Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Többet ér a lakás, ha levált a távhőről

Nem tudják a népek, mi a jó nekik, na. Hiába az áfacsökkentés, hiába az elengedett Főtáv-alapdíj, a távfűtés úgy látszik olyan szintű össznépi utálatnak örvend, hogy még egy vevő is hajlandó többet fizetni a kiszemelt panellakásért, ha már nem a hőközpontból jön a meleg. A lakáspiaci árakat monitorozó FHB Bank vezérigazgató-helyettese mondta azt egy sajtótájékoztatón, hogy


A panellakások iránt nagyobb a kereslet, ha a házat hőtechnikailag felújították, illetve az levált a távfűtésről.



Pedig nagyon igyekeznek a szoci kampányzetorral megtámogatott szegény távhősök: az utóbbi időben egyre többször derül ki, hogy hiába olvasztja fel a szigeteletlen föld alatti fűtéscsőből elillanó meleg a használaton kívüli játszótéren a havat, mégis ez a leginkább környezetbarát megoldás. Meg, hogy ha valaki régi gázkazánt használ, már tulajdonképpen szopóágon van, mert legalább ugyanannyit, de inkább többet fizet, mintha rendesen, távhős segítséggel felújított radiátoros lakásban lakna. Plusz még ugye a leválók hajléktalanságba is taszajtják azokat, akiknek nincs pénzük az ilyen úri huncutságokra.

 



Én azt is készséggel elhiszem, hogy tényleg babona az alagsori gázkazánba vetett hit. Biztosan van olyan helyzet, hogy jobban megéri a hőközponton keresztül melegedni. Vagy ha most még nincs, majd lesz akkor, amikor az oroszoknak megint kedvük lesz keresni egy kis pluszpénzt az európai gázfogyasztókon.

Viszont, hogy a távhőcégek olykor sajátos ügyfélkezelési módszerei miatt évtizedek alatt logikusan felhalmozódó előítéleteket hogyan lehet lebontani úgy, hogy azok egy-egy lakás árán is meglátszódjanak, nos ezzel kapcsolatban nincs ötletem.

Amúgy meg szerintem a földhő a legfaszább dolog!

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr401766474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.02.17. 19:38:12

persze lenyegesen olcsobb a hazkozponti futes, csak amikor kiss ii. "nekemmindenjar" janos valamint ozv. vambokne terike ugy dontenek, hogy nekik nincs kedvuk fizetni a futesert, akkor fizethetsz helyettuk is, mert a gazszolgaltatot nem fogja erdekelni, miert nem kapja meg a penzet, es kikapcsolja a gazt a fenebe

egy-ket notorius nemfizeto meg a jobb helyeken is akad, nem kell ezert a havannara meg ozdra vandorolni

daniferi 2010.02.17. 19:39:07

Ne mondja nekem senki, hogy olyan nagyon környezetbarát, ha egész nap résnyire kell hagynom az ablakot a tűrhető hőmérséklethez. Nem az a drága és rossz benne, hogy távhő, hanem az, hogy ráadják a maximumot, a paraszt majd úgyis kifizeti.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.02.17. 20:13:31

A geotermikus fűtés ezeknél éri meg leginkább. Családi háznál a rendszer kiépitése 4-5 milla, azt az életben nem termeli vissza. Itt viszont bőven jól járnának vele, nem is értem miért a sima gázkazánokat eröltetik rájuk...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.02.17. 20:25:41

Érthető persze hogy többet ér, csak nehezen megvalósítható.

nitro1 2010.02.17. 21:17:59

És ha elromlik a kazán?

pakesz (törölt) 2010.02.21. 22:15:11

ozv. vambokne terike
hehehehe

amugy miert nem lehet arra gyurni, hogy a tarsashaz elarverezteti es a tarsashaz veszi meg aztan kiadja?
tudom ez iy elege meredek, pedig ez is egyfajta befektetes :)

TávHős 2010.10.24. 20:36:11

Ahzhoz, hogy kevesebb legyen a fűtés (és melegvíz) költség, nem kell leválni a távfűtésről. Kazán beépítése helyett, annak töredékéből (kb 30%-ából) megvalósítható a bécsi mintájú hővételezés, azaz a alkóközösségi hőközpont kialakítása. Ezzel közel 30%-ot (22-27%) díjmegtakarítást lehet elérni.
A távfűtés előnyei (58%-os ÁFA, lakásonkénti számlázás, lehetőség az ÖKO-Programban való részvételre) megmaradnak, ugyanakkor lényegesen olcsóbb a szolgáltatás.
Az energia szolgáltatója továbbra is a FŐTÁV marad, ugyanakkor nem szükséges nagyobb átaklakítás: Mindösszesen a jelenlegi (FŐTÁV tulajdonú) hőközpontot kell kiváltani egy saját, lakóközösségi tulajdonú hőközponttal.
(Egy egyszerű példa: A jelenlegi nettó 3069 Ft-ról 2430 Ft-ra csökken a hődíj. Az alapdíjban is hasonló mértékű csökkenés várható)

www.olcsotavho.hu

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása