Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

A Főtáv tovább építi a szocializmust

Sok szociológus kádári nosztalgiával szokta vádolni a magyar társadalmat. Néhány lakótelep meglepő kivételt képezhetne, de ott meg az a helyzet, hogy a demokratikusan választott önkormányzat szolgáltatócége rugdossa vissza a szocializmusba a lakókat. Egy helyben lakó barátom mesélte - és azóta a neten is több helyen belefutottam a sztoriba -, hogy a legnagyobb békásmegyeri lakásszövetkezet levált a Főtáv fűtési rendszeréről, saját gázkazánhálózatot épített fel, innentől ők köszönik szépen, fűtenek maguknak - olcsóbban egyébként, mint a "nagyvállalati" időkben. Erről viszont a Főtáv nem hajlandó tudomást venni: rendesen számlázza tovább az alapdíjat, mintha nem történt volna semmi.

 

A legmókásabb az egészben, hogy a városi tulajdonú szolgáltató úgy viselkedik, mint egy hivatal: adatokat kéret be a társasháztól, hogy mivel, milyen módon fűtenek, majd keres hozzá egy olyan jogszabályt, amire hivatkozva "nem engedélyezi" a leválást. Külön poén, hogy a jogszabály hamarosan hatályát vesztheti, mert szigorúbb egy kormányrendeletnél, ami ugye alkotmányellenes.

 

De, hogy a kádári nosztalgia teljes legyen, azért vannak kiskapuk. Egy ingatlanportálon olvastam, hogy "a Főtáv korábban nem volt ilyen szigorú a békásmegyeriekkel: az 1080 lakásos szövetkezet leválása előtt más közösségek is elhagyták már a szolgáltatót, ők egy alapdíjszámla után "mehettek". Igaz, ezek a társulások kevesebb lakásból állnak: van köztük 60, de a legnagyobb is 300 lakásos szövetkezet."  A Főtáv tehát megengedte a maszekolást. Mert amíg valaki kicsiben nyomja a piacgazdaságot nincs baj, "virágozzék ezer virág", legfeljebb kiröhögjük, hogy szakszervezeti ivászat helyett hőmennyiségeket számol. Mindennek van viszont határa, ha mondjuk a legnagyobbak, 1080 lakással távoznának, na azt már nem lehet, sérül a nemzetgazdaság érdeke.

 

Az is lehet viszont, hogy az egészet félreértem. A barátom most két fűtéscsekket kap, egyet a távhőszolgáltatótól, egy másikat meg a lakásszövetkezettől. Elképzelhető, hogy pont ez a szabadverseny? A cégek versenyeznek, hogy a lakók melyik csekket fizetik be?

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr66936444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.02.12. 22:04:21

Ez derék dolog. Nem lenne érdemes egy pertársaságot létrehozni? Próbapert megérne talán.

Szegedicsaj · http://szegedicsaj.blogspot.com/ 2009.02.13. 11:04:02

Szerintem is simán be kéne perelni őket, pofátlanság amit csinálnak. Ha tényleg jogi zavar van, azt is meg kéne szüntetni. Jár a szája mindenkinek hogy juj fuj távhő meg minden, ha meg valaki le akar válni, ellehetetlenítik

Krisz78 2009.04.23. 15:41:07

Most sajnos nincs időm részletezni, bár én is érintett vagyok. A Főtáv álláspontja kibaszottul igazságtalan, de sajnos úgy tűnik teljesen jogszerű. Ezt pl. a TV ügyvédje című műsorban is megerősítette az ottani ügyvéd (link: mtv.hu/magazin/cikk.php?id=309669). Én 2 ügyvéddel és a Főtávval is beszéltem ez ügyben, sajnos jelen állás szerint a Főtávnak (jog szerint) igaza van. Ők amúgy megegyeznének a szövetkezettel a leválásról, ha az végre néhány hiányzó adatot megküldene nekik. Való igaz, hogy folyamatban van a kérdéses rendelet hatályon kívül helyezése, de a szerződés felmondásakor és még _most_ is hatályban volt/van. A szövetkezet arra biztatja az embereket, hogy ne fizessék be a Főtávnak a csekkeket, de _jelenleg_ erre még nincs jogalapjuk, és a Főtáv megindítja a behajtási procedúrákat, ellenben ha megegyezne végre a szövetkezettel visszamenőleg vissza fogja fizetni az alapdíjat. Én leginkább idegbajt kapok, de fizetem továbbra is a Főtáv felé az alapdíjat, a szövetkezetnek meg mindig annyival kevesebbet (jelzem: a szövetkezet amúgy minden ingra-fingra küld fiz felszólítást, de erre nem, úh. úgy tűnik annyira mégsem biztosak az igazukban). A szövetkezet jogi tanácsadójának amúgy megnézném a diplomáját, a szövetkezeti alapszabályzatban pl. legalább egy, önkormányzati rendelettel ellentétes szabályozás szerepel (falvágás kapcsán), anno az önkormányzat építési osztályán nem hitték el, hogy egy alapszabályzatban ilyet jogi végzettségű ember benne hagyott. Az a baj, hogy a szövetkezet elnöke és jónéhány ott dolgozó is meglehetősen begyepesedett, merev, tekintélyelvű gondolkodásmóddal/hozzáállással kezeli a dolgokat, én többször a falnak mentem már a hülyeségeiktől.

charlie 2009.05.11. 21:00:12

óó, Szombathelyen csak akkor lehet leválni a távhőről, ha abba a többi távhős ügyfél is beleegyezik.

Tehát ahhoz, hogy leválhass, minden más távhőssel alá kell íratnod egy papírt, hogy átvállalja azt a költséget, amennyivel neked több lesz, mivel kevesebb felé kell elosztani a díjakat.

Euro-Pan 2009.10.06. 16:41:11

Terjeszd, légy szíves !!!

Mi, Magyarország eddig még nem hőszigetelt panel-blokkjainak lakói --- a társasház-kezelőségek és a beruházók-kivitelezők zavaros, értelmetlen és a panel-lakók számára pénzügyileg egyértelműen hátrányos-kockázatos terveivel-ajánlataival szemben, --- a panelprogram eddigi, csakis a beruházók, kivitelezők és hitelezők érdekeit szolgáló és szakmailag is csapnivalóan rossz gyakorlatának sürgős módosítását követeljük az Államapparátustól és az Országgyűléstől (és ehhez kérjük a média, valamint az ország minden pártjának, társadalmi és vallási szervezetének támogatását), az alábbiak szerint, 2009-től kezdődően:

1 – A panelek külső szigetelésének alapötlete jó. Hőszigeteljék tehát szakmailag rendesen (ne úgy, ahogy eddig, hogy továbbra is szökik a hő a földszinti és paneltömb-széli lakásokból, paneltűz esetén pedig leolvad a silány hőszigetelés a külső panel-falról, mint a lekvár, majd folyékonnyá válva elkezd égni, mint a zsír, a legkisebb résbe is befolyva és beszállítva a tüzet a lakásokba, miközben a mutatós, de vacak műanyag ablakokkal együtt, halálosan mérgező, dioxin-tartalmú gázokat ont a lakók tüdejébe és véráramába /lásd a miskolc-avasi „panelprogram-tűz” családirtását/!!!) a paneleket kívülről, mégpedig 100 %-ban a fűtőművek költségén és a fűtőmű, a fűtő vállalatok hitelfelvételével, mert a megfelelő hőszigetelés után a fűtőmű fele annyi gázzal is el fogja tudni látni a panelek fűtését, azaz a panelek külső szigeteléséből óriási nyeresége keletkezik. Ennek egy részét különösebb pénzügyi érvágás nélkül is éreztetheti a lakásonkénti fűtési költségek automatikus csökkentése révén a panel-lakókkal, cserébe azért, amiért a panel-lakók engedélyezik a fűtő vállalat számára, hogy a közös tulajdonukban lévő külső panel-falakon vállalati nyereség-növelő beruházást hajthasson végre, a saját költségén, anélkül, hogy ezért a panel-lakóknak akárcsak egyetlen fillérrel is rész kellene venni a fűtő vállalat számára egyértelműen nyereséges, célszerű és az Országgyűlés által is, 2010-es határidővel, kötelezően előírt beruházásban. Az Országygűlés nem a lakosságot kötelezte a panelek külső falainak hőszigetelésére, hanem a fűtőműveket.

A fűtőművek csupán magánszorgalomból, a társasház-kezelőséggel szoros pénzügyi barátságban, szeretné a panel-lakókra áthárítani a vállalati beruházás költségeit, s ehhez van szüksége jóhiszemű és naiv lakossági aláírásokra, valamint a pénzügyi terhek-kockázatok lakossági vállalására a nyereséget besöprő és a beruházásokból megtollasodó beruházók, kivitelezők és hitelezők helyett! Például a leggyakoribbnak számító 52 nm-es panel-lakások sok esetben nyugdíjas, vagy 25 650 Ft\hó szociális segélyből tengődő tulajdonosait 850 000 Ft-os hiteladósságba igyekeznek bekényszeríteni, 5 évig tartó, 60 x 15 000 Ft\hó hiteltörlesztési kötelezettséggel, amelynek megszakadása esetén az amúgy is létminimumon élő panel-lakót hajléktalanná varázsolnák, lakása fillérekért történő elárverezésével és adóssága gondos megőrzésével. Ez így nem etikus és üzletileg sem fair!

A panelszigetelést tehát, 100 %-ban az a cég fizesse, amelynek ez nyereséget fog hozni és teljesen természetes, hogy a panelszigetelés utáni fele annyi gázfelhasználásért nem kérhet a fűtő cég ugyanannyi fűtésdíjat, mint a korábbi, dupla annyi gázfelhasználásért, mert az csalás és pénzrontás lenne. Mindehhez egyáltalán nem szükséges, hogy a lakók saját pénzükkel fedezzék egy fűtővállalat saját nyereség-növelő beruházását. Annál is inkább, mivel a paneltömbök külső fala nem képezi a lakástulajdon részét. A külső panel-fal nem a lakástulajdonos magántulajdona, tehát ennek leszigetelésére a panel-lakó nem köteles egyetlen fillért sem költeni!!!

A panel-lakóknak csupán abba kell bele egyezniük, hogy, a Társasházak közös tulajdonát képező külső panel-falazatra a fűtőművek --- saját költségén és esetlegesen állami támogatással!!! --- olyan, a tűzvédelmi előírásoknak tökéletesen megfelelő és a paneltömb belső hőjét tökéletesen (nem pedig csak úgy-ahogy) megőrző hőszigetelő réteget helyezzen fel, amely egyrészt csökkenti az ország energiafelhasználását, másrészt óriási nyereséget hoz a fűtő vállalat számára, mert a beruházás után, fele annyi gázfelhasználással is képes lesz ellátni az adott tömb fűtését. És mivel fele annyi gázt fog felhasználni, ezért nem is kérhet ugyanannyi fűtésdíjat, mint a beruházása előtt, mert az csalás és pénzrontás lenne. A fűtőműveknek így is megvan és meglesz a zsíros nyeresége a fűtési szolgáltatáson és az állam is jól jár, mert kisebb lesz az éves energiaköltsége, s a megtakarított gázt eladhatja külföldön, jó pénzért.

E hőszigetelő beruházás állami támogatásában, pedig már benne van az állampolgárok pénze (hiszen az állam pénze az állampolgárok ÁFA- és jövedelemadó-befizetéseiből keletkezik!!!), tehát felesleges még egyszer, duplán befizettetni az állampolgárokkal azokat a költségeket, amelyekre egyszer már odaadták az államnak adóban (és a fűtőműveknek is a 30-40 ezer Ft-os, téli fűtés-számlákkal!!!) a beruházásra való pénzt! A telhetetlenség és a mértéktelen harácsolás csupán felháborítja a tisztességes és hihetetlenül szerény jövedelemből vegetáló lakosságot.

2 -- Ne cseréljék le a radiátorokat és ne szereljenek rá se mérőórát, se szabályzót, mert ez a plusz költség felesleges és szükségtelen:

• Ugyanis a belső panelfalak nincsenek hőszigetelve, tehát azokon keresztül szabadon és könnyedén áramlik át az egyik lakásból a másikba a hő. Ha egy kisgyermekes lakásban jobban fűtenének, akkor a szomszédjaiban is melegebb lesz. Tehát egy tökéletes külső hőszigetelés esetén, a panelen belüli lakások között kiegyenlítődik a hőmérséklet, akárhogyan is fűtenének egyik vagy másik lakásban. Ráadásul, fűtésszabályozó-tekerővel sem tudna senki melegebbet csinálni, mint amilyen meleget a fűtőmű éppen --- kénye-kedve szerint --- szolgáltat. A lakásonkénti egyedi fűtés-szabályozásnak tehát, semmi értelme sincs, hőszigetelés nélküli belső panelfalak esetén, a jelenlegi radiátorok pedig csere nélkül is tökéletesen fűtenek úgy, ahogy eddig tették. Ez a költségtétel szükségtelen és kihúzandó!!!

• A paneltömb külső hőszigetelése után is lakás-légköbméter szerint fizessék a lakók a fűtésdíjat, mert ha valóban jó a külső hőszigetelés, akkor --- a szigeteletlen belső falak kiváló hővezetése miatt, --- a lakások között kiegyenlítődnek a panelen belüli hő-különbségek, tehát mindenki a saját légköbmétere szerint fog a fűtésből részesedni. Azaz: úgy igazságos és méltányos, hogy mindenki a saját légköbmétere szerint fizessen, úgy, ahogy eddig.

• Amennyiben azonban a külső hőszigetelést olyan silányra és vacakra csinálnák (a beruházói-kivitelezői nyereség növelése érdekében!!!), hogy az ugyanúgy átengedné a paneltömb belső hőjét, mintha nem is lenne a külső fal szigetelve, akkor a tervezők és kivitelezők alkalmatlansága miatt, a paneltömb alsó és szélső lakásaiban élők kénytelenek lennének négyszer-ötször annyit fűteni, mint a belső lakásokban lakók, akik akár ki is kapcsolhatnák a fűtést (a panelprogram eddigi gyakorlata ezt mutatja!!!). És ez az igazságtalan helyzet és az ebből eredő, lakók közötti torzsalkodások és feszültségek kizárólag a külső hőszigetelés ócskasága és alkalmatlansága, azaz a tervezők és kivitelezők szakmai alkalmatlansága, felelőtlensége, nyereségvágya és harácsolása miatt jönne létre. Tehát, miközben a paneltömb lakói egymással veszekednének és képtelenek lennének egységes és erős panelblokk-érdekvédelemre, ezalatt a lakók pénzén megtollasodott beruházók és kivitelezők elégedetten dörzsölgetnék a kezüket a rosszul elvégzett munkájuk jutalmául. Tehát, csapnivalóan rossz külső hőszigetelés esetén sincs értelme a lépcsőházankénti, lakásonkénti és radiátoronkénti fűtésszabályozásnak!!! Ebben az esetben is a légköbméterenkénti költségfizetés a méltányos, mert az alsó és szélső lakásokban csakis akkor kell jobban fűteni, ha az óriási költséggel felhelyezett külső hőszigetelés olyan ócska, hogy nem szigetel, hanem átengedi a drága belső hőt!!! Ezért pedig nem az alsó és szélső panel-lakások lakóit kell életfogytiglan (magas számlákkal!!!) büntetni, hanem a tervezőt, a beruházót és a kivitelezőt!

3 – Ne cseréljék le a jelenlegi ablakokat automatikusan, olyan silány minőségű, ócska műanyag ablakokra, amelyek hőszigetelő képessége semmivel sem jobb, mint a hagyományos, régi panel-ablakoké (k1.4), mert óriási költségért cserébe ugyanaz lesz a hő-helyzet az ablakokban, mint eddig, ráadásul:

• Köztudott, hogy a műanyag ablakok szobahőmérsékleten is rákkeltő vegyületeket emittálnak a lakások légterébe és tűz esetén pedig, olyan halálosan mérgező dioxin-vegyületek keletkeznek belőlük, amelyek akkor is a lakók halálát okozzák, ha a tűz egyébként nem tenne kárt bennük (lásd a miskolci paneltűz családirtását!).

• Akármilyen jó is lenne a panel-ablakok hőszigetelése, friss levegő nélkül egyetlen család sem létezhet, tehát a lakók ugyanúgy ki fogják nyitni az ablakaikat, mint ahogy eddig is, évtizedeken-évszázadokon keresztül kinyitották. Persze vannak, akik drága (vásárlás-felszerelés-áramfogyasztás-karbantartás!!!), zajos és körülbelül 200-féle betegséget okozó (a működési frekvenciák idegkárosító hatása, a szűrőben fennakadt rovarhullák, bomlástermékei a tüdőn keresztül azonnal a véráramba és azzal együtt a belső szervekbe, májba, vesébe, agyba jutnak, sokféle fertőzést okozva, stb.), „modern” légkondit választják, de ez mindenki magánügye, ám e megoldás zajterhelése (a ventillátor visítása és a levegő idegtépő súrlódása a szellőző csövekben, éjjel-nappal,) a szomszédok életét is megkeseríti és lerontja életminőségüket a saját otthonukban!!!

• A panel-ablakok a lakástulajdon részét képezik, tehát a lakástulajdonosnak joga van eldönteni, hogy mikor és milyen típusú ablakra cseréli ki jelenlegi ablakát. Senki sem kényszerítheti a panellakókat, uniformizált, rossz minőségű, kizárólag műanyag ablakcserére, a ravaszul kifundált, telhetetlenül nyereség-centrikus panelprogram, totális kudarcot vallott eddigi, szakmailag csapnivalóan rossz és a panel-lakók teljes kizsebelését, eladósítását és ingatlan-tulajdonuk elvesztését kockáztató (aki nem képes folyamatosan fizetni a csillagászati nagyságú hitel-törlesztő részleteket, az számíthat lakástulajdona fillérekért történő elárverezésére és elvesztésére, miközben adóssága megmaradhat!!!) gyakorlata további folytatása ürügyén. Tehát a lakástulajdonhoz nem tartozó, külső panel-hőszigetelés, amely a fűtőművek vállalati nyereségtermelő ügye, ne keveredjen össze a lakástulajdon részét képező ablakcserével, amely viszont teljesen a lakástulajdonos magánügye. Minden család akkor és olyan típusú ablakot választhasson, amikor és amilyen tetszik neki, mert a mai, korszerű ablakok már megfelelnek a hőszigetelési előírásoknak. Tehát ne uniformizáljanak, különösen nem silányságuk mellett is indokolatlanul drága műanyag ablakokkal.

A beruházók, a kivitelezők, a fűtőművek és a hitelnyújtók ne nyerészkedjenek tovább a kényszerűségből takarékoskodó panel-lakókon, ne hajszolják bele őket indokolatlan-méltánytalan, a lakástulajdonuk elvesztését kockáztató hitelfelvételekbe és ne szórják el a panel-lakók pénzét nem megfelelő külső hőszigetelésre, bóvli műanyag ablakokra és haszontalan, indokolatlan radiátor-cserékre, radiátoronkénti értelmetlen fűtésmérőkre, szabályzókra!

*

Csak mellékesen említjük meg, hogy a panel-lakóknak kiosztott „tájékoztató” anyagok egyike sincs cégpecséttel ellátva és szabályosan aláírva (a név, a beosztás, az aláírás és a pecsét egyike sem hiányozhatna!!!), tehát annak tartalmát és számadatait a „tájékoztató” csalafinta készítői bármikor, büntetlenül és tetszőlegesen megváltoztathatják, amint a panel-lakók --- , tanúkkal igazolva!!! --- aláírják a felkínált, beugratós nyilatkozatot, amely aktussal gyakorlatilag mindenre felhatalmazzák a beruházót és kivitelezőt anélkül, hogy a beruházó-kivitelező páros bármilyen kötelezettséget vállalna a tényleges bekerülési, részletfizetési pénzösszegekre és a kivitelezési munkák, anyagok minőségére és későbbi funkcionálására.

Ha a beruházás mégsem annyiba fog kerülni, vagy sohasem fog megtérülni a panel-lakók számára, vagy mégsem fogja megfelelően hőszigetelni a drágán felhelyezett, silány burkolat a paneltömböt, vagy a törlesztő részletek az elkövetkező 5 évben akár többszörösükre emelkednének is, akkor a panel-lakók semmiféle szankciót nem alkalmazhatnak beruházóval szemben, mert az aláírásra kínált nyilatkozat csakis a panel-lakók kötelezettségeit és szankcióit tartalmazza. Az aláírásra ravaszul felkínált nyilatkozat csakis a beruházó-kivitelező-hitelnyújtó trojka érdekeinek érvényesülését garantálja és biztosítja, a panel-lakókat pedig totálisan kiszolgáltatott, kényszerhelyzetbe hozza és kockára teszi lakástulajdonukat, pénz- és egyéb ingatlan-vagyonukat.

Az aláírásra kínált, millió pénzügyi csapdát rejtő nyilatkozat egyoldalúan a beruházó-kivitelező érdekeit védi és szabadkezet ad mindenféle sumákoláshoz-visszaéléshez, amellyel a panel-lakók pénzügyileg megrövidíthetők, vagy teljesen megkopaszthatók.

Az aláírásra kínált nyilatkozat, amit alá akarnak íratni, csak annyit tartalmaz, hogy a panel-lakók a panel-korszerűsítést kérik, és annak költségeit feltétel nélkül vállalják, illetve megbízzák a beruházót minden ezzel kapcsolatos dolog intézésével, bármilyen számonkérhetőség, kifogásolhatóság és szankcionálás nélkül, miközben a beruházó társasház-kezelőségek korlátlanul szankcionálhatják a panel-lakókat, s elárverezhetik ingatlanjukat egy olyan szükségtelen hitelfelvétel miatt, amire rábeszélik-rákényszerítik a panel-lakókat.

És mindezt anélkül, hogy a beruházó-kivitelező garantálná azt, hogy mit kapnának a panel-lakók cserébe pénzükért, és hogy a korszerűsítés egyáltalán, valaha is megtérülne–e.

Erősen kétséges, hogy megéri-e egyáltalán a panel-lakónak a lakástulajdon-vesztés kockázatát önként és dalolva, a nyilatkozat aláírásával felvállalni, a fűtőművek csillagászati nyeresége érdekében.

A fűtési+hiteltörlesztési költségek csökkenésének mértékére és időtartamára senki semmiféle garanciát nem vállal az aláírandó nyilatkozat szövegében. Csakis a panel-lakók vállalják, hogy bármilyen költség-követelést feltétel nélkül ki fognak fizetni, vagy ha nem, akkor elveszítik ingatlanjukat, s még az sem biztos hogy ezzel -- a szükségtelenül vállalt --- hiteladósságuk megszűnik!

A Kossuth Rádió számtalan olyan esetet mutatott be a lakosságnak, elrettentésül, amikor a jóhiszemű, naiv hiteladós ingatlanját olyan alacsony áron értékesítették az elárverezők, csaló barátaiknak, hogy a lakásért kapott összeg --- látszólag --- még az árverezés költségeit sem fedezte. Ez esetben, a hiteladós, bár lakását elveszíti, ám adósságától mégsem szabadul meg!!!

A beruházó és kivitelező nem vállalt szerződéses garanciát arra, hogy a fűtőmű-nyereséget növelő, de a jóhiszemű panel-lakókkal kifizettetni kívánt vállalati beruházás:

 Ténylegesen (és nemcsak egy nem hivatalos papíron!!!) mennyibe fog kerülni a lakóknak? (A bekerülési összegeket tartalmazó mellékleten nincs vállalati pecsét, nincs aláírás és nincs kötelezettségvállalás, hogy a panellakók kártérítést kapnak, ha véletlenül ennél többe fog kerülni, vagy mentközben duplájára-triplájára emelkednek a törlesztő részletek!!!)

 A lakók számára mennyi idő alatt térül meg, illetve, egyáltalán megtérül–e valaha is ez a fűtőműveknek és a kivitelezőknek óriási nyereséget hozó beruházás? (Könnyen előfordulhat, hogy a panellakók pár év múlva --- inflációs és újabb pénzügyi „álság”-okokból, --- óriási befizetéseik után is többet fognak fizetni a fűtésért, mint eddig, sőt, a panelszigetelés renoválása, újrafestése címén további óriási befizetésekre lesznek kényszerítve !!!)

 Milyen gyártó, mikor gyártott, pontosan milyen típusú és műszaki és kereskedelmi jellemzőkkel rendelkező ablakait szerelik be ténylegesen? (A mellékletekben említett k1.4-es ablak hőszigetelő képessége egy cseppet sem jobb a régi, hagyományos panelablakoknál. Hát, akkor mire jó a csere? Arra, hogy a lakás légterébe rákkeltő vegyületeket emittáló, ócska és egészségtelen műanyag ablakokat a mindössze 7 év garanciaidejük lejárta után ismét cserélni kelljen vaskos költségekért, vagy panel-tűz esetén, toxikus gázaival megölje a panel-lakókat???)

 A kötelezően, lépcsőházanként megállapított fűtésköltségeket hogyan osztják szét a lakók között, ha a külső hőszigetelés mégsem szigetel rendesen? (Azokban a panelekben, amelyeket már évekkel ezelőtt leszigeteltek, az az eddigi tapasztalat, hogy a panel-hőszigetelés után továbbra is az alsó és szélső lakások a leghidegebbek, ám ha az itt lakók normális hőmérsékletet szeretnének, akkor ők kénytelenek fizetni a tömb fűtési költségének 80 %-át. Ezt az igazságtalan állapotot és ezt a csapnivalóan rossz, de eszméletlenül magas áron jegyzett, gagyi, külső hőszigetelést a fűtőművek úgy próbálja „szépíteni”, hogy az alsó és szélső lakások óriási fűtési díjának egy részét a belső lakások egyáltalán nem, vagy csak 20 %-ban fűtő lakóival fizetteti ki, összeugrasztva a belső és az alsó-szélső lakókat egymással, és tönkretéve ezzel a paneltömb egységes és erős érdekképviseletét. Ám ennek az egész műbalhénak csupán egyetlen, egyszerű oka van: az, hogy a panel szigetelése, amiért a lakókkal óriási pénzeket akarnak kifizettetni, fabatkát sem ér, mert az alsó és szélső lakások külső falain keresztül a nagy költségű beruházás és kivitelezés után is lendületesen szökik el a hő, és mert a kivitelező --- a panel-lakók magas költség-befizetéseinek ellenére --- olyan vacak, vékony szigetelőanyagot rak fel a külső falakra, amely nemcsak, hogy nem szigeteli le rendesen a panelt, de még a tűzvédelmi előírásoknak sem felel meg /lásd az avasi paneltűz után a rádióban és a TV-ben nyilatkozó tűzvédelmi szakemberek panaszait/. Azért, hogy a beruházó-kivitelező párosnak meglegyen a zsíros nyeresége --- persze, a bekerülési költségből háromszor ilyen vastag és jobb minőségű szigetelés is vígan kitelne. Ha pedig, tényleg rendesen leszigetelnék a panelt kívülről, akkor semmi értelme nincs a radiátoronkénti-lakásonkénti fűtésszabályozásnak, mert a lakások közötti, belső panel-falak nincsenek szigetelve, tehát a panel belsejében automatikusan kiegyenlítődnek az esetleges hő-különbségek: ha egy kisgyermekes család jobban fűt, akkor a szomszédjainál is melegebb lesz, anélkül, hogy fűtenének, de a fűtésdíjat a radiátorra szerelt mérőórák miatt a kisgyermekes család fogja fizetni, ami több mint igazságtalan, hiszen a többieknél is ugyanolyan meleg lesz, mert a panelen belül a falak túlságosan is jól vezetik és kiegyenlítik a hőt. Nincs tehát semmi értelme a radiátoronkénti hőszabályozásnak, az ezért kicsalt óriási költségeknek, és az ennek köszönhetően, hirtelen teljesen igazságtalanná váló fűtésköltség-megosztásnak és emberi konfliktusoknak. A jelenlegi, légköbméter szerinti fűtésköltség-megosztás a panelek külső szigetelése után is tökéletesen igazságos és normális.

Miért kellene többet fizetnie egy kisgyermekes családnak, vagy a szélső-földszinti lakásoknak, mint egy belső panel-lakónak? Csak azért, mert a panelprogram előtt és után is egyaránt csapnivaló a külső panel-falak hőszigetelése, miközben a csalafinta beruházásban részvevők zsíros prémiumokat vágnak zsebre a naiv és jóhiszemű lakók súlyos és évekig tartó befizetéseiből??? Egyáltalán, mi közük a lakóknak a külső panel-falak leszigeteléséhez? Hiszen, a külső panel-falak nem a lakástulajdon részei!!! Ezt persze nem reklámozza a média és a beruházó-kivitelező páros, így aztán erről a panel-lakók nem is tudnak. Ha valaki panel-lakást vásárol, akkor csakis a külső falak belső felszíne és az ablakok az Ő tulajdona, maga a külső fal nem az övé. S a belső falak közül is csak a statikai terhet nem viselő, mellékfalakat birtokolja a lakástulajdonos --- a vastag belső falakat nem! És a központi fűtés csőrendszere sem a lakástulajdonosé, csupán a radiátor! A radiátorral szabadon rendelkezhet a lakástulajdonos.

Jogosan követelhetik például egységesen-egyhangúan a panel-lakás tulajdonosai, hogy nem kérnek a belső falak hőszigetelés-nélkülisége miatt teljesen értelmetlen, radiátoronkénti hőszabályozás, hőfelhasználás-mérés és a radiátorcsere teljesen felesleges költségeiből. Döntést hozhatnak a lakók arról, hogy nem kérnek ebből a teljesen felesleges pénzkidobásból, amelynek --- belső hőszigetelések nélkül, --- semmi értelme!!! A jelenlegi radiátorok tökéletesen megfelelnek a külső panelszigetelés felszerelése után is. És mivel az ablak is a lakástulajdonosok saját tulajdona, ezért a tulajdonosok azt is eldönthetik, hogy nem kérnek kollektív, uniformizált, kényszerű ablakcserét, különösen nem egy rossz minőségű, csak a beruházó-kivitelező páros hasznát növelő, olcsó és vacak műanyag ablakcserét. Aki ki akarja cserélni az ablakát, az majd választ magának egy olyan korszerű ablakot, amely valóban jobban fog szigetelni, mint a jelenlegi és amely a családnak a legjobban fog tetszeni. Ne a beruházó-kivitelező páros döntse el, hogy a lakások milyen ablakot kapjanak, mert az ablak magántulajdon: a lakástulajdon része, amelynek kiválasztása, beépíttetése és ennek tetszőleges időpontja, a lakás tulajdonosának magánügye. Egyedüli feltétel, hogy feleljen meg a hőszigetelési előírásoknak, amelyeknek egyébként ma már minden korszerű ablak megfelel.)

A panel-lakóknak kiosztott, a beruházásról tájékoztató egyik dokumentáción sem szerepel hivatalos aláírás (cégpecsét, ügyvezető neve és aláírása, együtt, hiánytalanul!), így ami azokban olvasható, olyan mintha nem is lenne.

Ilyen garancia-mentes tájékoztatás alapján kellene a panel-lakóknak felvállalniuk a hitelfelvétel összes pénzügyi kockázatát és aláírniuk, hogy a beruházó kössön bármilyen költségvonzatú szerződést a kivitelezővel és a hitelt nyújtó bankokkal, a panel-lakók nevében, felelősségére, kontójára és kockázatára és a kivitelezők és bankok csináljanak bármit bármennyiért.

Tehát, alaposan gondolják át a panel-lakók a felkínált egyoldalú nyilatkozat aláírásának esetleges pénzügyi következményeit!

Ebben a nyilatkozatban egy, a panel-lakók számára kényszerű és szükségtelen, túl nagy összegű hitel felvételéről van szó, s az ebből eredő lakásingatlan-vesztés kockázatáról, azaz: lakásuk elveszíthetőségéről a fűtőművek nyereségének növelése érdekében! S eközben még azt sem tudhatják biztosan, hogy mit kapnak cserébe a pénzükért, de az végképp nincs garantálva, hogy egyáltalán megéri-e panel-lakóknak ez az egész hercehurca. Csak annyi sejthető, hogy a társasház-kezelőségnek, a kivitelezőnek, a fűtőműveknek és a bankoknak biztosan megéri!!!

A nyilatkozat aláírásával a panel-lakók előre beleegyeznek bármilyen jövőben felmerülő költség feltétel nélküli kifizetésébe, egy vállalati nyereség-növelő beruházás költségeinek saját zsebükből történő törlesztésébe akkor is, ha az önkormányzat még 10 %-ban sem támogatná a megvalósítást (lehet rá számítani, hogy ezután az önkormányzat nem is fogja). Ennek nem sok értelme van a panel-lakók szempontjából, de biztosan rendkívül előnyös a fűtőműveknek s a többi szerződő félnek!

 Az aláírásra felkínált, egyoldalúan csalafinta nyilatkozathoz mellékelt, „csőbehúzó” tájékoztatók nem tartalmazzák azt, hogy a radiátorokra felszerelni kívánt mérők adatait hogyan használják majd fel a lépcsőházanként megállapított fűtésköltség lakók közötti felosztására. A későbbi költségmegosztás módja pedig alapvető fontosságú minden panel-lakó számára, mert befolyásolja, hogy ki mekkora fűtésszámlát fog fizetni, élete végéig. A szélső és a földszinti lakások költségei lehet, hogy egyáltalán nem fognak csökkenni, sőt növekedni fognak, mivel a költséges „hőszigetelés” semmit sem ér, azaz ugyanúgy átengedi a hőt, mintha ott sem lenne!!!

 A fűtés szabályozása nem hoz lényeges eltéréseket az egyes lakások hőmérsékletében, hiszen a belső falak nincsenek szigetelve, így a hőmérséklet nagymértékben kiegyenlítődik az egyes lakások között. Nem tudnak létrejönni lényegesen eltérő hőmérsékletű helyiségek, akár fűt valaki, akár nem. Ha a hő úgyis eloszlik, és a 4. emelet és a földszint közti néhány fokos hőmérséklet-különbségen kívül (ami nem befolyásolható, mert a meleg felfelé száll), a paneltömb belső részeiben más különbség nem alakul ki, akkor szükségtelen, hogy más mértékben fűtsenek a belső lakásokban? Nincs szükség a radiátoronkénti szabályozásra és a komplikált költségmegosztásra sem.

 A beruházás-tájékoztatóban szereplő ablakok k1.4 értékkel nagyon idejétmúltnak tekinthetők, korábban ilyen rossz mutatóval rendelkező ablakot nem is engedtek beépíteni a panelprogram keretében. Ez az érték kb. a régi hagyományos, régi panel-ablakokon lévő üveg hő-leadási értékével azonos. (Ma, a k1.1-es ablakok tekinthetők korszerűnek!)

 A radiátoroknak semmi baja, kérdés, hogy miért kellene őket lecserélni? A megvalósításnak egyébként sem jelenti akadályát, hogy régebbiek a radiátorok.

 Az ablakok és a radiátorok nem közös tulajdonban lévő épületrésznek minősülnek, így ezek cseréjéről mindenki saját maga dönthet. Ezek egyéni cseréjének semmi köze nem lehet a panel külső hőszigeteléséhez!!!

 A „csőbehúzó nyilatkozatok” aláírása esetén, ha a kis jövedelmű panel-lakók nem tudják majd fizetni a bután felvállalt „zsákbamacska-költségeket”, akkor az a többiek zsebét fogja terhelni, anélkül, hogy tudnának róla, könnyen lehet, hogy a nem fizetők ingatlanjainak elárverezése után is!!! S mindezt egy fűtőművi nyereséget növelő beruházás érdekében egy olyan falfelületen, ami nem képezi a panellakók magántulajdonát. S továbbra is a fűtőművek tetszésére van bízva az, hogy milyen havi számlákat küld majd ki, mert erre vonatkozóan semmilyen kötelezettséget nem vállal. A társasház-kezelőség pedig a panel-lakók kontójára kap egy sok száz milliós hitelt, amivel szabadon garázdálkodhat, s ezzel egy időben, akár azonnal 3-4-szeresére növelheti a lakók eddigi közös költségterheit!!!

Hogy ebben a panel-lakóknak mi a jó??? Esetleges aláírásukkal teljesen kiszolgáltatott pénzügyi helyzetbe hozzák magukat, önként és dalolva.

Tehát mi, Magyarország panel-lakói, minden lakógyűlésen és egyéb fórumon, egységesen és egyhangúlag követeljük a hazai panelprogram eddigi rossz gyakorlatának az 1-3 pontok szerinti módosítását (lásd a szöveg elején, az első négy-öt oldalon) és ehhez kérjük a média, valamint az ország minden pártjának, társadalmi és vallási szervezetének támogatását!

Terjeszd, légy szíves !!!

*

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása