Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Újra lesz házgyár Magyarországon?

Gyermekkorom egyik jellemző jelenete: passzos rövidnadrágokban, kempingbicaj kormányára támaszkodva hunyorgunk hárman a nyolcvanas évek narancssárga nyarainak egyikében, kulcs persze a nyakba lógatva. Azt figyeljük, ahogy a Kraz típusú szovjet teherautó nyergesvontatóján meghozza a lapraszerelt házat az épülő lakótelepre, közben találgatjuk, hogy vajon a nagyszoba, a kisszoba, netán a konyha fala lesz-e az, amit a daru épp a magasba emel. Ez a fajta nyálas retrófíling kapott el, mikor megláttam ezt a fotót, ami ráadásul nem is akkor készült, hanem inkább mostanában:




 

Merthogy házgyárak ma is vannak, Magyarországon is épp most készül beindulni egy. Panelházak építéséhez való elemeket gyártanának nemsokára a Tolna megyei Tamásiban, írta meg a HVG. Az üzem beindításának pénzügyi háttere persze elég bizonytalan, egy uniós pályázatot például azért bukott nagy eséllyel a leendő üzemet működtető cég, mert nem tudott időben önrészt felmutatni. Akárhogy is alakul a tolnai házgyár sorsa, a próbálkozás megér egy misét.

A HVG cikkében az áll, hogy

A számítógép-vezérelt technológiával akár egyedileg tervezett családi házakhoz is lehet elemeket gyártani, mégpedig pár nap alatt. Az égetett agyaggranulátummal, úgynevezett liaporral könnyített betonelemek hő- és hangszigetelése jobb a hagyományos épületekénél, súlya pedig csupán harmada a megszokott betonpanelekének.

 

A liapor "puffasztott agyaggolyó", ez van összekeverve a beton kötőanyagával. Maguk a labdacsok így néznek ki:

 

 

Ebből csinálják azokat a lapokat, amikből aztán a házak lesznek.

Mivel állítólag mindenben jobb, mint szocialista elődje, ideális lenne készházak építésére, ha a magyarokat nem verné ki a jeges veríték mikor meghallják a "panel" és "beton" szavakat. A borsodi Edelényben például már működött a rendszerváltás után házgyár, de a HVG-nek nyilatkozó egykori cégvezető szavaiból kiderül, hogy úgy jártak mint a ládagyár az egészséges erotika című filmben: állami támogatás volt, az üzem működött, csak éppen az áru nem kellett senkinek, úgyhogy rájuk rohadt a sok főfal.

Persze, ezen nem feltétlenül kell csodálkozni, ha a németeknél ilyet építenek liaporból:

 

 

Nálunk meg - követve a jól bevált kockarealizmust - ilyet:

 

Öko hotel Zuglóban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr921802332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chabba (törölt) 2010.03.02. 12:58:13

Naigen, a fantázia és a kreativitás nem feltétlenül a technológián múlik.

báró Csekonics 2010.03.02. 15:55:29

'ideális lenne készházak építésére, ha a magyarokat nem verné ki a jeges veríték mikor meghallják a "panel" és "beton" szavakat'

Pedig tulajdonképpen az 'újépítésű' is az...

soproni1 2010.03.02. 16:08:42

@báró Csekonics:

A magyarokat a "munka" szó hallatán is kiveri a víz !
Tehát egyszerű, gyors házakat kell építeni, amit a bevándorlók és a magyar "mesterek" se nagyon tudnak elrontani.

gitáros 2010.03.02. 16:10:40

Egyrészt felejtsük már el, hogy a panel az "szocialista", mert nem az.
Másrészt szerintem a zuglói épület épphogy nem "kockarealista", míg a német, hááát...

jet set 2010.03.02. 16:11:06

Ha jelentősebb olcsóbb lenne, akkor lenne rá igény. De a hírek szerint nem olcsóbb a téglánál.

gitáros 2010.03.02. 16:11:30

@soproni1:
Ezért melóznak az építkezéseken cigányok...

zsidó részvénytársaság · http://www.youtube.com/watch?v=39Jk25JQo4g 2010.03.02. 16:17:32

azért

olyan túl nagy különbség

nincs

a két mellékelt épület stílusa között

jobbos 2010.03.02. 16:24:37

Most nem azért, de nekem az ÖKO hotel jobban tetszik mint az a német kocka.
Pedig 26 vagyok, és a sima paneleket meg szoci épületeket rondának tartom.

Furamadár 2010.03.02. 16:29:22

A megoldás pofonegyszerű:

Építs liaporból valamit, ami lehetőleg nem egészen kocka viszont 6 méter a belmagassága, írd oda melléje, hogy Juannalicska Juppijakuza tervezte ultramodern loftlakás, akassz rá egy százmillás árcédulát és tódulni fognak a juppik, garantálom.

Ha iszonyatosan néz ki, de kurvadrága, az kelleni fog nekik.

Ralesk 2010.03.02. 16:45:29

Ez az ökohotel ez a Cházár András utcában, a templommal szemben van? Amikor épült, tökre meg voltam lepődve azon, hogy panelből van (jó randa is volt amíg rá nem került a mostani burkolat)

gitáros 2010.03.02. 16:46:32

@Telepi János:
Kétségtelen. Viszont az ÖKO-hotel mint szálloda azért nagyjából rendben van, viszont te pl. laknál-e a német mintaépületben? Merthogy az konkrétan egy családi ház...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.03.02. 16:54:42

Azért jó lenne itt néhány konkrét szám. Mennyire is hőszigetel az a fal, milyen vastagság mellett? Jómagam Porotherm 44 HS -es téglából, plusz kívül 3 cm saját keverésű hőszigetelő vakolat, ami jobb, mint a zsákos építettem a családi házunkat. Hőátbocsátási tényező alap esetben (Wm²K) 0,30 (Pth Tm hőszigetelő falazóhabarccsal falazva két oldalt 1,5 cm mészvakolattal), de nekem így ez kb. 0,28 Wm2K. Ja és a hőszigetelés csak egy dolog, de a másik a hőakkumlálás, ami betonnál nem nagyon jó, akármi is van benne kavics helyett.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.03.02. 16:55:21

@gitáros: laknék, és tőhangerőn Rammstein üvöltene egész nap. Bírom azokat a rohadt nagy ablakokat, míg az ökohotelen a "jajj, csak be ne jöjjön a napfény" stílusú nyílások nem annyira tetszenek. Természetesen nem a valószínűsíthetően lépcsőházi funkciókat ellátó épületrész fantáziátlan tükörüvegére gondolok, hanem a szállodai szobák ablakaira.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2010.03.02. 16:59:48

@IGe: jogos, itt vannak azok a linkek, amiket én nézegettem a poszt megírásához:

www.abbcenter.com/startpage.php?tema=liapor

liapor.hu/

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.03.02. 17:20:31

@Telepi János: Nézem a linket és itt leltem adatokat, ami nekem igen nehezen hihetőek: www.liapor.abbcenter.com/?id=42490&cim=1

"Mint ahogy már említettük 30cm-es fal K 0.4W/m2/K értéket képvisel ezt egy 10cm-es szigeteléssel K 0.19W/m2K értékre tudjuk csökkenteni. Ez az érték nagyon kiváló és fontos az energia felhasználás szempontjából. Nem mindegy, hogy mennyit fizetünk a fűtésért. Az energia nem lesz olcsóbb, de ha kevesebbet használunk fel, akkor kedvezőbb lesz számunkra a számla. 2006-tól Magyarországon is bevezetésre került a zöldkártya (Energiapasszus). Az okmány kiállítása kötelező az új építésű és használt lakások építésénél és eladásánál. A kiváló energia értéke mellet nagyon fontos tény, hogy ha azonos értékű (K 0,41W/m2K és 38 cm-es) téglát veszünk figyelembe 50m2-es lakásnál 2,18m2 plusz hasznos területet kapunk az építkezés folyamán."

Mert ha ezek az adatok minden negatív mellékhatások nélkül jelentkeznének, már sokkal többen építenének vele. Jelzem ez azért nem annyira új dolog, hiszen a termobeton mint fogalom már eléggé régi és ez semmiben sem különbözik, csak a nevében. Továbbá ebből is lehetne elvileg akkor építő téglákat gyártani, amit szintén vakolással lehetne építeni. Ha ez egy annyira jó anyag, akkor inkább annak lenne létjogosultsága.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.03.02. 17:42:24

Nagyon jó ötlet.Már a szocpólnál is ezt kellet volna,újraindítani a régi házgyárakat,nem mindenféle szedett-vetett "vállalkozókra" bízni ,több milliárd adófizetői forintot.Akik aztán szépen átcsúsztatták saját zsebbe...Persze akkor nem folyt volna el ennyi pénz feleslegesen,lett volna munkahely belőle...ááá minek...ugye elvtársak,jobb volt a mutyi.Azóta persze a kedvesek el adhatják az ingyen kapott házukat,hát persze,ez egy ilyen gazdag ország nem tudtátok?
Szépen szociális bérlakásokat kell építeni,nem kiadva a drága adófizetői pénzt mindenféle sutyeráknak.
A fenti képek is mutatják ,hogy lehet normális házakat is építeni panelkából.

Amúgy ha jól tudom a franciáktól vették a licencet.
Szóval nem feltétlenül "szovjet" meg "szocialista" dolog ez.

MorgenStern 2010.03.02. 17:46:41

@Ralesk: igen, ott van a Cházár András utcában a régi sport mozi helyén. számomra az épület kinézeténél sokkal gázabb a bejáratnál az a két oroszlánbőrbe bújtatott kertitörpe. XD a norc.hu -n meg lehet nézni. :P

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.03.02. 18:09:06

Ott rontják el a dolgot, hogy nincs késztermékük (ház), amit fel lehetne mutatni.
Tökön kell ragadni egy jó épitészt, terveztetni vele egy házat, legyártani, felépiteni... mintaház, amit lehet szagolni, tapogatni, fikázni.
A magyarok ilyenek, túl sokszor lettünk ötletekkel átbacva, már csak a saját szemünknek hiszünk.

Edd China 2010.03.02. 18:29:36

Mind a két épület fokozottan szarul néz ki.

mezítlábasfellebbezés 2010.03.04. 17:00:45

Fujjderondák! Árulja el nekem valaki, mi a fene akadályozza meg a mai kivitelezőket, hogy SZÉP, alias "teccetős" legyen, amit felépítenek? Ott vannak pl. a lakóparkok Bp. környékén. Kocka-kocka-kocka-kocka. Tökugyanolyan az összes ház, és még azt is megkockáztatnám, hogy egynémely "park" előregyártott elemből készül. A panellakótelepeken legalább voltak - oda tervezték őket - szolgáltatóházak, ahol posta, bolt, meg miegyebek kaptak helyet. Ezekben a lakóparkokban egy sincs! Ülj kocsiba, és a százezredik kerület határáról, ahová kiköltöztél (ahogy a keletiből megy a vonat Szolnok felé, szoktam látni Bp.-n túl egy egészen nagy lakópark-telepet), hogy beszerezd, amit akarsz. Hogy is van ez? És ráadásul milyen ronda kockaházak... Akkor már inkább lakótelep. Ezekhez képest annak legalább megvan a maga bája :)

heldente 2010.03.05. 10:01:45

kiváncsi lennék, az ilyen panelban sem lehet egy egyszerű fúrógéppel egy tiplinek való lyukat befurni?

putiszak 2010.03.19. 22:38:29

@IGe: Az alábbi linken sok hasznos információt találtam az energiatanúsítványról:

www.szak-therm.hu

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása