Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Fával fűtenek a szolnoki panelekben

Nagy örömmel ábrándítom ki a rasszista klikkelőket: nem a szokásos lemezük forog itt, sehol egy cigánycsalád, még csak parketta sincs, amit fel lehetne szedni. A szolnoki panelekben amúgy is padlószőnyeg van, a fapadlós toposzt el lehet felejteni.



Hanem viszont az van, hogy környezetvédő lett a Széchenyi lakótelepen többségi meg kisebbségi, alkesz meg kismama, barkácsmester meg munkanélküli egyaránt! Biomasszával fűtünk, tórárette-tóró! Csökkentjük a káros-anyag kibocsájtást, hujjujuj! Anélkül, hogy tudnánk róla, ihaj-csuhaj!



De most viccen kívül. Azt olvasom a minden panelrajongó számára alapműnek tekintendő Szolnok Panel című újságban, hogy



Elkészült az első

Magyarországon egyedülálló fejlesztést valósított meg Szolnokon a távhőszolgáltató. A 3,3 megawatt teljesítményű biomassza tüzelésű kazán az idei fűtésszezonban már működni fog. A Széchenyi-lakótelepet ellátó fűtőműben egy év alatt elkészült berendezéssel 1,4 millió köbméter földgáz takarítható meg, ezáltal évente 2500 tonnával csökken a széndioxid kibocsátás. Horváth István, az Alfa-Nova Kft. területi igazgatója elmondta: a beruházás két ütemben valósul meg, az elsőben a 3,3 megawattos melegvíz-kazán készült el. A cég tervei szerint egy 10 megawattos kerülne még be, amennyiben az előzetes gazdasági számításoknak megfelelően alakul az eredmény. A kettő összességében, városi szinten, 8-10 százalékos hődíjcsökkenést eredményezhet. A mostani beruházás 313 millió forintba került, ebből 154,5 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai pályázati forrás. A második ütemben tervezett, háromszor ekkora teljesítményű kazán két éven belül készülhet el, ennek költsége várhatóan mintegy 4 milliárd forint lesz.



Ebből a cikkből sajnos elsőre nem derül ki, hogy a biomassza nem a flakonos bor emberi szervezeten átszűrt formája, hanem fa. Szerencsére a szintén fundamentumként funkcionáló Szoljon.hu informál bennünket a részletekről.

 

A táplálásához szükséges faaprítékot erdőgazdaságoktól szerzik be, de néhány év múlva a társaság energiafű ültetvényei szolgáltatják majd az alapanyagot.

 

Ööö... nem semmi... Kánaánnak mondjuk azt az állapotot lehet majd nevezni, ha a külső szigeteléssel - remélhetőleg teljesen szakszerűen - ellátott lépcsőházak száma a jelenlegi egyről a húszsorosára növekszik a lakótelepen, így a fával nem az utcát fűti a lakosság. De hátha, elvégre panelprogramra egyelőre mindig van pénz.

 

Még egy-két ilyen biomassza-beruházás, Solanova projekt és Faluház-felújítás, aztán le lehet szokni a panelproli kifejezésről.



Lehet ízlelgetni: lakóparkproli, ikerház-proli, gangosház-proli...

 

FRISSÍTÉS: van, ahol hőszivattyúval próbálkoznak! "Hőszivattyús fűtést alkalmaz a XIII. kerületi Hun utcai tízemeletes társasház. A nyolc lépcsőházas épület tavasszal vált le a Főtáv fűtési rendszeréről egy új fűtési megoldást választva, amelyet most tesztelnek először Közép-Európában." Az eredeti cikk itt olvasható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr151478530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

charlie 2009.10.27. 16:06:14

öö, Szombathelyen évek óta van ilyen. igaz, csak faapríték, de végülis az is biomassza.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2009.10.27. 20:52:30

@charlie: szülővárosomban újra feltalálták, na... A Szolnok Panel szerkesztőségében jobban tudják! :)

Yasashi Tanuki 2009.10.30. 07:42:51

Az októberi távhőszámlához mellékelt kis Főtáv füzetecskében az volt, hogy Budapesten is biomassza fűtéssel működő fűtőüzem épül a széndioxid kvótákból befolyt összegből.

Legalább lesz hova belapátolni a lomtalanitáskor kidobott fahulladékot. Ha a lomtalanitásokat télre időzitenék, még tárolni se kellene a darálékot, a kukásatutók vihetnék rögtön az apritóba.

Wictor84 2009.12.02. 10:37:52

Az újdonsága hogy itt biomassza-gázkazán és gázmotoros rendszerbe kerül beépítésre.
Amúgy nagyon hasznos lesz a lakótelep számára:
-Tüzelőanyag: Biomassza = Energiafűzből előállított faapríték tudtommal.
A másik meg hogy a Széchenyi lakótelep az ország legnagyobb távhőrendszerei közé tartozik és a 2000 lakás az kicsinek számít a SZLTP-hez képest.

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása