Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

A világ legegyszerűbb tanácsai

Megint kigyulladt egy panelház. Egy ember meghalt, a lépcsőházat statikus vizsgálja. Egy darabig még nem tudjuk meg, hogy mi is történt valójában, a tűzoltók egyelőre annyit mondtak, hogy a lángok gyors terjedését elősegítette a kiégett lakásban felhalmozott nagy mennyiségű ruha, rongy és lom.



Nemrég elég sokat látogattam a miskolci tűzoltóság weboldalát. Ott futottam bele egy olyan dokumentumba, amit első olvasásra meg is mosolyogtam. A borsodi megyeszékhely tűzoltói ilyen - beruházást nem igénylő - tanácsokkal látták el a városlakókat:



- Csak a legszükségesebb használati tárgyakat tároljuk lakásainkban, és a tároló helyiségekben. Minél több éghető anyag jeleneik meg otthonunkban, egy spontán tűz hatása annál pusztítóbb. Használjuk ki a lomtalanítási akciókat a már nem használt bútorokat, könyveket, újságokat, ruhanemüket dobjuk ki.
- A lakásban található könnyen gyulladó anyagokat (újságok) rendezetten polcon, szekrényen – hőtermelő eszköztől, berendezéstől távolabb -, tömbösen tároljuk, mert így lassabban égnek, mint ha rendezetlenül jelennek meg a térben.
- Erkélyeken lehetőleg ne tároljunk éghető anyagokat.
- Ne dohányozzunk ágyban, a csikket ne dobjuk ki szemetesbe, csak ha előtte elnyomtuk egy nem éghető hamutálcában. Nyílt lángú díszítő elemeket (gyertyákat, csillagszórókat) csak kellő óvatossággal és csak állandó felügyelet mellett használjunk.
- Elektromos berendezést, konyhai tűzhelyeket csak állandó felügyelet mellett üzemeltessünk.
- Tűz észlelése esetén menekülésünk során - legyen az bár milyen irányú-, az összes útba eső ajtót zárjuk be magunk mögött, lármázzuk fel az épületet, dörömböljünk be a lakásokba, a lépcsőházi füstelvezetést biztosító ablakokat nyissuk ki.



Ugye milyen banálisan hat így leírva? Pedig lehet, hogy nemcsak röhögni volna érdemes rajta. Hanem mondjuk körbenézni a saját lakásunkban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr881495025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Acmee 2009.11.03. 12:00:41

Ezt mondjuk minden lépcsőház ajtajára, liftjébe ki kellene függeszteni, a liftben úgyis unalmában firkát olvas az ember...

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása