Névtábla:

"Őrjítő ez a lakótelep, ahol lakom veled." /Bizottság: Már megint ez a depresszió/ - egy blog, amelyben panellakók, csótányok és más házi kedvencek, lakások, radiátorok és fúrógépek a főszereplők.
panelblog@gmail.com

A kormány lecsap az aszkétákra

Ha van egy kis szerencsénk, az időjárás tényleg teljesen megbolondul, és soha többé nem kell fűtenünk abban a néhány maradék évtizedben, amit a klímaváltozás még élni enged nekünk ezen a bolygón. Ha nincs, akkor viszont van már rendeletünk arról is, hogyan használjuk a radiátort. Hurrá!

 

A korábbi posztokhoz fűzött kommentekből, valamint a magam több mint 30 éves paneles tapasztalataiból kiindulva két nagy csoportra tudnám osztani a télen nem fűtők táborát. Az elsőbe tartoznak azok, akik azért nem fűtenek, mert szomszédaik a nyelvrokonságon kívül génjeikben is őrzik a finnekkel közös őshaza emlékét, így származási alapon vonzódnak a szaunához. Hiába van odakinn mínusz 20, ők gatyában kívánnak izzadni a tévé előtt. Ilyen szomszédok mellett felesleges fűtést kapcsolni, mert ugye jön a hő a szigeteletlen falon keresztül.
 
 
 
 
A másik csoport az aszkéta-típus. Kabátban járkál a lakásban, kezében hőmérő, és kékre fagyott családját győzködi arról, hogy télen teljesen természetes a 15 fok otthon, ki lehet bírni, minek fizessenek tízezerrel többet, mint a többi puhány a szomszédban, különben is, neki ott a rum. Az aszketizmus annyira meditatív állapotba helyezi az ilyenek agyát, hogy képtelenek felfogni az egyenletet, miszerint a szomszéd nem azért fizet többet mert gyenge, hanem mert a létfenntartásra való koncentráláson túl másra is szeretné használni az agyát - így helyette is bedurrantott.
 
 
 
Kivételek persze vannak: aki az - okosan - szigetelés nélkül hagyott hőszolgáltatós könyökcső mellett lakik az sem fűt, aki meg a legfelső emeleten, a ház sarkában, az meg pont hiába erőlködik. Az ellentéteket egy jó kis panelprogram tudja kiélezni igazán, amikor mindenki arra számít, hogy majd neki jobb lesz, aztán kiderül, hogy mégsem. Az a sztori ugye mindenkinek megvan, hogy a mintapanelnek felújított óbudai faluházban a közös képviselő nem merte szóba hozni az elszámolós számlákat, mert gyakorlatilag lincseléstől tartott?
 
 
 
No, ezért lett most nyáron kormányrendelet [104/2011. (VI. 29.) Kormányrendelet], amiről sajtóközlemény formájában kapott tájékoztatást a Panelblog. Elég érthető, úgyhogy a lényeget bemásoltam ide. A teljes közlemény itt található.
 
 
 
„A fűtéskorszerűsítés során olyan eszközök kerülnek felszerelésre a radiátorokra, melyek egyrészt lehetővé teszik a szobahőmérséklet, és így az egyéni hőfogyasztás szabályozását (termosztatikus radiátorszelep), másrészt a felhasznált hőenergia fogyasztással arányos elszámolását (fűtési költségmegosztó). Az eszközök beépítése azonban önmagában nem garancia arra, hogy minden lakó megtakarítást érjen el, hiszen ehhez a megfelelő fogyasztói magatartás elsajátításán kívül az is szükséges, hogy a társasház közgyűlése, illetőleg a lakásszövetkezet döntéshozó szerve az épület tulajdonságainak megfelelő költségmegosztási mód alkalmazásáról döntsön, és ennek megfelelően készüljön el a fűtési költségek elszámolása” - mondta Tófalvi György, a Techem magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója.


 
Sarkalatos pont annak az aránynak a meghatározása, hogy az elszámolásban milyen súllyal jelenjen meg a lakásokban felszerelt radiátorok általi hőfogyasztás, illetve az a hőfogyasztás, melyet az épületben található kiterjedt vezetékrendszer fogyasztása eredményez. Az előbbi elszámolását és lakások közötti fogyasztás arányos elosztását teszi lehetővé a fűtési költségmegosztó, míg az utóbbi elszámolására nem lehet hasonló eszközt alkalmazni, így ez célszerűen a lakások méretével (légköbméter) arányosan kerül felosztásra a fogyasztók között. A rendelet kiköti, hogy a légköbméter arányos résznek 30 és 50 százalék közötti súllyal kell megjelennie az elszámolásban.


 
„Ennek eredményeként mérséklődnek a távhőszámlák közötti szélsőséges különbségek, hiszen az épület hőfelhasználásának akár 50%-át kitevő vezetékrendszer hőfogyasztásának megfizetéséhez minden lakónak hozzá kell járulnia lakásának méretétől függő mértékben. Így ezen túl nem lesz lehetőség arra, hogy egyes fogyasztók adott esetben nulla közeli saját hőfogyasztás mellett, és ebből fakadóan aránytalanul alacsony költségek megfizetésével élvezzék a vezetékrendszer, illetve a többi lakás által vételezett hő komfortját, míg más fogyasztók ebből fakadóan kiugróan magas fűtési díjat fizessenek” – tette hozzá Tófalvi György.


 
További fontos eredmény, hogy kötelező jelleggel bevezetésre kerülnek az ún. korrekciós tényezők, melyek a kedvezőtlen fekvésű helyiségek (két külső fallal határolt helyiség, tető alatt, pince felett stb.) esetében, meghatározott százalékos mértékben (pl. -20 százalék lapostetős épület esetében, közvetlenül a tető alatt stb.) csökkentik a helyiségek fekvéséből adódó többlet-hőfogyasztást a költségek felosztásánál. Ezen túlmenően a szabályozás a lakóépület átlagos fogyasztási értékeihez képest maximalizálja a fizetendő költségeket, mégpedig oly módon, hogy a fogyasztásarányos rész felső határát az átlagos fogyasztási érték 2,5-szeresében húzza meg. 



Így a maximálisan fizetendő összeg legfeljebb az épület légköbméterenkénti átlagfogyasztásának maximum körülbelül 2-szerese lehet, szemben az eddig tapasztalt akár 300-500 százalékos eltérésekkel. A további rendelkezések között szerepel, hogy amennyiben a fogyasztó nem tette lehetővé a költségmegosztó felszerelését, vagy leolvasását, illetve önkényesen leszerelte a berendezést, fűtési díjként a lakás méretéhez képest megállapított átlagfogyasztás 2,5-szeresét kell fizetnie.



Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a rendelet előírásait lehetőség szerint azok a lakóközösségek is kövessék, akik a költségmegosztást már régebben alkalmazzák, függetlenül attól, hogy a rendelet előírásai esetükben csak a szerződések módosításától számítva lenne kötelező” – világított rá Tófalvi György.

 

 

 

Megosztás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panel.blog.hu/api/trackback/id/tr183267261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Művészeti Szalon · http://www.szalayszalon.hu 2011.10.01. 10:20:43

Ez nálunk eddig is így volt.

A légköbméter arányát nem kéne följebb vinni, mert akkor fölösleges volt a költségmegosztó felszerelése. Már így is sokan nyitott ablaknál alszanak télen, mert nem tudják, hogy működik a termosztát. Aláíratnék egy nyilatkozatot, hogy "alulírott xy tisztában vagyok a termosztát működésével".

Egyébként aki ráfizet év végén 120e Ft-ot, az még mindig az átlag 2,5-szerese alatt van.

bubbarro 2011.10.02. 19:22:20

A legfelső emeleten, ahol a fűtéscsövek is mennek, ott a termosztátot 0-ra is lehet állitani, akkor is 30 fok van télen.

SvenH. (törölt) 2011.10.13. 01:49:05

@Szalay Művészeti Szalon: az aki olyan helyen lakik hogy ev vegen szamolnak el az menjen oda es vagja jol pofan az idiota kozos kepviselojet...
mert megerdemli...
vagy majd ha jon egy uj lako es nem az lesz, hogy ratukmalnak penzt ev vegen, hanem neki kellene fizetnie, viszont az elozo lako mar papiron es minden torveny szerint eladta a lakasat akkor vigyorogjal a rad eso jussal...
mondom egyszerubb egy hatalmas pofan vagas...

SvenH. (törölt) 2011.10.13. 01:53:49

nalunk is a panelprogram utan emeltek a legkobmeter 20% -rol 40% -ra... hivatkoztak is a rendeletre kemenyen...
ja lincseles vagy egyebek nem volt, a paprikajancsi tekkemes ott probalt volna ervelni hogy ev vegen leolvasos legyen a rendszer mert hat elkurtak a felrakast es ev vegen nullazodott a kis kutyu...
(az elozo hozzaszolasban irtam korul az ev vegen szamoljuk el rendszer legnagyobb hatranyat)
a kozos kepviselo meghallgatta oszt feltett kerdesre valami tok mast...
hiaba na hat a nagy resze idiota panelproli, habar budai belvarosi lakogyulesrol is tudnek am meselni...

SvenH. (törölt) 2011.10.13. 01:58:08

ja nalunk majusban olvassak le es mindig az eppen aktualis fogyasztast fizetjuk a tavalyi aranyosito tenyezovel
jo jo nem jo, a legjobb a mediterran tersegben lakni :)

jott egy uj lako...
o hogy nem fut, mondom facca, megint egy energiavampir...
oszt elkezdte feszegetni a dolgokat MIUTAN kb 20 percet ugattak a majusi leolvasasos vs decemberi leolvasasos teman, majd bezuhantam, mert mident 3szor elmondtak na utana kerdezi az uj lako hogy de hat o most tobbet fizet... azt ki fizeti ki neki...
gondoltam szolok hogy nem eleg hogy helyette futok meg ezt is kifizetem...

Szalay Művészeti Szalon · http://www.szalayszalon.hu 2011.10.13. 09:10:46

@SvenH.: az "év végént" úgy értettem természetesen, hogy a fűtési időszak végén. Decemberben leolvasni baromság, mert még csak utána jön a két hidegebb hónap.

Én se fűtök sosem***, talán januárban fűtöttem néhány napig amikor a leghidegebb volt és most figyelj: 9. emelet, elzárt radiátor és 21-22 fok. Nincs 30 fok sehol, csak a képzeletedben.

Ha te az a típus vagy, aki 26 fokban rövidnadrágban szeret ugrálni otthon, akkor neked tényleg délebbre kell költöznöd és nem másokat hívni energiavámpírnak. Szigeteld le a plafonodat álmenyezettel, és akkor amit fűtesz, az a tiéd marad (ezt egyébként nem tehetnéd meg legálisan).

*** ezt értsd úgy, hogy 3-as 4-es között van a termosztát, ami azt jelenti, hogy 22 fok alatt nyitja ki a szelepet ugye. Tehát fűtöttem, csak a termosztát nem engedi a vizet, mert elég meleg volt a szobában. Szellőztetéskor meg letakarjuk a termosztátot törölközővel.

Azt hiszem ebbe a blogba illik ez a néhány adat is:
Fűtés számláim a tavalyi szezonban készenléti díjjal együtt, vízdíj nélkül:
2010. szept: 6000, okt: 4800, nov: 8700, dec: 11600,
2011. jan: 17200, feb: 15800, márc: 15600, ápr: 12000, máj: 8200.
55 nm, szigetelt, ablakcserélt (Fehér Ablak), lapradiátorral szerelt (Dunaferr), 9. emeleti székesfehérvári lakás. 70-30%-os arányosítás. Átlagos hőfok a lakásban 21-22 fok.
Augusztusban még visszakaptam 30000 ft-ot.
Hívj nyugodtan energiavámpírnak, de nekem nem kell 22 foknál melegebb. Főleg nem fogok fűteni akkor, amikor dolgozom és nem vagyok otthon. Sőt, jólelkű vagyok és akkor se tekerem le ha nem vagyok otthon, de csukott ajtó és ablanál ugye szinte esélytelen, hogy 20 fok alá kihűljön a lakás nappal és pörögjön a számláló...

Elijah_Baley 2011.10.13. 15:23:53

azt asszem értem miért jó a techemnek, de mindenki másnak miben előnyös ez a mókusvakítás?

SvenH. (törölt) 2011.10.13. 15:40:09

@Szalay Művészeti Szalon: kedves...
a lenyeg az utolagos elszamolas, hogy akkor visszamenoleg szamitjak ki a pontos(cca cca) erteket
le is irtam nem volt ertheto?

jon egy uj lako
o (esetedben) aprilisban veszi at a lakast
az elozo lako mindent leadott, leolvasott es kiegyenlitett
a TAVHOT nem tudta mivel ahhoz kellene vegelszamolast csialni ami azt jelenti hogy az egesz hazban MIDNENKINEK mindegyik kis bizbasz tekkemjet le kell olvasni es kiszamolni mi is a delikvensre juto arany

ezt nem teszik meg...
na jon a kovetkezo lako
latja am hogy kap 50e -t vissza, na hat okos volt meg rafkos, zsebre is rakja...
de a masik esetet vegyuk, kikuldi a Fotav azt hogy fizessen be 50e -t, erre az uj lako rakerdez, hogy mire fel...
es tudod valaki fizetni fog, es azt a valakit lakokozossegnek hivjak

Schild 2011.11.28. 17:49:32

A mi házunkban meg 60/40 arány lenne legközelebb a valósághoz de valójában a 70/30 a közösen használt területekre a magasabb érték. Így rá tudnánk kényszeríteni azokat is a fizetésre akik a lezárt folyosórészről fűtik ki a lakásaikat. Sajnos olyan szerencsétlen helyzetben vagyunk,hogy jó nagy radiátorok vannak a folyosón, amit a tulajok többsége kisajátított magának úgy,hogy lezárta a folyosószakaszt, így a közös hő csak neki marad. Mások meg fizetnek mint a katonatiszt és lehet,hogy még így is ők fáznak.Én személy szerint nem értek egyet azzal,hogy már megint fentről mondják meg mit tegyünk. Nagy nehezen rábírtuk venni a közgyűlésen az energiavámpírokat és megértették,hogy az ő lakásaikat is kifűti valaki és ki is fizeti az árát,erre a kormány rendelettel megy ellenünk.:(

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.12.01. 01:04:40

(él a fent megadott szerkesztői mailcím? küldtem pár napja egy profilba vágó javaslatot - megérkezett vajon?)

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2011.12.01. 16:22:59

@mB: Élek még, csak hó alatt. Ment levél :)

Creative Commons License
Panelblog by Lakótelepi Blog Közösség is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország License.
Based on a work at www.panel.blog.hu.

süti beállítások módosítása