Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Januártól vége a panelfelújítási botrányoknak?

Élezi a macsétát az új kormány, amivel majd a panelfelújítások dzsungelében tesz rendet: két új - és tegyük hozzá, első hallásra örvendetes - intézkedést jelentett be ma Csider László, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője egy konferencián.

 

Az egyik, hogy januártól nem jár pénz a "díszítésért": a támogatás mértéke a felújítással megtakarított energia arányában nő, azaz, ha vékony a falra ragasztott hungarocell, vékonyan tejel a fejőstehén is. Nincs vita, logikus döntés, érthetetlen (khmm... persze azért végülis érthető), hogy eddig nem így működött.

 

 

 

A másik, hogy minden egyes felújítást a kormányzati szlengben "mentoroknak" nevezett szakértők irányítanak majd. A főosztályvezető azt mondta, hogy "a jövőben a mentor írja meg a támogatási pályázatot, és végezteti el a munkát minősített anyagokkal és akkreditált kivitelezőkkel."

 

Csak három példát hozok, ami miatt akár jó ötletnek is tűnhet a - részleteiben egyébként nem ismert - mentori rendszer felállítása.

 

Gondolom mindenki emlékszik még a miskolci paneltűzre. A három áldozatot követelő tragédia vizsgálata során - sok más szabálytalanság mellett - kiderült, hogy a felújítást végző vállalkozás nem azt a szigetelést rakta fel a panelház falára, mint amire engedélye volt. A miskolci tűzoltóság honlapján pedig még mindig olvasható az a könyörgő hangvételű levél, ami a társasház-kezelőket próbálja meggyőzni: ugyan tartsák már be a szabályokat, és hívják ki a tűzoltókat az elkészült szigetelések utólagos engedélyeztetésére.

 

Nagykanizsán egy erősebb nyári szél egyszerűen lefújta a bevakolt szigetelőlapokat a magasháznak nevezett panelépület falairól. A kivitelező azt találta hirtelen mondani, hogy valszeg a ragasztó nem kötött meg, mert - fájdalom - nagyon hideg volt, mikor dolgoztak.

 

Budapesten a valószínűleg paranoiás házbizalmi akadályozta hosszú hónapokig a felújítás befejezését, mert szerinte az építők hanyag munkát végeztek, meg különben sem voltak hajlandók teljesíteni a naponta módosított szerződés újabb és újabb feltételeit. A józanabb, a felújítás miaharabbi befejezését követelő lakókat az Intéző Bizottság elnöke filozófikus hangvételű levelekben fenyegette többször is.

 

Innen nézve teljesen okés próbálkozás, hogy valamilyen módon ki kell szabadítani a panelfelújítás ügyét a csaló kivitelezők és hozzá nem értő közös képviselők, pályázatírók karmai közül. Még akkor is, ha néhány városban - például Szegeden - a szerencse és egy kis önkormányzati ráhatás következtében nagyrészt hatékonyan és problémamentesen zajlottak a munkák. A szerencsére azonban nem lehet ilyen mértékű fejlesztéseket bízni, mert akkor ennyi erővel a magyarországi kispolszkisok klubja is építhetne autópálya-szakaszokat azon az alapon, hogy az utat ők használják, építőcéget meg nem olyan nehéz találni, minek fenntartani az egész bonyolult állami intézményhálózatot.

 

A bal vállamon ülő kisördög viszont folyamatosan azt suttogja, hogy "meg lehet vesztegetni a mentort is vazzeg, biztosan meg is fogják próbálni, akik eddig is csaltak". A jobb vállon ülő angyalka pedig az ártatlanság vélelméről kezdett hosszú és unalmas előadásba, úgyhogy konklúzió most (sem) lesz.

 

 

 

Megosztás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr822277904

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felújítás pornó 2010.09.09. 17:33:28

Mert felújítani kell. Életében egyszer minden jóravaló embernek látnia kell, ahogy szétverik a fürdőszobáját erős, izomtól duzzadó karok, ahogy a rosszul elvágott, méregdrága járólapok a szomszéd ajtaja előtt sorakoznak, ő meg csak azt tudja kérdezni: ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.09.07. 21:27:04

na ja...első..de mié is lesz jó még egy kifizetőhely nekünk?

pakesz (törölt) 2010.09.07. 22:25:05

eddig is votl ott mentor, csak szakvezetonek hivtak...
amugy meg volt 30 eve pol tiszt is, ugy tunik fideszek ezt a tisztet akarjak ujra feltalalni

schdl (törölt) 2010.09.07. 22:58:13

Én Újpalotán lakom (Budapest), Erdőkerülő utcában. Kb 1 éve van fent a szigetelés (igen, panel). Amikor rakták fel, láthattam, hogy milyen vastag, kb arasznyi. Szépen ragasztották és bevakolták. Szigetel is; télen melegebb, nyáron hűvösebb. Azóta nem volt gond. Nekem emiatt pozitív tapasztalatom volt a panel-felújítással kapcsolatban.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.09.07. 23:01:11

Gondolom azért kellenek a mentorok, hogy a fidesz az alacsonyabb szinten lévő hűbéreseit is el tudja látni munkával.

pakesz (törölt) 2010.09.07. 23:04:47

@schdl: az a paneltips eleve jol szigetel, hiszen van ott 2 centis nikecell a szendvicsben (na jo lehet hogy abban kozetgyapot)

amugy meg ez a duma, hogy vekony szigetelesre nem adnak tamogatast...
ez rohej, elvegre EUs penz plusz MÁKos penz, na azt meseltek hogy a palyazat megirasanal meg a Hortobagyrol is kellett nyilatkozat, hogy oda nem viszik a szemetet :)))
illetve a JELENLEGI muszaki vezeto az kiment es a dubelnek a tiplijet kitepette a falbol, hogy lassa mit bir...
szoval hogy egy szigetelesnel pont a szigeteles legyen vekony ... VICC

CTamás · http://www.joegeszseget.hu/ 2010.09.07. 23:15:57

Hollandiában ennél különb épületeket láttam bontásra várni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.07. 23:43:19

"A másik, hogy minden egyes felújítást a kormányzati szlengben "mentoroknak" nevezett szakértők irányítanak majd. A főosztályvezető azt mondta, hogy "a jövőben a mentor írja meg a támogatási pályázatot, és végezteti el a munkát minősített anyagokkal és akkreditált kivitelezőkkel."

Akkor ezt lefordítanám:
A fideszközeli mentor kiadja a fideszközeli vállalkozónak a munkát, aztán majd lesz valahogy...

Hz 2010.09.08. 00:14:17

@Cerika: Gondolom ott volt pénze az ottlakóknak/államnak újat építeni..

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2010.09.08. 07:52:16

Nagyszerű. De ettől még a legótvarabb nyílászárók fognak beépítésre kerülni, aranyárban, továbbra is, ugye?

acsa77 2010.09.08. 07:59:36

Az egész panelfelújítás szó vicc. Pont hogy a ház épületgépészetével alig csinálnak valamit. A szigetelés felrakás könnyed gyalog-galopp a többi munkához képest. Réges-rég megcsinálták már Európa legjobb panelfelújítását Pécsett egy darab házon, erre szinte senki sem követi. Talán az Árpád-hídnál lévő szalagon van hasonló. Megint a hülyeséget szívjuk majd fél évszázadra, ha nem csinálnak semmit ez irányban. Szerencsére azért utólag is bepótolható.

csokiájsz 2010.09.08. 08:23:39

@cerika: Németországban meg olyan autókat zúznak be a bontóban, hogy sírva fakadnál, ha meglátnád.

De mi itt élünk, a fasznak ezen a végén.

kvadrillio 2010.09.08. 08:28:10

Ha engem valaki kényszeríteni akar, hogy szigeteljék a házunkat, annak betöröm egy kapával a fejét !!!
Nem fogok többezer pénzt kiadni azért, hogy a kivitelező meggazdagodjon azon, hogy könnyebben leéghet a ház, bennéghetünk a lakásunkban és a következő fűtési áremelkedés semmissé tegye a hungarocellre fölöslegesen kidobott pénzemet !
Ne velem akarják támogattatni a veszteséges építőipari, felújítási munkálatokat végző cégeket !!!
Az én pénztárcámban lévő manit nekem kell beosztani, mások ne akarjanak benne kotorászni !!!

kaboca01 2010.09.08. 09:05:39

@kvadrillio: erre csak az a válasz, hogy gratula. Miért nem költözöl családi házba?

acsa77 2010.09.08. 10:02:47

@kvadrillio: pont, hogy az áremelkedést ellensúlyozza a modernizálás.

Ehhez hozzátenném, hogy bármennyire szemét dolog, de csak a brutális áremelés (akár adóval, akár piaci folyamattal) ösztönöz pl. az energiatakarékosságra. Teoretikus állapot, hogy ingyen van az energia (a), és a fogyasztók önként költenek az energiatakarékosságra (b). Melyik a valószínűtlenebb? (a) vagy (b)? A keletnémeteknél anno ingyen volt a víz - hideg és meleg. Folyt is rendesen. Nálunk a 90-es évektől pár helyen ömlött a bűz a csatornákból, mert nem volt elég szennyvíz, ami lemossa! :-D

pakesz (törölt) 2010.09.09. 11:53:33

@acsa77: ok jo hogy mondod, de a panelos nem tudja maganak leszigetelni mint a csaladi hazas :)

Kolorlokál 2010.09.21. 18:17:09

Igenis kell mentor, mert akkor talán nem járnak úgy a paneltulajdonosok mint mi.A mi "filozófus" I.b. elnökünk vagy 3-szor cserélt pályázatíró-bonyolító céget, csak azért mert nem kapott tőlük elég pénzt saját zsebbe,vagy ha kapott is azért gondolta lehúz mégy egy bőrt egy másik cégről is.Most mindenki követeli a pénzét , mert szerződést kötött mindenkivel de fizetni nem fizetett.
Egyetértek azzal is aki azt mondja műszakilag kell rendbe tenni a házakat, mert szép ugyan az új vakolat és még a fűtésen is lehet spórolni , de az időzített bomba ott ketyeg a vezetékekben meg a szellőzőcsatornákban.

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása