Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

A panellakás állja a válságot?

Érdekes szakma az ingatlanosoké, kicsit hasonlít a politikusi hivatásra: a lehető legtöbbet kell össze-vissza beszélni egészen addig, amíg a szerencsétlen kívülállónak egy idő után zsibbadni kezd az agya, hogy végül amilyen zavarodottan ikszelni szokott a szavazólapon, olyan kábán szignózza az adásvételi szerződést is. Most például az van, hogy a panellakó a válság nyertese lett. A Portfolio.hu írja, hogy:

Itthon ha nem is virágkorát éli a panellakások piaca, de úgy tűnik, jól szolgál egészsége, és a következő néhány évtizedben is az ingatlanpiac és a városkép részei marad. Ugyan a gazdasági válság hazai begyűrűzésekor sokan elsők között nevezték meg a panelek piacát, mint lehetséges áldozatot, az azóta eltelt idő rácáfolt a prognózisokra.



Még a végén arra ébredünk egy nap, hogy az elszegényedett brókerek felszállnak szépen a 20-as buszra, kibumliznak Káposztásra a Hajló utcába, ahol az első lakásba becsöngetnek pénzügyi tanácsért könyörögni - gondoltam. Aztán persze a lapnak nyilatkozó szakértők árnyalták a képet, valahogy így:

 

A benne lakók által - sajátos adottságai miatt - általában csak mérsékelten kedvelt ingatlantípus töretlen vonzerejét éppen a piaci átlagnál lényegesen olcsóbb ára jelenti: Budapesten 6-7, vidéken akár 3-4 millió forinttól is elfogadható panellakást lehet vásárolni - összehasonlításképpen a fővárosban ezért az összegért a legtöbbször csak előnytelen helyen található kis alapterületű, állapotát illetően pedig igen erős kompromisszumokat kívánó téglalakások szerepelnek a kínálatban. (...) Ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint a mostani hitelezési és pénzügyi feltételek között a panelek már kevésbé elutasítottak a piacon, holott 2-3 éve a döntő többség a lakótelepek kizárását említette meg első fontos szempontként a keresésnél.

 

Bonyolítja a dolgot, hogy az ingatlanosok szerint egy-egy panelprogramos felújítás növelte a lakások vonzerejét, ami meg azt eredményezte, hogy

 

Mindez természetesen az árakban is nagyon erősen tükröződik, a "jónak" vélt, illetve az utolsóként épült lakótelepek esetében olykor 100.000 forinttal is magasabb négyzetméterárat kell fizetni lakásvásárláskor.

 

Megpróbálom összefoglalni: azért jó mert olcsó, de ami jó, az nem olcsó. Vesszek meg, ha értem.

Mindegy, nekem a pénztártól való távozás utáni reklamáción edzett üzleti érzékem azt súgja, hogy mégis "igen" lehet a válasz a címben feltett kérdésre: a panel állja a válságot, mert a krach előtt sem ért túl sokat egy lakás, meg most sem. Viszont azt a keveset hősiesen tartja. A vásárlók meg elszegényedtek, így csak erre van pénzük, cserébe gyorsan kéróhoz jutnak.

És ezt lehet nyugodtan szerencsének nevezni. Miskolcon a szocpolcsalás fészekrakó csalás kicsiben már megmutatta hová vezet, ha korábban épphogy élhető környékeken hirtelen aprópénzért lehet lakáshoz jutni.

Gyors és totális gettósodáshoz, ahhoz vezet.

Volt némi esély ilyesmire. Úgy látszik ezt, a forgatókönyvet egyelőre megúszta Magyarország egyötöde.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr311784016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kolorlokál 2010.02.23. 16:50:10

Mi miért vettünk panelt?
Az ára miatt, a környék miatt, mert egy panel nem hazudik, tudod mit veszel.Mert most újították fel(panelprogram), mert kitudtuk fizetni hitelből.Mert pont akkora amiben akár 2 gyereket is fellehet nevelni.Mert kényelmes, mert jó a közlekedés.Akinek nincs sok pénze nincsenek túlzott igényei, annak pont megfelel egy ilyen.

ostván 2010.02.23. 17:31:46

A dolog magyarázata egyszerű. Normális esetben van egy ésszerű kölönbség az új lakások ára és a használtak ára között.
Ha ez a különbség kicsi (ez volt 2003-ban, amikor hirtelen drágák lettek a használtak), akkor a piac eltér az új lakások felé (azt veszik az emberek, amit kedvezőbbnek vélnek).
Ha nő ez a különbség (jelen esetben esett a használt lakások ára), akkor a piac a használtak felé hajlik. Ezért nem lehet korlátlanul emelni az új lakások árát, mert akkor ugyanaz a jelenség következik be.
Ez ilyen egyszerű.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.02.23. 17:40:03

Szerintem a panellakás kb olyan, mint a pénzügyben az arany. Az a legstabilabb, csak az ára változik néha... Viszont kiszámitható minden területen.

#pb (törölt) 2010.02.23. 17:42:27

Nekem személy szerint semmi bajom a panellal, nagyon sokáig éltem panellakásban, noha pár éve kikerültem onnan.

A tendencia sajnos az, hogy a panelből az emberek többsége menekül, akár irtózatos mennyiségű hitelt is a nyakukba véve ehhez. A lecsúszottabb rétegek viszont beáramlanak a lakótelepekre, és cirka 15/20 év múlva a városok szélén hatalmasra nőtt panelgettók magasodhatnak rengeteg társadalmi konfliktust eredményezve.

Talán a panelrehabilitáció segíthet abban, hogy ezt a sorsot elkerüljük. Kormányzati részről az elkövetkezendő években is nagyon komolyan kell venni.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.02.23. 17:44:25

Az Avason nem a szocpol csalás volt, hanem fészekrakó csalás.

Káposztakukac 2010.02.23. 17:59:33

világéletemben budai családi házban laktam. soha nem jutott ki nekem a panellakásbeli életből. viszont, és ez lehet, hogy a korom miatt van így, mivel én már az új rendszerben éltem meg életéveim többségét, egyáltalán nem értem ezt a nagy ellenszenvet, ami a panelok körül fennáll. egy panelprogramos, jobb helyen, akár budán lévő panellakás lényeges olcsóbb mint egy új építésű vagy tégla, mégis kifejezetten jól lehet benne élni.

gabcigirl 2010.02.23. 18:00:11

Azt mondják egyébként, műszakilag és statilakilag egyáltalán nem is olyan rosszak: csupán a szocreál életérzés meg a múlt rendszer miatt utasítják el olyan sokan a panelt.

respecta /01 2010.02.23. 18:05:03

Gyermekem az egyetem után panelprogramos lakást bérelt barátaival. Először nem hittem neki , hogy összesen egy db, kisebb radiátorral fűtöttek a legnagyobb hidegben.
Pedig igen.
Azt is meg kellett tapasztaljam, hogy a forgalmas utca mellett a zárt ablakok igen jó zajszűrők.
Biztosan emeltek e tények az áron. (bár amikor először beléptem, egyetemi koleszre emlékeztetett + találkoztam 5-6 nagytestű kutyával is)
Panelt tekintve a Pók utcát nem vetném el, ha vásárlás előtt állnék...

Kíváncsi lennék, mely vidéki városban lehet 3-4 millkáért lakást venni. Még panel szinten is erősen kételkedem.

#pb (törölt) 2010.02.23. 18:11:40

Egyáltalán nincsenek jó műszaki állapotban, már egy évtizede sem voltak, amikor kiköltöztem. És például afelett sem érdemes elsiklani, hogy évente hány paneltűz történik, és ezekben az épületekben tűzvédelmi rendszer gyakorlatilag nem létezik.

Itt Várpalotán 5 millióért lehet panellakást venni. Veszprém, Jutasi lakótelepen is 5 millió körül kezdődnek. 3-4-ért nem tudom, hol lehet, és mekkorát, de én nem kételkedem benne, hogy lehet. Hajmáskéren is ki lehet szerintem 4 körül fogni egy kisebbet. Kérdés, hogy akarsz-e olyan helyen lakni, ahol gyakorlatilag semmi (munka, iskola, közintézmények) sincs.

#pb (törölt) 2010.02.23. 18:13:15

VÁÉV házban (Házgyári u., Veszprém) 1 milla alatt is lehet venni. De ott biztos nem akarnál lakni.

Káposztakukac 2010.02.23. 18:14:32

@#pb: itt elsősorban panelprogramos épületekről van szó. azok műszakilag is up to date-ek. amúgy meg szerintem te kevered az esztétikai állapotot a műszaki állapottal. lehet, hogy valami koszos, piszkos, graffitis, de attól még 100 évis állni fog. a tűzvédelem meg más, új építésűekben sem nagyon létezik. viszont szerencsére a beton igen tűzálló...

#pb (törölt) 2010.02.23. 18:17:52

@Káposztakukac: Még szép, hogy a panelprogramosak műszakilag rendben vannak. A műszaki állapot nem arra vonatkozik, hogy össze fog-e dőlni (az a statikai állapot), a műszaki állapot pld. az épületgépészeti berendezésekre, nyílászárókra, szigeteltségre, etc. vonatkozik.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2010.02.23. 18:27:11

Szerintem pár dolog keveredik, illetve nyilván nem lehet így általánosságban "panel" kérdésről beszélni.

1) Helyszín: teljesen természetes, hogy vannak jobb és rosszabb helyen lévő lakások, és ez az árakban tükröződik. Ez több annál, mint hogy vannak "jónak vélt" lakótelepek, amint azt az idézet sugallja. Szerintem nem is az a döntő, hogy mikor épültek a házak, hanem az egész környék megítélése. Ezen kár csodálkozni, vagy valami turpisságot sejteni mögötte, ilyen a piac. Amit ki is lehet használni, ha valaki jobb megítélésű környékre akar menni, de kevesebb a pénze. Ezek a megítélések gyorsan nem változnak, így a válság ezt nem befolyásolja.

2) Fenntartási költségek: ebben a panellakások valószínű verhetetlen bajnokok, és ez megint csak teljesen logikusan megjelenik az árukban. Én a dízel autó példáját szoktam felhozni, ahol az alacsonyabb fogyasztásból származó későbbi megtakarítás egy részét a vevőtől a vételárban előre elkérik. Ezért drágább az egyedi fűtésű lakás a panelnál.

Minden, ami a fenntartási költséget csökkenti, az a vételárat növelheti. A panelprogrammal kapcsolatban nekem vannak kétségeim, de a távhő ÁFA csökkentése éves szinten 40-50 000 forintot jelent a korábbi állapothoz képest, ami mondjuk 300-500 000 Ft árkülönbséget indokolhat. Persze magyar viszonyok között kérdés, hogy ez az állapot meddig fog tartani, ennyiben azt is megértem, ha a legtöbben ezt ignorálják.

Másik oldalról a jövedelmek csökkenésével a rezsi méginkább kritikussá válhat, gondolom ezért jósolták a válság hatására a panelek további népszerűségvesztését.

3)Mi az alternatíva?

Mivel a panellakásnál majdnem minden drágább, ha nő az ár jelentősége, valóban előtérbe kerülhetnek ezek a lakások. De ez nyilván csak addig tart, amíg az áruk nem közelít az eggyel feljebb lévő kategóriához.

Szóval én is úgy gondolom, a válság nem oszt-nem szoroz, a panellakás pont annyira lesz népszerű vagy népszerűtlen, mint két évvel ezelőtt volt.

Nahát 2010.02.23. 18:37:46

Gyerekkoromat panelban töltöttem, akkor nem is volt gond, mivel átlagban sok fiatal volt és együtt nőttek fel a gyerekek.
Gyerekeim már egy másik panelba születtek, nem volt rózsás a helyzet, bár a lakás ár/értékaránya jó volt.
Tapasztalatból tudom, mennyire kellemetlen amikor a szomszédból mindenféle zajok áthallatszanak. Értsd alatta lakásfelújítás, tinédzser srác "zenét hallgat",
stb. Egy idő után kényelmetlenné vált, jobb házban élni, ergó budai családi házból nem élted meg a panellakás velejáróit.Nem olyan rózsás a helyzet, mint a Szomszédokban-azok még egész jó állapotban voltak. Meghibásodáskor jött a hajcihő hogy ki mennyivel járuljon hozzá, közös ktg-et nem szedtek.
Alternatívának megfelel de megoldásnak számomra nem.
Ja, utáltam lépcsőházat takarítani!

Plumper 2010.02.23. 18:46:14

@zombizan: már bocs, de a panelházak távfűtése mitől kedvező? télen kb. 18.000 egy 55 négyzetméteresé, nyáron 6000 (készenléti díj, mert ha nem fizetsz, nincsenek készen a lehúzásra).

soproni1 2010.02.23. 18:56:56

@Plumper:

De télen nyáron meleg van és büntetlenül nem kell fizetni közösköltséget.

Leslieke 2010.02.23. 19:11:08

@#pb: Szerintem panelja válogtja, hogy milyen a műszaki állapota, ami főleg attól függ, hogy a lakók mire és mennyit hajlandóak áldozni.

Paneltűz? Ugyan már! Igen, előfordul, mint ahogy lehet hallani-olvasni kiégett, leégett, felrobbant családi házról is.

Az viszont igaz, hogy a panelban a tűzvédelem nem az igazi, többségében nincs is.

Plumper 2010.02.23. 19:12:57

@soproni1: "büntetlenül nem kell fizetni közösköltséget." - ez most nem értem.

Plumper 2010.02.23. 19:13:52

@Leslieke: akkor elhelyezek egy porral oltót, és csá.
a lakásbiztosítás pedig állja a kárt.

Hátezmármi (törölt) 2010.02.23. 19:20:19

Nagyon tetszik, ahogy az ingatlanosok félrebeszélnek. Mindig olvasom pl. az Otthon Centrum "elemzőinek" az írásait.

"Nem is zuhantak akkorát az ingatlanárak, meg most érdemes vásárolni, meg kezd talpraállni a piac" meg hasonló kincstári optimizmus.

Balage85 2010.02.23. 19:23:01

3-4 milla kicsit kevés, de valahogy soha nem tudnám rávenni magam, hogy megint panelban lakjak. Egyszerűen túl sok a szomszéd és sok a zaj, nem az én világom.

uhhh (törölt) 2010.02.23. 19:25:57

éppen most gondolkodom lakáson.
Eddig teljesen elutasítottam,hogy panelt vegyek(30 évig abban laktam),most a válság miatti hitelpiac,illetve fizetéscsökkentésem miatt lehet,hogy az lesz belőle..de mintha a fogamat húznák.

Plumper 2010.02.23. 19:27:00

@Balage85: hogyan hallatszik át a zaj? mitől zajos, amikor betondarabkákból áll a ház?

Plumper 2010.02.23. 19:27:51

@Klájd: vannak nagyon faja kilátású, jó helyen lévő panelek Bp-en.

uhhh (törölt) 2010.02.23. 19:30:53

@Plumper:
nálam csak a XI.ker jöhet szóba.
A rezsi miatt aggódom(mint mindenki),illetve,hogy mi lesz ha eladnám.
csak 8-9 milláért gagyi részen lehetne 25-30 nm-es belső udvari téglát venni,ugyanennyiért 1,5 szobás panelt lehet.

Plumper 2010.02.23. 19:42:20

@Klájd: Budán 1,5-2-szer annyiba kerül a lakás, mint Pesten. Budán sokkal szarabb a közlekedés, és minden drágább, de te tudod. a távfűtés viszont szopás mindenütt, ebben teljes az egyetértés.

VNika 2010.02.23. 20:15:58

@Klájd:
XI.ker Albertfalva
Közlekedés: 41, 47, 18-as villamos, 7-es busz, 14-es buszcsalád (nem BKV!!!)
Környék elég jó, nyugis, nagy zöld területekkel, jó beosztású lakások, bölcsi, ovi, suli, közért, orvos pár lépésre
A Sáfrány 50-ben szeretnék lakni, de sajnos ott nem sikerült vennem 10 éve. (Az a legkisebb ház a környéken)

Másik jó hely Őrmező (még élhető nagyságú) a régi lakótelepen MINDEN ház szigetelve van már, ovi, suli, közést, orvos helyben, közlekedés gáz, de mindjárt jön a metró (mondjuk mikor mi odaköltöztünk 72-73-ban, akkor is ezt mondták :o)

Acmee 2010.02.23. 20:34:27

Műszakilag a panelek nagyobb része egyszerűen csapnivaló állapotban van.

Mivel épületgépészet a szakterületem, ezért van némi rálátásom a dologra.

A panelek nagy részében a fűtési rendszereket tulajdonképp korlátlan és olcsó energiára építették. Így alapjaiban véve szarok a rendszerek.

Nem lehetetlen egy (egészen) korszerű rendszert kiépíteni a meglévőből. Ettől még nem lesz széndioxidot beszívó, oxigént fingó épület, de sokkal-sokkal jobbá tehetők ezek az épületek.

Ha valamilyen isteni csoda folytán összefognának az erőművek, szolgáltatók, valamint az önkormányzatok (állam), el sem hinnétek, hogy mennyire szuper élőhelyeket lehetne rittyenteni ezekből az épületekből.

Néhány panel statikai felmérési eredményéből van hallomásom. Állítólag sokkal tartósabbak ezek az épületek, mint amire először gondoltak. Ráadásul (amit sokan nem tudnak) sokkal földmozgásállóbbak, mint akármelyik -itthon megtalálható- másik építési módú épület.

Gondolok itt:

-fűtési rendszer átalakítása, kétcsöves, lakásonként egy csatlakozással rendelkező, mérhető rendszer (fan coilokkal),
-Központi, fűtési hálózatra alapuló adszorpciós hűtés,
-Korszerű anyagokból újraépített, zajtalan vízellátás, csatornarendszer,
-Jó hőszigetelésű, fokozottan légzáró nyílászárók beépítése,
-A meglévő (szar) gravitációs szellőzőaknákba beépített, légkezelőre alapuló elszívás (hővisszanyeréssel)
-Folyosókra történő befúvás, ezzel tulképp a visszanyert hővel lehet fűteni a lépcsőházakat (valamint a folyosókról jutna szellőző levegő a lakásokba)
-Használati melegvíz készítés napkollektorokkal történő részleges kiváltása,
-Építészeti energiahatékonysági beruházás.

Így tulajdonképp egy olyan épületet hoznánk létre, amelyben a lakók szabályozzák (saját kontóra) a fűtést, a falak és nyílászárók hőveszteségén kívül semmi hő nem távozna a szabadba, nem köszönne át a szomszéd a reggeli WC-nél, valamint a távhőszolgáltató és az erőmű -olcsóbb- energiaszolgáltatásából fillérekből lehetne üzemeltetni egy házat. A hűtési rendszerek miatt nem lenne szarrá terhelve az elektromos hálózat (klímák miatt), viszont hőt enne a hűtőgép nyáron is, így az erőmű folyamatosan adhatna ki forró vizet, ezzel nagymértékben fokozva a kapcsolt energiatermelés éves hatásfokát. Állandóan jó levegő lenne a lakásokban, megszűnne az állandó szellőztetgetés, penészedés (ahol van), energiapazarló üzemvitel.

Ezzel a megoldással nagyjából 10-szerese lenne a panelok komfortfokozata, az energiafogyasztása pedig sokkal csökkenne (úgy, hogy nyáron is élhető marad az épület).

Ez a gondolat viszont könyékig a bilibe lógó kézzel fogant...

VNika 2010.02.23. 20:42:40

@Acmee:
Nem teljesen lóg bilibe...
Ez a Solanova projekt, amit Dunaújvárosban már megcsináltak és most Budaörsön fognak... Sajnos nem nálunk :o( pedig nagyon szerettük volna...
Ezek sajnos csak mintaprojektek uniós támogatással, mert a jelenlegi panelprogramból nem lehet megvalósítani. De nagyon bízom benne, hogy ez változik

PuruttyaIrto (törölt) 2010.02.23. 20:49:27

Panelnak egy baja van: ha dübörögve lépked a szomszéd, vagy rocker csávó a szomszéd: rákúrtál, aludni nem fogsz!

Amúgy tök jól be lehet rendezni, igényesre meg lehet csinálni, de a zajokat a szomszédból soha nem fogod tudni megállítani.

És akkor dajdajos-kazettásmagnós-fülbevalós cigányokról mégnem is beszéltem.

soproni1 2010.02.23. 20:49:59

@Plumper:

A lakótelepen népszokás, hogy nem fizeti a többség a közös költséget. 3 éve kis társasházban lakom, itt a kisebbség nem fizet ( persze pofája az nagy). Mindenki a lakáshiteleseket védi, de nekünk például megint a zsebünkbe kellett nyúlni, hogy a közös vizet, áramot a ház ki tudja fizetni.

Yasashi Tanuki 2010.02.23. 20:56:29

" Miskolcon a szocpolcsalás fészekrakó csalás kicsiben már megmutatta hová vezet, ha korábban épphogy élhető környékeken hirtelen aprópénzért lehet lakáshoz jutni."

Az putrikból jött cigányoknak átjátszott avasi lakások egyáltalán nem voltak olcsók.
Pont azért adták el az előző tulajdonosaik mert a trükk kitalálói átlagon felüli árat kínáltak a lakásaikért.
Drágák voltak azok a lakások, de az árat nem a vásárlók, hanem mi adófizetők csengettük ki és még többet fogunk fizetni a rászorult családok újbóli lakáshoz juttatására. Hiszen a beköltözők se a rezsit, se a felvett jelzáloghitelt nem fizetik.
A hitelező banké lesz a lakás, a család pedig sorban áll majd segélyért és új lakásért, amit aztán megint leamortizálhat.

Összefoglalva a gettósodáshoz az vezetett, hogy a kormányzat hatástanulmány és ellenőrzés nélkül adta a pénzt egy olyan rétegnek akinek se felelősségérzete, se veszítenivalója nem volt amit a fehérgalléros bűnözők és a cigányok közül való dörzsölt bűnözők gátlástalanul ki is használtak.

Blog.hu-s nickname 2010.02.23. 21:12:00

Sokat laktam panellakásban. Igaz még a nem felújítottban. No ott nincs hangszigetelés. (Sem a vasbeton, sem a függőlegesen futó (pl: fűtés)csövek nem igazán hangszigetelők! (Anno, nagymamám úgy üzent az öt emelettel feljebb lakó ismerősének, hogy a fűtés csövön kopogott. :) Rendes morzéjük volt!)
Engem is zavart vasárnap délutánonként a "jó ebédhez szól a nóta. Valaki pár emelettel feljebb hallgatta.
.
A gépészet fölött többnyire már eljárt az idő. Nálunk pl: az áramrendszer nem bírta a terhelést (nem erre tervezték régen.)
Egy kicsit jobban megépített családi ház (nagyobb alapterülettel) tudja azt a rezsit, mint egy (ma) átlagos panel.
Mindamellett a panel is nagyon jó. Arra, amire.

Blog.hu-s nickname 2010.02.23. 21:17:05

A családi ház drágább. De ha valamit akarsz (pl: ésszerűen takarékoskodni) abba nem szól bele senki (max a pénztárcád).
Ahhoz képest, hogy mennyi lehetne egy panelnek a rezsije (lakott m3/külső felület), iszonyatsok a (fajlagos) fűtése!! (A többi - víz, villany - használatfüggű.)

fda 2010.02.23. 21:21:56

@frissi: "Mert most újították fel(panelprogram)"
Pontosítsuk: a katasztrofálisan rossz szigetelésű beton vázra kívülről ráragasztottak egy 10-centis habszivacs réteget, plusz az ablakokat is lecserélték gagyi műanyagra.

Egy ÉPÜLET FELÚJÍTÁSA ennél azért kicsit több az én fogalmaim szerint.

Aki nem értené: mi van az elektromos hálózattal? És a falban futó gázcsöveket ki ellenőrizte? És a 6. és 7. emelet oldalait alkotó bazi nagy betonlapok hegesztéseit ki vizsgálta és erősítette meg?

igazi hős 2010.02.23. 21:53:19

@Acmee: Rosszul becslem, hogy egy ilyen átépítés (erősen több mint felújítás) költsége egyenlő a lakás jelenlegi értékével?
"nem köszönne át a szomszéd a reggeli WC-nél" Mármint valahogy hangszigetelnéd is a paneleket? Ezt fentebb nem említetted, pedig nehezebb mint a hőszigetelés, bár nem anyagi "csak" komfort szempont.
"a távhőszolgáltató és az erőmű -olcsóbb- energiaszolgáltatásából fillérekből lehetne üzemeltetni egy házat" Ha ezt egy picit számokkal alátámasztanád, az jó lenne. Ahogy én látom a számokat, az igen magas átvételi ár mellett is csak a költségek fele jön be. Ha pedig kivennék a KÁT-ból a távfűtő erőműveket, akkor kb harmadával drágulna a most sem alacsony fűtés. (Tudom nem fogják, ennyi szavazót senki akar elveszíteni, pedig minden gazdasági és környezetvédelmi érv emellett szól.)

Acmee 2010.02.24. 07:59:16

@igazi hős:

Kb. jó a becslésed, nagyon-nagyon drága egy ilyen felújítás.

Az építészeti felújítást értettem a hang- és hőszigetelés alatt, ugyanis nem gépész feladat. Ezért is nem okoskodtam a témában. A szomszéd nem köszön át alatt a gravitációs szellőzés szar hangszigetelésére gondoltam. Ez némileg megszüntethető légcsatornázással, elszívás normális kiépítésével.

Az igen magas átvételi ár nem jelenti azt, hogy a tulajdonosi kör nem profitál elég vastagon az erőműből. Tudod, ha úgy gondolnánk egy erőműre, mint egy gyárra, ami terméket állít elő, akkor könnyen belátható, hogy érdekeltek a költségek alacsonyan tartásában, valamint a folyamatok minél magasabb hatásfokra emelésében. Itt pedig tízmilliók úsznak el, mivel közel sincs akkora össze visszaforgatva a profitból, mint kellene.

Pontos adatokkal sajnos nem tudok szolgálni, mivel nem vagyok távhős "belső ember". Sok ismerősöm van a távhőnél, egy volt erőműigazgató pedig néha-néha belátogat hozzánk, így az Ő elmondásaikra alapozok. Egy erőműigazgató pedig látja, hogy mennyi pénzt talicskáznak ki a telepkapun. Márpedig egy volt igazgatónak mi érdeke lenne az ismerősöknek hazudni?

Acmee 2010.02.24. 08:02:22

Másik: Szerinted ha annyira szar biznisz lenne az erőmű, akkor el tudták volna adni a nagyobb erőműveket a 90-es évek folyamán? Szerintem nem...

Nomeg az, hogy milyen jogcímen számolnak el és mennyit költségként, az nem jelenti azt, hogy nem csurran-csöppen jócskán magánzsebekbe azokból a költségekből. Ezek viszont nem összeesküvés elméletek...

igazi hős 2010.02.24. 12:06:44

@Acmee: Hol írtam, hogy az erőmű rossz biznisz lenne? Bár a hosszú megtérülésben van némi kockázat, de sokáig nem lesz az energiapiacon túlkínálat.
Annyit írtam, hogy gázból áramot termelni drága, ha a "maradékhőt" megfelelő áron adod el, akkor viszont megéri. A "megfelelő" árba pedig csúnyán belenyúlt a kormány az ÁFA csökkentéssel. (Dupla előny: segítünk egy tehetős körnek és egyszerre próbálunk lekenyerezni 2 millió szavazót. A maradék adófizető meg úgy se érti, hogy az ő zsebére megy ez a játszma is.)

ingatlanhiéna 2012.02.20. 22:07:39

100 éves 2. kerületi tégla épitésű társasházban lakom. Azt is hallom, ha a szomszéd fingik egyet.Téli gázszámlám kb. 30 ezer.Mindig tudom, hogy kedd reggel bundás kenyeret süt a szomszéd, érzem a bűzét.A lakásba nem kell riasztó, Juli néni mindent lát és hall.Most éppen egy 3. kerületi panel lakáson gondolkodom.

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása