Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

Fázik? Fessen ki vörössel!

A szabályozható fűtés elterjedése óta a legújabb divat az "energiatudatos" lakók között a fűtés mellőzése. Ők úgy gondolják, hogy saját radiátoraikat izzítani felesleges, mert ha majd a szomszéd bedurrant, jut némi hő a falon keresztül Nekik is. Ez a spórolási módszer fázós nyugdíjasok mellett még működhet is. Baj akkor történik, ha egyszerre több szomszédunk is az ilyen fajta spórolás mellett dönt.

 

Ekkor több lehetőségünk van: gavallérok vagyunk, és bevállaljuk a törpe hőközpont-szerepet az ezzel járó hetvenezres fűtésszámlával együtt. Dönthetünk úgy is, hogy lakástüzet, illetve szénmonoxid-mérgezést kockáztatunk az átalánydíjas gázzal működő eszközök kreatív felhasználásával.

 

Ha megátalkodottan ragaszkodunk ahhoz a tévképzethez, hogy normális emberek között élünk, akkor csak a szokásos szintig csavarjuk fel a fűtést. Ilyenkor mi nem fagyunk meg, viszont néhány fokkal alacsonyabb lehet a hőérzetünk annál, mint ami kellemes lenne. Ezen a helyzeten viszont lehet segíteni.

 

Ha sok pénzünk van, elővehetjük a mozsárágyút: nekiállhatunk belülről szigetelni a falakat. Ehhez azonban tényleg sok pénz kell. Amit én találtam és jó módszernek tűnik, az például majd hetvenezer forint, akciósan 10 négyzetméterre - ennél pedig általában nagyobb felületet kell kezelni. Ráadásul nem csak a szigetelőlapokat kell megvenni, hanem az igazán rendes munkához mestert kell hívni. Szakértelem nélkül nem érdemes nekiállni, mert már a tűzvédelmi szabályok betartása is feladhatja a leckét, ha meg a felragasztás közben rontunk el valamit, jó eséllyel szemezhetünk a penésszel később.

 

Lehetőségnek ott van még a hőszigetelő festék. A módszer megbízhatóságába vetett hitemet nagyban csökkenti az egyik termék haladó MLM-hálózatépítők által is valószínűsíthetően vállalhatatlannak tartott reklámszövege: "pénzeső az űrből" - brrr... Ebből is van viszont többféle márka, az egyik kevésbé cikisen agyondícsért cucc 10 négyzetméterre, munkával együtt akár harmincezer alatt is megvan. Saját magunk ebben az esetben is csak épületgépészeti szakértelem, vagy feltétlen önbizalom esetén fogjunk hozzá a munkához.

 

Lehet kapni hőszigetelő tapétát is, ami ugyan nyilván nem ér fel egy rendes belső "drájvitolással", viszont legalább a tudat megvan, hogy mi mindent megteszünk. Ráadásul olcsóbb, mintha szigetelőlapokat ragasztgatnánk, és saját magunk is hozzáfoghatunk a felhelyezéséhez.

 

A legegyszerűbb megoldás viszont az lehet, hogy ha egyszerűen átverjük magunkat. Női portálok tele vannak ilyen megbízható információkkal: "kutatások kimutatták, hogy ugyanabban a lakásban ötfoknyi hőérzetkülönbséget érhetünk el, ha hideg színek dominálnak, illetve, ha meleg színeket alkalmazunk".

 

Ha tehát didergünk, érdemes betárolni tűzpiros falfestékből, melegbarna ágytakaróból és narancsszínű huzatból. (Tarthatunk egy nyári szettet is, amikor a hófehér díszpárnákkal kombinált hidegkék asztalterítő nyilván optikai légkondiként működik majd. Viszont télen dugjuk el, mert ha véletlenül a szemünk elé kerül, egyből lefagy az orrunk.)

 

Ha viszont eljön a mínusz tíz, azért tényleg próbáljunk meg beszélni a szomszéddal, az ő érdekében is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr151538956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yasashi Tanuki 2009.11.21. 00:02:43

Pár hónapja az Echo TV-n láttam egy reklámot ami az alábbi oldalt propagálta:
www.belsoszigeteles.hu
Ha tényleg működik akkor a külsőfelújítási láz helyett jöhet az egyéni kezdeményezés.
Ha az egész tömbben csak mi vagyunk leleményesek az arányosítással kimondottan jól járhatunk.

Persze a plafont és a padlót sem árt leszigetelni, a padlóhoz ott van a Diego-ban kapható Thermofloor lapok.
www.diego.hu/kiegeszitok_kellekek_termek.php?id=5996285894821

A plafonszigetelésre még nincs ötletem, pedig a meleg köztudottan felfelé száll.

"Can't Stop The Signal..." 2009.11.23. 15:31:21

@Yasashi Tanuki: és ha laknak alattad és a padlót nem szigeteled akkor padlófűtésed lesz :)

t.t. 2009.11.23. 16:59:14

egy ólcsó de ugyancsak tűzveszélyes megoldás egyszerűen több réteg újságpapírt olcsó, például enyves ragasztóval felragasztani, majd ezt letapétázni és lefesteni. a papír nagyon jól szigetel, a hajléktalanok is ezzel takaróznak télen. a lényeg h rendesen fel legyenek ragasztva a lapok, különben az egész úgy ahogy van leválik.

darnmarquee 2009.11.24. 02:50:23

na, ez magyarország! itt berlinben két részből fog összeállni a fűtésszámlám. egyrészt abból, amit az én radiátoraimon lévő órák mérnek, másrészt az egész ház fogyasztása alapján. tehát itt nem megy ez a potyautas megoldás. komolyan magyarországon ez nem így működik, ha már mérik?

ha a szomszéddal fűttetek egész télen akkor is kell majd fizetnem.

ja, és 56 négyzetméter havi 68 euró volt tavaly (persze ez egész évre, minden hónapra egyformán elosztca, ha mondjuk csak a hat hónapos fűtési szezonban kellene fizetnu, akkor havi 130 euró lenne, ami kevesebb, mint amit a szüleimnek kell télen a panelban pesten fizetni), és nem panel, hanem régi bérház, a belmagasság 3,2 m.

Yasashi Tanuki 2009.11.26. 15:47:20

@Kanazawa: Feltéve, hogy alattunk melegebb van annál mint amennyit szeretnénk. Ha az alattunk lakó a 18 fokra esküszik akkor hűtés lesz akkor is ha lentről jön.

A termódinamika második főtt étele 2021.02.08. 15:29:45

a penésszel hót könnyű elbánni: ha megjelenik, fogni kell egy hamvasztót, és párszor végigmenni rajta vele! na ott garantáltan nem fog előjönni semmi se utána hosszú-hosszú ideig!

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása