak, mondvan a vizora nem hiteles meromuszer, ok csak a homennyisegmerot fogadjak el, az meg nincs. Uj kozos kepviselonk erre nezett nagyot, mert a tobbi tavhos hazuknal siman vizora alapjan szamlaznak. - Valóban tehet ilyen különbséget társasház és társasház között a Főtáv? Mitől függ az, hogy egy mérőműszert elfogadnak-e hitelesnek a cégnél, van-e erről valamilyen nyilvános lista, ahol előre lehet tájékozódni? Ha egy adott műszer nem szerepel ezen a listán, van-e arra lehetőség, hogy hivatali állásfoglalások alapján (mérésügyi hatóság) elfogadja azt a cég? 

4. Elsőre az alább idézett helyzet is ellentmondásosnak tűnik. Hogyan lehet feloldani, illetve van-e olyan szándéka a Főtávnak, hogy akár magától, akár kérésre felülvizsgálja a régi, monopolhelyzetben megkötött, a lakók számára nyilvánvalóan előnytelen, „erőből megkötött” szerződéseket – akár a későbbi leválásokat is megelőzendő? 

torvenyi kotelezettsegeiket (lasd egyeni meres, ami papiron par eve kotelezo lenne) egy az egyben attestaltak a mindenkori KK-ra. KK-nak kene meghataroznia, hogy a haz altal elhasznalt futest es melegvizet hogyan ossza szet a Fotav a haz lakoi kozott, mivel a Fotav csak az egesz hazat meri De mivel sehol sincs Fotav altal elfogadott meromuszer (szerzodesben kulon kiemeltek, hogy a vizora NEM az!!!), raadasul a KK mar nem fer hozza a haz vizorajahoz, amihez lehetne viszonyitani az en oraim altal mutatott fogyasztast, igy tovabbra is fizethetem havonta kb. 3000Ft-t a lakas legkobmeter alapon megallapitott vizmelegitesi dij cimszoval, a havi 1-1.5 m3 fogyasztasomra. (kb. 4000Ft alapdijat nagy kegyesen elengedtek, hiszen mar nem rajtuk keresztul fizetem a viz+csatornadijat, hanem kozvetlenul az FCSM-nek.)  

 

----------  
 

j311 2009.05.11. 18:06:34  

Én pl mire fizessek? 10. emelet, az összes fűtéscső itt ágazik el és itt a legmelegebb benne a víz.

Ha elzárom a radiátort akkor 26 fok van a szobában. Fizessek a csövek miatt kapott felesleges hőért, amit nem tudok szabályozni?

Ne fizessek és ingyen van 26 fok a szobákban?

Egyik sem igazságos, mert ugye egyik esetben ingyen van, másikban meg ki sem tudom kapcsolni.  

Csöveket eltávolítani meg nem lehet, mert műszakilag szükségesek. Akkor most WTF?  

Értelemszerű a kommentelő kérdése. Van-e olyan pályázható felújítási terv, amely az ilyen állapotokat felszámolja?

--------------------  
 

FalTam 2009.05.11. 18:28:19  

Tud valaki segíteni? 

Saját hőközpontal rendelkező 2 csöves tégla társasházban lakunk távfűtéssel 77nm-en, 2,5 belmagassággal. Számla télen: 50.000 Nyáron kb 20.000. Hát ez kib****t sok, ezért szeretnék megoldást. 

Opciók: 

1. Marad a főtáv, korszerűsítéssel egyedi méréssel, szigeteléssel. Ezzel az a bajom, hogy így is kell fizessek akkor is ha 3 hónapra Kuala Lumpurba megyek és semmit nem használok (vagy nem???)

Van-e lehetőség ideiglenesen szüneteltetni a szolgáltatást, ha igen, mennyibe kerül ez?

-------------------------- 

Rwindx, nem a szociális gáztámogatáról van szó, amit most megszűntetnek, hanem arról, hogy az állam a piaci ár asszem 40%-át dotálja, azaz aki gázt használ, a valós árak 60%-át fizeti jelenleg, míg a főtáv 100%-ot fizet érte. ez mondjuk elég meredeken hangzik, kíváncsi lennék, hogy van-e itt főtávos emberke (biztosan), aki ezt cáfolná vagy megerősítené. vagy erről nem lehet beszélni?

Ez valóban így van? 

--------------  
 

pollypudlipötty2 2009.05.11. 21:49:43  

3. Budapesten különösen magas a hődíj.

A FŐTÁV a hő nagyrészét erőművekből vásárolja. Ez az úgynevezett (az áram mellett) kapcsoltan történő hőtermelés. Ebben a játékban a hőtermelés minimális mértékben növeli a villamosenergia termelés költségeit, a melléktermék pedig jó áron eladható. Civilizált országokban (a félreértések elkerülése érdekében: a miénk nem ilyen) a kapcsolt hőtermelés pénzügyi eredményén megosztozik a szolgáltató és a fogyasztó. Vagyis: az így termelt hő minden mással összehasonlítva nagyon olcsó. Nálunk a legkorszerűbb erőművek drágábban adják el a kvázi hulladékként megtermelt hőt, mint amilyen önköltséggel azt a legrosszabb hatásfokú, leglepukkantabb fűtőmű termelte (azóta már leszerelték). Hülye szerződéseket kötöttek; a politika tojik rá. 

Összefoglalva: a távhőellátás fogyasztói finanszírozzák az erőművek extraprofitját. 

Megoldás: a körmére nézni ezeknek az erőműveknek. Mondjuk az új ipari miniszter éppen a Budapesti Hőreőmű vállalatnál volt főfejes: lehet tippelni, mennyire fogja a távhőfogyasztók érdekeit védeni egy ilyen vitában. (Mert az erőművek tudnak sírni ám! Jogászokra meg bőven van pénzük - megfizetik a távhőszolgáltatás fogyasztói!) 

Nem véletlen, hogy azokban a városokban, ahol a korszerű hőtermelés a távhőcégek birtokában van (pl. Győr, Szombathely), a távhő olcsóbb a gázfűtésnél. A keresztfinanszírozás, az esetleges műszaki hiányosságok ellenére is. 

Kérdés: 

- Amennyiben valóban ez a helyzet, a következő kérdésem merül fel: a Főtáv, és rajta keresztül a Főváros lobbitevékenysége túl kicsi ahhoz, hogy ezen a helyzeten a két szervezet közösen változtasson? Ha esetleg vannak is a „hivatalos” vagy „félhivatalos” megállapodásokban olyan elemek, amik miatt jelenleg még érdemes fenntartani ezeket a Főtáv fogyasztói számára előnytelen szerződéseket, a túl sok leválástól való félelem miatt a cégvezetők kívánnak-e újabb szerződéseket kötni az erőművekkel? Kevésbé polkorrekt módon megfogalmazva: az illetékesek hajlandóak-e lemondani arról a pénzről, amit a fogyasztók lehúzása után az erőművek valószínűsíthetően visszaosztanak nekik? 


------------- 

Lajosforras  2009.05.11. 22:05:56  

Csak mondanám: a "készenléti díjam" (azt mi a faszért is...?) 13,000 havonta. Ha van fűtés,ha nincs. Múlt héten (külső hőmérséklet nappal 20-22 fok) ment a fűtés. Miért is...?Áprilisi fűtésszámla: 26.000.

-----------  
 

Steve 2009.05.11. 22:46:50  

Hurrá, tisztul a piac.

Ehhez képest, a Főtáv messze nem ügyfélbarát, sem az árképzésében, sem a szolgáltatás minőségében. Két hetes leállás a melegvíz szolgáltatással nyáron? Még ha többe kerülne mint a központi fűtés akkor sem kellene. ÉS akkor még nem is a cirkóval hasonlítottam össze.

Tervezik-e az ügyfélbarátság erősítsét? 

-----------  
 

DDani 2009.05.19. 18:04:16  

@sperla ervin 

Nekem az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen lehetőség egyedi mérésre akkor, ha a panelház leszavazta az Ökoplusz programot. (A panel plusz program legalább megvolt). A 10. emeleten lakók téli ablaknyitogatásából adódóan elég kevés hő jut le a földszintre, cserébe viszont mi (is) fizetjük a pazarlást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr961171095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása