Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

A panellakók lettek az új cigányok

Zoltán szomszéd kiakadt. Felhúzta magát. Mert mostanában a frusztráció a panellakókon van levezetve. Levelet írt nekem, én meg vendégposztként, idézőjel nélkül teszem ki a szöveget. A végén pedig egy akkora szociálpszichológiai következtetést vonok le, mint hat darab Hankiss Elemér. Felkészülni, vigyázz, kész, tűz!

 



Zoli levele:

 

Elsőként itt ez a cikk a Figyelőben: http://www.fn.hu/hetilap/20100208/olcso_futes_panelben/

Ezt olvastam benne:

 

"A válság következtében egyre többen képtelenek kifizetni a magas rezsit, nő a lakótömbökben a feszültség, az elégedetlenség, szaporodnak a botrányok. A fiatalok bandákba tömörülve balhéznak a blokkok körül, nemrégiben egy 28 éves titkárnőre támadtak rá – az asszony végül a pszichiátrián kötött ki."

Érted, hogy megint valami villalakó faszkalap olvasott egy rendőrségi hírt, és rögtön Mad Maxet vizionált, hogy itt jönnek a cyberpunk telepi bandák, és szétgyalulják a titkárnőket, mert magas a rezsi. Úgy en bloc, általában, "a blokkok körül".

A másik szép kör az LMP-től jött. Itt ez a bejegyzés: http://lehetmas.blog.hu/2010/02/15/title_138507 ami az ajánlószelvényeket gyűjtő aktivisták beszámolóit sorolja, ezek közt szerepel az alábbi:

„belvárosi panelekben sokan azt mondták "már eladtam", amikor kérdeztem kinek, nem akarta megmondani”

Túl azon, hogy utálom, ha egy párt személyes kérdést csinál abból, ha nem rá szavazok, és nyilvánosan baszogatja mindazokat, akik nem neki adták az ajánlószelvényt, ez megint egy szépen csomagolt panelprolizás, miszerint az ostoba gazemberek a "belvárosi panelekben" pénzért adják a szavazatukat. (A linkelt helyen egy másik beszámoló arról ír, hogy valaki egy LÁDA NARANCSÉRT adta el a szelvényét, meg hogy olyan buták az emberek, hogy odaadta az egész lépcsőház az ajánlószelvényeket a HÁZMESTERNEK, "mert csak az tudja mit kell ezzel kezdeni").

 

A panelházakban csupa ilyen ostoba ember lakik, na.

Esetükben egyénként nem új dolog a panelezés, itt egy másik bejegyzés: http://lehetmas.blog.hu/2009/12/16/tulfutott_panellakok_elfolyo_milliardok ebből a kedvenc részem ez:

"Tehát a panelprogram látványos házszigetelései, illetve nyílászáró akciók helyett elsőként az egyedi hőelosztást, mérést és számlázást kellene megoldani."

 

Értsd: ahelyett, hogy végre meleg legyen a panelekben télen, kinn maradjon a zaj, a por, nyáron kevésbé forrósodjon fel, télen meg csökkenjen a fűtésszámla, az elöregedett, szar ablakok helyett új, műanyag nyílászárók kerüljenek beépítésre, inkább maradjon minden a régiben, huzatos ablakkal, elszökő meleggel, a hideget ontó falakkal, sőt, fizettessünk többet a panelprolival - gondold el, egy szigeteletlen saroklakásban mennyit kéne így fizetni. A panelproli ugyanis most rajtunk élősködik az agyontámogatott távfűtésével (a szerzőnek fingja sincs, mennyi most a távhőszámla).

 

A bejegyzés írója nem is titkolja, hogy ez a baja, mivel szerinte most az megy, hogy "szedjünk el a többiektől, és adjuk oda a panellakóknak támogatásként".

A jelek szerint divatja van a panellakók rugdosásának. Ne hagyjuk.

Üdv:

zoli
http://zolivagyok.blog.hu/

Most akkor belőlem meg kibújik a szociopatológus:

 

"Szedjünk el a többiektől, és adjuk oda ... támogatásként" - írja a Zoli által is linkelt bejegyzésben az LMP-s szerző. Aztán ír még egy ilyet is, ugyanott: "Zseb Elek 8. emeleti lakos."

Az ilyesmiket úgy hívják, hogy toposzok. A valahonnan "elszedett" és másnak - nyilván érdemtelenül, feleslegesen - odaadott támogatás, a tolvajlásra utaló Zseb Elek megnevezés, a riogatás a "bandák terrorjával" a Jobbik tulajdonát képező, gyűlöletkorbácsoló toposzok. Ők a cigányokat írják le ilyen módon.

Cigányozásért viszont - szerencsére még mindig - sok helyen azonnali kicsapatás jár. Frusztrált emberek viszont ezeken a helyeken is akadnak. Nos, ha elfogadjuk Zoli megállapításait, azt mondhatjuk: ők "új cigányt" találtak maguknak: a panellakókat, akik kivétel nélkül, mind pörköltszaftos trikót viselnek.

Az asszony a világ négere - mondta John Lennon. A panellakó a liberális cigánya - mondja Telepi János.

 

Persze túlzok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr881769193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli vagyok · http://zolivagyok.freeblog.hu 2010.02.18. 16:06:25

Ja, és egyébként a távfűtés tökre környezetbarát módszer, csak hogy felvegyem az LMP-s tempót. Sokkal inkább, mint a gázzal kifűtött, nagy belmagasságú, régi budai társasházaké.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.02.18. 17:05:42

"az agyontámogatott távfűtésével (a szerzőnek fingja sincs, mennyi most a távhőszámla)"
Nem függ össze. Drága, nagyon, ez tény. De ez nem mond ellent annak, hogy támogatva van. Csak arról van szó, hogy még támogatva is kibaszott drága marad, mert ennyire katasztrofálisan rosszul megcsinált (nem feltétlenül alapból rossz) módszer, no meg azért, mert nincsenek szigetelve a házak.

heldente 2010.02.18. 19:33:52

Évekig éltem panelban, de még a környéken sem hallottam egy banda, sőt bandát sem láttam, hacsak a hazatérő iskolások csoportjai nem azok:)
nem tudom honnan szed a faszi ilyen baromságokat
A távfűtés árairól meg nem a panellakók tehetnek, hanem a zömmel önkori tulajdonú távfűtők, akik a kuncsaftjaikkal finansziroztatják a pazarló gazdálkodásukat, szerintem a főtáv se különb, mint a bkv, csak a főtávnál még nem derültek ki a stiklik

heldente 2010.02.18. 19:39:32

helyesen igy szól: ...a környéken sem hallottam egy bandatámadásról sem...
úgy megdöbbentem a cikkiró bandatámadásos vizióján, hogy valszeg mellégépeltem:)

Wuff 2010.02.18. 19:40:58

Amellett - reagálva Zoli levelére -, hogy igazat adok neked jórészt, azért jelzem, hogy nem ebben a világban élsz.

"a szerzőnek fingja sincs, mennyi most a távhőszámla"

Lehet, hogy magasnak tartod a távfűtésszámlát, de akkor még nem láttál gázszámlát. Mert az többszöröse. Vagy vidéki vízdíjat, ami kétszerese a pestinek. Szóval, persze lehet sírni, és van is miért, de ez a mondat arra vall, hogy fogalmad sincs arról, hogy mi van egy panelen kívül. Mert az sempiskóta. Nemcsak "villalakók" vannak.

redriot77 2010.02.18. 19:52:12

Vannak városok, ahol egy 50m2-es panellakás havi távhőszámlája 35-40e forint között van. Tényleg szénné vannak támogatva.

Az LMP-ről most derült ki kristálytisztán, hogy ők a jövő SZDSZ-e. Azok is a rózsadombi házaikból osztották az észt, hogy Borsodban milyen kirekesztőek az emberek szegény cigányokkal szemben.

Az LMP most a panellakók faszával akarja verni a csalánt. Bugris, komolytalan seggfejek, remélem az SZDSZ-el együtt lesz 2 százalékuk a választáson. Én még nem döntöttem el melyik pártra voksolok, de ezek után az LMP-re biztosan nem. Lehet Menni a Picsába. :P

Bilux67 2010.02.18. 20:15:46

A BKV is támogatott, a MÁV is támogatott, az egészségügy is támogatott, az oktatás is támogatott, a gáz ára is támogatott...
Tehát minden panelproli akinek a gyereke iskolába jár, akinek vidéken lakik az őse és vonattal jár látogatni, aki buszra száll ha dolgozni megy, aki gázöngyújtóval gyújt rá, majd emiatt tüdőrákkal kórházba kerül, az dögöljön meg.
És a Haza fényre derül.

Murderface 2010.02.18. 20:29:42

Itt Csepelen (és hallomásból tudom, hogy Pesterzsébeten is) pont az ellenkezője igaz: cigányok az új panellakók. :P Olimpia, 7 emeletes lakóhíd, 5-ös metró? Nem tudom mit szívnak-szúrnak-szednek a politikusok, de kérek én is belőle, mert marha ütős cucc lehet :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.18. 21:01:11

@zoli vagyok: igen, környezetbarát. A fóti HUHA (hulladékhasznosító) pl. a szemetet tüzeli el, roppant környezetbarát módon.

És általában, a csővezeték végén nem hőerőmű, hanem geotermikus hőszivattyúk, többlépcsős napkollektorok és egyéb valóban környezetbarát dolgok vannak. Ja, nem.

A távhő áfáját (és csak azt) alacsonyabb kulcsra szállította le a kormány. Azaz támogatják a távfűtést (és csak azt).

Tehát: a központi fűtés NÁLUNK NEM környezetbarát, és TÁMOGATOTT. Ezek tények. Minden más: ostoba fröcsögés.

kzolika 2010.02.18. 21:02:58

A környéken a válság előtt volt olyan lakás (panel termászetesen), amit felújítandóként 25-ért adtak el, illetve volt olyan, amit pöpecül rendbe téve sem adtak el 30-ért. Ez egy ilyen cigány környék.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.18. 21:03:48

@Roa: és lehetne sorolni: pl. a szemétszállítás díja vidéken és Pesten majdnem nagyságrendben különbözik.

zoli vagyok · http://zolivagyok.freeblog.hu 2010.02.18. 21:07:06

@Roa: az utolsó három (a jelenlegivel együtt) lakás, amiben laktam/lakom, nem panel. Konvektor, cirkó, és házközponti fűtés sorrendben.

@RAMBO: régebben az ilyen beszólós kommentokra ugrottam, most viszont csak mosolyogva nyugtázom, hogy szépen bemutatkozik újra az LMP, pont ugyanazt a pózt hozza, mint amiről a bejegyzés is szól.
Hajrá, még hangosabban, még dühödtebben, hátha még páran meghallják, mint legutóbb a pánikszerűen kitörölt "férgezést"! :)))

Csináljátok csak. Nektek lesz szar. Amíg nem tanuljátok meg, hogy a választókat sem ostoba fröcsögőnek, sem zsebelő tolvajnak nem hívjuk, addig csak saját magatokat szúrjátok tökön.

Kérlek, válaszolj erre is, ugyanolyan stílben, mint az előbb!!! :)

zoli vagyok · http://zolivagyok.freeblog.hu 2010.02.18. 21:24:15

@RAMBO: ja, és a gázártámogatás, arról nyilván véletlenül feledkeztél el :) Tényleg, a lényegi kérdéshez nem is fogsz hozzászólni, pl. rendben van-e Zseb Elekként karikírozni a panelben élőket, meg okés-e, hogy a felújítás helyett a számlázás érdekel egy pártot, ami a logójában egy naaaagy szívet dobogtat?

(jó mérges, kioktató, lenéző választ kérek, mellébeszélve, hátha páran még ezt olvasva inkább a szemétbe dobják az ajánlószelvényt)

Acmee 2010.02.18. 21:49:34

Na, akkor egy kis képzavar-oszlatás:

"Tehát a panelprogram látványos házszigetelései, illetve nyílászáró akciók helyett elsőként az egyedi hőelosztást, mérést és számlázást kellene megoldani."

Egyedi mérés megvalósításánál sincs teljes mértékben kibaszva a saroklakásokkal, ugyanis távhőéknél kompenzálják az ebből adódó különbségeket (legalábbis itt Tbányán (Komtávhő), Bpesten (Főtáv)). Ergo nincs annyira kikúrva a lakóval.

Másrészt: Lófaszt sem tudsz a panelok fűtési rendszeréről, ecsém.

Egyedi mérés megvalósítása esetén cserélődnek a radiátorszelepek (uszkve 3000lakásnyi megbízás került ki mostanában CSAK Budapesten), így szabályozottá válik a rendszer. Nem lesz olyan lakás, ahol az akarat ellenére 26fok van, és olyan sem, ahol 18.

Más szempontból: Ha épp egy nyugdíjas a távhő felé a kapcsolattartó, akkor az egész házban 26fok lesz, mert Ő fázik. Aztán mindenki nyitja az ablakot, a szar radiátorszelepek miatt pedig akkor is árad be a fűtővíz, ha az ablakon egyből ki is megy. Ergo kb. 2-3-4 lakás miatt az egész ház szellőztetve van, és a hőmennyiségmérő csak pörög és pörög. Lehet, hogy szarul hangzik, hogy nem cserélik ki az ablakot, nem szigetelik a falat, de ha nem lennél lusta állat, akkor már rég meg tudtad volna csinálni a régi szar ablakokat, hogy ne szeleljenek (magam is megcsináltam már nem egy albérletemben, nem nagy befektetés). Így viszont csak dől a meleg a házba, lehetőséged sincs spórolni rajta.

Nomeg ha a hülye kontójára megy a fűtés, akkor talán nem orosz kaviárt fog vacsorázni naponta, hanem gyűjtöget kicsit az ablakok felújítására, nem rövidgatyában héderel (mint a 80-as években), és szumma szummárum környezetvédelmileg, költségileg sokkal-sokkal jobban járnál, mint a simán szigetelt, ablakcserélt házzal.

Ha nem tudatlanul hőzöngenél, akkor talán egy kicsit segíthetnél a nagy-magyar-békaseggealatt-3emelettel-IQ megemelésében. Ehelyett izzítod a hülyéket. Gratulálok...

Pefta 2010.02.18. 21:55:21

@acmee: egyetértek
@zoli vagyok: végigolvastam 2x is a bejegyzéseket, nekem nem úgy tűnik, h az LMP fröcsög, bakker

Acmee 2010.02.18. 22:01:54

Ja, és a denemígyvan kommentekből köszi, de nem kérek. Mérnök vagyok, távhővel jó kapcsolatban (értsd: sokszor dolgozunk velük fűtési rendszerek modernizálásán), nem egy fűtési rendszert ráztunk már gatyába a kollégáimmal.

Csak egy példa: Volt olyan ház itt Tatabányán, ahol a lakó panaszkodott, hogy súg a radiátor.

Persze bazdmeg, mert 5szörös(!!!!) vízmennyiség pörgött le a házon, mint szükséges lett volna. A vele egy hőközponton, de szekunder gerincen távolabb lévő házban pedig rendre 18-20fokokat mértünk, mert az első házon lepörgött a víz.

Csak ennyire becsüld alá a fűtési rendszer korszerűsítését...

Acmee 2010.02.18. 22:03:12

bocs a sok kommentért, de főnököm örök igazsága:

"HA A CSÖVEK RÁZNI TUDNÁNAK, TELE LENNE AZ ORSZÁG HALOTTAKKAL"

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.02.18. 22:12:14

@zoli vagyok: na lehet leakadni az LMP-ről, főleg, hogy nincs igazad, csak úgy tűnik, neked nem szimpatikus a párt valamiért.

Hogy a tényekkel kezdjük, az LMP a panelek teljes körű energetikai korszerűsítését támogatja.

lehetmas.hu/hirek/1136

Ez felel meg leginkább a párt értékrendjének és a józan észnek is.

Az, hogy egyesek, akik mittudomén az SZDSZ-szel akarják összemosni, vagy arra élveznek, hogy a kisebbe rúgnak egyet (az LMP kis párt), miket mondanak, és főleg hogyan, nem mérvadó. Próbálj legalább te mint szerző a tárgyilagosság felé tenni egy lépést.

Üdv: Egy paneltulajdonos és -lakó LMP-szimpatizáns, aki még csak várja a felújítást.

kukatr 2010.02.18. 22:19:51

kiemelsz egy mondatot a bejegyzésből és osztod az észt. de hogy az egész bekezdés mit jelent, azt már nem fogtad fel.

heldente 2010.02.18. 22:20:44

@Roa: panelből költöztem családi házba, érzékelhető a különbség,a fűtés légm3-re, v m2-re vetitve max 2/3 része a panelénak és nincs nyári alapdij se, fűtés-melegviz szempontjáből szvsz a panel a legdrágább ( persze, itt előjönnek a szigetelési dolgok ). A vizdij is a településtől függ, van ahol meg olcsóbb, mint Budapesten

Idet 2010.02.18. 22:27:49

Panellakó vagyok, immár 23 éve. Egyedi mérés hőre/meleg/hidegvízre, új nyílászárók, külső fal-szigetelés. Még gázátalány. A rezsi így is nagyon magas, de már megoldható úgy-ahogy, a falszigetelés kifejezetten bejött, pl. nincs már nyáron éjjel- nappal 35 fok a lakásban.

Az, hogy a teljes Távfűtő Nyűveket mi tartjuk el, még a portás kutyáját is, nyilvánvaló.

igazi hős 2010.02.18. 22:31:24

Látom többeknél kivágta a biztosítékot, hogy már nincs szocializmus (csak 2 szociáldemagóg nagypárt) és bizony-bizony meg kéne fizetni a költségeinket. Akkor talán nem lenne enyhébb időben az ablakok fele/kétharmada nyitva a panelekben.
De nem, nálunk távhő ÁFA csökkentés kell a népnek. Miért is? Mert környezetbarát? Nem. Mert olcsó? Nem. Mert csökkenti a függőséget az orosz gáztól? Nem.
Csóróságról: egy vidéki ház nem kerül többe, mint egy pesti panel, de azt 25%-os ÁFÁjú gáz (rosszabb esetben szén vagy fa) fűt. És persze a tulajnak saját pénzéből kell szigetelnie, ablakot cserélnie.

Acmee 2010.02.18. 22:35:40

@kukatr:

Rám céloztál?

Azért ragadtam ki azt a mondatot, mert ahhoz értek -feltehetően sokkal jobban, mint a nagy magyar átlag-.

Amúgy pedig valahol egyetértek a fikázott alapgondolattal.

Miért?

Mert -munkám miatt sok panel- és egyéb társasház lakóival találkozom, így van némi rálátásom az ilyen helyeken lakók értelmi színvonalával kapcsolatban.

Alapvetően 4típust tudtam megkülönböztetni.

1. A feltörekvő, pályakezdő értelmiségi, aki MÉG nem engedhet meg magának családi házat, esetleg lakóparki normális minőségű lakást. Velük semmi baj, egy kis magyarázat után hajlandóak felfogni a dolgokat, majd igyekeznek azok szerint intézni az ügyeket.

2. A "nagy átlag" munkás, 1-2-3műszakos beosztásban, nagyrészt a szociból "maradt" korú. Önálló gondolkodásra legtöbb esetben képtelen, tanácsokra nem hallgat ("nekem senki ne mondja meg"), ha meg is hallgatja, b@szik rá, ha talán hajlandó lenne követni, akkor pedig képtelen felfogni. A 0,0001% pedig alacsony képzettsége és alacsony életszínvonala ellenére értelmes, sorolhatnánk az 1. csoportba is, ha nem maradt volna meg az adott csoport financiális szintjén.

3. Nugger. Az összes rossz tulajdonságával. Általában a legkreténebb emberek nem tudtak a szoci alatt összehozni maguknak egy jó családi házat, esetleg egy jobb sorházi lakást. Így ők maradtak a panelban, terrorizálni a másik két csoportot. Általában kiállhatatlanok, önfejűek, önálló gondolkodásra képtelenek. Vehetjük a 2. csoportot, a nyuggerek legrosszabb tulajdonságaival megfejelve.

4. A teljesen normális átlagpolgár, aki a panel kényelme miatt maradt meg a fent emlegetett létesítményben. Velük semmi gond nincs, de szerintem nem is rájuk céloz a poszt.

Hát kb. így áll a nagy magyar valóság (persze vannak kivételek, de -amint tudjuk- ők csak erősítik a szabályt)

Maradok tisztelettel!

mókuscickány 2010.02.18. 22:40:54

Már bocs, de panelben tényleg csak suttyók élnek.

Nem kell ezt szégyellni, nem élhet mindenki Floridában, legalábbis amíg ilyen sokan vagyunk.

Amúgy meg minden társadalomban kellenek feketeseggű csoportok, akiket lehet rugdosni: cigányok, zsidók, négerek, fehérek, szuzukisok, fehér furgonosok, panelprolik, rendőrök, szőke nők, kínai piacon vásárlók, windowsosok, spektrumosok, kapucnisok, füvesek, tuszik, hutuk, teszkósok, buzik, albínók, balkezesek, indiánok - nem kell ezt mellre szívni.

Acmee 2010.02.18. 22:46:11

@Idet:

Idet(len) gondolat!

NEM, NEM ÉS NEM a távhő szolgáltatója a mumus. Ők legtöbbször leépítésre kényszerülnek, csak annyi pénzük van, hogy toldozzák-foltozzák a rendszert, hogy tudjanak szolgáltatni.

A legnagyobb mumus az erőmű. Természetesen a 90-es évek folyamán privatizálva, így -"nagy magyar vállalkozók(nagyrészt politika közeli emberek)", esetleg már külföldi tulajdonosok zsebébe áramlik a haszon- nem a szolgáltató nyeli le a nagy zsét.

Elárulom: Némely itthoni erőmű 28Ft-ot kap az áram kW-jáért(vagy MW-ért, bocs, de hirtelen nem emléxem), valaki pedig csak 8-at (általában MVM erőművek (ergo pont a nem-állami-tulajdonú erőművek kapnak nagyobb zsét). Amúgy pedig egy erőműnek a távhőellátás csak profitmaximalizálásra jó, ők általában a villanyból keresik szénné magukat (már akik...).

Így nem a szolgáltatót kell szidni, Ő csak a mára szarrá ment rendszert próbálja üzemképesen tartani (mivel állambácsi nem nagyon akaródzik támogatni a rendszerszintű fejlesztést), Ők is drágán veszik az energiát, így kénytelenek még drágábban tovább adni, nehogy a sok IDIÓTA HŐZÖNGŐ MEGFAGYJON A CSŐDBEMENT TÁVHŐSZOLGÁLTATÓ MIATT.

Ennyi. További válaszok holnap. Jóéjt!!

Idet 2010.02.18. 22:50:28

@Acmee: Azért ne idétlenezz le! Fölsötétítettél, mostmár tudom.

Wuff 2010.02.18. 22:51:50

@heldente:
Néhány alapvető kérdés:
- új-e a családi ház;
- milyen téglából épült a családi ház;
- szigetelt-e;
- ablakok milyenek;
- hány fokot tartasz;
- milyen a kazán hatásfoka;
- hány GJ-t használsz fel egy hónapban (vagy földgáz m3-t)?

És ezek után: mennyi annak a bekerülési költsége, hogy olcsóbb legyen a fűtés? Következő kérdés: mi van azokkal, akik a kilencvenes években vagy korábban építettek családi házat, amikor még nem volt elérhető az új hőszigetelési technológia? Olcsóbb-e fajlagosan egy panelt szigetelni (és egyedi mérésűvé tenni az egyes lakásokat), mint egy családi házat? Mi van az ÁFA-hatással, és a gázártámogatás megszűnésével?

Meg még ezer kérdés, és utána akkor össze lehet hasonlítani a kettőt. Családi ház fűtése lehet olcsóbb, persze, csak annak olyan szép beruházási költsége van, ami lényegében soha nem térül meg.

Idet 2010.02.18. 22:54:43

@mókuscickány: Most néztem meg a tükörben. Nem fekete. Én egy fehér, tuszi, windowsos, barna, balkezes nemindián kapucnis nő vagyok!

heldente 2010.02.18. 23:04:12

@Roa: nem új, 90-es években készült, itt sem puloverben üldögélek a nappaliban, a 2 termosztát meg nem pontos, a fűtésszerelő is mondta, érzésre állitom be, cirko van, műanyag ablakok vannak,68m2-ról jöttem 149m2-be, a hatásofokokra meg egyebekre nem tudok válaszolni nem vagyok fizikus, se köműves, a számlák viszont nem hazudnak, 75 körüli téli számláim vannak, panelban kb 50 volt 2 éve, nyáron meg no alapdij, kb ennyi, egyik szomszédomnál van farakás, tippelek, valszeg fával tüzel, multkor vagánykodott ( lehet, h kamu ), h neki 40-50ből kijön egy kb 150m2 es kégli fűtése
Lehet magyarázni, meg hatásfokokkal jönni, de a számla nem hazudik

Idet 2010.02.18. 23:06:46

@Roa: A vasbeton miatt az utólagos egyedivé tétel, azaz belső átépítés nagyon macerás. Tudom, itt a házban többen megpróbálták, de azon kívül, hogy a többi lakót megőrjítette a zaj, nem sokra mentek.

Ha eleve lehetne egyedi megoldásokat választani, az nem lenne rossz!

EG0 2010.02.18. 23:10:41

A panelprolikkal kapcsolatos véleményem, úgy, hogy 95%-ban panelben éltem eddigi életem:
Az ember kétféleképpen jut lakáshoz:
1, örököl sok pénzt / téglalakást
2, összeszed önrészt és elkötelezi magát 20-30 évnyi lakáshitelre

A 2, esetben tehát valaki a munkája (tehetség x tudás x eltökéltség) révén félre tud tenni, és marad havonta feleslege részletekre. Aki pl. önerőből Pest belvárosában vagy a budai hegyekben nagy, polgári lakást ilyen módon megteremtett az elmúlt 10 piacgazdaságában, az igencsak a felső 0,1%-a a társadalomnak jövedelemtermelő képességeit tekintve. (Millió Ft körüli fizetés.)
Az összes többi "luxus" körülmények között lakó simán lehet akár ostoba bunkó is, csak szerencséje volt a felmenői halála utáni maroktartásnál.
Ilyenek azok a piaci értelemben értéktelen bölcsészdiplomás politikus palánták is, akik családi hátterükkel megengedhetik maguknak, hogy politizálgassanak a közjóért, ahelyett, hogy a diplomás minimálbérért gürizzenek valahol.

Aztán vannak olyan önerőből boldogulók, akik pl. egy panelre, kisebb autóra össze tudnak szedni önerőből eleget max. pár év alatt, de jobbra már nem. Ehhez ma szerintem átlag feletti kereset kell, Budapesti viszonylatban minimum 400-600e bruttó.

Szóval a lényeg, hogy aki panelprolizik, az vagy egy -egyébként bunkó- tehetséges, jól kereső, "self-made" ember (0,1%), vagy egy örökösödésnél szerencsés bunkó, de ettől függetlenül szintén genetikailag kiemelkedő képességű ember (0,9%), vagy egy tök átlagos képességű és életvitelű Zseb Elek, akinek kellenek ellenségképek, hogy végre valamiben fölényeskedhetjen kicsit (99,0%).
Egyébként ez a 99% van kiakadva pl. a vagyonadón, hiszen a maradék 1% életszínvonala és adózási képessége valóban összhangban van a lakása értékével, amiben lakik.

Szóval én a panelprolizókban ugyanazt az önigazoló, felelősséget másokra kenő senkiket látom, akik néha zsidóznak kicsit, nyugat-Európához hasonlítgatják ezt a "szar országot" és tényleg a politikusok költségtérítésében látják minden baj forrását, mert még a közgazdasághoz is totál hülyék.
Hogy ebben van-e átfedés LMP-s átfedés, annak eldöntését rábízom mindenkire.

pakesz (törölt) 2010.02.18. 23:40:06

@Acmee: tudtommal 23 Ft / kWh a zoldenergia kotelezo atvetele, na most a tavfuto mu gazt eget el es "mellektermekkent" van neki az aram, ami igy zoldenergianak minosul(sot nincsen allando termelesi kotelezettsege sem!!!)
8 Ft / kWh -ba meg a Paks kerul(vagy mar 10 lenne???), meg valoszinu azoktol az aramtermeloktol is ilyen kevesert vehetik at, aki nem kepes folyamatosan szolgaltatni, de ez nagyon-nagyon keves penz

a tavfutomuveknek / eromuveknek(hat inkabb futomu???) tovabb kellene adnia a fogyasztoknak, ennek a tamogatott aram altal elert nyereseg valamekkora reszet, elvegre a lakossag is reszt vesz ebben az uzletben, hiszen ok tisztessegesen elfogyasztjak a meleget
csak hat az van, hogy a futomuvek "elfejetkeznek arrol" hogy hat aramot is termelnek es szepen kiszamlazzak a gaz arat, es a haverok kozott meg elosztjak az arambol eredo nyereseget es lapogatjak egymas hatat hogy hat milyen kis ugyesek voltak hat nagyon nagy otlet volt hogy aramot is termelnek, persze a partfinanszirozas mint kozponti prblema itt is szoba szokott kerulni

habar tavaly 3600 Ft / GJ volt most meg mar csak 2700 Ft / GJ szoval lehet hogy mar atadjak, de azt is inkabb a miatt mert az alkotmanybirosag kimondta hogy le lehet valni a tavfutesrol es beijedtek :)

ergerberger 2010.02.18. 23:45:07

"A panellakók lettek az új cigányok"

Szerintem a régi cigányok lettek az új cigányok.
Meg a régi cigányok purgyéi.

pakesz (törölt) 2010.02.18. 23:47:16

@heldente: inkabb az egyik volt szomszedodat kerdezd mennyi is most a futes :)

habar az alapdijjal kapcsolatban azt hozza kell tenni, hogy egy 150 m2 -es lakasban a futeskorszerusites panelos szintre (azaz cirko!!! + csovek) alaphangon egy-masfel milla
plusz evente 10 a kazan tisztitasa, plusz 10-15 evente a kazan megadja magat :) nekunk megadta

es ha 90es evekben epitettek akkor lehet hogy jo lesz, ha elkezded a futesen megsporolt penzt felrerakni a kemeny belelesere :)))

pakesz (törölt) 2010.02.18. 23:51:56

@pakesz: azaz 1 te 50e volt 70 m2 -n panelban vs 75e most 150 m2 csaladi hazban ezt jelenti:
most panelban 38e, mert valtozott a dij, es a csaladi hazban meg 75e + 10e/5(kazan tisztitas) + 2 milla/(20 ev * 5 honap) = 75e + 2e + 20e

valojaban ez ugy nez ki hogy 38e 70 m2 panelen es 97e 150 m2 es csaladi hazban most

heldente 2010.02.19. 00:01:20

@pakesz: félreértettél sztem, mindössze arra akartam kilyukadni, h a panelek havi rezsije borzasztó magas és erről nem a benne lakók tehetnek és az áfacsökkentés miatt se őket kell hibáztatni. Tudtommal még nem volt népszavazás sem a távfűtési alap- és hődijról, v gázátalányról:)
Panelprolizni meg taplóság, lehet, nekem volt szerencsém, de ott sem volt bajom az ott lakókkal, ráadásul sztem sok olyan ember panelprolizik, aki 1.sosem lakott panelban,2.akinek mindig jó vkit fikázni és lenézni, mert attól boldogabb az amúgy lúzer élete, 3. nncs tisztában azzal, h sok szempontból elég kényelmes a panel, 4. egy jobb helyen levő panel árából valszeg 2 falusi családiház is kijön

Ja, tényleg nem tudom, mennyi most a távfűtés, a cirkotisztitás 5 volt összel kiszállásostól, a kéményben meg sztem aluminiumféleség lehet, egy cirkó is kijön max 250ből berakással együtt, ez még mindig kevesebb, mint 2 évi alapdij egy nagyságrendekkel kisebb panelban

heldente 2010.02.19. 00:15:39

@pakesz: ez nem igazán jön ki, nincs gázátalány, nincs alapdij + van egy enyhén fűtött garázs is plusszként, amit nem emlitettem és a fűtés már adva van, csöveket mi a ráknak cserélnék, ha egy a kiindulási alap, mindemellet nincs havi 10 körüli közösktg, igy már árnyaltabb. Remélem azt azért nem gondolod, h a panelben m2-re vetitve olcsóbb a lét, mint máshol?

borovi 2010.02.19. 00:25:14

@EG0: Meglátszik a gondolkodásodon a 95%-os panellét. Már bocsánat.

pakesz (törölt) 2010.02.19. 00:33:50

@heldente:
ugye nem nekem jott ez a panelprolizas? en nem mondtam semmit (vagy igen?)

hat ha 5e volt a futestisztitas, az mar mas kategoria... az felettebb occo
habar videket(nem agglomeracio) osszehasonlitani budapesti panellal, hat erdekes :)

a koltseg igen egy kicsit erdekes... de azt a csovezest meg anno kiepitette valaki ott a csaladi hazban es amikor te megvetted azt akkor azon valaki nagyon bukoban volt
haver 50 m2 -es kecojara mondogattak a 700e cirkositast, en ebbol indultam ki...

kozos ktg: igen ez magas, ezt jol latod, neha tulzottan is magas, csak latom itt a budapesti viszonylatokban a "kertkapcsolatos hazat vegyel wazzzuppp" temat es valo igaz kertkapcsolatos az, csak a szomszed kerjere van kapcsolat :) szoval ha ahhoz hasonlitom akkor nagyon boldog vagyok a panelban hogy nem 3 szintes es fokent aszfalt, hanem mivel 10 emeletesek igy marad koztuk zold is(ugye atment a liftre valo utalas?)
tudom ezt a parkot a videki hazikoval osszehasonlitani esely sincsen, de hat en ahhoz tudom hasonlitani ami itt van a kozelben :)

vidéki suttyó 2010.02.19. 00:37:47

"A NŐ a világ négere", nem az asszony.
Csak azért szólok miatta, mert "woman" alatt John Lennon a női nem összes képviselőjét értette, nem csupán a férjezetteket.
Jó éjt mindenkinek!

igazi hős 2010.02.19. 00:48:23

@pakesz: "na most a tavfuto mu gazt eget el es "mellektermekkent" van neki az aram, ami igy zoldenergianak minosul(sot nincsen allando termelesi kotelezettsege sem!!!)" Röviden: ez totális zöldség. A rákövetkezők is, pl. "nem kepes folyamatosan szolgaltatni" Láthatóan semmit nem tudsz az árampiacról, olvass egy keveset (mondjuk kezd a mavir.hu-n), amit eddig írtál a tények és tudás nélküli hülyítés.

Más: panelben nem kell felújítani a fűtést a szekunder körön (=a hőcserélő utáni rész ami végig megy az épületben, beleértve a radiátorokat)? Dehogynem. Miből? Közös költségből. Ki fizeti? Bizony te és minden panellakó. Persze havi 1000 Ft kényelmesebb mint egyszerre 2-3 százezer, de nem kevesebb.

heldente 2010.02.19. 00:53:11

@pakesz: dehogyis, bocs, csak általánosságban, ne vedd magadra, csak, ha már irtam, visszaolvasva pár előző kommentet ez kibukott belőlem, mert erre a panelproliizére mindig is ugrottam, attól függetlenül, hol lakom-laktam, főleg, mikor köcsög politikusok is pár vacak szavazatért gerjeszik, szembeállitva ezzel egy csomó, amugy egymással szemben alapvetően semleges népséget
a tisztitás 5volt és bp-en(na jó 16, nem 2v12ker és a szerelő 2 utcával arrébról jött)és nem záhonyban,ráadásul még alkatrészt is cserélt benne, mert kiderült azért nem ment mert egy lámpacserénél beleesett a törmelék is
A csöveket persze, h kiépitették, de én már igy vettem, remélem nem kell lebontanom és ujrarakatnom, igy ez nem játszik a költségek közé, az eladó meg szerencsére nem számolt rá felárat:)
az összehasonlitás meg csak sarkitás volt,
amúgy én is 10emeletesben laktam és a lift is évente max 2x pukkant le, murphy szerint pont akkor, amikor vmi méretesebb cuccot hoztam:)

pakesz (törölt) 2010.02.19. 01:01:43

@igazi hős: tételesen...
azert van nemi ralatasom a dolgokra, persze nem annyi mint a szakertoknek, de ha te az vagy(vagy annak tartod magad) akkor tetelesen magyarazd el

a "mellektermek" temat azert inkabb hanyagoljuk itt, mivel lehet hogy a villamosenergetikai terminologiaban a mellektermek az a hőre vonatkozik, de a jelen esetben amikor ra van epitve/csovezve egy lakotelep egy nagy kockaepuletre amibe a masik oldalt egy gazcso jon be, akkor hadd modnhassam azt hogy abban a kockaepuletben a HŐENERGIA az ELSŐDLEGES

pakesz (törölt) 2010.02.19. 01:21:03

@igazi hős: tetelesen ok?
ne csak a szajad legyen nagy hanem viritsal is...

addig is egy kis adalek, lehet hogy nem tudom beteve oda vissza a szakszavakat de hogy ralatasom van az tuti

www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=14403
"A kötelező átvétel alá eső villamos energia termelés problémákat okoz a villamos energia rendszer irányításban, mert nincs elegendő úgynevezett szabályozó erőmű... megoldás az úgynevezett szivattyús tározós erőmű építése"
ezt a szelenergiara mondta, na most ez akkor nem vonatkozik a tavfuto mu altal termelt aramra?

en ezekbol egyertelmuen azt vonom le, hogy van olyan zoldenergia, amikor nem kepes folyamatosan szolgaltatni

az valo igaz, hogy a tavfuteses aramtermelokre is ezt ramondtam de erre nem az a tirpak bunko valasz a megfelelo hogy leugatod a masikat, hanem hogy kijavitod, hogy figyeljel mar hat ez a szelenergiara igaz meg a fotovoltaikusra is, de a fotavra mar nem, azok zsinorban termelnek

bocsi neztem a tobbi dolgot a hozzasozlasomban es nem lattam tobb dolgot amiben tevedhettem, de te biztossan felvilagositasz ugye?

pakesz (törölt) 2010.02.19. 01:27:00

@heldente: tudom sarkitas volt, ereztem :)
azert az enyem is egy picit

mellesleg azt szeretem a legjobban, amikor elohozzak csaladi hazban levo kondenzacios kazant... hogy az milyen jo hatasfoku, na az igaz, de az nem 250e :)))
de az eppen aktualis valaki nem mondja hogy hat 700e -be fajt, ezt a koltseg reszet elhallgatja, csak azt hozza elo, hogy hat milyen jo is a hatasfoka, aztan azzal kezdi el a panelos havi(!!!) futeskoltseget kostolgatni :)

Kuruttya 2010.02.19. 01:29:12

Mi az a belvárosi panel? :D

EG0 2010.02.19. 01:38:22

@borovi: Semmi gond, a reagálásodban is a kivagyiság. Már bocsánat. (A 0,9% vagy a 99%-ot viszont nem tudom belőni esetedben.)

heldente 2010.02.19. 01:51:10

@pakesz: valóban alma-körte összehasonlitgatás, abban viszont nagyon nincs ráció, miért annyi a távfűtés, mikor annak (legalábbis tisztán logikai alapon ), a méretek figyelembevételével nagységrendekkel alacsonyabb m2-re vetitett költségűnek kellene lennie, mint egy egyedi fűtésnek. Bp-en tuti van vagy 150-200ezer távfűtéses lakás és néhány nagyobb lakótelepen
Az is érdekes és nem épp tisztességes viselkedésre utal, h az alkotmánybirósági döntés és a levállások után kezdték hirtelen csökkentgetni az árakat, az önkormányzati tulajdonú főtáv ( akár a bkv, v főkefe, meg a többiek ) gazdálkodásáról és az elfolyó lóvékról is rémeséket hallani néha.

bishop828 2010.02.19. 03:02:41

En is panelban lakom es eladtam a kopogtatomat mert a haver azt mondta 1500-at tud erte szerezni amig a tobbi taho nyugger csak 1000-ert adja. Az LMP-s csokak ide is jottek de beszartak amiko ra Budai Gy. rajukmozdult, hogy milyen a telod - mutasd ma! es leleceltek...
Ki nem szarja le, hogy mi lesz a kopogtatocedulan amikor 1500 az tibb mint egy fel geza apukam.

Lehet itt felhaborodni meg anyazni, hogy megy a panelprolizas de a vegen csak mi jarunk jol mert az importsor az mindig is olcso lesz, a fu az ugyis ketto fel alatt marad ha meg nem akkor meg letoljuk a helyi LMP irodat. A faxert meg a fenymasoloert csak ad a Sanyi 10rugot. nem?

kukatr 2010.02.19. 06:35:54

@Acmee: nem rád céloztam, hanem a posztíróra.

klacus 2010.02.19. 07:43:48

@bm613: Ki a szart érdekel.

Veszek egy szar házat vidéken. Akkoriban még olcsó volt a gáz. Kit érdekel, hogy 75 négyzetméter 5000 köbméter megy el éventa.

Aztán eladják a fél országot a fejed fölül, és azt mondják hogy "gazdag vagy köcsög", mert nem feketén dolgozol.

Ha olyan helyen dolgoznál ahol a füzid felét zsebbe kapod akkor jó gyerek lennél, de gazdag vagy fizess piaci árat.

Onnantól máris érdekelt, hogy mennyi a gáz ára. Mi az a szigetelés.

Ja persze pályázat is volt fűtéskorszerűsítésre. Kár hogy csak a Sofa ablakot és ajtót támogatták, ami nyolc éve is 200 000 ft-nál indult. Szóval szarni rá, ház leszigetel, kazán kihajít, fűtéskorszerűsítés. önerőből - hitelből.

Jön a válság, és Én leszek a fasz, mert hitelt mertem felvenni egy korszerűsítésre, -a tv ből a disznók ezt böfögik - tehát még szégyelljem is magam.

Egyszóval, a panelben is lehet takarékoskodni, lehet egyedileg mérni. A probléma nyilván ott van hogyha egy tahó van a 40 - 50 ből akkor huss a felújításnak. (Barátaim, demokrácia van, ahogy Én sem voltam védve a gázártól Ti miért vagytok védve a távhő áfától? )

Miért, azé mert most fontosak vagytok. Merre szavazol, így vesznek meg.
Amikor a tetves panelba költöztél, magad választottad a kiszolgáltatottságot, most meg már tetszik. Te kis radikális.

Ott a választás szabadsága, add el. Menj tégla lakásba, vagy vidékre. Ja az első drága, a másik kényelmetlen. Mert vidéken vasárnap nincs lila cérna amire szükséged van. Hát ez van.

Szóval

Persze Én már nem gázzal fűtök, hanem eltüzelem a gabonát, amit megtermelek. Leszarom Afrikát, meg mindenkit, itt meleg van, az oroszok szívják a saját gázukat, a panelben lakók pedig szavazzanak oda ahol a legtöbb ingyészigetelést ígérik. Úgysem lesz belőle semmi!

nabazzmeg 2010.02.19. 08:00:22

egy biztos: nagyon sok panel fűtése és szigetelése korszerűtlen még mindig - egycsöves rendszerek, 30 éves hőközpontok, stb. - aminek megváltoztatása elsősorban az ott lakó tulajdonosok kötelessége és érdeke.
Az hogy a kommunisták levitték a távhő áfáját, az a választások miatt van és gusztustalan, mert diszkriminatív. A gázét felvitték. (emlékszünk, 20-ról 25-re?)
Nagyon sok populizmus, demagógia keveredik ebben a tárgykörben, viszont itt is igaz kellene hogy legyen: nem sírni kell, hanem tenni magunkért, nem pedig a sültgalambot várni. Sajnos a magyar emberek nagy része és legfőképp a magyarországi cigányság rosszul szocializálódott e tekintetben, persze sok más tekintetben is. És ez szinte teljesen a kommunisták hibája, csak azért nem 100%-ban, mert a maradékért az emberi lustaság, butaság, érdektelenség és igénytelenség a felelős.

Acmee 2010.02.19. 08:01:57

@Idet: Bocsesz, nem Téged minősítettelek, szimplán a gondolat volt kicsit ... :) Így már remélem tiszta :)

@pakesz: Egy kicsit más a helyzet:

Alapvetően tény, hogy kétféle erőművet különböztetünk meg. Egyik a tényleges erőmű, amely elsődlegesen villanyt termel és van a fűtőmű, ami elsődlegesen távfűtésre épült, de nagyrészt átállították őket villanytermelésre.

Az erőműveknek szoros üzemvitelük van, általában előre meghatározott kiadandó és kiadható villanymennyiséggel. Ezt teljesíteniük kell, különben bírság. Ha fölé megy, akkor pedig töredékét kapja kW-onként. Pont azért írtam a 28Ft-ot, mert felette van a kötelező átvételnek, így érezhető, h mire akartam célozni. Amúgy pedig nem csak Paks kap 8Ft-ot kWjáért, hanem pl. a közelemben lévő bokodi erőmű is. Ez pedig egy enyhe célzás az erőmű "kiixelésére".

Erőművi, fűtőművi üzemvitel: Elsődlegesen a villanytermelést veszik figyelembe, hiszen az adja a profit nagy részét. Ha a lekötött kontingenst nem tudják úgy megtermelni, hogy a hőt is ki tudják adni a városoknak, akkor biza megy a hűtőtoronyba/hűtőtóba (pl. már bezárt bánhidai erőmű (akkora halak voltak a hűtőtóban, h hihetetlen (a közel állandó hőmérséklet miatt).

Kisebb városokban vannak olyan tömbfűtőművek, amelyek villanyt nem termelnek, csak hőt. Azok általában biomassza/gáztüzelésre vannak állítva. Gáztüzelésnél igen jó hatásfokot képesek tartani, a nagy veszteség a szar rendszeren keletkezik. Nagy általánosságban döglődnek is a nagyon kevés bevétel miatt.

Amúgy pedig: Igen, igazatok van abban, hogy a távhővel fűtött lakások gyak. nagyrészt finanszírozzák az erőművi villanytermelést, mivel az erőmű fenntartási díjat (is) kér a szolgáltatótól, amely -egyéb bevétel híjján- kénytelen továbbszámlázni -természetesen az ő fennmaradásához szükséges összeggel megtoldva- a fogyasztók felé. Tulképp így alakul ki a kurva magas távhőszámla.

A távfűtésről leválni pedig egy szimpla marhaság. Nagyon sokan nem veszik figyelembe az árnyoldalait:

-innentől a közös ktg.-re rakódó üzemeltetési díj
-valamennyivel csökken a fűtési ktg., de ezt megfejelve az üzemeltetéshez szükséges pénzzel, már nem olyan jó a kép.
-ha valaki nem fizet a tömbben, akkor a többi lakóra terhelődik a díj, mivel a fűtőanyag "szolgáltatója" nem kérdezi, hogy mindenki fizetett-e, ő csak a pénzét akarja, ha nincs, hát nincs mivel fűteni.

Ezeket pedig eddig a távhőszolgáltató intézte saját keretein belül. Ezután pedig kell egy ember, aki ezeket intézi+annak a bére, plusz az üzemeltető költségei, esetleges üzemzavarok költségei, stb.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.02.19. 08:03:52

@mókuscickány: hát, sajnálom, ha te ebbe beletörődtél...

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.02.19. 08:12:57

@vidéki suttyó: értem, én is csak az asszony szó markánsabb hangulata miatt írtam így. De benne van minden nő, ja...

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.02.19. 08:16:34

@klacus: "Mert vidéken vasárnap nincs lila cérna amire szükséged van. Hát ez van."

Milyen lila cérna?

Acmee 2010.02.19. 08:17:36

@Telepi János:

A nem-lehet-akármit-akármikor-megszerezni "szinonimája" a lila cérna...

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.02.19. 08:17:54

Az érdemi hozzászólásokat nagyon köszi!

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.02.19. 08:19:34

@Acmee: Ja, reggel van, azért magas :))))) Köszi a felhomályosítást!

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.19. 08:32:05

@heldente: Te jó ég! Hát milyen panelben laktál Te, hogy még rendes banda sem volt?:)
Még a rendszerváltás előtt "köpőcsővel" háborúztunk a szomszéd lakóteleppel, aztán jöttek a BMX -es bandák, aztán a simpson -os bandák.. Pedig kisvárosban lakom :)

redriot77 2010.02.19. 08:44:46

@nabazzmeg: " egycsöves rendszerek, 30 éves hőközpontok, stb. - aminek megváltoztatása elsősorban az ott lakó tulajdonosok kötelessége és érdeke."

Az a gond, hogy egy 300 lakásos szalagházban hiába szeretném hogy felújítsák az épületet és korszerűsítsék a fűtést, nem egyedül én döntök.

Sajnos sokan vannak akik nem szeretnének semmiféle felújítást. Egyszer voltam lakógyűlésen, a beköltözés után, hihetetlen volt. 70-80éves őskommer nyuggerek, büdösszájú öblöshangú ex-szakikámtól a pisiszagú 80 éves nénikéig mindenféle. Ők mivel már csak meghalni fognak a köv. 10 évben, mindenféle változtatást, hosszú távú befektetést elleneznek.

Ők vonyítanak be olyanokat a gyűlésen hogy "szembe a margóékná is megcsinálták, oszt többet kell fizessenek!".

A faszom kivan velük, mivel láttam hogy itt semmiféle panelprogram nem lesz, megcsináltattam önerőből az ablak és radiátorcserét. Sajnos a 300 lakásos házat újraburkoltatni egyedül nem tudom.

Más: az egyik vén szarzsák a múlt héten majdnem leégette a házat. Elment sétálni, otthon meg égve hagyta a gyertyáit... Ezek felejtik fent a pörköltet a tűzhelyen, a hatvanas alkeszok meg az égő csikkel elalvás miatt veszélyesek. Ha egy ilyen miatt kiég a lakásom, és túléli, simán megfojtom majd mint egy macskát.

hááááát 2010.02.19. 08:52:42

Laktam panelba 7 évig.nekem ne magyarázzátok meg,h nincsenek bandák.Ülnek este a kocsi tetején és árulják a cuccot, oszt amikor lebuknak kettő jön a helyébe.

igazi hős 2010.02.19. 09:03:51

@pakesz: Kicsit hátrább az agarakkal, ha kérhetném.
"ezt a szelenergiara mondta, na most ez akkor nem vonatkozik a tavfuto mu altal termelt aramra?" Nem.
Nyilván nem tudod, de az erőmű egészen pontosan meg tudja mondani az áram termelési menetrendjét (ez egy negyedórás bontású adat). Tudod, ezen szakemberek dolgoznak elég sokat, mert minden tévedés sokba kerül. Egyébként tisztán gázüzemű erőműből szerinted mennyibe kerülne 1 kWh áram? Nem szeretnéd azt fizetni, az biztos...
@Acmee: ellentmondanák annyiban, hogy nem fizet büntetést, de ha az adott mérlegkör kiegyenlítő energiára szorul, akkor azt valószínűleg az erőmű fogja fizetni. Az pedig drága dolog. (Több okból, de logikusan drága.)

Idet 2010.02.19. 09:14:10

@redriot77: A macskát ne, ha lehet!

Idet 2010.02.19. 09:20:22

@hááááát: Paneltelepe válogatja. (Persze, nem egészen az ott élők tehetnek róla...)
Nálunk az átkosban voltak egy ideig, fülvebalókitépés, táskalenyúlás, ilyenek, de mivel káderdűlőnek számítottunk, a rendőrség seperc alatt aktivizálta magát. Az iskola előtt cuccot árulóknak pedig az apukák vetettek véget: meglesték és kurv@ra összeverték őket, aztán hívták a "hatóságot". Ebben az esetben normálisak voltak, amikor a fiúk elkezdtek rinyálni az erőszak miatt, a zsaruk csak rájuk néztek: nem kell folyton elesni...

Idet 2010.02.19. 09:33:44

@Acmee: Már akartam válaszolni neked, de hát a lakótelepi lét: nyekk, egy órára elment az áram...

Szóval:
1. az idet(len)-nel semmi baj, ezt a labdát én is lecsaptam volna...
2. Kösz az erőművi felvilágosítást! Ha valaki értelmesen elmagyarázza, az ember fölfogja, és mindjárt más.
3. Valahol láttam/olvastam/hallottam, hogy a Miaminál lévő atomerőmű hűtőtavába az alligátorok (amerikai kajmánok?)költöztek be, csaknem az egész populáció, és ott nagyon vígan vannak. Ami helyes is, mert védettek. De most képzeld el... egyből meg lehetne oldani a korrupció gondját...
4. Az az ócska rendszer következménye, ha a házak közti gyepen csikorgó télben is fél méter széles zöld sávok tartanak a házak felé, ahol a csövek leágaznak, vagy ez normális?

pakesz (törölt) 2010.02.19. 09:37:37

@Acmee: a levalas az tenyleg nem olyan tiszta dolog mint ahogyan elkepzelik elsore
csak amint mas is irta, az hogy az Alkotmanybirosag meghozta a verdiktet hogy marpedig le lehet valni, a tavfutes koltsege hirtelen lecsokkent valahogyan :)

en is probaltam "ervelni a tavfutes melett" amikor mondtam hogy hat a kazant nem kell fenntartani meg kemenyt tisztitani, mert a mostani emberek nagy reszenek az a hozzaallasa, hogy azt elfelejtik szamolni

@igazi hős: jo hat az igaz, hogy nem nagyon tudtam a tavfutesesek aramtermeleset... es a kotelezoen atveendo zoldenergiabol rosszra kovetkeztettem, de a panelosok nagy resze meg azt sem tudja hogy aramot termelnek ott es azert joval olcsobbnak kellene hogy legyen a tavfutes

szigoruan a tavfutes temaban talaltam viszont oldalt ami rendesen osszefoglalja:
ingyenebed.blog.hu/2009/05/29/tavho_kerdes_tul_az_afa_n

de hogy engemet egy nyugger panelos szintjere raktal hat az kiverte a biztositekot, lehet hogy egy-ket dologban tevedek, de nagyban atlatom, es ha valaki mond valamit akkor azt elfogadom

pakesz (törölt) 2010.02.19. 09:44:04

@redriot77: hat rossz helyre mentel :)
nalunk ugy volt, hogy ki volt irva fel hatra aztan utana rogton hogy ha hatarozatkeptelen akkro 6 kor lesz
persze rogton hatarozatkeptelen volt, ezert meg sem vartak a 6 orat es nekikezdtek :)
amugy a panelprogram pont ezt kuszoboli ki amit irtal csak hat az emberi tenyezot, hogy hatalmas nagy idiotak azt nem tudja...
most fel millabol megkap az ember egy kulso szigetelest, ablakok kicsereleset, tuzvedelmet 3 szintenkent, es a masik fennmarado reszt az 1 millat az allam/onkormanyzat + EU osszedobja
na ez a fel milla akkora koltseg hogy az elkovetkezendo 5-10 evben amennyivel kevesebb futes lesz azon bejon
azt az extra nyalanksagot nem is emlitve hogy nyaron nem fog sugarozni a fal a melegtol es telen a hidegtol :)

pipo10 2010.02.19. 09:47:56

@redriot77: A kor nem érdem hanem állapot.

Idet 2010.02.19. 09:57:24

Azon kívül, nem árt, ha a népek megfelelő közös képviselőt választanak.

A mienk egy helyes őskövület volt, az előző, úgy is vettük hasznát. Akit a helyébe választottunk (nem volt egyszerű), mérnökember, és egy ásznak bizonyult.

Mostanra a kövületek is kezdik belátni, hogy az erőszakoskodó (ez volt a fő vád ellenünk)középmezőnynek igaza volt.

igazi hős 2010.02.19. 10:11:12

@Idet: Látványos a hőveszteség, de arányában nem olyan vészes.

@pakesz: Én nem raktalak egy "nyugger panelos szintjére", te raktad magad a "beleszóló töklaikus" szintjére, amikor zöldnek és olcsónak írtál le egy gázerőművet! Gázból drága áramot csinálni, ráadásul ezek az erőművek (Kispest, Újpest) már messze nem városszéliek, azaz idepöfögnek az orrunk alá.
Az árampiac ismerőinek kb. fele ebben az épületben dolgozik, ahol most vagyok, ezért nem zavar, ha "kint" valaki nem tudja, hogy "mi merre hány lépés", de akkor ne vonj le következtetéseket, amiről gőzöd sincs. A KÁT-ból következtetni a távfűtőerőművek áramköltségére teljesen logikátlan dolog. Mondok egy példák kamu számokkal: én mint ELMŰ vehetek áramot atomenergiából 10, szénerőműből 20, gázturbinából 50 Ft/kWh-ért. Paksról fix 400 MW-ot kapok (optimális esetben Paks menetrendje egy vízszintes vonal kicsit 2000MW felett), szénerőműből 150-250-et, de csak lassan változik, a gázturbina 0-200 között percre pontosan követi az igényimet. Hol helyezkedik el a távfűtő erőmű? Lassan reagál mint egy szénerőmű és magas a minimum szintje (mivel a fűtést/melegvizet nem lehet nullázni éjjel 2 körül, csak mert olyankor alacsony az áramigény), de drága gázból állít elő áramot. Ha tehát 20 Ft felett ad egy kWh áramot, akkor nem tőle fogom megvenni. Ez viszont a fenti költségek 40%-a, a maradék 60% a tied. Nyilván ezek a számok nem pontosak, de nem is nagyon pontatlanok.

pakesz (törölt) 2010.02.19. 10:20:28

@igazi hős: jo igy mar teljesen mas a felallas, igazad van
es mi a helyzet azzal hogy kotelezo atvenni toluk az aramot joval a piaci ar felett? vagy ilyen nem letezik?

Idet 2010.02.19. 10:34:32

@igazi hős: Értem. Melyik fajta a vészes? Komolyan kérdezem, tudni szeretném!

Acmee 2010.02.19. 10:52:47

@Idet:

A lakótelepek havas gyepén keletkező zöld csíkok is a szar rendszer következményei. Azon csíkok azt mutatják, hogy hol mennek a távfűtési vezetékek, illetve azt mutatja, hogy mennyire szar a hőszigetelés... Ha meg sem marad a hó 1 pillanatig sem rajta, akkor igen szar...

Acmee 2010.02.19. 10:53:25

@Idet: Az ablakon kieregetett, más miatt feleslegesen beeresztett hő...

Idet 2010.02.19. 10:59:34

@Acmee: Én is erre gondoltam. Itt kb 1 napig maradt meg rajta a hó, aztán kezdett ellucskosodni fölötte.

Idet 2010.02.19. 11:00:33

@Acmee: Úgy értettem, ami a rendszerben keletkezik. A lakók pocsékolása más lapra tartozik...

Acmee 2010.02.19. 11:11:50

@Idet:

A rendszeren adódó hőveszteség tulképp sok dologtól függ, nagyrészt az üzemvitel (mennyire forró a cső), valamint a csövek hőszigetelésének(és természetesen talajvíz szigetelésének) milyensége játszik szerepet.

Az üzemviteli részbe beletartozik még a rendszer és az erőmű sajátosságai szerint vett üzemvitel. Ez alatt arra gondolok, hogy ugye egy erőművet nem lehet ide-oda rángatni percenként, így az ideális üzem számukra a folyamatos, közel teljes terhelés.

Ez azonban nehezen megvalósítható, mivel reggel és este pl. több melegvízre van szükség, éjjel lehet fűtéscsökkenteni (ált. ilyenkor vissza is terhelnek, mert sem elektr. fogyasztás, se "érdemleges" fűtési hőmennyiség nem kell). Így az igény görbe egy igen cakkos, nagy csúcsokkal, nagy völgyekkel rendelkező függvény. Erre rendszeroldalon kitaláltak pár megoldást (nagy forróvíztározó az erőműben, mint egy hőakku, valamint végponti bypassal(rövidzár) tulképp a rendszerhőmérsékletet olyan mértékben meg tudják emelni, hogy a föld alatt lévő csövek működnek hőakkuként, ennek hátránya a nagy hőveszteség).

Picit bonyolult a képlet ilyen szempontból, majdnem rendszerenként/erőművenként más. Nem egy hétvégés sörözés kellene hozzá, hogy teljes mértékben megértsd az összetettségét, működését :)

igazi hős 2010.02.19. 11:49:59

@pakesz: KÁT (kötelező átvétel) a "zöld" (azaz megújuló forrásból származó) energiára vonatkozik. (Az idézőjel pedig a fát égető biomasszára vonatkozik.)
@Idet: Csak egyfajta veszteség van, az a hő ami elindul a csövön, de nem ér el hozzád (azaz a ház aljában levő hőcserélőbe). Én az arányt írtam, hogy nem vészes, mert brutális energiamennyiség megy a csövön, annak egy kis része is látványos mini tavaszt csinál a havas tér közepére.

pakesz (törölt) 2010.02.19. 12:08:00

@Acmee: szoval ez a duma, hogy leolvad rola a ho es hogy milyen rossz ez egy az egyben egy urban legend?
ez alapjan amit mondtal (meg igazi hős is utana) ez total azt tamasztja ala

csak a panelprolija :) azt latja, hogy hat futik az utat, azt mar nem latja, hogy ott hőt tarolnak, es igy effektive az eromunek optimalisabb mukodest biztositanak

@igazi hős: hat amit Acmee mondott korabban hogy 28 Ft -ert veszik at a tavfuto mutol az elegge ugy tunik nekem hogy nagyon durvan tamogatottan veszik at
meg ez is:
www.klikkbank.hu/bankihirek/20091015-novembertol-dragul-az-aram-kapcsolt-eromuvek-es-recesszio.html
"A kötelező átvételt (KÁT) jellemzően a zöld energiával azonosítják, pedig Magyarországon ez nem állja meg a helyét. A villamos energiáról szóló törvény alapján a megújuló energiaforrásokkal, a hulladékból és az úgynevezett kapcsolt termeléssel előállított energiát kell kötelezően átvenni és érte kiemelet átvételi árat fizetni. A KÁT rendszerben a zöld energia nagyjából egyharmados arányt képvisel, míg a kapcsolt technológia kétharmadosat (a hulladékégetés nem jelentős tétel)."
mondom en neha keverem a fogalmakat de az alapokkal nemileg tisztaban vagyok

klacus 2010.02.19. 12:15:56

@Telepi János: Miért Vasárnap Te falun kapsz lila cérnát?

Nem kapsz. Mivel nincs pláza, meg bevásrlóközpont csak a bót.

Ezért nem is emberek laknak vidéken, inkább csak mohák. Nincs igényük Vasárnap lila cérna vásrlására...

igazi hős 2010.02.19. 12:23:04

@pakesz: Én tévedtem, valóban a KÁT alá tartozik, akkor a 28Ft igaz. De ugye nem csak én érzem úgy, hogy ez is a panellakók alig bújtatott támogatása? (Mielőtt visszakérdezel: a hőerőmű is limitált árréssel dolgozik.)

igazi hős 2010.02.19. 12:28:58

@igazi hős: Kíváncsiságból belenéztem a KÁT adatokba: azért nem olyan vészes az így átvett energiamennyiség az egészhez képest, mint ahogy az a linkelt cikkből tűnik. Inkább a valódi zöld energiatermelés kevés (és annak is jelentős része biomassza, azaz fahulladék).

Idet 2010.02.19. 12:30:38

@Acmee: Sör jöhet, képlet nem, ahhoz nem vagyok elég képzett.

De nagyon köszi, mert képben vagyok, ha nyilván nem is értek minden összefüggést!

Acmee 2010.02.19. 12:56:54

@Idet:

fenti leírásomból: A képzettség nem áll egyenes arányban az értelmi képességekkel!

pakesz (törölt) 2010.02.19. 13:08:24

@igazi hős: hat ahogy en latom ez annak indult hogy a panelos tavfutest tamogassak, de nem ugy alakult ahogy akartak, mivel inkabb elsiboltak azt a penzt partfinanszirozasra meg egyebekre, a penzugyi szabalyozas volt a hibas

Gyorben es Debrecenben lett belole valami mert ott az onkormanyzat a falhoz allitotta a hoszolgaltatot, hogy az aramon termelt "nyereseget" osszak mar vissza a tavfutest fogyasztoknak
es talan most a budapestiek is kapnak ebbol a "nyeresegbol", az AB hatarozat utan

ja a biomassza is jo vicc ha ezt mondod :)
azt kellett volna csinalni hogy a csaladi hazaknal aki faval fut azt beadni az EU -nak hogy hat zold energia :)

amugy az Aranyos-volgyben mikor lepnek mar?

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.19. 14:12:00

Azért fontos, hogy a fogyasztás mérhető legyen, hogy a lakóknak megérje spórolni a fűtéssel. A cikkben még az is szerepel, hogy a szigetelésre adókedvezményt adnának, így az a tulajnak továbbra sem kerülne sokba, ugyanakkor ez a lépés lökést adhatna az építőiparnak.

mezítlábasfellebbezés 2010.02.19. 14:31:44

OFF Földim, kreatív blogger lettél, a budapestkave.blog.hu szerint :) ON

rob1997 2010.03.10. 14:45:13

a 10. emeleten a sarokban lakunk betetettük az új műanyag ablakokat és kivülröl is leletünnk szigetelve 1.azota honaponta festetünk a penész miatt
2. az abalkok a nap 24 orájában bukon vannak 3.nyáron ugyanugy felmelegszik és csak nehezebb kiszellöztetni a lakást mer a hungarocel kivülröl meg belülröl is tartja a meleget ennyi. ugyhogy egyszoval hagytuk volna az egészet a picsába!!

Yasashi Tanuki 2010.03.11. 11:25:06

@rob1997: Azt hiszem ilyenkor szokták azt mondani a mesterek, hogy hőhíd van a lakásban, azaz tökéletlen a szigetelés. Ezért csapódik ki a pára az adott helyen. Mindenhol penészedik, vagy csak bizonyos sarkokban.

ripley172 2010.03.16. 17:24:07

"szerencsére a cigányozásért sok helyen még mindig kicsapatás jár"
Még szerencse hogy a dzsipók tisztességesen élnek, lásd Hétes telepet, mindig fizetik a rezsijeiket, nem lakják le a házakat, és úgy egyáltalán: rendesek na.

Nekem meg az ilyen szemellenzős barmoktól száll el az agyam.
Szembemegy minden statisztikával, és politizál egy panel blogban.
Te én nem vagyok Jobbikos, de látom mizujs. 98%-a a brazil gépsornak, a társadalmon élősködik. És ezt a nem Jobbikosok is látják...na akkor most mi van, ki leszek csapva? :D

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.03.17. 08:33:22

@ripley172: olyan hülye vagy, hogy inkább itt hagyom a kommented: szégyenülj meg nyilvánosság előtt, ha már direkt csak azért regisztráltál, hogy te is odakenhesd valahova az elvbarátaid által unalomig ismételt sormintát. De tényleg! Nem unalmas ugyanazt szajkózni százezredjére is?

A termódinamika második főtt étele 2021.01.31. 22:38:35

a panellakók ugyan szociálisan és anyagilag lecsúszott prolik, a cigányoktól viszont egy fokkal jobbak, az tény
bár amilyen ütemben gettósodnak a panelok, nem kizárt hogy előbb-utóbb asszimilálódni fognak, aztán ember legyen a talpán, aki megkülönbözteti majd őket egymástól...

@heldente: Nyócker, Nyócker...

@peetmaster: az LMP egy szadesz mentőcsónak, akár tetszik neked, akár nem, nap mint nap bizonyítja, amikor tolja a bukott SZDSZes retorikát

@Acmee: ja persze, szegény kizsákmányolt távhőszolgáltatók, ők semmiről nem tehetnek, mindig más a hibás...szegények, mindjárt megsajnálom őket...naaa, mindjárt, egy picikét várj még...

@EG0: a panelprolizás teljesen megállja a helyét, tekintve hogy a panellakás és az ott lakók erősen színonímái egymásnak
a zsidroncokról kb. sehol senkinek nincs jó véleménye, a "sorosozást" se csak úgy brahiból kezdte el a fidesz, elgondolkozhatnál azon hogyha egy népcsoportot ennyien szidnak, akkor nincs-e igazuk (úgyse fogsz mert idióta kretén vagy)
Magyarország EU-tag, ennélfogva talán nyugat-európához kellene hasonlítani magunkat, nem Zambiához meg Tanzániához
ha meg közgazdasághoz teljesen hülye retardot akarsz látni, nézzél tükörbe

@nabazzmeg: oszt mit lehet tenni? azon túlmenően hogy lelépsz egy élhető országba?

A termódinamika második főtt étele 2021.01.31. 22:40:37

@heldente: lehet hogy >szerinted< taplóság mert sérül a pici lelked, de ettől még igaz
a panelprolik talpók, suttyó alja módon viselkednek és élnek
és ezek után kikérik maguknak, ha minősítik őket...hja kérem, legnehezebb az igazat tűrni ugye
szerintem aki panelban él és neki az "kényelmes" az ne nagyon ugasson másoknak lúzer életről, mert még a végén teliberöhögik

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása